Eski 10-03-04, 14:21 #1
arachnida arachnida çevrimdışı
Varsayılan Linux Mail Server

Arkadaşlar daha önce gelecek linux denilen firmadan bir adet linix edinip güzelcene kurdum daha sonra internet olayına filan girdim linuxdan sonradan program bulamadım kullancıcak sildik xp pro yaptık olayı simdi benim sizden ricam bir mail server kuracam firrma bünyesinde daha sonra dnslerden ayar yaptırıp kendi sabit ip yonlendirecem. Linux kurmasını biliyorum ama nasıl mail server kurcam bununla ilgili dokuman filan olursa sevinirim
  Alıntı Yaparak CevaplaAlıntı Yaparak Cevapla
Eski 10-03-04, 15:27 #2
L4M3R L4M3R çevrimdışı
Varsayılan Cvp: Linux Mail Server

kurulum conifgrasyon en cok ullaninal daemonlar hakkinda bilgi icin www.belgeler.org
linuxcu adam sormaz arastirir orenir.
  Alıntı Yaparak CevaplaAlıntı Yaparak Cevapla
Eski 10-03-04, 19:46 #3
anotherUSER anotherUSER çevrimdışı
Varsayılan Cvp: Linux Mail Server

mail-server´i kurmak icin birkac adet yazilim mevcut ... bunlarin arasinda en fazla kullanilaniysa sendmail ....
  Alıntı Yaparak CevaplaAlıntı Yaparak Cevapla
Eski 11-03-04, 09:29 #4
arachnida arachnida çevrimdışı
Varsayılan Cvp: Linux Mail Server

arkadaşlar ilginize ve bilginize teşekkür ederim
  Alıntı Yaparak CevaplaAlıntı Yaparak Cevapla
Eski 11-03-04, 18:20 #5
DaesAgelmar DaesAgelmar çevrimdışı
Varsayılan Cvp: Linux Mail Server

qmail ile ilgili gayet fazla döküman var yada postfix ikisi içinde türkçe kaynak mevcut
  Alıntı Yaparak CevaplaAlıntı Yaparak Cevapla
Eski 12-03-04, 01:47 #6
prophecy prophecy çevrimdışı
Varsayılan Cvp: Linux Mail Server

qmail i tavsiye ederim ister guvenlik olsun ister performans olarak daha iyi bana gore keni sirketimizde kullanıyoruz ve bizim kullandıgımız 1998 kodları qmail 6 yıldan beri hicbir bug bulunamamsıyla unlenmistir =)
  Alıntı Yaparak CevaplaAlıntı Yaparak Cevapla
Eski 12-03-04, 22:30 #7
DaesAgelmar DaesAgelmar çevrimdışı
Varsayılan Cvp: Linux Mail Server

burada bi belge yüklemeye çalıştım ama
Düzenleme gerektiren satırlar ve karşılıkları :

hostname,"makina adınız"
defaulthost,"giden mektuplar için gözükecek domain adı"
source_dir,"kurulacak kaynak dosyaların tam yeri"
remove_sedmail,"sendmail sistemden kaldırılsın mı? yalnızca RedHat sistemler için çalışmaktadır. Başka bir dağıtım kullanıyorsanız sendmail önceden kaldırılmalı"
rc_file,"açılış dosyanız. RedHat tabanlı sistemler için /etc/rc.local"
boot_dir,"açılış betiklerinin bulunduğu dizin. RedHat tabanlı sistemler için /etc/init.d"
enable_ezmlm,"Ezmlm kurulumunu yap/yapma"
enable_qmailadmin,"Qmailadmin kurulumunu yap/yapma"
enable_sqwebmail,"Sqwebmail kurulumunu yap/yapma"
debug,"hata kontrollü kurulum"
qmail_root,"qmail'in root kullanıcısı"
qmail_postmaster,"qmail'in postmaster kullanıcısı"
vpopmail_conf,"vpopmail için derleme seçenekleri"
qmailadmin_conf,"qmailadmin için derleme seçenekleri"
sqwebmail_conf,"sqwebmail için derleme seçenekleri"

Yapılandırma dosyasını düzenledikten sonra;
# ./qinstall
komutunu vererek kurulumu yapabilirsiniz. Tercihen -lang=turkish parametresi ile Türkçe kurulum yapabilirsiniz. Bunun için vermeniz gereken komut;
# ./qinstall -lang=turkish

Grafik Ekranda Kurulum:

Grafik ekranda kurulum için yalnızca;
# ./qinstall -gui
komutunu vermeniz yeterli olacaktır. Yine -lang=turkish parametresi ile Türkçe kurulum yapabilirsiniz. Bunun için vermeniz gereken komut;
# ./qinstall -gui -lang=turkish

Bu komuttan sonra grafik ekran ile yapılandırma seçeneklerini düzenleyebilir ve kurulumu "KURULUM" tuşuna basarak gerçekleştirebilirsiniz. Yapılandırma seçenekleri metin ekrandakiler ile aynıdır.




