Forum TR
Go Back   Forum TR > Danışman > Sağlık > Sağlık Makaleleri
ForumTR'ye Reklam Vermek İçin Tıklayınız: network@frmtr.com
Sağlık Makaleleri Gazete ve Dergilerden Bulduğunuz Makaleler

Cevapla
 
Konu Araçları
Eski 22-10-06, 20:02   #1 (permalink)
ForumTR Uzmanı
 
Giriş Tarihi: 08-09-2006
Yer: .:Ali Samiyen Hell:. Takım:Galatasaray Meslek:Öğrenci
Yaş: 17
Mesajlar: 3,611
Rep Puanı: 6013705
D@R!O91 Rütbe: Artı 11D@R!O91 Rütbe: Artı 11D@R!O91 Rütbe: Artı 11D@R!O91 Rütbe: Artı 11D@R!O91 Rütbe: Artı 11D@R!O91 Rütbe: Artı 11D@R!O91 Rütbe: Artı 11D@R!O91 Rütbe: Artı 11D@R!O91 Rütbe: Artı 11D@R!O91 Rütbe: Artı 11D@R!O91 Rütbe: Artı 11
Rep Gücü: 60196
Smile Hamileler de uçar!


İSTANBUL - Hamilelikte uçak yolculuğu ile ilgili bilmemiz gerekenleri Jinemed Sağlık Merkezleri Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, bizimle paylaştı.
Hamilelikte uçak yolculuğu yapmak sakıncalı mıdır?
Gebeliği normal seyredenler için gebelikte uçak yolculuğu tehlikeli değil, bilakis en emniyetli yolculuktur.

Peki, hamileliğin kaçıncı haftasına kadar uçak yolculuğu yapmak sakıncalı değildir?
Pek çok uçak şirketinin, gebeleri doğum tarihine 7 gün kalaya kadar, bazılarının 2 hafta, bazılarının ise 4 hafta kalana kadar kabul ettiğini bilmemiz gerekir. Bu konuda en hassas olması gereken uçak şirketleri bilimsel gerçeklere dayanarak kendilerine bu kısıtlamayı getirmişlerdir. Görüldüğü gibi bu kısıtlama, gebelikte uçmanın en azından doğum tarihine 4 hafta kalıncaya kadar sakıncalı olmadığını gösteriyor. Bu konuda bilimsel dünyanın en büyük otoritesi sayılabilecek ABD Kadın Hastalıkları Doğum Birliği de uçakla uçmanın doğum tarihine 4 hafta kalıncaya kadar izin verilebilir olduğunu belirtmiştir.

Bütün gebelik süresi 40 hafta olarak kabul edilir ve dolayısıyla ABD Kadın Doğum Derneği 40 haftanın ilk 36 haftasında uçmanın emniyetli olduğunu söyler.

Gebeliğin ilk 3 ayında uçak yolculuğu yapmak düşük riskini arttırır mı?
Yapılan çalışmalarda gebeliğin ilk 3 ayındaki uçuşlarda düşük riskinin artmadığı defalarca ispatlanmıştır.

Uçakla seyahat edildiği zaman ne gibi fiziki değişimlerle karşı karşıya kalınır?
Türkiye’de şehirlerarası ve yurt dışı uçuşları, uçak içi basıncı ayarlı uçakları ile yapılır. Bu uçaklardaki kabin içi basıncı yaklaşık 2000-2500 metre yüksekliğe ayarlıdır. Yani uçakla uçtuğumuzda Uludağ’daki kayak merkezlerinin bulunduğu seviye civarında bir basınçla karşı karşıya kalırız. Bu basınç, ülkemizde Doğu Anadolu’daki pek çok şehirdeki yükseklik veya Uludağ’a giden hamilelerimizin bulundukları yükseklikteki basınçla eş değerdedir. Nasıl ki, gebelere “Uludağ’a gitmeyin” veya “Erzurum’da oturmayın” diyemiyorsak, uçakta da basınç yüzünden binmeyin diyemeyiz. Bu yükseklikler gebeler için sakıncalı değildir.

Jet uçakları dışındaki küçük uçaklar veya helikopter ile uçulabilir mi?
Pervaneli uçaklarla veya helikopterlerde 2000 metrenin çok üzerinde uçmak, oksijen basıncındaki ciddi azalmadan dolayı bazen sıkıntı yaratabilir. Bunun için bu tarz uçaklarda 2000 metreyi geçmemelerini öneriyoruz. Ancak İstanbul’dan Antalya’ya veya ABD’den Türkiye’ye uçan uçaklar büyük jet uçaklarıdır ki, biraz önce de belirtildiği gibi bunlarda basınç sorunu yoktur.

