Son Dakika Haberlerini Takip Edebileceğiniz FrmTR Haber Yayında. * FrmTR Sohbet Kontrol Panelinizde.
Forum TR
Go Back   Forum TR > > >
FrmTR'ye Reklam Vermek İçin: [email protected]
Cevapla
 
Konu Araçları
Eski 08-08-12, 23:49   #1
Maroon

Varsayılan Zamirler,Zamirlerin Özellikleri,Adıllar İle İlgili Test Soruları


1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek halinde zamir yoktur?
a) Akşamki program herkesi çok etkiledi.
b) Karanlıktan sağımı solumu göremiyordum.
c) Ömrüm seni sevmekle nihayet bulacaktır.
d) Yüreğimin ezildiğini, gözlerimin dolduğunu hissettim.
e) Bizimki her gün durmadan ders çalışıyor.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişi zamiri kullanılmamıştır?
a) Kendimi aldatılmış hissettim.
b) Biri buna yatacağı yeri göstersin!
c) Ona yardım etmeye çalışıyordum.
d) Bizde onun şiirleri çok sevilir.
e) Benden bunu nasıl istersin?

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükte iyelik zamiri kullanılmamıştır?
a) Göğsümden havaya kattığım zehir
b) Toprağında bir taş olur, beklerim…
c) Pembe gül yaprağı tırnakların, apak fildişi
d) Kalbimin küt küt atarak seni beklediği
e) Al götür beni gerçeklerin çağrısına

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru zamiri kullanılmıştır?
a) Niçin başkalarını suçluyorsun?
b) Söylediklerimi neden Esra’ya anlattın?
c) Bu elbiselerin hiçbirini beğenmedin mi?
d) Hangi tür romanları tercih ediyorsunuz?
e) Şirket müdürlüğüne önereceksiniz?

5.
Deli gönül gezer gezer gelirsin
Arı gibi her çiçekten alırsın
Nerde güzel görsen orda kalırsın
Ben senin derdini çekemem gönül
Yukarıdaki dizelerde sözcük biçiminde kaç adıl kullanılmıştır?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “neden” sözcüğü, ötekilerden farklı bir türdedir?
a) Siz neden bu konuda konuşmuyorsunuz?
b) Neden dünkü sınava girmedin ki?
c) Bugün neden bahsedelim size?
d) Bu gazeteleri neden biriktiriyorsunuz?
e) Neden bu kadar sinirlendiğini anlayamadım?

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemeyi oluşturan sözcükler adıl görevinde değildir?
a) Lütfen şunun bunun itirazına kulak asmayınız!
b) Bitsin bu sen ben kavgası; huzura ihtiyacımız var.
c) Çocuk masadaki radyonun orasını burasını kurcalıyordu.
d) Falanın filanın sözüyle iş yapmam ben!
e) Şöyle böyle iki yıl sonra diplomasını alır sanırım.

8. Bütün bunları sana, ona ötekine ve diğerlerine söylememiş ve sizleri onlara karşı uyarmamış mıydım ben?
Bu cümlede adıl görevinde kaç sözcük vardır?
a) 4 b) 5 c) 6 d) 7 e) 8

9. Aşağıdakilerin hangisinde iyelik zamiri almış bir sözcük yoktur?
a) Gülsen, gülün olayım
Dile, kulun olayım
b) Yıllar yorgun, ben yorgun
Dolu dolu yaşadım hicranları
c) İndim bahçesine
Gülden geçilmez
d) Yollarına gül döktüm
Gelir de geçer diye
e) Ada sahillerinde bekliyorum
Her zaman yollarını gözlüyorum

10. İsimlere gelerek sahiplik bildiren “benim, senin, onun, bizim, sizin, onların” sözcüklerinin yerini tutan eklere iyelik zamiri denir.
Buna göre, aşağıdaki dizelerin hangisinde iyelik zamiri yoktur?
a) Seni kaybettiğim günden beri
İçimi dağlıyor hasretin sızın
b) Kah gönderiyorsun yalnızlığını
Kah karşıma çıkıyorsun ansızın
c) Sen gideli ardında sadece hüzün
Bir de rıhtımların şarkısı kaldı
d) İki gözüm iki çeşme
Neye yanıyorum bilmiyor musun?
e) Karayel esiyor göklere doğru
Sen mi yabancısın, ben miyim doğru

CEVAP ANAHTARI
1.a 2.b 3.e 4.e 5.d 6.c 7.d 8.d 9.b 10.e



1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, soru anlamı kişi zamiriyle sağlanmıştır?
a) Bu durumu kazara mı gördü?
b) O olayı bana kim aktaracak?
c) Okula sizi bu mu getirdi?
d) Sizi buradan hangisi götürecekti?
e) Bu konuyu onlara ben mi aktaracağım?

