Forum TR
ForumTR Video Sitesi Yayında. Yavaş Video Sitelerinden Sıkıldıysanız Bir Deneyin. Üyelerimiz Sadece 2 haftada Onbinlerce Video Yükledi...
Go Back   Forum TR > Bilgi Bankası (Databank) (Ödev) > Lise Bilgileri > Kitap Özetleri
ForumTR'ye Reklam Vermek İçin Tıklayınız: network@frmtr.com
Kitap Özetleri Kitap Özeti Bilgileri Paylaşımlarınız

Cevapla
 
Konu Araçları
Eski 15-02-07, 17:29   #1 (permalink)
- Dünyanın En Büyük Türkçe Forumu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2005
Yer: im artık yok benim...
Yaş: 24
Mesajlar: 3,846
Blog Mesajları: 1
Rep Puanı: 27514713
Orcнυη Rütbe: Artı 11Orcнυη Rütbe: Artı 11Orcнυη Rütbe: Artı 11Orcнυη Rütbe: Artı 11Orcнυη Rütbe: Artı 11Orcнυη Rütbe: Artı 11Orcнυη Rütbe: Artı 11Orcнυη Rütbe: Artı 11Orcнυη Rütbe: Artı 11Orcнυη Rütbe: Artı 11Orcнυη Rütbe: Artı 11
Rep Gücü: 275220
Varsayılan Esir Şehrin Mapusu-Kemal Tahir


ESİR ŞEHRİN MAPUSU


Kemal Tahir, bir yandan köylüyü tanımaya çalışırken öte yandan zamana kadar çok ilgilendiği Türkiye yakın tarihinden roman konuları seçmeye başlamış, bu çatışmanın ilk eseri olarak ‘Esir Şehirin İnsanları’ ile ‘Esir Şehrin Mahpusu’nu bir tek cilt halinde yazmıştır. 1943-1946 yılları arasında tamamlanan eser, 1918 Mütareke Dönemi İstanbul’unun bir kısım aydınlarıyla gazteciler mühitinin küçük bir parçasını, aynı devrin hapishanesini anlatır.”

Cengiz Yazaoğlu
Sanat Edebiyat Notları
Cilt 1-4 Bağlam Yayınları




Kemal tahirin bu romanında kahramanlar Osmanlı aristokrasisi denilebilecek bir çevreyi ve bir tipi, imparatorluğun yıkılışı –Anadolu Kurtuluş Savaşı- sırasında açık davranışıyle anlatılmaktadır. Serinin ilk kitabı olan Esir Şehirin İnsanlarından hatırlana cağı gibi İşkence ve baskı karşısında kahramanlığın yok olup gittiğini sorgulanan Ahmet Bey ve Yüz başı dan anlayan Kâmil Bey sorgulamalar sırasında onurunu korur. Ahmet’in hainliğinin Nedime Hanımı ele vermesinin karşısında kahveci Ramiz Efendinin kurnazlık ve cesaretine sahit olur ve kendi yolunu çizer. Nedime Hanımı asla ele vermez. Hapse düşer. Bir paşa oğlunun böyle bir olaya karışması Kâmil Bey’in yakın çevresi için bir şok etkisi yapmıştır. Nedime Hanım’ı ele vermesi durumunda serbest bırakılacağını söyleselerde Kâmil Bey inkar etmeye devam eder.
Harp divanına verilir. Bu arada İzmirli Niyazi Bey’in de bir hain olduğu meydana çıkmış Bulanık Su bölümünde bahsedilen tek kollu hain savaş kahramanı arasında bir paralellik kurulmuştur. Harp divanın kararı: Ramiz Efendi serbest bırakılmış, Kâmil Bey yedi yıl kürek cezasına çarptırılmıştır.
İkinci kitapta net olarak gördüğümüz kendi onunurnu ve eşinin onurunu korumaya çalıştığıdır. Yanlız hapse düştüktan sonra bir çok kişi olayın iç yüzünü yani; Kamil beyin eşini başka bi erkekle yakalaması sonucunda vurduğunu gazetelerden ögrenir. Kalacağı koğuşa görülürken olayın konuşulduğunu duyar iyi eğitim almış, onurtlu biri oluşu bu olayın gerçekliğine ragmen yüzünün kızarmasına sebep olucaktır. Amam ilerleyen bölümlerde görebileceğimiz gibi bu sadece bir perdedir.