Uçak yolculuğu nedeniyle ne gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir?
Uçak yolculuğu nedeniyle uzun süreli ve sıkışık bir biçimde oturmaktan kaynaklanan, bacaklardaki dolaşımın ağırlaşması ve bacak damarlarındaki pıhtı oluşumu sorunuyla karşılaşılabilir. Uzun süreli oturmak, gebelerde normal insanlara göre daha sakıncalıdır. Çünkü gebelerdeki büyümüş karın, alt bacaklara basınç yaparak, dolaşımı zorlaştırır. Pıhtılaşma olaylarına daha sıklıkla yol açar.

Bu durumun oluşmaması için ne önerirsiniz?
Ekonomi sınıfı sendromu’ dediğimiz bu hastalığı önlemek için gebelerin uzun süreli oturmamalarını ve en az 2 saatte bir ayağa kalkarak, uçakta ise koridorda ileri-geri yürümelerini önermekteyiz. Ama aynı sakınca otomobiller için de geçerlidir. Otomobillerde de en az 2 saatte bir durarak otomobilden dışarı çıkmak ve biraz yürümek gerekir. Keza trenlerde de en az 2 saatte bir ayağa kalkıp, koridorda yürümek tavsiye edilir. Türkiye içi uçuş süresi 2 saati bulmadığı için Türkiye içi uçaklarda bu tarz bir önleme gerek olmaz.

Bir hamile uçakta veya uzun bir deniz yolculuğu sırasında kanaması olduğunda ne yapmalıdır?
Önce kesinlikle utanmadan, sıkılmadan gemideyse kaptana, uçaktaysa hostese haber vermek gerekir. Durumun ağırlığına göre personel, uçağı en yakın şehre indirip kişiyi bir sağlık kuruluşuna ulaştırmakla yükümlüdür. Aynı şey deniz yolculuğunda da geçerlidir. Kişinin bu esnada düz bir şekilde yatırılması ve gerekiyorsa serum takılması uygun olur.

Kişinin kasılmaları başlar ve bunlar muntazam bir hale gelerek doğum ağrısı gibi başlarsa ne yapılmalıdır?
Bu durumda da yine etrafa haber verilmesi gerekir. İkinci doğumunu yapanlar bu konuda deneyimli olduğu için ilk doğum yapanlarla ilgili özellikle şunu hatırlatmak istiyorum:
Doğum ağrıları adet ağrısı taklit eder, adetteki ağrınız nerede ise aynı bölgede ağrıyı hissedeceksiniz. Doğum ağrılarının en büyük özelliği ritmik olmalı, yani belli aralıklarla olmasıdır. Saat tutunuz ve bunlar 15, 10 veya 5 dakikada bir muntazaman geliyorsa, bunun doğum ağrısı olma şansı daha yüksektir. Ancak düzensiz olarak geliyorsa bunun hazırlık ağrısı, yalancı doğum ağrısı ve adale ağrısı gibi kabul etmek mümkündür
.

Muntazam ağrılar başlarsa ne olur? Yine pilotlar veya gemi kaptanları mümkün olan en kısa sürede karaya ulaşıp, sizleri bir sağlık kuruluşuna yöneltmekle yükümlüdürler. Mecbur kalınırsa bir şarap kadehi kadar alkol, ağrıları azaltmak için kullanılabilir. Alkol, 15 yıl öncesine kadar doğum ağrılarını durduran en iyi yöntemlerden biriydi. Alkolü, damardan direkt olarak hastaya verirdik. Şimdi ise çok daha etkin ilaçlar mevcut. Ancak yine de bu ilaçların bulunmadığı ortamda hiç olmazsa ağızdan alınan orta miktarda alkol size zaman kazandırabilir.

Uçaklarda kalp hastaları için bulundurulabilmesi mümkün ‘midilat’ denilen bir ilaç vardır ki, bugün en etkin doğum ağrılarını kesme ilacı olarak kullanılır. Ağrıların sıklaşmaya başladığını hissettiğinizde uçakta da kadın-doğum uzmanı yoksa pilota söyleyerek bu ilaçtan 10 mg. yarım saatte bir, 4 kez alabilirsiniz ki, bu da size yere inene ya da denizden karaya varana kadar uzun bir zaman kazandırabilir.