2. “Bu taşındır, diyerek Kabe’yi diksem başına” cümlesindeki “bu” sözcüğünün özdeşi olan “o” sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde kullanılmıştır?
a) O kitapta çok örnek var.
b) Seninle o yere gidelim mi?
c) Seni o adam yine aradı.
d) O, yarın yeniden tamir edilecek.

3. “bu” sözcüğü, aşağıdaki dizelerin hangisinde tür bakımından ötekilerden farklıdır?
a) Kolay değil bu dünyada ayrılmak.
b) “Bu taşındır.” diyerek Kabe’yi diksem başına.
c) Bu eller miydi resimleri tutarken uyuyan.
d) Gönlüm bu sevincin heyecanıyla kanatlı.
e) Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru zamiri vardır?
a) Arkadaşım Ankara’ya ne zaman gelmiş?
b) Bu tabağı buraya kim koymuş olabilir?
c) Ben de onunla gidebilir miyim?
d) Kaçıncı katta oturuyormuş?
e) İstanbul’a ilk kez mi gidiyorsun?

5.
1. Bu çocuğu bağrına bastı.
2. Bu yapıtı bizi oldukça etkiledi.
3. Bu sadece gerçek yeteneklerin sergisidir.
4. Bu iş, çığırından çıktı.
5. Bu kapı, arka sokağa açılıyor.
Yukarıdakilerden hangisinde “bu” sözcüğü değişik türde kullanılmıştır?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5

6. Aşağıda verilenlerin hangisinde “Bu konuda çoğu bizi destekler.” cümlesindeki altı çizili sözcüğün türce özdeşi görülmez?
a) Birkaçı bu yöne geliyordu.
b) Burada hepsi bizi çok sever.
c) Biri bu konuları iyi eleştiriyor.
d) Bu konuda bazı kişiler ses çıkarmıyor.
e) Birtakımı bu olaylarla uzaktan uzağa uğraşıyor.

7. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde “bu” dan sonra virgül getirilirse sözcüğün türü değişmez?
a) Bu kitapları sana getirdi.
b) Bu işi tek başına yaptı.
c) Bu olaya tek tanıktı.
d) Bu zaten olayı abartıyor.
e) Bu gücünü iyi kullandı.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-ki”, eklendiği sözcüğü sıfatlaştırmıştır?
a) Seninki en güzel resim seçildi.
b) Vitrindeki elbiseler çok güzeldi.
c) Dışarıdaki sizin arabanız mı?
d) Yukarıdakiler sesimizi duyuyor mu?

9. “o” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde sıfattır?
a) O gün hava çok soğuktu.
b) Keşke o seni dinleseydi.
c) Bu işlerin hepsini o yaptı.
d) Bence o bir sanat şaheseridir.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ilgi zamiri vardır?
a) Masadaki değerli bir vazoya benziyor.
b) Karşıdaki okul bu sene eğitime başladı.
c) Çantadaki delikten kalemlerim düşmüş.
d) Akşamki filmi herkes çok beğenmiş.

CEVAP ANAHTARI
1.b 2.d 3.b 4.b 5.c 6.d 7.d 8.b 9.a 10.a


1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-ki” nin çeşidi farklıdır?
a) Aşağıdaki sizin arabanız mı?
b) Çocuklardaki neşe bizi de sevindirdi.
c) Yüzündeki yara iyileşmedi mi?
d) Yerdeki cam kırıklarını topladım.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ne” sözcüğünün çeşidi farklıdır?
a) Babanız ne iş yapıyor?
b) Size ne gün gelelim?
c) Adam ne gol attı değil mi?
d) Kitap için ne düşünüyorsun?

3. “şu” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde işaret zamiri olarak kullanılmıştır?
a) Şu kitabı almak istiyorum.
b) Şu size daha çok yakışır.
c) Şu evi bir görelim mi?
d) Şu çocuklar ne yapıyorlar?

