En Komik ve Eğlenceli Videolar Burada. * FrmTR Sohbet Kontrol Panelinizde.
Forum TR
Go Back   Forum TR > > >
FrmTR'ye Reklam Vermek İçin: [email protected]
Cevapla
 
Konu Araçları
Eski 24-12-12, 22:16   #1
AlemTo

Varsayılan Çoğrafya Bilgisine Güvenenler Gelsin


S-1.Kocaeli şehri ile İzmir şehrini ticari fonksiyonları bakımından karşılaştırınız.Bulduğunuz sonucun gerekçelerini belirtiniz?






S-2. Türkiye de iç ticaretin gelişmesine sebep olan faktörleri yazarak kısaca açıklayınız?






S-3.Dünya boru hatları ulaşımına baktığımız zaman Türkiye ve çevresinde yoğunlaştığını görüyoruz.Bu durumun temel sebebi nedir?Açıklayınız?






S-4.İkisi de Karadeniz bölgesinde olmasına rağmen Sinop limanı Samsun limanı kadar gelişmemiştir.Bu durumun nedenini Türkiye’den başka örneklerle açıklayınız?








S-5.Türkiye de bitki örtüsü iklim ilişkisinden yola çıkarsak; bitkilerin tür çeşit bakımından en zengin bölgemiz hangi bölgemizdir?Nedenini yazınız?








S-6. Türkiye'de ulaşımı; yer şekilleri, iklim, sermaye gibi faktörler etkilemektedir.


Yukarıdaki Türkiye haritasında ok ile gösterilen yerlerin hangisinin ulaşımında yer şekillerinin etkisi en azdır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5

S-7.Deniz yolları ulaşımı, diğer ulaşım biçimlerine oranla daha ekonomiktir.
Bunun nedenleri arasında,
I. Deniz taşıtlarının yolcu ve yük kapasitesinin fazla olması
II. En hızlı ulaşım aracı olması
III. Limanların bir kez yapılıp, uzun yıllar kullanılması
IV. Gemi mürettebatının çok kişiden oluşması gibi faktörlerden hangisi ver almaz?
A) I ve II
b) II ve IV
C) Yalnız II
D) I ve IV
E) III ve IV

S-8. Türkiye'de bölgeler arasında iklim farklılığı vardır. Bu bakımdan yetiştirilen tarım ürünlerinin çeşitleri de farklıdır. Bu durum bölgeler arası ticareti geliştirmiştir.
Yukarıdaki açıklamaya göre verilen bölümlerden hangileri arasında tarım ürünleri ticaretinin daha az gelişmesi beklenir?
A) Yukarı Fırat-Antalya
B) Doğu Karadeniz-Yukarı Fırat
C) Adana-Kıyı Ege
D) Orta Kızılırmak-Güney Marmara
E) Dicle-Antalya

S-9. Aşağıdaki ulaşım sistemlerinden hangisi kurulduktan sonra, yapılacak taşıma işlemlerinde diğerlerine göre doğal koşullardan daha az etkilenir?
A) Havayolları
B) Demiryolları
C) Boru hatları
D) Karayolları
E) Deniz ulaşımı

S-10. Karadeniz Bölgesi'nde yer şekillerinin engebeli olması sanayinin fazla gelişmemesine neden olmuştur. Var olan fabrikalarda genelde hammaddeye bağlı olarak kurulmuştur.
Aşağıdaki fabrikalardan hangisi bu genellemeye uymaz?
A) Rize=>Çay fabrikaları
B) Giresun=>Fındık işletmeleri
C) Karabük-Ereğli=>Demir-çelik fabrikaları
D) Samsun=>Sigara fabrikası
E) Tokat=>Şeker fabrikaları

11-Göç alan yerlerde bir çok olumsuzlar meydana gelebilmektedir.
Göç alma nedenlerine bakarak aşağıdaki şehirlerden hangisi diğer dördünden farklı bir nedenle bu sorunlara maruz kalmış şehir olarak örnek verilebilir?
A)Manisa
b)Adana
c)Bursa
D)Antalya
e)Denizli

12.Almanya'daki Ruhr Bölgesi'nde maden kömürü üretimi ve demir çelik sanayinin gelişmeye başlamasıyla bu bölgede nüfusta büyük artışlar kaydedilmiştir.

Bu durumun bir örneği diyebileceğimiz durum ülkemizde aynı nedenlerle aşağıda verilen haritadaki işaretli bölümlerden hangisinde meydana gelmiştir?
A)1
b)2
c)3
d)4
e)5

13. Mezopotamya uygarlığının gelişmesinde aşağıdakilerden hangisi etkili olmamıştır?
A)Verimli taşkın ovalarının varlığı
b)Dicle ve Fırat nehirlerinin bulunması
C)İklim koşullarının tarıma uygun olması
d)Nüfus artışına bağlı olarak üretimin hızlandırılması
E)Geçimlerini avcılık ve toplayıcılıkla geçirmeleri

14. Kıyılardaki deniz seviyesi yükselmesinden tarımsal anlamda en az etkilenecek ilimiz aşağıdakilerden hangisidir?
A)Adana
b)Samsun
c)Bursa
D)Rize
e)Aydın