Anne adayları uçak yolculuğu sırasında nerede oturmayı tercih etmelidirler?
Genellikle koridordaki koltuğu tercih etmelerini öneririz. Çünkü koridor tarafındaki oturma genişliği daha rahattır ve serbest harekete daha çok müsaade eder. Gebelerin ‘exit’ koltuğu dediğimiz kapılar önündeki daha geniş aralıklı koltuklarda oturmaları da daha uygun olur.

Hamileler yolculuk sırasında ne giyinmeli?
Gebelerin uçakta serbest ve bol elbiseler giyinmeleri önerilir. Uçaktaki hava normalden biraz daha kuru olduğu için sıvı kaybı olabilir. Bunun için yolculuk sırasında bol bol sıvı almaları da uygun olur.

Uçuş sırasında radyasyon riski normalden fazla mıdır?
Gebelikte müsaade edilen radyasyonun alınabilmesi için kişinin 9 ay boyunca yaklaşık 5 bin kere kıtalar arası uçması gerekir. Sonuç olarak uçakta bulunmanın kozmik radyasyon açısından tehlikesi de kesinlikle mevcut değildir.

Havaalanındaki detektörden geçmek sakıncalı mıdır?
Havaalanlarındaki detektörlerden geçmekte hiçbir sakınca yoktur. Çünkü bu manyetik detektörlerden gebeler ışın almazlar, sadece büyük bir mıknatısın içinden geçiyormuş gibi olur. Hiç bir tehlikesi yoktur.

Gebelikte uçuşun sakıncalı olduğu durumlar var mıdır?
Örneğin, gebelikte kanaması olanlar, erken doğum şüphesi olanlar, yüksek tansiyonu olanlar, plasentanın bebeği çok iyi besleyemediği dolayısıyla bebekte gelişme geriliği olan olgular ve çok ağır kansızlıklar gibi durumlarda uçuş sakıncalıdır. Bu sorunlar da uçak yolculuğu ile ilgili özel bir sorun değil, her türlü yolculuğa engel özel bir sorun bulunur. Ayrıca bilinmesi gerekir ki, genellikle birinci doğumlar, ilk ağrıların başlamasından sonra ortalama 14 saat sürer. İkinci doğumlar için ise bu süre 8 saati geçer. Dolayısıyla Türkiye içi uçan uçaklarda hamile, doğum ağrıları çekerek uçağa binse bile Türkiye’nin diğer ucuna en çok 1-1,5 saatte henüz doğum olmadan rahatlıkla varabilir.

Kıtalar arası uçuşlarda ise bunun en çok 10 saat sürdüğünü düşünürsek yine hasta uçağa binerken doğum ağrıları başlamışsa uçaktan inmeli, başlamamışsa da büyük ihtimalle emniyetli bir şekilde gideceği yere varmalıdır.

Havayoluna alternatif olarak gösterilen ve daha iyi olduğu söylenilen karayolu yolculuğu nasıldır?
Bilindiği gibi ülkemiz büyük gelişmelere rağmen hâlâ karayolları ağının kısıtlı olduğu, yolların çok iyi olmadığı bir ülkedir. Özellikle trafik kazalarıyla ölümlerde ve yaralanmalarda hala Avrupa’nın lideri ve dünyanın da önde gelen ülkelerinden biriyiz. Dolayısıyla trafik kazaları açısından bir gebenin başına gelebilecek sorunlar karayollarında, uçaklara göre daha fazladır. Özellikle şunu vurgulamalıyım ki, trafik kazaları gebeleri, gebe olmayanlara göre daha fazla etkiler. Ani bir duruş veya araç çarpışmasında gebenin, aldığı darbe yüzünden daha çok kanaması ve bebeği ile ilgili rahim içi kanamalara daha çok rastlanması ve bu yüzden kendi vücuduna bir şey olmasa da rahim içindeki bebeğin rahimden kopması, uçakla uçan bir gebenin başına gelebilecek sorunlardan çok daha fazladır. Karayollarında ne yazık ki, sürücü ne kadar dikkatli olursa olsun, karşı taraftan, arkadan veya yandan geçenlerin üzerinde bir kontrolümüz olmadığı için trafik kazaları hala karayolu yolculuğunda korkulu rüyamızdır.