* * *

İkinci kitap Hapiste başlar bu dönem Osmanlının üç ayrı parçaya bölünmeye başladığı bir dönemdir. Hapishanede genel anlamıyla padişah yanlılarının bulduğundan bahsetmek yanlış olmaz. Bu dönem Ramazan bayramıdır bunu n getirisinde genel halk oruç tutmaktadır. Koğuş kuralları gibi düşünülen bu sisteme ayak uydurmak zorunda olan Kamil bey budurumdan rahatsız olmasına rağmen yapabilieceği çok fazla bir şey olmadığınıun farkındadır. Mahkumlardan Zekeriya Hoca İçki içip içmadiğini sorunca Kamil Bey’e içmedini söylemiştir sıkılarak.
Zekeriya Hoca bir iftira sonucu burada olduğunu söylüyor. Iftira ona göre şeytanın bir oyunu. Hatta kendisini de bölge imamının yüzünden orada olduğunu düşünüyor. Zekeriya bunların dışında Seferberliğin ikinci yılında askermiş. Çanakkalede savaşmış. Alman Rus u die tabir ediyor o zaman ki askeri, Fransızşlara karsıda savaş verdikten sonra Rus yanın yaşadığı çöküş le birlikte çöl harbine başlamak zorunda kalmışlar. Bütün bunşları anlattırken Kuvayi Milliye ve Mustafa Kemale geliyor konu ve Mustafa Kemale olan düşmanlık ortaya çıkıyor ve diyor ki ‘ Onun yaptığını bana hiç bir düşman yapmadı’. Anadoluda ki Kuvayi Milliye hareketini eşkiya ayaklanmasından başka birşey olmadığını savunmaktadır.
Ikinci koğuş Ağası ise Osman Ağa dır. Faytoncu dur aslında ama toy düşüren lakabına sahiptir zaten bu da hapse düşmesinin sebebi dir. Toy düşüren ; Çapkın anlamındadır ama bu çapkınlık biraz faklı bir boyut kazanıp iş haline gelmiştir.Osman bunun strajesini bile anlatıyor kamil bey ‘e kiracı olarak bir bayanı alıcaksın diyor kiracı borçlu demektir sana bağlanmasını sağlar diyor böyece kendi fikirlerinide ortaya koyar Osman. Zaten bunlardır onun hapse düşmesini sağlayan. Osman da Zekeriya gidi Kuvayi Milliye karşıtıdır Mustafa Kemalin bir şey yapamayacağını hatta neden padişahın karşısında oldunu anlayamayaıp karşı çıkıyor tüm bu oluşan sisteme.


Kamil bey Önceki kitaptanda bilindiği gibi çok iyi eğitim almış, çok gezmiş biridir. Hemen hemen tüm Avrupa’yı, bütün Amerika’yı, Afrika’nın yarısını, hemen hemen bütün Uzak Şark’ı dolaşmıştır. Ama Anadolu’yu tanımammakta ve bilmemktedir bundan dolayı oldukça üzgündür.Gün içinde sabah gaztede okuduğu savaş bildirilerindeki yer adları aklına gelir. Batı cephesinde Geyve Boğazı ... Bu boğazda haftalardan beri vuruşuluyor. Kamil bey bu yerleri Apler’de, Pireneler’de, Andlar’da hatta Himalayalarda gördüğü boğazlara benzese gerek diye düşünyor. Ama böyle olduğunu sadece sandsığı için ve gerçek anlamda kendi milleti ile ilgili ciddi bir bilgisi olmadığı için bu durumdan çok rahatsız. Savaşın ne halde olduğunu babasını parası bitipte kendi ülkesine döndüğün de fark etmesi bütün bu rezaleti fark etmesini sağlıyordu.
Hapiste çok değişik şeyler le karşılaşmaktadır mesela ; hırıstiyan mahkumların müslüman geleneklerine uymaları kamil beyin çok hoşuna gitmişti.



