Forum TR
Forum TR
Go Back   Forum TR > Bilgi Bankası (Databank) (Ödev) > Üniversite Bilgileri > Fizik / Kimya
ForumTR'ye Reklam Vermek İçin Tıklayınız: network@frmtr.com
Cevapla
 
Konu Araçları
Eski 10-10-07, 00:36   #1 (permalink)
Hızlı Üye
 
Giriş Tarihi: 24-05-2007
Yer: imKayseriYeR6 , Dünyanın En Büyük "TÜRKÇE" Forumu , PiSDj@w.Cn(Pcnin Başı) , FenerBahce Ve SivasSpor
Yaş: 18
Mesajlar: 1,124
Rep Puanı: 14969162
ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11
Rep Gücü: 149714
Varsayılan Labaratuvar Camı


LABORATUVAR CAMI


ALT BAŞLIKLAR:
Camın Tarihi
Cam ヌağı
Camın Yapısı
Cam Trleri
Cam Laboratuvar Malzemeleri
Cam ワretimi

KONUYLA İLGİLİ:
Plastik Laboratuvar Malzemesi

Cam sözlüklerde soğuk bir ifadeyle 'amorf bir nesne' olarak tanımlansa da, elmas kadar parlak, opal kadar ateşli, gökkuşağı kadar renkli, örümcek ağı kadar hafif ve narin ya da 20 ton ağırlığında bir ayna kadar büyük, yumurta kabuğu kadar kırılgan, ya da çelik kadar sert olabilir. Doğrusunu söylemek gerekirse cam 'alışılmadık' bir malzemedir. Camsız bir dünyayı düşünmek bilim ve uygarlığın olmadığı bir dünyayı düşünmekle aynıdır. Günümüzde bilim zamanı ölçmek için kum saati, hastalıklara sebep olduğuna inanılan kötü ruhlardan ya da bakışlardan korunmak için nazarlık kullanmaktan çok ileridedir. Cam, bilim yolculuğunun her adımında ona eşlik etmiştir.
ヌOK ESKİLERDE, deneyler iin cam ne idiyse, bugn de aynıdır. Cam araştırmalarda kullanılan kimyasal maddelerin oğuna karşı direnlidir. Saydamdır; deneyi yapan kişi, kullandığı test tp ya da imbiğin iinde ne olduğunu rahatlıkla grebilir. İşlenmesi kolaydır; bir teknisyen, zel bir ihtiya iin, cam tp alevle amaca uygun, kullanılabilir hale getirebilir. Eski dnemlerde laboratuvar malzemeleri kolayca her yerde bulunamıyordu. Zaten mevcut laboratuvar camları da ısıl gerilmelere ve kimyasal maddelere pek de dayanıklı olmayan camdan imal edilmişti. Sonraki dnemlerde cam, iine değişik kimyasallar eklenerek dayanıklı hale getirildi. Fakat bu tr camlar, hızlıısıma ve soğutmaya maruz kaldıklarında, ilerinde oluşan gerilmeler yznden kolayca atlayıp kırılabiliyordu.