Uçak yolculuğu yapacak anne adaylarına öneriler…
Önce kendi doktorlarıyla görüşüp, mutlaka izin almalıdırlar ve bunu özellikle kâğıt ile almalıdırlar ki, uçağa binerken bir sorunla karşılaşmasınlar.
Uçağa binişte rahat ve gevşek elbiseler giyinmelidirler. Dar bluejean, sıkı montlar giyinmemeli, daha çok etek, eşofman tarzı rahat giysiler kullanılmalıdır.
Çorap giyilecek ise bunun basınçsız çorap olmasında fayda var. Ayakkabı özellikle çok rahat olmalı hatta mümkünse ayakkabı çıkarılarak erkek çorabı giyilmelidir.
Uzun yolculuklarda gebelerde bel ağrısına daha sık rastlandığı için bel arkasına küçük bir yastık konulmalı hatta boyun da küçük bir boyunlukla desteklenmelidir.
Uçakta bol sıvı alınmalı, alkol, kahve ve kafeinli içeceklerden sakınılmalıdır.
Sık sık ayağa kalkıp, koridor boyunca yürünmelidir.
Uçakta, broşürdeki exersizleri sık sık yapmakta fayda vardır.
Emniyet kemeri uçuş boyunca takılmalıdır ve kemer karındaki şişliğin üzerinden değil altından kasıklardan geçirilmelidir.
Uçakta bacak bacak üstüne atmamak, yine alt bacaklarında kan dolaşımı açısından faydalı olacaktır.
Gebeler mümkün olduğu kadar ‘exit’ kapısı önündeki nispeten daha geniş koltuklarda oturmalıdır.
D@R!O91 çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 23-10-06, 00:24   #2 (permalink)
One Turk Against The World.
 
Giriş Tarihi: 22-07-2006
Yer: İstanbul
Mesajlar: 54,595
Blog Mesajları: 1
Rep Puanı: 83919088
ALWAYS A CLASSIC Rütbe: Artı 11ALWAYS A CLASSIC Rütbe: Artı 11ALWAYS A CLASSIC Rütbe: Artı 11ALWAYS A CLASSIC Rütbe: Artı 11ALWAYS A CLASSIC Rütbe: Artı 11ALWAYS A CLASSIC Rütbe: Artı 11ALWAYS A CLASSIC Rütbe: Artı 11ALWAYS A CLASSIC Rütbe: Artı 11ALWAYS A CLASSIC Rütbe: Artı 11ALWAYS A CLASSIC Rütbe: Artı 11ALWAYS A CLASSIC Rütbe: Artı 11
Rep Gücü: 839760
Varsayılan Cvp: Hamileler de uçar!


Teşekkürler
ALWAYS A CLASSIC çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 23-10-06, 01:58   #3 (permalink)
Pyromaniac
 
Giriş Tarihi: 05-03-2006
Yer: İzMiR-nArLıDeRe..:)
Mesajlar: 1,643
Rep Puanı: 7803635
Ghost-rider Rütbe: Artı 11Ghost-rider Rütbe: Artı 11Ghost-rider Rütbe: Artı 11Ghost-rider Rütbe: Artı 11Ghost-rider Rütbe: Artı 11Ghost-rider Rütbe: Artı 11Ghost-rider Rütbe: Artı 11Ghost-rider Rütbe: Artı 11Ghost-rider Rütbe: Artı 11Ghost-rider Rütbe: Artı 11Ghost-rider Rütbe: Artı 11
Rep Gücü: 78082
Varsayılan Cvp: Hamileler de uçar!


çok iyi bilgiler. saol.
Ghost-rider çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Cevapla

Bu konunun kısa yolunu aşağıdaki sitelere ekleyebilirsiniz

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap yazamazsınız
Dosya gönderemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
Smiley Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı


Tüm saatler GMT +3. Şuan saat: 22:54
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


ForumTR Mail'den Ücretsiz Bir Mail Almak veya Mail'inizi Okumak İçin Tıklayınız.

Forums Directory eXTReMe Tracker Almanya Vizesi | Rusya Vizesi | Ukrayna Vizesi | Fransa Vizesi | Vize İşlemleri | Almanya Otelleri | Tatil | Haberler | Telefon Santrali | Daily News

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir,
bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir,
yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız sikayet@frmtr.com email adresine bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır.
Report Abuse, Harassment, Scamming, Hacking, Warez, Crack, Divx, Mp3 or any Illegal Activity to abuse@frmtr.com


Search Engine Optimization by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477