Her iki yöntem ile de kurulumun nasıl yapılabileceğini görmüş olduk. Kurulum işlemi bittikten sonra qmail betiğimizi çalıştırarak sunucumuzu hizmete sunabiliriz. Bunun için;
# /acilis_dosyalarinizin_yolu/qmail start
komutunu vermeniz yeterli olacaktır. RedHat, Gelecek Linux sistemleri için bu komut aşağıdaki şekilde olmalıdır.
# /etc/init.d/qmail start
  Alıntı Yaparak CevaplaAlıntı Yaparak Cevapla
Eski 12-03-04, 22:33 #8
DaesAgelmar DaesAgelmar çevrimdışı
Varsayılan Cvp: Linux Mail Server

Qmail'in sistemin her açılışında başlamasını istiyorsanız bu komutu başlangıç dosyalarınızdan birinin içerisine yazabilirsiniz (rc.local uygun olacaktır). RedHat ve Gelecek Linux sistemleri için "ntsysv" komutunu kullanarak açılış servislerini düzenleyebilirsiniz. Metin ekranda "ntsysv" komutunu verdikten sonra buradan qmail'in üzerine gelerek seçmeniz yeterli olacaktır.

Qinstall www.lifewithqmail.org adresindeki Qmail kurulum dökümanındaki adımları izleyerek kurulum işlemini gerçekleştirmektedir. Dolayısı ile daha önce bu dökümanı izleyerek bir Qmai kurulumu yaptıysanız kendinizi ortama hiç yabancı hissetmeyeceksiniz. Yukarıda da ifade edildiği gibi kullanmak isteyeceğiniz qmail betiği yapılandırma sırasında sizin belirtmiş olduğunuz dizine koyulacaktır (öntanımlı olarak: /etc/init.d/). Yukarıda qmail'i başlatmak için kullanacağınız komutu söyledik. Fakat Qmail betiği ile yapabilecekleriniz bununla sınırlı değil. Betik ile kullanabileceğiniz seçeneklerin bir listesi aşağıda bulunuyor :

Qmail betiği seçenekleri :

stop -- posta servisini durdurur
start -- posta servisini başlatır
pause -- geçici olarak posta servisini durdurur (bağlantılar kabul edilir fakat dışarı mesaj gitmez)
cont -- geçici olarak durdurulmuş servisi çalıştırır
stat -- posta servisinin durumunu gösterir
cdb -- smtp bağlantıları için tcpserver cdb dosyasını yeniden oluşturur
restart -- posta servisini yeniden başlatır
doqueue -- Kuyruktaki mesajların işlenmesi için qmail-send programına ALRM sinyalini gönderir
reload -- qmail-send programına HUP sinyalini gönderir
queue -- mesaj kuyruğunun durumunu gösterir
alrm -- doqueue ile aynı
flush -- doqueue ile aynı
hup -- reload ile aynı


Alan Isimlerini ve Kullancılarımızı Tanımlayalım

Bilirtilmesi gereken diğer bir önemli nokta qinstall ile bir Qmail kurulumu yaptığınızda vpopmail öntanımlı olarak sisteme yüklenmekte, qmail ve qmail betiği buna göre yapılandırılmaktadır. Vpopmail qmail de sanal alan isimleri oluşturmakta kullanılmaktadır. Qinstall ile kurulmuş bir posta sunucu sistem kullanıcılarını kullanmamaktadır. Bunun yerine vpopmail'de oluşturacağınız sanal alan isimlerindeki kullanıcılar kullanılmaktadır. Bunun iki sebebi vardır; birincisi bu sanal alan isimlerindeki kullanıcılar sistem kullanıcıları olmadıkları için güvenlik için önemli bir sorun teşkil etmemektedirler, ikinci neden ise bu şekilde tek bir makinadaki qmail sunucu ile birden çok alan ismine hizmet vermek olcukça kolay bir hal alacaktır (Örnek olarak 512MB belleğe ve PIII 750 işlemciye sahip bir makinada 250'den fazla alan adina web ve mail - smtp/pop3 - hizmeti verilmektedir).

Vpopmail'de sanal alan isimleri oluşturmak için vpopmail ev dizinindeki çalıştırılabilir dosyaları kullanacağız. Vpopmail dizini kurulum sırasında tarafınızdan belirlenmişti. Şimdi öntanımlı olan /home/vpopmail dizinini kullandığınızı düşünerek yeni bir alan adını nasıl tanımlayacağımıza ve bu alan ismine nasıl kullanıcı ekleyeceğimize bir bakalım.

Yeni bir alan isimi eklemek için kullanacağımız komut "vadddomain". Test.com adindaki bir alani tanimlamak için "vadddomain test.com" komutunu vermeniz yeterli olacaktır. Bundan sonra bu alan adı için postmaster şifresi iki defa sorulacak ve alan adı sisteme eklenmiş olacaktır.