4. “(1) Olayı hiç unutmadım; (2) arabanın lastiğini (3) tamir etmiş, bizi (4) büyük dertten kurtarmıştı.” cümlesinde “o” sözcüğü numaralı yerlerden hangisine getirilirse adıl olur?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4

5. Aşağıdakilerin hangisinde “o” sözcüğü, işaret sıfatı olarak kullanılmıştır?
a) O evde geçti benim çocukluğum.
b) O bizim en iyi dostumuzdur.
c) O, beğendiklerimin arasında değil.
d) O, arkadaşları tarafından çok sevilir.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-ki” nin çeşidi farklıdır?
a) Teknoloji alanındaki gelişmelerin hızına bir türlü yetişilemiyor.
b) Karşıki dağların karları bütün yıl erimeden durur.
c) Sanatın içindeki güzellikleri topluma anlatmak, grevimizdir.
d) Şu yolun kenarındaki sizin arabanız mı?

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ilgi zamiri vardır?
a) Benim çantam kardeşiminkinden daha büyük.
b) Biraz sonra yandaki masaya oturabiliriz.
c) Sulu boya ile defterdeki resimleri boyadı.
d) Yarınki geziye bütün sınıf katılacak.

8. Aşağıdaki cümlelerde bulunan “-ki” lerden hangisi ilgi zamiridir?
a) Bu elbise çok şık, ama elinizdeki daha güzel.
b) Mağazamızdaki bütün elbiselerin fiyatları indirildi.
c) Bazı müşteriler vitrindeki mallara bakıyorlardı.
d) Çocuk üzerindeki elbiseyi çıkarmak istemedi.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, “ne” kelimesinin çeşidi farklıdır?
a) Buradan ne gün ayrılıyorsun?
b) Baban ne iş yapıyor?
c) Bu, ne kıyafet böyle?
d) Bugün pazardan ne aldın?

10. “şu” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde işaret zamiri olarak kullanılmıştır?
a) Şu yalnızlık da çekilmiyor.
b) Sizin aradığınız şu değil mi?
c) Şu havada dışarı çıkılır mı?
d) Ne güzel oynuyor şu çocuklar!

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kelime halinde adıl yoktur?
a) Bu sorulardan zor olanı hangisidir?
b) Neyi okumam gerektiğini şimdi öğrendim.
c) Artık kime, nasıl davranacağımı bilemiyorum.
d) Hangi romanı okuduğunuzu söyler misiniz?

CEVAP ANAHTARI
1.a 2.d 3.b 4.c 5.a 6.d 7.a 8.a 9.d 10.b 11.d


1. “Panjurları aralanmış pencereden ışık sızıyordu içeriye.”
Yukarıdaki cümledeki altı çizili isimlerin özellikleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A)soyut-cins-tekil-basit
B)somut-cins-tekil-basit
C)somut-özel-tekil-türemiş
D)soyut-cins-çoğul-basit
E)somut-cins-tekil-türemiş

2.Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcüğün kökü isimdir?
A)İçindeki korkuyu bir türlü atamıyordu,uyuyamıyordu.
B)Solgun bir gül oluyor dokununca, dizesi kimi hatırlatır?
C)Dağ havasıyla daha bir gençleşmiş, güzelleşmişti.
D)Soğuk suların aktığı yüksekçe bir dağ köyüydü burası.
E)Çocuğun çağrısına kulak veren anne telaşla ayağa kalktı.

3.Aşağıdakilerden hangisinde “-lık,-lik” eki soyut bir anlam türettiği halde, cümle içinde somut bir varlığı karşılama işleviyle kullanılmıştır?
A)Kahramanlık gerektiren işler için cesur olmak gerekir.
B)Gençlik, acaba bizi nereye götürecek bu akşam?
C)İnsanlık, başka bir deyişle vicdan insanlarda zamanla gelişmiştir.
D)Akıllılık edersen hedefine erken varır, rahat edersin.
E)Özgürlük, başkalarının özgürlüğüyle sınırlı olmalıdır.

4. “-den” eki aşağıdakilerden hangisinde tamlayan eki görevinde kullanılmıştır?
A)Sözlerinden bir anlam çıkarmak mümkün değildi.
B)Kamyon, yokuşun tam ortasından geçti çekinmeden.
C)Aydın, her şeyden habersiz koltukta uyuyordu.
D)Sonbaharda her zaman senden bir şey vardır.
E)Şiirlerden birkaçını yayımlamayı hiç düşünmemiş.

