Son Dakika Haberlerini Takip Edebileceğiniz FrmTR Haber Yayında.
Forum TR
Go Back   Forum TR > Eğitim > Sınavlar ve Hazırlık - ÖSYM
FrmTR'ye Reklam Vermek İçin: [email protected]

türkçe test (tamlamalar)

Eğitim Kategorisinde ve Sınavlar ve Hazırlık - ÖSYM Forumunda Bulunan türkçe test (tamlamalar) Konusunu Görüntülemektesiniz => TAMLAMALAR TEST - I 1. Belirtisiz isim tamlamalarında tamlayanla tamlanan arasına başka sözcük girmez. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bu özelliğe uymayan ...

Cevapla
 
Konu Araçları
Eski 31-01-09, 04:38   #1

Thumbs up türkçe test (tamlamalar)


TAMLAMALAR TEST - I


1. Belirtisiz isim tamlamalarında tamlayanla tamlanan arasına başka sözcük girmez.
Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bu özelliğe uymayan bir kullanım vardır?
A) Çam fidanları dikmişler yolun kenarına.
B) Yüksek duvarın dibinde bir çocuk oynuyor.
C) Evin geniş balkonları vardı.
D) Benim babam kimya yüksek mühendisidir.
*
2. Bazen isim tamlamalarında tamlayan ile tamlanan arasına başka sözcük girebilir.
Aşağıdaki dizelerin hangisinde bu kurala uygun bir kullanım vardır?
A) Ellerim takılırken rüzgârların saçına
Asıldı arabamız bir dağın yamacına
B) Zaman bir böcek gibi kenarda
Koltukların didikler durur kadifesini
C) Sevmiyorum suyunda yıkanmamış rüzgârı
Dalgaların gözümde tütüyor mavi, yeşil
D) Bahçemdeki dut ağacı vurdu ince dallarıyla penceremin camına
*

3.Aşağıdakilerin hangisinde zamir tamlayan durumundadır?
A) Size artık burada ihtiyaç kalmadı.
B) Bunlar neyin hesabını yapıyorlar?
C) Onlardan hiç kimse hoşlanmıyordu zaten.
D) Bizim öyle kuru gürültüye pabuç bırakmayacağımızı biliyorsun.
*

4. "Şimdi sözün burasında yine bir uzun parantez açmak ve bu dağ gezintisi hikâyesinden çok gerilere dönmek gerekir." cümlesinde aşağıdaki tamlamalardan hangisi yoktur?
A) Belirtili isim tamlaması
B) Zincirleme isim tamlaması
C) Takısız isim tamlaması
D) Sıfat tamlaması
*

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ad tamlamasının sıfatıdır?
A) Büyük alış veriş merkezleri gün geçtikçe çoğalıyor.
B) Kıraç toprakların insanları göç ediyor.
C) Yeşil çimenlerin üzerindeki sarı papatyalar ne de hoş!
D) Yüksek yamaçları n bitki örtüsü farklıdır.
*

6. Aşağıdakilerin hangisinde tamlayanla tamlananı yer değiştirmiş bir isim tamlaması vardır?
A) Yeşil pencerenden bir gül at bana
Işıklarla dolsun kalbimin içi
B) Kanı çekiliyor evlerin
Eriyip dökülüyor damlar
C) Süzülüp akasya dallarında gün
Erir damla damla ayaklarında
D) Sürür eteğini silik ve ince
Bir gölge bahçenin uzaklarında


7. Sıfat tamlamalarında bazen sıfat ile ismin yer değiştirip ilgi ekiyle isim tamlaması oluşturduğu görülür.
Bu kurala örnek olabilecek bir kullanımın bulunduğu cümle aşağıdakilerden hangisidir?
A) Evleri, minibüs durağına on metre mesafedeymiş.
B) Bu dünya, iyilerin dünyası değil.
C) Elmanın ucuzunu ancak Amasya'dan alabilirsin.
D) Polis, aşırı yüklenen kamyonu durdurdu.
*

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad takımının tamlayanı adlaşmış bir sıfattır?
A) Çalışkanın notu her zaman yüksektir.
B) Yazarın düşüncelerini dikkate almalısın.
C) Adamın biri seni dün çarşıda arıyordu.
D) Kısa sürede halkın sevgisini kazandı.

9. "-den" hâl eki, bazen isim tamlamalarında tamlayan ekinin yerini tutabilir.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala örnek olabilecek bir kullanım vardır?
A) Sıradan insanları da romanında işlemiş.
B) Öfkesinden titremeye başladı.
C) Bu kitaplardan hangisini beğendin?
D) İşe neresinden başlamalıyım?

10. Aşağıdakilerin hangisinde sıfat tamlaması eylemi durum yönüyle nitelemiştir?
A) Soğuk savaş dönemine girmiştik.
B) Şimdiye kadar yüz kitap okumuş.
C) Karanlık bir gecede yola çıkmıştık.
D) Çocuk, hızlı adımlarla yanımıza geliyor.



CEVAPLAR:1.D 2.B 3.B 4.C 5.A 6.B 7.C 8.A 9.C 10.D
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 31-01-09, 06:13   #2

Varsayılan C: türkçe test (tamlamalar)


Faydalı oldu
  Alıntı Yaparak Cevapla
Cevapla

Bu konunun kısa yolunu aşağıdaki sitelere ekleyebilirsiniz

Taglar
taner4

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap yazamazsınız
Dosya gönderemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
Smiley Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı



5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. Şikayet Mailimiz. İçerik, Yer Sağlayıcı Bilgilerimiz. Reklam Mailimiz. Gizlilik Politikası


Reklamı Kapat

Reklamı Kapat