Forum TR
Go Back   Forum TR > Bilgi Bankası (Databank) (Ödev) > Lise Bilgileri > Türk Dili ve Edebiyatı
ForumTR'ye Reklam Vermek İçin Tıklayınız: network@frmtr.com

Bir Bilim Adamının Romanı - Oğuz Atay

Lise Bilgileri Kategorisinde ve Türk Dili ve Edebiyatı Forumunda Bulunan Bir Bilim Adamının Romanı - Oğuz Atay Konusunu Görüntülemektesiniz => Bir Bilim Adamının Romanı - Oğuz Atay Yazar : Oğuz Atay 1934’te İnebolu’da doğdu. 1957’de İ.T.Ü İnşaat mühendisliği bölümünü bitirdi. ...

Cevapla
 
Konu Araçları
Eski 19-02-07, 01:12   #1 (permalink)
[19] Harry Kewell
 
Giriş Tarihi: 25-01-2005
Yer: тσяσηтσ/¢αηα∂α Memleket : Ankara
Mesajlar: 7,669
Rep Puanı: 19079275
06-uA Rütbe: Artı 1106-uA Rütbe: Artı 1106-uA Rütbe: Artı 1106-uA Rütbe: Artı 1106-uA Rütbe: Artı 1106-uA Rütbe: Artı 1106-uA Rütbe: Artı 1106-uA Rütbe: Artı 1106-uA Rütbe: Artı 1106-uA Rütbe: Artı 1106-uA Rütbe: Artı 11
Rep Gücü: 190915
Lightbulb Bir Bilim Adamının Romanı - Oğuz Atay


Bir Bilim Adamının Romanı - Oğuz Atay



Yazar :


Oğuz Atay 1934’te İnebolu’da doğdu. 1957’de İ.T.Ü İnşaat mühendisliği bölümünü bitirdi. Bir yandan mesleğini, inşaat mühendisliği bölümünde öğretim üyesi olarak sürdürürken diğer yandan edebiyata olan ilgisini sürdürdü.
İlk romanı “Tutunamayanlar” ile 1971’de TRT ödülünü kazandı. 1973’te “Tehlikeli Oyunlar” adlı romanı, 1975’te “Korkuyu Beklerken” adlı öykü kitabı yayınlandı. Aynı yıl biyografik nitelikli “Bir Bilim Adamının Romanı” adlı kitabını da tamamladı. Kırk üç yaşında beyin rahatsızlığı nedeniyle yitirdiğimiz yazarın “Oyunlarla Yaşayanlar” isimli tiyatro oyunu da öldükten sonra sahnelendi.


Kitap:

Bu yazıda tanıtacağım kitap, Oğuz Atay tarafından yazılan, ilk basımı 1975 yılında yapılmış “bir Bilim adamının Romanı” adlı eser. Kitap İletişim Yayınları Tarafından basılmış. Oğuz Atay’ın “Bütün Eserleri serisinin beşinci kitabı. Okuduğum on birinci baskı 2000 yılında piyasaya çıkmış. Şu anda 23. baskısı satılmakta. Biyografik roman türündeki bu kitapta Oğuz Atay, kendi üniversite hocası olan Mustafa İnan’ın hayatını 270 sayfa ve 19 bölümde incelemiş. Oğuz Atay, kitabının sonuna Mustafa İnan’a ait bir de fotoğraf albümü koymuş.



Özet:

Mustafa İnan Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli isimlerden biridir. Tam bir bilim adamıdır. 1911’de Adana’da doğdu. Ailenin erkek çocukları hep ölüyordu. Bu yüzden ailesi Mustafa’ya okula gidene kadar küpe taktı, ölümü kandırmaya çalıştılar. Fakirlerdi. Adana’nın sıcağında zenginler gibi yaylaya çıkamıyorlardı. Bu yüzden evin damında yatıyorlardı. Mustafa 4 yaşında damdan düştü. Hayatından ümit kesilmişti. Sonra iyileşti fakat hiçbir zaman tam sağlıklı olamadı.1.Dünya Savaşı sırasında Konya’ya göç ettiler.Mustafa Konya’yı çok sevdi. Fransızca vaazlar dinliyordu. Camileri dolaşıyordu. Divan edebiyatını çok severdi. Mevlevi ayinlerinden çok etkilenmişti. Ailesi de çok dindardı. Soyadı kanunu çıkınca “mümin” kelimesinin Türkçe karşılığı olan “inan” soyadını aldılar. Bir ruh temizliği olan inanç meselesi Mustafa’yı çok ilgilendiriyordu.
Adana’ya döndüler. Mustafa hiç ders çalışmıyordu. Babası da bir sanat öğrensin diye O’nu kuyumcunun yanına verdi. Onun olağanüstü hafızasından kimsenin haberi yoktu. Mustafa mesleğini çok sevmişti, bir gördüğünü bir daha unutmuyordu. Orta okula giderken hiç defter tutmamıştı. Babası “Bu çocuk adam olmaz” diyordu. Ders kitabı da yoktu. Ustası babasına “Beyim bu çocuk çok akıllı, okut” diyordu. Kitap defter masrafı olmadığından okuması sorun değildi. Mustafa erkenden yatıyor, sabah erken kalkıp okuldaki yatılı çocuklar uyanana kadar onların kitaplarından çalışıyordu. Kazanılması çok zor olan Adana Lisesi’nin parasız yatılı sınavını kazandı.