5.Aşağıdakilerden hangisinde bir şeyin neye veya kime ait olduğunu bildiren bir ek (iyelik eki) kullanılmamıştır?
A)Gönlümde yatan şey, dışarıda okumaktır.
B)Ayakları turuncuya, gagası karaya benzer bir kırmızılıktaydı.
C)Galiba içlerinde en kırmızısı ve serti, bu karpuzdu.
D)Benim; tüm yaz, gündüz işe gidip akşam ders çalışan.
E)Aklı bir karış havada, ayakları yere basmıyor.

6.Aşağıdakilerden hangisinde “ler” eki “her” anlamında kullanılmıştır?
A)Böyle zamanlarda çok sakin ve sabırlı olmalısın.
B)Bulutlar geçiyor üzerimizden yavaş yavaş.
C)Sabahları uyanır uyanmaz gazete okurdu.
D)Okullar gezilip ihtiyaç analizi yapılacaktı.
E)Tüm konuları öğrenmek için planlı olmalısın.

7.Aşağıdakilerden hangisinde den” eki neden bildirme işlevinde kullanılmıştır?
A)Gözlerimin morarması geceler boyu uyumadığımdandır.
B)Okuduklarından en iyi şekilde yararlanmayı biliyordu.
C)Babadan kalma üç odalı, küçük bir evleri vardı.
D)Oturmuş, şundan bundan söz ediyorduk bahçede.
E)Onun mantıktan uzak konuşmaları bizi şaşırtmıştı.

8.Aşağıdakilerden hangisinde isim tamlaması kullanılmamıştır?
A)İç rahatlığıyla, korkusuzca yaşıyorum bu ücra yerde.
B)Çayın kenarından gidip eski bir taş köprüden geçtik.
C)Senin içeri girdiğini görünce ne diyeceğini bilemedi.
D)Bir gazete patronu olalı olaylara bakışı yazık ki değişti.
E)Deniz kıyısına balıkçı lokantaları sıra sıra dizilmişti.

9.Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük somut anlamda kullanılmıştır?
A)Yüreğimde garip bir ağrı var, doktora gitmeliyim.
B)Onu tanımazsınız, o ne keçidir bilir misiniz?
C)Ayrılığın verdiği acıyla ne yaptığını bilmiyor.
D)Tatsız ilişkiler yaşanmaması için gerekeni yaptık.
E)Kafadan çatlak mısın be kardeşim, diye bağırıyordu.

10.Aşağıdakilerden hangisinde topluluk adı bir isim tamlamasında tamlanan görevinde kullanılmıştır?
A)Ordu komutanı, birçok askerin sorumluluğunu yüklenir.
B)Bilim düşmanı insanların eğitime ihtiyacı olduğu tartışılmaz.
C)Öğrenci velisi, okul müdürünün odasına bir dilekçeyle geldi.
D)Buranın halkı kız çocuklarına da mutlaka karateyi öğretirdi.
E)Milletin huzuru ve refahı için herkes birbirine hizmet etmeli.

11.Aşağıdaki altı çizili isimlerden hangisi soyut anlamlıdır?
A)Uzaktan gelen o sesle yıkıldı dünyam.
B)Gönül bir kuştur sevgilinin saçına konan.
C)Baharın kokusu, yaşama sevinci aşılıyor.
D)Kentin renk renk ışıkları gece bir bir söndü.
E)Böbreğindeki taş en az iki santimetre kadardı.

12.
Ayın çevresinde bir ışık halkası
Denizden dumanlar tütmeye başladı
Islak ince bir yaz
Ağacına kadar işledi sandalın
Yukarıdaki dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A)Somut isim
B)Belirtili isim tamlaması
C)Birleşik isim
D)Tamlayanla tamlananı yer değiştirmiş isim tamlaması
E)Ayrılma durum eki

13.Aşağıdakilerin hangisinde çoğul eki almamış bir topluluk ismi kullanılmıştır?
A)Bir sürü gezer dağın ormanlık yamacında.
B)Sınıfların dışarı çıkarmalarına beş dakika kaldı.
C)Cahilliktendir halkların birbirine düşmanlığı.
D)Ellerinde çiçek demetleriyle geldi yanıma.
E)Ormanların tükenmesi, hayatın tükenmesidir.

