Forum TR
ForumTR Servisleri: ForumTR Video - ForumTR Haber - ForumTR Oyun - ForumTR Chat - ForumTR Mail - ForumTR IRC
Go Back   Forum TR > Bilgi Bankası (Databank) (Ödev) > Üniversite Bilgileri > Siyasal Bilgiler / Hukuk

Bono

Üniversite Bilgileri Kategorisinde ve Siyasal Bilgiler / Hukuk Forumunda Bulunan Bono Konusunu Görüntülemektesiniz => Belirli şekil koşullarına bağlı ve belirli bir miktar paranın ödenmesi taahhüdünü içeren, kıymetli evrak niteliğine sahip borç senedine bono denir. ...

Cevapla
 
Konu Araçları
Eski 03-06-07, 23:56   #1 (permalink)
_Atatürkçü Gençlik_
 
Giriş Tarihi: 29-10-2006
Yer: Bakırköy-DÜ
Yaş: 21
Mesajlar: 10,143
Blog Mesajları: 28
Rep Puanı: 39684405
AnThoN Rütbe: Artı 11AnThoN Rütbe: Artı 11AnThoN Rütbe: Artı 11AnThoN Rütbe: Artı 11AnThoN Rütbe: Artı 11AnThoN Rütbe: Artı 11AnThoN Rütbe: Artı 11AnThoN Rütbe: Artı 11AnThoN Rütbe: Artı 11AnThoN Rütbe: Artı 11AnThoN Rütbe: Artı 11
Rep Gücü: 396969

Send a message via MSN to AnThoN
Alarm Bono


Belirli şekil koşullarına bağlı ve belirli bir miktar paranın ödenmesi taahhüdünü içeren, kıymetli evrak niteliğine sahip borç senedine bono denir.

Bono, poliçe gibi bir kambiyo senedi olmakla beraber, poliçeden farklıdır. Her şeyden önce poliçe bir havale ilişkisi olduğu halde bono bir ödeme vaadidir. Adi havale devredilemezken, poliçenin devredilebilmesi en önemli niteliktir. Buna bağlı olarak poliçede, senedi düzenleyen (keşideci), senedin alacaklısı (lehtar) ve kabul ettiği takdirde poliçede yazılı miktarı (alacak hakkını) lehtara ödeyecek kişi (muhatap) olmak üzere Uç kişi vardır. Bono, poliçeden farklı olarak ikili bir ilişki (keşideci-lehtar)içerir.

Bono aynı zamanda bir kredi aracıdır. Alıcı, satıcıya alınan malın bedelini nakit ödemek yerine bir bono düzenleyerek verdiği takdirde, henüz malın karşılığını ödemediği halde malı almış, yani kredi kullanmış olur.

ŞEKİL ŞARTLARI

1-) Bono (veya Emre Muharrer Senet) Kelimesi

Senet metninde bono veya emre muharrer senet kelimelerinin bulunması gerekir. Senet yabancı bir dilde yazılmışsa o dildeki "bono" kelimesinin karşılığı bulunmalıdır (TK. m. 668). Bono kelimesinin mutlaka senedin metin kısmında yer alması gerekir.

2-) Kayıtsız Şartsız Bir Meblağın Ödenmesi Vaadi (Bedel)

Bononun belirli bir meblağın ödenmesi vaadini ("ödeyeceğim") içermesi gerekir. Belirli meblağdan kasıt, nakit para (yerli veya yabancı) olmasıdır; misli bir eşyanın veya bir başka kıymetli evrakın ödenmesi amacıyla bono düzenlemez. Ödenecek bedelde ikinci unsur, belirliliktir. Meblağın senetten anlaşılamadığı durumlarda bono yine geçersiz olur. Ödenecek meblağın belirli olması, meblağın alternatifli olmamasını da gerektirir. Ancak, BK 83. maddeye göre yabancı para birimi ile borç kararlaştırıldığı ve aynen ödeme koşulu getirilmediği hallerde borçlu ödeme günündeki kur üzerinden ödeme yapabilir. Üçüncü olarak da bonodaki bu bedele herhangi bir kayıt ve şart konulamamasıdır. "Mal teslim edildiği takdirde" gibi kayıt ve şartlar konulamaz.