İlk malzeme reticileri bu olumsuz zelliği biraz olsun azaltmak iin malzemeyi ok inceltiyorlardı. İnce cam, sıcaklık değişikliklerinde sergilediği kırılganlığını yitiriyor fakat bu defa da ince olduğu iin herhangi bir arpmada dağılıyordu. Bu durum hem malzeme kaybına hem de cam malzeme yardımıyla yrtlen deneyin altst olmasına neden oluyordu. Laboratuvar'da kazara dolaplardan birine yapılacak bir darbe, iindeki cam araların paralanıp etrafa yayılmasına yol aıyordu.
Tren yollar
ında sinyal lambaları iin ısıl şoka dayanıklı camlar retildiğinde, bu yeni yntem laboratuvar cam malzemesine de uyarlandı. 1915'te bu borosilikat camı retildiğinde oğu laboratuvar ve araştırmacı, kuvvet kaldıracak kadar kalın ve sıcaklığa dayanıklı bu malzemeyi yaygın olarak kullanmaya başladı. Aynı dnemde, ve aynı gelişmenin sonucu olarak, yeni ve btnyle bu işe adanmış bir cam endstrisi doğdu; yeni yntemlerle borosilikat camı, pişirme kapları ve diğer fırına dayanıklı cam pişirme aralarında kullanıldı.
Daha yakın dnemlerde geliştirilen bir cam tr de % 96 silikat camıdır. Bu cam o dneme kadar sadece saf kuarsın sahip olduğu, bir dereceye kadar ısıl şoka karşı dayanıklı olma zelliğine sahipti. Bu yeni rn, borosilikat camının ısıl ve kimyasal işlemlere tutulmasıyla, silis dışındaki tm paraların ayrılmasıyla ortaya ıkarılıyordu.
Bir ikinci ısıl işlem, camı yoğunlaştırarak boşlukların kapanmasını sağlıyor, bylece cam şeffaf ve gzeneksiz hale geliyordu. Bu cam akkor haline gelene kadar ısıtılıyor ve sonra soğuk suya batırılıyordu. Bu yntemle yapılmış bir beher, bir buz bloğunun zerinde uzun sre bırakıldıktan sonra aniden kaynak alevinin nne konulabiliyordu. % 96 silikat camı 871 。C'de kullanılabiliyordu, ve daha nceleri yaygın olarak kullanılan saf kuvars laboratuvar camının egemenliğinin srdğ oğu bilimsel iş iin kullanılabiliyordu.
Toz halindeki camları presleyerek disk haline getirme yntemi cam endstrisindeki bir başka gelişmedir. Bu diskler, eşitli derecelerdeki gzenekli yapılarıyla, her trl laboratuvar işinde filtre olarak kullanılabiliyorlar. Daha kEk gzenekli olanlar sıvı zeltilerden bakterileri szmek iin kullanılıyor.
Ortaağdaki simyacılar şimdi kullanılan cam laboratuvar malzemesini grseler, Galileo'nun Palomar teleskobunu grdğnde vereceği tepkinin aynısını verirlerdi. ヨrneğin bir balon joje, ince dzgn boynunda, iindeki sıvının hacmini lmek iin bir skalaya sahiptir. Bu skala balon jojenin iine ne koyarsanız koyun, nasıl sterilize ederseniz edin okunabilir kalmaya devam eder, nk izgiler ve figrler, cam yzeyinin zerine, asitle yedirilerek yapılmıştır.
Sayısız laboratuvarda yzlerce değişik deney iin kullanılacak yzlerce zel cam malzeme geliştirilmiştir. Bunların hepsini saymak olanaksız. Basit olan cam aralar, oğu laboratuvar teknisyenleri tarafından retilebilir, keza cam retimi laboratuvar teknisyeninin işinin parasıdır. Ama bazı laboratuvarlarda cam teknisyenleri, daha karmaşık ve zel laboratuvar malzemelerini retmeleri iin, işe alınırlar.
Camın Tarihi
Camın keşfi tarih sayfalarında kaybolmuştur, fakat 4000 yıl kadar ncesine dayandığı biliniyor.
Cam yapımının keşfinde iki ana aşama bulunuyor. İlki, bildiğimiz kumun soda ve kire ile ısıtılarak yeni bir malzeme, diğer bir deyişle cama dnşmesidir. Bu yeni malzeme ok sert ve przszdr. İkincisi, aynı derecede nemli olan, şeffaf cam elde etmek iin kullanılan kimyasal maddelerin hangi oranda katılacağının bulunuşudur.
Gerek camın oluşturulmasının ilk aşaması bir kaza sonucu gerekleşmiş olmalı, fakat ikincisi, bugn ismi bilinmeyen kimyacıların birok defa deneyerek buldukları zel oranlarla elde edilmiştir.
İlk nceleri cam rnleri masif ktleler halindeydi, şekilli camlar daha sonra yapıldı. Bu işlem cam nesnenin amurdan ya da tahtadan bir kalıbını yapıp, eriyik durumdaki camın bu kalıbın etrafına sarılmasından sonra, cam eşya tamamlanınca iindeki tahta ya da amur kalıbın ıkarılmasıyla son buluyordu. M.ヨ. 1200'lerde cam, aık bir kalıbın stne bastırılarak yapılıyordu.
Yzy
ıllarca cam, takıda, mcevherde, yer ve duvar mozaiğinde kullanıldı. Camın kullanım amacının genişlemesi, cam flemeciliğinin icadıyla gerekleşti. M.ヨ. 20'de bu yeni cam retme ynteminin kullanılması endstriyel bir devrim yarattı ve camın lks malzeme retiminden işlevsel malzeme retimine kaymasını sağladı. Pompeii, M.S. 79'da mahvolduğunda, ardında bu devrimle ilgili kanıtlar bıraktı. ワzeri kaplanmış cam rnlerin kalıntıları cam retiminin ok gelişkin bir noktada olduğunu ve pencere camının artık iyi kalitede retilebildiğini gsteriyordu. M.S. 330'lu yıllarda Roma İmparatoru Konstantinapol cam fleyicilerini Konstantinopolis'e (şimdiki adıyla İstanbul'a) gndermişti. Bizanslı cam işileri renkli cam ve mozaik retiminde ustalaşmışlardı; boyalı pencere camları ilk bu dnemde ortaya ıktı. Kaynağı ne olursa olsun cam sanatı Fransa'ya ulaştıktan sonra, kullanmaya başlayanların sayısı olduka arttı. Ortaağın karanlık dnemlerinde cam endstrisi İslam Dnya'sında canlandı. Daha sonra Venedikli reticilerle Avrupa'da tekrar nem kazandı.
M.S. 1159'da St. Marcus Katedrali inşaa edildiğinde tm binanın İncili anlatan cam mozaikle kaplanması 250 yıl srd. Aynaların civa ile sırlanması 1369'da gerekleşti. 1700'lerde Venedik'te 300 cam mozaik retim atlyesi ve fabrikası mevcutken, 19. yy'da sadece 1 tane kalmıştır. Bu mozaik devrinin kapandığının bir kanıtıdır.
Cam ヌağı
1600'lerde kmrn odundan daha ok ısı verdiği ve cam retiminde yakıt olarak kullanılmasının daha ok işe yarayacağı anlaşıldı. Cam işiliği yapan herkes cam sanatında ustaydı. 19. yy'da cam retimindeki mekanikleşmeyle, pencere camı boyutları byd. 19. yy sonlarında camın ancak kimyasında gelişme kaydedildi. Alman bilim adamları bu dnemde optik aletler iin yeni camlar geliştirmeye alışıyorlardı. 20. yzyılın ilk yarısına cam retimindeki ve kullanım alanındaki gelişmeler nedeniyle 'Cilalı Cam Devri' denilebilir
1903'te Michael Owens ilk cam retim makinasını icat etti. Bugn, cam iplik haline bile getirilebiliyor. Bir cam iplikiği bir insan saının 1/15'i kadar inceltilebilir. Bu da yarım kilo camla ekvatoru evreleyebilmek anlamına gelir.
Camın Yapısı

