Eski 07-03-04, 20:27 #1
MiRaBiLiS MiRaBiLiS çevrimdışı
Varsayılan PHP nedir?

PHP nedir?
PHP, HTML içine gömülen, veritabanlarıyla ilişki kurabilen, çok esnek bir betik dilidir. C++'a çok benzeyen yapısı ve nesneye yönelik programlama diline sahip olması nedeniyle herhangi bir programlama dili bilen kişi tarafından kolaylıkla öğrenilebilir.
PHP, Netcraft raporlarına göre tüm dünyadaki sunucuların %25'inde kullanılmakta ve 5 milyonun üzerinde sitede çalışmaktadır. Hemen hemen tüm dağıtımlarda ve Gelecek Linux'ta PHP kullanmak mümkündür. Tek yapılması gereken doğru paketlerin sisteme kurulmuş olmasıdır. Eğer Gelecek Linux'un tamamını kurmuşsanız, aşağıdaki bölümü atlayabilirsiniz.
Sistemde kurulu olması gereken paketler
PHP'yi tam anlamıyla kullanabilmeniz için aşağıdaki paketleri sisteme kurmuş olmalısınız.


php-devel
mod_php
php-mysql
php
php-manual
php-pgsql
php-imap
Bu paketlerin sürümleri farklılık gösterebileceği içın belirtmedik. Yapılması gereken işlem, CD'yi yerine yerleştirdikten sonra aşağıdaki komutu verip CD'nin disk hiyerarşisine bağlanmasını sağlamak.

# mount /dev/cdrom
# cd /mnt/cdrom/Gelecek/RPMS
Şimdi ise yukarıda belirtilen paketlerin kurulumu gerekiyor. Aşağıda mod_php ve php paketlerinin kurulumu gösteriliyor, diğerlerini kurma işlemi de size kalmış.


# rpm -i mod_php-4.0.3pl1-1.i586.rpm --nodeps
# rpm -i php-4.0.3pl1-1.i586.rpm --nodeps
Apache ayarları
Gelecek Linux ile birlikte gelen Apache /var/www/html dizinine bakar. Eğer kendi sisteminizde web sitesi hazırlamak istiyorsanız bu dizin altına yerleştireceğiniz index.php dosyası okunacak ve ilk olarak gösterilecektir.
Apache'in başlangıçta çalışması için bir defalık ntsysv komutunu çalıştırmalı ve gelen listeden httpd'i seçmelisiniz. Bundan sonra makina her açılışında Apache web sunucu da otomatik olarak başlatılacaktır.
Apache eğer o anda çalışmıyor ise, yeniden çalıştırın. Ancak daha önce ne durumda olduğuna da bakın.


# /etc/init.d/httpd status
httpd (pid 901 900 899 898 897 896 888 887 886 870) çalışıyor...
Eğer çalışmıyor olsa idi, açmak için aşağıdaki komutu kullanacaktık.


# /etc/init.d/httpd start
httpd başlatılıyor: [TAMAM]
Durdurmak için ise start yerine stop parametresini girmek yeterli olacaktır.
Örnek bir PHP uygulaması
PHP'ye giriş yapmak için PHP dosyalarını oluşturabileceğiniz bir düzenleyiciye (editör) ihtiyacınız olacaktır. Bunların arasından Windows altında kullanılanlar Homesite ve PHPed en çok beğenilenler olarak göze çarpar. Eğer masaüstünde Linux kullanıyorsanız X Window ya da konsol altında kwrite, kedit, pico ya da vi düzenleyicileri bu iş için yeterlidir. Kwrite'ın aynı zamanda kodları renklendirme özelliği de vardır.
Önce örnek bir PHP dosyası hazırlayalım. Aşağıdaki satırları bir düzenleyicide yazın ve index.php olarak /var/www/html dizini altına kaydedin.


<html>

Merhaba!
<p>Bugünün tarihi: <? echo date ("d-m-Y"); ?>

</html>
Ardından tarayıcınızı açın ve Netscape ekranında http://127.0.0.1 yazın. Eğer bugünün tarihini sorunsuz olarak görüyorsanız ilk basit PHP programınızı yazdınız demektir.
PHP komutlarının HTML'in için kolayca gömülebildiğini söylemiştik. Yukarıdaki örnekte de <? ve ?> arasındaki tüm komutlar PHP'ye özgüdür. Yazılan komutlar Apache tarafından işlenir ve çıktısı web sayfasına yansıtılır. Bu nedenle PHP kodunuz karşıdaki kişi tarafından görülmez.
Bu aşamadan sonra PHP'yi öğrenmek için en iyi kaynaklardan birisi de www.php.org.tr ve www.php.net adresleridir.
  Alıntı Yaparak CevaplaAlıntı Yaparak Cevapla
Eski 12-12-09, 16:38 #2
emre_erkanbilgi emre_erkanbilgi çevrimdışı
Varsayılan C: PHP nedir?

teşekkürler
  Alıntı Yaparak CevaplaAlıntı Yaparak Cevapla
Eski 14-12-09, 01:53 #3
dereckfun dereckfun çevrimdışı
Varsayılan C: PHP nedir?

bu arada windowsun üzerine php kurmak ta çok basittir.
  Alıntı Yaparak CevaplaAlıntı Yaparak Cevapla
Eski 14-12-09, 02:10 #4
onur_006 onur_006 çevrimdışı
Varsayılan C: PHP nedir?

Windows üzerine php kurmak bence güzel ama en iyi verim tabiki linux da alınır google ve arama motorlarına uygun bir site için php tabanlı ise linux kullanmayı tavsiye ederim ama asp ile bir tasarım yapmayı düşünüyorsanız windows daha avantajli tabiki windows php de çalışır ben taban bakımından yorum yaptım çok teşekkürler güzel yazı yazmışsın.
  Alıntı Yaparak CevaplaAlıntı Yaparak Cevapla
Cevapla

Bu konunun kısa yolunu aşağıdaki sitelere ekleyebilirsiniz

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap yazamazsınız
Dosya gönderemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
Smiley Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı



Tüm saatler GMT +3. Şuan saat: 14:25
(Türkiye için artık GMT +3 seçilmelidir.)

 
5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. Şikayet Mailimiz. İçerik, Yer Sağlayıcı Bilgilerimiz.