|
C: UEFA Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konf. Ligi Yayın İhalesi (2024-27) [TEK KONU
Bu entrimde temennilerimi paylaşmak istiyorum. Daha rahat anlaşılması için potansiyel alıcılar üzerinden yazayım:
-Exxen: Diğerlerinden farkı sadece internetten yayın yapan (OTT-SVOD) mevcut yayıncı, bu sene özellikle Galatasaray'ın kurduğu rekor kadrodan oluşan beklenti ile birlikte çok yüksek bir abonelik talebiyle karşılaştı, iki defa GS maçlarında sistemleri çöktü. 2021'de ihaleleri Saran Medya üzerinden almışlardı. Şunu söyleyim, yeniden ihale almaya karar verirlerse -ister kendileri ister de Saran üzerinden- müşteri deneyimini geliştirmek, sunucularını geliştirmek gibi şeylerle uğraşmaya ek, uyduya da kanal çıkmaları gerekecektir. Sadece internetle olmuyor ki internetten gelen yayın zaten 20 sn geriden geliyor ve internet yayıncılığının uydu yayınının önüne geçemediği, anca çakışanları takip edecek alternatif mecra olacağı gerçeği var, sistem çökmesinden daha üzücü bir durum. Spiker kadrosu olarak da yeni-efsane isimlerle anlaşacağı iddiası vardı, çoğunlukla S Sport'tan hizmet aldılar. Bence biraz muhabir yatırımı da yapmalılar, maçı anlatıyor spiker maç bitince maç sonu röportajları yapıyor extra mesai demek. 
-S Sport: Premium spor yayıncılığının zirve kanalı hem geniş erişime hem de harika bir spiker kadrosuna sahip. Dijitalde de Plus ile varlar. Fakat CL ÖE maçlarında Plus'ın çökme durumu ortaya çıkınca karizmayı çizdirdiler. Eğer gereken rehabilitasyonu yaparlarsa CL'yi neden tek başlarına yayınlamayalar ? Benim 2021'deki beklentim maçların sadece S Sport'tan yayınlanmasıydı. Fakat Exxen'e sattılar. Saran Medya hali hazırda UEFA'nın hem yayın hakları distribütörlüğü, hem de teknik altyapı konusundaki en büyük iş ortaklarından. 
-BeIN Sports: Exxen'den önceki yayıncı ilk defa Digitürk'e CL'yi getirmişti. Dünyanın bir çok ülkesinde UEFA'nın iş ortaklarındandır. Fakat o dönem patlayan kur krizi nd. Türkiye ayağında çok ciddi sorun yaşadılar yayın haklarını taşarken, hem 2018'deki ihaleyi geç kesinleştirdiler hem de zarar etmek pahasına yayın yaptılar çok pahalıya patladı ve 2021-24 ihalesine girmekten vazgeçtiler, zaten Saran'a kaldı ve onlar da Exxen'e verdi. BeIN'e dönersek, biraz daha muhabir vs. altyapısı old. için insanlar almasını istese de, herkesin ulaşacağı fiyatlara yayın yapmadıkları/yapmayacakları için almalarını istemiyorum. O topa yine girer mi bilmiyorum, lüzum da yok bence. 
-Tivibu Spor: 2022'nin son günlerinde logosunu yenileyen, diğerlerine nazaran daha uygun fiyata yayıncılık yapan, hali hazırda üyesi olduğum Türk Telekom'un IPTV ve uydu platformunun spor ayağı 2015-18 arası TRT ile birlikte CL ve EL'yi başarılı şekilde yayınlamıştı. Bu aralar atakta bir yayın kuruluşu ve bu atağı taçlandırmak için uygun bir fırsat. Ancak uygun fiyata satış yapması maalesef önlerinde bir engel, alsa bile zararına yayıncılık yapmak durumunda olacaklar, o topa girer mi bilmiyorum, o günden bugüne yönetim de değişti Lübnanlılar yönetiyordu Telekom'u, şimdi Varlık Fonu'nun elinde. 1'i şifresiz 5 adet spor kanalı var. CL'in gelmesi beni sevindirir, çok da yakışır fakat şu maddiyat işin içine girince sıkıntı oluyor. 
-D-Smart: Uzun yıllar Star TV ile ortaklık kurup CL ve EL yayınlayan platformun 2 adet spor kanalı var. Bir dönem CL sayesinde 1.5 milyona ulaşan abone sayısına ulaşan platform şimdi 1 milyonun altına düştü diye hatırlıyorum. O günden bu güne de sahip değişti Demirören yönetiyor. Onların bir sürpriz yapma ihtimalleri vardır diye düşünüyorum da onlar da çok masraf kısıyorlar eski coşkusu olmayan bir platform, fakat patron yayın haklarını satın alırsa da Aykut Aydın liderliğindeki kadroyla yayınlarlar mı ? Yayınlarlar. 
Görüşüm: Kalbimden S Sport ve Tivibu Spor geçiyor. Fakat Exxen alırsa da şaşmam, onlar da seyirci deneyimini ve teknik detayları güçlendirmek durumunda olacaklar. Alacak kurum ne olursa olsun, UYDUDAN YAYINLAYIN.
|