Birok sayıdaki kimyasal madde (boraks, soda gibi) sıvı camda, camın sertleşmesi gibi eşitli zelliklerin cama katılması iin kullanılır. Belli bir karakterdeki camın oluşumu camın soğutulma hızına bağlıdır ve atomlar arası ya da atom grupları arasındaki karışık bağ yapılarına (Kovalent ve iyonik bağlar) ihtiya duyar. Bireysel atomlar ヤkristal kafes' diye bilinen dzenli 3 boyutlu diziler meydana getirdiğinde, kristaller oluşur. Fakat cam, sıvı haldeyken soğumaya başladığında, rastgele bir ağ oluşturur. Camın oluşumunda yer alan asıl paralara, bu durumda ağ oluşturucuları diyebiliriz. İyonlar bu ağın bazı blgelerine sızarak, ağ yapısını yeniden dzenlerler ve bylece camın iyonlara bağlı olan zellikleri ortaya ıkar. İyonlara ağ dzenleyicileri denmesinin sebebi budur. Camın kimyasal dayanıklılığı, diğer bilinen malzemelerden ok daha fazla ve geniş bir yelpazededir. Ayrıca mekanik dayanıklığını da kurşun geirmez camların varlığı kanıtlar. Kurşun geirmez camların yapısında polikarbonat vardır ve camın bir santimetre kalınlıkta olması kurşun geirmemesi iin yeterlidir.
Cam Trleri
Camlar kimyasal ierikleri bakımından eşitlilik gsterirler. Camın bileşiminde periyotik tablodaki birok element bulunabilir; fakat, ticari olarak retilen ok eşitteki camlar E ana gruba ayrılırlar: soda-kire, kurşun ve borosilikat camı.
ScRaTcH Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 10-10-07, 00:36   #2 (permalink)
Hızlı Üye
 
Giriş Tarihi: 24-05-2007
Yer: imKayseriYeR6 , Dünyanın En Büyük "TÜRKÇE" Forumu , PiSDj@w.Cn(Pcnin Başı) , FenerBahce Ve SivasSpor
Yaş: 18
Mesajlar: 1,124
Rep Puanı: 14969162
ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11
Rep Gücü: 149714
Varsayılan C: Labaratuvar Camı