15.Küresel ısınmadan sıcaklıkların yükselmesi anlamında en olumsuz etkilenebilecek iki bölge aşağıdaki hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?
A)Ege-Akdeniz
B)Ege-Marmara
C)Güneydoğu-Akdeniz
D)Karadeniz-Marmara
E)Marmara-Akdeniz

16. Aşağıdaki limanlardan hangisinin hinterlandı, diğerlerinden daha geniştir?
A) Trabzon
b) İzmir
c) Antalya
d) Samsun
e) Zonguldak

17.Aşağıdaki ekonomik faaliyetlerden hangisi bir bölgenin nüfus ekonomik, sosyal ve kültürel yapısını kısa zamanda değiştirir.
A)Sanayi
b)Tarım
c)Bankacılık
D)Balkıcılık
e)El sanatları

18. Heyelanlar; bol yağışlı, killi ve eğimli arazilerde etkili olurken, erozyon az yağışlı, bitki örtüsünden yoksun ve toprağın kuru olduğu ortamlarda etkilidir.

Haritada işaretli yerlerden hangisinde heyelan hangisinde erozyon daha fazla olur?
. Heyelan Erozyon
A) I II
B) II IV
C) III I
D) I IV
E) IV III

19. Yer şekillerinin engebeli olması aşağıdakilerden hangisini artırmaz?
A) Hidroelektrik potansiyelini
B) Toprak erozyonunu
C) Kısa mesafelerde sıcaklık farklarını
D) Tarıma elverişli alanları
E) Akarsuların akış hızını

20.

Yukarıdaki haritalarda bir il merkezinin çevresindeki yerleşim birimleri ile olan karayolları ağı gösterilmiştir.
Bu haritalardan hangisinin daha engebeli yeryüzü şekillerine sahip bir yeri gösterdiği söylenebilir?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E)V

21.

Yukarıda Türkiye'de 1960 ile 1990 yıllarında karayolu ve demiryolu ile yapılan yolcu ve yük taşımacılığının oranları verilmiştir.
Buna göre, aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
A) Karayolu ile yolcu taşımacılığı oranı yük taşımacılığı oranından fazladır.
B) Demiryolu ile [Linkleri sadece kayıtlı üyelerimiz görebilir.ForumTR üyesi olmak için tıklayınız] yapılan taşımacılığın oranı düşüş göstermiştir.
C) Demiryolu taşımacılığının daha pahalı olması karayolu taşımacılığını arttırmıştır.
D) Yük taşımacılığında 1960 yılında demiryolu oranı karayolu oranından fazladır.
E) 1990 yılında hem yolcu hem de yük taşımacılığında karayolu daha fazla tercih edilmiştir

22. Aşağıdakilerden hangisi Doğu Karadeniz'de dağların denize paralel ve yakın olmasının sonuçlarından biri değildir?
A) Tarım alanlarının daralması
B) Falezlerin yaygın olması
C) Kuzey-güney yönlü ulaşımın zor olması
D) Bakır madeni rezervinin fazla olması
E) Kuzeye bakan yamaçların bol yağışlı olması

23. Doğu Anadolu Bölgesi hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Hidroelektrik potansiyelinin en fazla olduğu bölgedir.
B) Kış ayları uzun ve soğuk, yaz mevsimi kısa ve serindir.
C) En önemli ekonomik faaliyet hayvancılıktır.
D) Göç veren bölgedir.
E) En az yağış alan bölgedir.

24. Türkiye'nin yer şekilleri ve iklim özellikleri her yerde hayvancılık yapılmasına imkan tanır, İç Anadolu platolarında küçükbaş, Erzurum-Kars platolarında ise büyükbaş hayvancılık önem kazanmıştır.
Bu durumun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Doğal bitki örtüsü
B) İnsanların eskiden beri süregelen alışkanlığı
C) Hayvan yetiştirmenin devlet kontrolünde yapılması
D) Platolardaki kayaç farklılığı
E) Tüketici nüfusa yakın olma isteği

25.Aşağıdakilerden hangisi Ticareti etkileyen unsurlar arasında yer almaz?
A)Nüfus
b)Yerleşme
c)Ulaşım
D)Tarihi değerler
e)Üretim


Beyler size zahmet yardımcı olursanız sevinirim

Mesajı son düzenleyen AlemTo ( 24-12-12 - 22:19 )
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 25-12-12, 13:41   #2
ImNoTScreaM

Varsayılan C: Çoğrafya Bilgisine Güvenenler Gelsin


25-D 24-A 22-D Olması lazım
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 25-12-12, 14:29   #3
ouaa

Varsayılan C: Çoğrafya Bilgisine Güvenenler Gelsin


7-c, 8-a, 9-c, 10-e, 11-d,12-c, 13-e, 14-e, 15-c, 16-b, 17-a, 18-d, 19-d, 20-d, 21-c, 22-d, 23-e, 24-a, 25-d buyur doğru olanları açıklarım.
  Alıntı Yaparak Cevapla
Cevapla

Bu konunun kısa yolunu aşağıdaki sitelere ekleyebilirsiniz

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap yazamazsınız
Dosya gönderemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
Smiley Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı



5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. Şikayet Mailimiz. İçerik, Yer Sağlayıcı Bilgilerimiz. Reklam Mailimiz. Gizlilik Politikası


Reklamı Kapat

Reklamı Kapat