Bonoda miktarın belirli olması kuralının istisnasını faiz şartı oluşturur. Görüldüğünde ve görüldüğünden belirli süre sonra ödenecek vadeli bonolarda faiz ödeneceği kararlaştırılabilir. Bu durumda, gösterilen miktar üzerinden kararlaştırılan oran kadar faiz hesaplanarak gösterilen meblağ ve hesaplanan faiz miktarı birlikte toplam borç olarak ödenir. Bu kuralın geçerli olabilmesi için yalnızca faiz ödeneceğinin kararlaştırılmış olması yeterli değildir, faiz oranının da kararlaştırılmış olması gerekir. Faiz oranı kararlaştırılmamışsa, yazılan faiz şartı hiçbir değer taşımaz, yani yazılmamış sayılır (TK. m. 587/2).

Bonoda meblağ hem rakam, hem de yazı ile bononun farklı yerlerine farklı şekillerde yazılması mümkündür. Miktarlar arasında farklılık bulunuyor ve meblağlardan biri rakam diğeri yazı ile yazılmışsa, yazı ile yazılan meblağ geçerli sayılır (TK. m. 588/1). Her iki meblağ yazı veya rakam ile yazılmış ama aralarında farklılık varsa, o zaman küçük olan meblağ dikkate alınır (TK. m. 588/2). Meblağ kısmı boş olan bir bono geçerli değildir.

3-) Kime veya Kimin Emrine Ödenecekse Onun (Lehtarın) Ad ve Soyadı

Bonoda lehtarın ad ve soyadının bulunması zorunlu. unsur olduğu için hamiline düzenlenmesi mümkün değildir. Ad ve soyad gerçek kişilere mahsus olduğu için, tüzel kişilerde tüzel kişinin ismi (unvanı) yazılmalıdır. Bonoda birden fazla lehtar gösterilmesi mümkündür. Bununla birlikte lehtar alternatifli (örneğin, A'ya olmazsa B'ye gibi) olmaz.

4-) Bononun Düzenlendiği Gün (Keşide Tarihi)

Düzenleme tarihi bulunmayan bir bono "adi senet" sayılır. Önemli olan düzenleme tarihinin gösterilmiş olmasıdır, yoksa o tarihin gerçek olup olmaması bononun geçerliliğini etkilemez. Düzenleme tarihi ileri bir tarih olarak da gösterilebilir, yeter ki, senette düzenleme tarihi olarak yazılan tarih vade ile çelişmesin.

Keşide tarihi yazı veya rakamla yazılabilir. Yazı veya rakamın nasıl yazıldığı önemli değildir. Keşide tarihinin açık ve belli olması gerekir. Bununla birlikte, açıkça bir tarih yazılmamış olsa bile yazılan ifadelerin bir tarihe dönüştürülebildiği bonolar geçerliliğini korur. Örneğin, düzenleme tarihi olarak "2005 yılı Zafer Bayramı" veya "2005 yılı Ramazan Bayramının birinci günü" yazılan bir bono geçerlidir.

5-) Senedi Düzenleyenin İmzası

İmza, tüm metni kapsayacak şekilde senedin alt kısmına ve el yazısı ile atılmak zorundadır. Mekanik aletlerle (kaşe, mühür, bilgisayar veya matbaa baskısı şeklinde) atılan imzalar bonoyu geçersiz yapar (TK. m. 668/1). Körler senedi imzalamış olsalar bile, imzaları usulen onaylanmadıkça geçerli sayılmaz (TK. m. 668/3).

6-) Bononun Düzenlendiği Yer

Bononun alternatifli şekil şartlarından birisi düzenleme yeridir. Senet üzerinde kendisine ayrılan özel alanda veya metin kısmında senedin düzenlendiği yer belirtilmemişse, o zaman senedi düzenleyenin ad ve soyadının yanında yazılı olan yer düzenleme yeri sayılır. Orada da bir yer belirtilmemişse senet bono olarak geçersizdir. Var olan (mevcut) bir düzenleme yeri gösterilmek şartıyla, gösterilen yerin gerçekte senedin düzenlendiği yer olması zorunlu değildir. Hiç duraksamaya yer vermeyecek şekilde anlaşılabiliyorsa kısaltılarak (örneğin, İST. veya ANK.) şeklinde yazılabilir.

7-) Ödeme Yeri

Alternatifli zorunlu unsurlardan diğeri de, ödeme yeridir. Ödeme yeri senet ü-zerinde kendisi için ayrılan özel alanda veya senet metninde gösterilmemişse, senedin düzenlendiği yer, orası da göstertilmemişse düzenleyenin ad ve soyadının yanında yazılı bulunan yer ödeme yeri olarak kabul edilir (TK. m. 688/ 3-4). Orada da bir yer gösterilmemişse senet bono olarak hüküm ifade etmez (TK. m. 688/1). Bonoda ödeme yeri alternatifli (örneğin, Ankara'da veya Konya'da ödeyeceğim) olamaz (ödeme yeri tekliği ilkesi).