Çok sosyaldi. Matematik hocası gelmediği zaman tahtada problemleri O çözerdi.Boş zamanlarında üst sınıftakilere ders veriyordu.Baştan aşağı pekiyi olan karnesini babasına göstermedi ,O’nun mührünü basıp geri verdi. Hem çok çalışkan,hem çok espriliydi. Herkes O’nu çok severdi. Herkese bir şeyler öğretmek istiyordu. Öğretmeden önce onlarla dost oluyor, nasıl öğreteceğini hesaplıyor, sohbet eder gibi öğretiyordu. İnsanlar farkında olmadan bir şeyler öğreniyordu. Liseyi birincilikle bitirdi. Adana Fen Fakültesi’ne kaydoldu.
Tek gayesi öğretmen olmaktı. Babası ölmüştü, ailesine bakmak için biran önce hayata atılmalıydı. Ailesini babasının emekli maaşıyla geçindirmek istemiyordu. Fakat arkadaşlarının ısrarıyla mühendis mektebine başvurmak üzere İstanbul’a gitti. Başvuru bürosun önünde İstanbullu gençler Mustafa’nın şivesi ile alay ettiler. “Sınava girme sen, yapamazsın” dediler. O da onlara “deneyeh bahah” dedi. Sınav günü geldi. Mustafa kısa bir süre sonra sınavdan çıktı. Hoca çok şaşırmıştı. Bütün cevaplar doğruydu. Deneyeh bahah Mustafa, İstanbulluları mat etmişti.
Mühendislik mektebine birincilikle girdi. Mustafa matematik ve fiziğin hayatı anlattığını görebiliyordu. Bu yüzden çalışmalarının amacı sınıf geçmek değil, hayatı daha iyi anlamlandırmaktı.Tabiatta matematiksel bir düzen vardı ve Mustafa bunu çözmek istiyordu.Üniversitede hocası hastalandı ve hocasının yerine ders vermeye başladı. Yeni harfler kabul edilince ithal bilime ihtiyaç duyuldu. İngiltere’den gelen profesörün dersine Mustafa hiç not almıyordu. Profesör bir gün çok sinirlendi ve Mustafa’yı kaldırdı. Mustafa hocanın anlattıklarını eksiksiz tekrarlayınca hocası istifa etti.
Mustafa hiç ders çalışmadan mühendislik mektebini de birincilikle bitirdi. O artık efsaneleşmişti. Mühendislik yerine hocalık yapacaktı. Üniversitede kaldı, bütün hocalarla arkadaştı. İngilizce öğrendi. Almanca’yı kendi kendine söktü. Zürich’te doktora yapıp döndü. Hocalar da öğrenciler de O’nu çok seviyordu. Düşünme tembelliğine çok kızıyordu.
Mustafa İnan, bilime ülkede bir ekol olarak devam edecekti. İsviçre Üniversitesi’nde kalmayı teklif ettiler ama o, memleketi için çalışmayı tercih etti. Çok büyük imkanları tepti, beyin göçüne karşıydı. Dünya barışının sağlanması için geleneklerden taviz vermeden,doğuyu batıya yaklaştırma düşüncesindeydi.
Üniversite üçüncü sınıfta evlendi, çocuğu oldu. 2 eve birden bakıyordu. Maddi durumu çok kötüydü. Mezun olduktan yedi sene sonra profesör oldu. Dünyaca ünlü bir matematikçi ve mekanikçiydi. Daha sonra rektör oldu, fakat yöneticilik bilimsel çalışmalarını engellediğinden 1960’da bıraktı.Yöneticilik O’nu çok yormuştu. Kimseye “hayır” diyemediği için çeşitli ek işlere koşturmuştu. Cemal Gürsel o’na bayındırlık bakanlığı teklif etti, Fakat o hocalık için yaratılmıştı, kabul etmedi. TÜBİTAK’ın kurucuları arasındaydı. Demirel, İnan’ın öğrencileri arsındaydı. Bir yemekte Mustafa İnan o’na “Süleyman, duydum ki siyasete atılıyormuşsun, sakın ha, ben seni akıllı bir adam sanıyordum” dedi. Demirel: “Böyle bir şeyi benden bekler misiniz” dedi.
Mustafa İnan ömrünün son yıllarında bir kat sahibi olmak istedi, ama borçlanmaktan korkuyordu. Jale Hanım’ın ısrarlarıyla Ortaköy’de bir apartman yapımına ortak oldu. Mustafa İnan kış aylarında birden hastalandı. 4 yaşında damdan düştüğünden beri zayıf bünyeliydi. Lösemi olmuştu. Avrupa’da tedavisi için çok ısrar ettiler, kabul etmedi, eve borcu vardı. Sonra devlet Almanya’ya gönderdi. Çok sancısı vardı. Devamlı morfin veriliyordu. 1967’de 60 yaşında öldü.