* * *
Faytoncu Osman Ağa el altından aldığı bilgileri verirlken tüm kişiliğini de ortaya koyar;
“Müdür bey yemin ediyormuş. Anadolu’daki şu kuvayimilliye eşkiyaları, Allahın izni ile bir tepelenseymiş, padişah efendimiz , hemen affı verecekmiş ‘Kemlî eşkiyası’ nın tepelenmeside, Allahın izniyle uzak değilmiş.”

Bunu ücüncü kısımın Ağası Sarafim kaptana iletmektedir Faytoncu Osman. Ama kimse Sarafim in hapisten çıokmasını istememektedir. Müdür ister gibi davranmak ta ama aslında bir oyunun parçası olmaktadır. Genelde alaycı bir gülümseme ile allah kurtarsın diyip geçmektedir. Müdür de padişah yanlısıdır ama. Bunu tam odayı terkederken ‘padisahımız çok yaşa’ diye bağırması ile iyice ortaya koymuştur.

Kamil bey herşeye rağmen Kuvayi Milliye yanlışı olduğunu saklayarak bilgi alabilmek için gazteleri takip etmeye çalışmaktadır Osman çevresin de iken kuvayi milliye karşıtı bir gazete olan Alemdar Gazetesini okumaktadır. Kamil bey İkinci İnönü saavaşlarından sonra hapse girmiştir ve takip edebildiği kadarıyla bahsedilen saldırı 7-8 haziran gibi başlayacağından bahsedilmesine rağmen yunan kralı henüz izmire girmemiştir bayramı türkler için zehir etmiştir bütün bu kötü gidiş ve bekleyiş.
Alemdarın bayram sabahı okurlarına verdiği en önemli haber İzmir- (Patris ) Ankara’da durum cidileşmiştir. Kemalilerle Enveritler arasındaki boğuşma öle kızgınlaşmıtırki vuruşacaklarından korkulmaktadır. Kemal ve Kemal tarafını tutan lar günden güne yer kaybetmekte, enveristlerin durumu ise kuvvetlenmektedir.

* * *
Kamil beyin kızı hiç bir şeyden haber dar değildir. Babasının bir iş gezisinde oldunu sanmaktadır.Eleni bakıcısı bu konuda annesi gibi çok dikkallidir. Hapis ortamı çok değşiktir rahatlıkla giriş çıkış yapa bilmektedirler bu yüzden bu tarz bir yalanı ört bas etmek çok zor değildir.
Kitabın sonlarında beklenen taaruz 10 temmuzda başlamıştır dört koldan başlamıştır. Ve bu haberleri artık kamil bey Arif beyle hazırlayıp vermek tedir. Bizim askerlerimizin gaz kullandığını savunan düşman hareketli bir ordunun bunu nasıl başarabileceğine bir yanıt veremekle bizim askerlerimizin gaz maskesi taktığını böylece kolayca geçip bozfuna uğrattığını savunmaktadır. Bütün bundan sonra ki kısımlarda da an be an gelişmelerden bahsedilmektedir.
Orcнυη çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Cevapla

Bu konunun kısa yolunu aşağıdaki sitelere ekleyebilirsiniz

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap yazamazsınız
Dosya gönderemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
Smiley Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı


Tüm saatler GMT +3. Şuan saat: 18:37
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


ForumTR Mail'den Ücretsiz Bir Mail Almak veya Mail'inizi Okumak İçin Tıklayınız.

Forums Directory eXTReMe Tracker Almanya Vizesi | Rusya Vizesi | Ukrayna Vizesi | Fransa Vizesi | Vize İşlemleri | Almanya Otelleri | Tatil | Haberler | Telefon Santrali | Daily News

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir,
bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir,
yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız sikayet@frmtr.com email adresine bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır.
Report Abuse, Harassment, Scamming, Hacking, Warez, Crack, Divx, Mp3 or any Illegal Activity to abuse@frmtr.com


Search Engine Optimization by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487