En Komik ve Eğlenceli Videolar Burada. * FrmTR Sohbet Kontrol Panelinizde.
Forum TR
Go Back   Forum TR > > >
FrmTR'ye Reklam Vermek İçin: [email protected]
Cevapla
 
Konu Araçları
Eski 17-02-13, 16:37   #1
alicano0658

Thumbs up 9.sinif dİl anlatim testlerİ bÖlÜm 4


BÖLÜM 4

DİLLERİN SINIFLANDIRILMASI

1)Dünya dillerinin sınıflandırılmasında aşağıdaki özelliklerden hangisi yoktur?

A)Söz dizimi

B)Irklar

C)Dilin doğal ya da yapma olması

D)Dilin kökeni

E)Dilin ölü ya da canlı olması

2)Türkçe,aşağıdaki dil ailelerinden hangisinin inde yer alır?

A)Çin-Tibet Dil Ailesi

B)Bantu Dil Ailesi

C)Hami-Sami Dil Ailesi

D)Ural-Altay Dil Ailesi

E)Asya Dilleri

3)Aşağıdakilerden hangisi,sözcüklerin vurcu aracılığı ile ‘isim,fiil,sıfat,zarf,edat’gibi görevler üstlendiği dil grubu içinde yer alır?

A)Sırpça

B)Vietnamca

C)Bulgarca

D)Macarca

E)Arnavutça

4)Bu dillerde de kökler ve ekler kullanılır.Ancak bir sözcük türetilirken kök,içten ses değişikliğine uğrar.Bu dillerin bazılarında sözcük oluşturulurken kök tanınmaz hale gelir,kimilerinde ise kök ve ek arasındaki ilginin devam atiği görülür.Arapça,Habeşçe,İbranice bu grupta yer alır.

Bu parçada aşağıdakilerden hangisinden söz edilmektedir?

A)Çekimli dillerden

B)Tek heceli dillerden

C)Hint dillerinden

D)Ural dillerinden

E) Latin dillerinden

5)…….,her sözcük tek bir heceden oluşur ve bu dillerde,bir sözcük pek çok anlamı karşılar.

Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A)Bantu dillerinde

B)Eklemeli dillerde

C)Çekimli dillerde

D)Sami dillerinde

E) Tek heceli dillerde

6)Eklemeli dillerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A)Temel öge sözcüğün kökündedir.

B)Sözcükler yapım ekleri ile türetilir.

C)Bütün sözcükler çok anamlıdır.

D)’Ön Ekli Diller’ve’Son Ekli Diller’olarak ikiye ayrılır.

E)Ekler aracılığı ile sözcüklere çeşitli anlam ve görevler yüklenir.

7)Aşağıdakilerden hangisi Hint-Avrupa dil ailesi içinde yer almaz?

A)Almanca

İngilizce

C)İbranice

D)Bulgarca

E)Romence



8)Bir sözcüğe,vurgu yoluyla farklı anlamların yüklendiği dil grubu aşağıdakilerden hangisidir?

A)Tek heceli diller

B)Eklemeli diller

C)Çekimli diller

D)İslav dilleri

E)Bantu dilleri



9)Aşağıdaki dillerden hangisi köken bakımından yanlış eşleştirilmiştir?

A)Korece-Tibet Dil Ailesi

B)Arapça-Hami Dil Ailesi

C)Urduca-Hint Dilleri

D)Macarca-Ural Dilleri

E)Hırvatça-İslav Dilleri

10)Aşağıdaki dillerden hangileri aynı dil ailesi içinde yer alır?

A)Yunanca-İspanyolca

B)Hintçe-Macarca

C)Türkçe-Çince

D)Romence-Japonca

E)Korece-İtalyanca

11)Dillerle ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A)Türkçe son ekli diller arasında yer alır.

B)Macarca eklemeli bir dildir.

C)Tibetçe tek heceli bir dildir.

D)Eklemeli dillerde sözcükler,köklere getirilen yapım ekleriyle türetilir.

E)Arapça son ekli bir dildir.

12)Dillerle ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A)Diller,yapılarına ve kökenlerine göre ikiye ayrılır.

’Son ekli diller’de yeni sözcük türetmek için kökün sonuna yapım eki getirilir.

C)Dünyada en fazla kişi tarfaından konuşulan dil Hintçedir.

D)Çekimli dillerin kimilerinde kökteki asıl sesler değişmez.

E)Ural-Altay Dil Ailesi’ni oluşturan diller arasında yapı benzerliği söz konusudur.

13)…..,dünyada en çok dilin yer aldığı dil ailesi olup,bu dil ailesi Avrupa’ya kadar uzanır.Amerika’da konuşulan dillerin Avrupa’dan bu kıtaya gitmiş olması nedeniyle Amerika da bu dil ailesinin dil coğrafyası içinde bulunmaktadır.

Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A)Ural Dilleri

B)Hint-Avrupa Dil Ailesi

C)Çin-Tibet Dil Ailesi

D)Ural-Altay Dil Ailesi

E) Bantu Dil Ailesi



14)Bazı diller arasında,sözcük yapısı ve gramer bakımından benzerlikler söz konusudur.Aynı kökenden gelen ve benzer özellikleri olan bu dil topluluklarına…… adı verilir.

Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A)dil ailesi

çekimli diller

C)tek heceli diller

D)eklemeli diller

E)kaynak diller

15)Bu dil ailesinde,diller arasındaki en önemli benzerlik yapı yönüyledir.Eklemeli diller grubu içinde yer alan bu dil ailesi içinde ‘Türkçe,Macarca,Mançurca,Moğolca,,Japonca,Korece’b ulunmaktadır.

Bu parçada sözü edilen dil ailesi aşağıdakilerden hangisidir?

A)Çin-Tibet Dil Ailesi

B)Hint-İran Dilleri

C)Bantu Dil Ailesi

D)Ural-Altay Dil Ailesi

E)Germen Dilleri

16)Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin Ural-Altay Dil Ailesi’ne ait bir sözcük olduğu söylenebilir?

A)İstasyon

B)Karanfil

C)Saat

D)Korner

E)Üçgen

17)Aşağıdakilerin hangisinde verilen özellik ayraç inde verilen dil ailesiyle ilgili değildir?

A)Sözcükler tek bir heceden ibarettir.(Tek heceli diller)

B)Köklere yapım ekleri getirilerek yeni sözcükler türetilir(Ekelemeli diller)

C)Kelime türetilirken ya da çekimlenirken kökün içten değiştiği olur(Çekimli diller)

D)Dil coğrafyası bakımından dünyanın en büyük dil ailesidir(Bantu dilleri)

E)Bu diller arasındaki en belirgin ortaklık,yapı benzerliğidir.(Ural-Altay Dil Ailesi)

18)Dil bilimciler,dilleri sınıflandırırken aşağıdakilerden hangisini esas ölçüt olarak alırlar?

A)Ses ahengi

B)Kökleri

C)Sözcük sayısını

D)Gramer kurallarını

E)Dilin ortaya çıktığı zamanı

19)Tek heceli dillerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A)Her sözcük tek bir heceden meydana gelir.

B)Vurguyla sözcüklere çeşitli anlamlar verilir.

C)Bir sözcük farklı görevlerde kullanılabilir.

D)Yeni sözcükler türetilirken kimi zaman yapım eklerinden yararlanılır.

E)Sözcükler,birden çok anlamı karşılayabilir.

20)Aşağıdaki dillerden hangisi ötekilerden farklı bir dil ailesi içinde yer alır?

A)Japonca

B)Bulgarca

C)Rusça

D)Lehçe

E)Hırvatça

21)Eklemeli diller arasında yer alan Türkçe,kökenine göre …… grubunda,çekimli diller arasında yer alan Arapça ise kökenine göre ……. Arasında yer alır.

Bu parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A)Çin-Tibet Dil Ailesi,Bantu Dil Ailesi

B)Ural-Altay Dil Ailesi,İran Dilleri

C)Asya Dilleri,Latin Dilleri

D)Hami-Sami Dil Ailesi,Hint-İran Dilleri

E)Ural-Altay Dil Ailesi,Hami-Sami Dil Ailesi

22)Aşağıdakilerin hangisinde dil ve içinde yer aldığı dil ailesi yanlış eşleştirilmiştir?

A)Farsça-Hint Avrupa Dil Ailesi

B)Arapça-Bantu Dil Ailesi

C)Tunguzca-Ural-Altay Dil Ailesi

D)Habeşçe-Hami-Sami Dil Ailesi

E)Çince-Tibet Dil Ailesi

23)Türkçe ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A)Vurgu ile sözcüklere’isim,zamir,edat,fiil’gibi görevler yüklendiği

B)Sözcük türetilirken sözcüğün kökünde ses değişiklikleri olduğu

C)Sami ırkının konuştuğu diller arasında yer aldığı

D)Son ekli bir dil olduğu

E)Dil coğrafyası olarak dünyanın en yaygın dili olduğu

CEVAP ANAHTARI:1-B 2-D 3-B 4-A 5-E 6-C 7-C 8-A 9-A 10-A 11-E 12-C 13-B 14-A 15-D 16-E 17-D 18-B 19-D 20-A 21-E 22-B 23-D
  Alıntı Yaparak Cevapla
Cevapla

Bu konunun kısa yolunu aşağıdaki sitelere ekleyebilirsiniz

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap yazamazsınız
Dosya gönderemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
Smiley Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı



5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. Şikayet Mailimiz. İçerik, Yer Sağlayıcı Bilgilerimiz. Reklam Mailimiz. Gizlilik Politikası


Reklamı Kapat

Reklamı Kapat