8-) Vade

Vade, para borcunun muaccel olması için geçmesi gereken süre, bir başka deyişle borcun muaccel olduğu gündür. Vadenin senet metninde gösterilmesi zorunluluğu yoktur. Çünkü vade yazılmamış bir bono, görüldüğünde ödenecek vadeli sayılır (TK. m. 689/2). Bonoya dört tür vade yazılabilir.

a-) Belirli Bir Gün

Bu tip vadede, vade günü bono üzerine belirli bir tarih şeklinde (örneğin, 29.04.2005; 2005 yılı Gençlik ve Spor Bayramı v.s) yazılır. Ayın başı, sonu ortası şeklinde belirlenmiş vadelerde: ayın başı, ayın ilk gününü; ayın ortası, ayın onbeşinci gününü; ayın sonu ise, ayın sonuncu gününü ifade eder (TK. m. 618/3).

b-) Düzenleme (Keşide) Gününden Belirli Süre Sonra

Bononun vade kısmına veya senet metnine, "düzenlendiği günden 120 gün sonra ödenecektir" yazılmışsa, bu tip bonolara düzenleme (keşide) gününden belirli süre sonra ödenecek vadeli bono denir. Bu tip vadede süre hangi zaman dilimi ile verilmişse o zaman dilimi ile hesaplanır, sürelerin birbirine dönüştürülmesi doğru değildir. Örneğin, düzenlenmesinden 120 gün sonra ödenecek denilmişse, bu 120 günü 4 ay olarak hesaplayanlayız.

Yarım ay 15 gün olarak hesap edilir. Süre, tam ve yarım aylardan oluşuyorsa (örneğin 3,5 ay gibi), o zaman önce tam aylar sonra yarım ay hesap edilir. Sürelerin hesaplanmasında sürenin başladığı (bononun düzenlendiği) gün hesaba katılmaz (TK. m. 665).

c-) Görüldüğünde

Bonoya herhangi bir vade konulmamışsa, görüldüğünde ödenmek üzere düzenlendiği kabul edilir (TK. m. 689/2). Görüldüğünde vadeli bir bono, düzenlenmesinden itibaren bir yıl içinde ödenmek üzere ibraz edilmelidir (TK. m. 616). Bu süre içerisinde bonoyu ödenmek üzere ibraz etmezse müracaat borçlularına başvurma hakkını kaybeder (TK. m. 642/1). Bonoyu düzenleyen bu süreyi uzatabilip kısaltabileceği halde cirantalar ancak kısaltabilir (TK. m. 616/2).

d-) Görüldükten Belirli Süre Sonra

Bononun vade için ayrılan veya metin kısmına "görüldüğünden 120 gün sonra" ödeneceği belirtilmişse, bu tip vadelere görüldükten belirli süre sonra ödenecek vadeli bonolar denir. Bu tip vadeli bonolarda, bononun vadesi düzenleme anında belirli değildir. Vade, bir yıllık ibraz süresi içerisinde bononun senedi düzenleyene ibraz edilmesinden sonra belirlenir.

Senet ibraz edildiği halde senedin ibraz edildiği düzenleyen tarafından senedin üzerine ibraz (görülme) tarihi yazılmamışsa veya senedi düzenleyen senedi görmekten kaçıyorsa, durumun bir protesto (tarih tespit protestosu) ile tespit edilmesi gerekir. Hamil protesto düzenletmemişse, o zaman bu tip vadeli bir bono bir yıllık ibraz süresinin son günü görülmüş sayılır (TK. m. 617/2).
AnThoN çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Cevapla

Bu konunun kısa yolunu aşağıdaki sitelere ekleyebilirsiniz

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap yazamazsınız
Dosya gönderemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
Smiley Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı


Tüm saatler GMT +3. Şuan saat: 09:28
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


ForumTR Mail'den Ücretsiz Bir Mail Almak veya Mail'inizi Okumak İçin Tıklayınız.

Almanya Vizesi | Rusya Vizesi | Ukrayna Vizesi | Fransa Vizesi | Vize İşlemleri | Almanya Otelleri | Tatil | Haberler | Karel Santral | Daily News

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir,
bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir,
yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız sikayet@frmtr.com email adresine bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır.
Report Abuse, Harassment, Scamming, Hacking, Warez, Crack, Divx, Mp3 or any Illegal Activity to abuse@frmtr.com

Forums Directory

Search Engine Optimization by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512