Yorum :

Bir Bilim Adamının Romanı’nda Oğuz Atay’ın hedefi, bir halk çocuğunun uluslar arası ün sahibi bir bilim adamı oluşunun zorlu macerasını sergilemek. Mustafa İnan, aynı zamanda kendisinin de çok sevdiği üniversite hocası olduğu için, bu iş onun için ayrı bir önem de taşımakta. Oğuz Atay, Mustafa İnan’ın hayatını anlatırken bir çok toplumsal eleştiriye de yer veriyor. Mustafa İnan her zaman insanların sevgilisi olarak yaşamış bir kişi. Çok zeki ve yardımsever. Aynı zamanda da çok eğlenceli bir kişiliği var. Üstüne üstük bir de dünyaca tanınmış çok önemli bir insan olmasına rağmen hayatı boyunca hep geçim sıkıntısı çekmiş. Yaptığı tüm önemli keşiflere, oluşturduğu ekole rağmen başını sokacak bir evi bile olmuyor. Kitapta söz konusu olan, bir bilim adamı olmasına rağmen çok duygu yüklü bir kitap. Okumuş veya okuyacak olan herkese birçok şey kazandıracağından eminim.hiç sıkılmadan kısa sürede okumayı başardığım bu kitabı herkesin okumasını samimiyetle tavsiye ediyorum.
06-uA çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 24-02-07, 17:30   #2 (permalink)
Yabancı
 
Giriş Tarihi: 05-07-2005
Yaş: 23
Mesajlar: 22
Rep Puanı: 7455
berkay956 Rütbe: Artı 11berkay956 Rütbe: Artı 11berkay956 Rütbe: Artı 11berkay956 Rütbe: Artı 11berkay956 Rütbe: Artı 11berkay956 Rütbe: Artı 11berkay956 Rütbe: Artı 11berkay956 Rütbe: Artı 11berkay956 Rütbe: Artı 11berkay956 Rütbe: Artı 11berkay956 Rütbe: Artı 11
Rep Gücü: 0
Varsayılan C: Bir Bilim Adamının Romanı - Oğuz Atay


arkadaşım gerçekten çok teşekkür ederim çok işime yaradı beni 1 almaktan kurtardın ellerine emeğine sağlık
berkay956 çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Cevapla

Bu konunun kısa yolunu aşağıdaki sitelere ekleyebilirsiniz

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap yazamazsınız
Dosya gönderemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
Smiley Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı


Tüm saatler GMT +3. Şuan saat: 22:51
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


ForumTR Servisleri: ForumTR Video - ForumTR Haber - ForumTR Oyun - ForumTR Chat - ForumTR Mail - ForumTR IRC

ForumTR Mail'den Ücretsiz Bir Mail Almak veya Mail'inizi Okumak İçin Tıklayınız.

Almanya Vizesi | Rusya Vizesi | Ukrayna Vizesi | Fransa Vizesi | Vize İşlemleri | Almanya Otelleri | Tatil | Haberler | Karel Santral | Daily News

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir,
bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir,
yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız sikayet@frmtr.com email adresine bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır.
Report Abuse, Harassment, Scamming, Hacking, Warez, Crack, Divx, Mp3 or any Illegal Activity to abuse@frmtr.com


Search Engine Optimization by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522