[root@baris /root]# /home/vpopmail/bin/vadddomain test.com
Please enter password for postmaster: [sifreniz]
enter password again: [sifreniz]

Hepsi bu kadar. Yeni alan adınızı sisteme eklemiş oldunuz. Ikinci, ücüncü, ... alan isimlerini de eklemek için aynı işlemi tekrarlamak yeterli olacaktır. Sırada kullanıcıları tanımlamak var. Kullanıcı işlemleri için iki seçeneğiniz var; komut satırı yada Qmailadmin. Komut satırından kullanacağınız komut "vadduser". Kullanım şekli "vadduser kullanici@alan_adi ". Bundan sonra yine kullanıcı için bir şifre sorulacak ve kullanıcı sisteme eklenmiş olacak.

[root@baris /root]# /home/vpopmail/bin/vadduser baris@test.com
Please enter password for baris@test.com:
enter password again:

Eğer kurulumda Qmail'in web üzerinden yönetimi için Qmailadmin programını da yüklemeyi seçtiyseniz internet gözatıcınızı açarak http://localhost/cgi-bin/qmailadmin adresine gitmeniz yeterli olacaktır. Buradan alan adınız ve postmaster şifrenizi kullanarak Qmailadmin programına giriş yapabilirsiniz. Uygulama sayesinde alan adına yeni e-posta kullanicilari ekleyebilir, var olanları silebilir, posta listeleri oluşturabilir, otomatik cevaplayıcılar ayarlayabilir, takma isimler ve yönlendirmeler tanımlayabilirsiniz. Kullanmaya başlayınca tüm söylenenlerin ne kadar kolay bir şekilde yapılabildiğini göreceksiniz.

  Alıntı Yaparak CevaplaAlıntı Yaparak Cevapla
Eski 12-03-04, 22:34 #9
DaesAgelmar DaesAgelmar çevrimdışı
Varsayılan Cvp: Linux Mail Server

Kullanıcıların Sistemi Kullanmaları

Alan isimlerimizi tanımladık, kullanıcılarımızı ekledik ve sistemi kullanıma hazır bir duruma getirdik. Sıra geldi kullanıcılara sistemi ne şekilde kullanabileceklerini anlatmaya. Kullanıcılar iki şekilde e-postalarını kontrol edebilirler ve yeni e-postalar gönderebilirler; birinci seçenekleri kmail, outlook, netscape gibi bir e-posta yazılımı ile pop3 kullanarak postalarını alabilirler ve yine aynı yazılım ile posta gönderebilirler. Ikinci seçenek ise eğer kurulumda seçilmiş ise bir webmail uygulaması olan Sqwebmail'i kullanabilirsler. Dikkat edilmesi gereken nokta makinada birden fazla sanal alan adi olabileceği için kullanıcıların tam e-posta adresleri ile login olmaları gerekmektedir. Ister webmail'i kullanın istersenin bir pop3 istemciyi kullanın kullanıcı adı olarak tam e-posta adresini girmeniz gerekmektedir. Sqwebmail'i kullanmak için internet gözatıcınıza http://localhost/cgi-bin/sqwebmail3/sqwebmail adresini göstermeniz yeterli olacaktır.



Dilerseniz web dizininizdeki sqwebmail html dosyalarını düzenleyerek sqwebmail'in görünümünü istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz.


Qinstall için bir kullanıcı listesi qinstall@obua.org adresinde bulunmaktadır. Listeye üye olmak için qinstall-subscribe@obua.org adresine boş bir mektup göndermeniz yeterli olacaktır.

Bu yazıda kolay yoldan bir e-Posta sunucusu kurmayı anlatmaya çalıştık. Qinstall ile ilgili her türlü sorunuz için bana baris@gelecek.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.


Barış Metin
  Alıntı Yaparak CevaplaAlıntı Yaparak Cevapla
Eski 11-06-09, 19:43 #10
shamel shamel çevrimdışı
Varsayılan C: Cvp: Linux Mail Server

barış bey gerçekten çok güzel anlattınız bende şirkette qmail server kurmayı düşünüyorum. verdiğiniz iletişim adresinize bazı konular hakkında yardım talebinde bulunabşlşrmşyşm?
  Alıntı Yaparak CevaplaAlıntı Yaparak Cevapla
Eski 12-06-09, 17:19 #11
boredom300 boredom300 çevrimdışı
Varsayılan C: Linux Mail Server

gereksiz başlıklardan sonra adam gibi bi konu açtığınız için teşekkürler böyle başlıklar sabitlenirse dahada iyi olur aslında Daesagelmar a teşekürler bilgiler için
  Alıntı Yaparak CevaplaAlıntı Yaparak Cevapla
Eski 15-06-09, 12:33 #12
ewrah007 ewrah007 çevrimdışı
Varsayılan C: Cvp: Linux Mail Server

eyvallah güzel paylaşım
  Alıntı Yaparak CevaplaAlıntı Yaparak Cevapla
Cevapla

Bu konunun kısa yolunu aşağıdaki sitelere ekleyebilirsiniz

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap yazamazsınız
Dosya gönderemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
Smiley Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı



Tüm saatler GMT +3. Şuan saat: 03:40
(Türkiye için artık GMT +3 seçilmelidir.)

 
5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. Şikayet Mailimiz. İçerik, Yer Sağlayıcı Bilgilerimiz.