14.Aşağıdakilerden hangisinde yansıma sözcük isim görevinde kullanılmamıştır?
A)Tencerenin fokurtusunu duyunca mutfağa koştu.
B)Gölge oyunu olan Karagöz bir zırıltıyla başlardı.
C)Önce şimşek çaktı, gök gürledi, sonra yağmur yağdı.
D)Kuşların cıvıltısı, ağaçların sesiyle sarmaş dolaştı.
E)Yaprakların fısıltısını dinleyerek dinlenirim hep.

15.Aşağıdakilerden hangisinde zaman anlamlı bir sözcük isim görevinde kullanılmıştır?
A)Yurt dışındaki küçük kardeşini görmeyeli yıllar oldu.
B)Akşam erken yatarsan daha düzenli bir yaşamın olur.
C)Haftaya önemli bir konuğumuz gelecek şehir dışından.
D)Sınava aylarca çalıştı, başarılı olarak emeğinin karşılığını aldı.
E)Dün çarşıya çıkmış, evin tüm ihtiyaçlarını almıştı.

16.Aşağıdakilerin hangisinde küçültme eki alan bir isim kullanılmamıştır?
A)Masmavi Akdeniz’de yüzen bu yat büyükçeydi.
B)Bu bölgede beyazımsıdır göğün mavisi yaz aylarında.
C)Ciğerden aldığı küçük bir parçacıktı zehirlenmesinin nedeni.
D)Acımtırak yemeğin sağlığa yararlı olacağı konusu tartışmalıydı.
E)Kedicik, annesine sığınmış hasta bir çocuğa benziyordu.

17.
I-Değil yalnız yazların kızgın sıcaklarında
II-Hemen her gün, hele büyük kentlerde
III-Bulvarları tarıyor, hain gülüşleri sessiz.
IV-Pan’la karşı karşıya, gözleri kararıyor
V-Katı cıvık asfaltta yalınayak bir işsiz.
Yukarıdaki dizelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A)I.dizede hal eki vardır.
B)II. dizede tüm sözcükler basittir.
C)III. dizede ünlü daralması vardır.
D)IV. dizede iyelik eki kullanılmıştır.
E)V. dizede birleşik sıfat kullanılmıştır.

18.
I-Gözlerden uzak yaşıyordu, kimsesiz.
II-Bedeninden kanlar fışkırıyordu.
III-İçimizde nice Molier’ler acılaşır kalır.
IV-Cumartesileri buluşur sinemaya giderdik.
V-2000’li yılların modasıdır düşük bel pantolon
Yukarıdaki cümlelerdeki “-lar,-ler” eki kaç değişik anlamda kullanılmıştır?
A)1
B)2
C)3
D)4
E)5

19.Aşağıdakilerden hangisinde ikileme isim görevinde kullanılmıştır?
A)Darı, darı! Hamama girdi kocakarı, dişleri sarı sarı.
B)Sesiz sedasız bir ortamda ders çalışma lüksü yoktu.
C)Kadın hırsızı yakalatmak için çığlık çığlığa bağırdı.
D)Zor iş yoktur, yarım yamalak bırakılan işler vardır.
E)Sarı sarı güllerin arasında beyaz papatyalar ekiliydi.

20.Aşağıdakilerin hangisinde “yanlış” sözcüğü isim görevinde kullanılmıştır?
A)Yanlış düşünceler, bilimin ışığıyla değiştirilebilir ancak.
B)Bu konuda bize yanlış bilgi verilmesinin hesabını soracağız.
C)Yanlışların zararını çekmektense işimi doğru yaparım.
D)Yanlış işler peşinde koşan insanlar,dorulara geç ulaşır.
E)Bu işe yanlış bir zamanda başlaması onun ticari hayatını bitirdi.



CEVAP ANAHTARI

1-E 2-C 3-B 4-E 5-D

6-C 7-A 8-C 9-A 10-D 11-B 12-C

13-A 14-C 15-A 16-D 17-B 18-E 19-A 20-C

Mesajı son düzenleyen Maroon ( 09-08-12 - 00:18 )
  Alıntı Yaparak Cevapla
Cevapla

Bu konunun kısa yolunu aşağıdaki sitelere ekleyebilirsiniz

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap yazamazsınız
Dosya gönderemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
Smiley Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı



5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. Şikayet Mailimiz. İçerik, Yer Sağlayıcı Bilgilerimiz. Reklam Mailimiz. Gizlilik Politikası


Reklamı Kapat

Reklamı Kapat