Soda-kire camı fiziksel ve kimyasal zelliği bakımından grnr optik ve uygulamaları iin ok uygundur. Ayrıca, soda, camın işlenme sıcaklığını dşrdğ iin, maliyeti de azaltır. Sodasız cam saf camdır, saf malzemelerin işlenme sıcaklıkları yksek olur. O dnemde cam elde etmek iin yeterli ateşi yeterli sıcaklığa ıkarmak iin odun ya da kmr yeterli değildi. Yani soda olmasa idi camın keşfi bin ya da iki bin yıl ertelenebilirdi. Anadolu'da sodalı camın kullanılması ok eskilere dayanır. Smer tabletlerinde sodaya naga deniyordu. İlk dnemlerde, soda elde etmek iin, soda oranı ok olan uhulu ağacının (Akad dilinde aban u hu li diye geer) kllerinden ya da Van glnn sodalı suyundan yararlanılıyordu. Renksiz trleri grnr ışığı ok iyi geirdiği iin pencere camlarında Romalılar'dan beri kullanılırlar. Pencere camları ilk olarak, merkezka etkisi yaratılarak dndrlerek yapılıyordu. Daha sonra fleme tekniğinin keşfi ile cam, şişirilerek silindir haline getirildikten sonra, silindirin yan yzeyi kesilerek elde edilen pek de dzgn olmayan pencere camı, diğer tekniğin sağladığı boyutlardan daha byk oluyordu. Flotal cam dediğimiz cam da sıvı kalay yzeyinde yzdrlerek elde ediliyor. Flotal cam tm diğer camlardan ok daha dzgn bir yzeye sahiptir.

Soda-kire camının başlıca dezavantajı yksek ısıl genleşme zelliğine sahip olmasıdır; yani ısıtılınca yapısal olarak genişlerler. Silika ısıtılınca fazla genişlemez; fakat sodanın eklenmesi genleşme zelliğini dramatik bir biimde artırır; genel olarak, soda ne kadar fazlaysa, sıcaklık değişimlerine karşı camın direnci de o kadar dşktr. Soğuk gnlerde ince belli ay bardağınıza sıcak ay doldururken cam zerinde ısıl şok yarattığınız iin bardağınız atlayabilir.



Kalsiyum oksit yerine kurşun oksit ve sodyum oksitin yerine potasyum oksit kullanılması, kurşun camı olarak bilinen cam trn oluşturur. % 24 PbO ieren camlar, kristal cam diye bilinen cam trnn iinde yer alırlar. Kurşun camı greceli yumuşak yapısı nedeniyle işlenebilir ve yksek kırılma indisine sahiptir. Daha fazla kurşun oksit ieren camlar (%65) radyasyon perdeleme camları olarak kullanılabilirler, nk kurşunun, bilindiği gibi gama ışınlarını ve değişik formdaki zararlı radyasyonu emebilme yeteneği vardır.

Borosilikat camı % 70-80 silika ve %7-13 bor oksitten ve az miktarda alkali (sodyum ve potasyum oksit) ve alminyum oksitten meydana gelir. Borosilikat camı dşk alkali ieriği ve kimyasal ve ısışoku dayanıklılığı ile karakterize edilir; bu yzden, Pyrex diye bildiği cam mutfak malzemelerinde kullanılır.

Borosilikat camı suya, asitlere, tuz zeltilerine, organik maddelere ve halojenlere (klor ve brom) yksek dzeyde dayanıklılık gsterir. Greceli olarak alkali zeltilerine karşı da dayanıklıdır. Sadece hidroflorik asit, yoğun fosforik asit ve gEl alkalin zeltileri, yksek sıcaklıklarda kabın yzeyinde bozulmaya yol aarlar.

Beherler ve dar boyunlu laboratuvar şişeleri kimyasal maddelere, ani sıcaklık değişimlerine ve mekanik şoklara karşı dayanıklı olmalıdır. Ek olarak, şeffaflık, kolayca yumuşama ve şekil verme gibi camın sıradan zeliklerine sahip olmalıdır. Belki de en nemlisi, cam laboratuvar malzemesinin retimi ucuza gelmelidir.

Kimya sanayisinin ve sanatının gelişimi aısından damıtma işlemi ok nemli yer tutar. Ateşe dayanıklı kaplarda yapılan kaynatma işleminde, kapak kısmında sıvı damlaların yoğunlaştığı gzleniyordu. Buradan esinlenerek damıtma balonu ve imbik geliştirildi. M.S. 4. yy'da Synesius ve zellikle de Zosimos, iki ayrı kaptan oluşmuş damıtma aygıtları kullandılar: damıtma kabı ve klah kısmı. Bu ikisinden daha sonra boynuzlu imbik (retorte) geliştirildi.

Kolay uucu maddelerin damıtılmasında, buharın soğutulması gerektiği anlaşılmıştı, yoksa buhar yoğunlaşmadan sistemden uzaklaşıp gidiyordu. Zamanla hl laboratuvarlarda kullanılan su soğutmalı damıtıcılar geliştirilmiştir.

Damıtma ya da sblimleştirme iin kullanılan ilk kaplar topraktan yapılmıştı. Ancak 13. yy'dan sonra, gelişmiş cam kaplar yaygınlaştı. Toprak kaplar kolayca gzenekli duruma geliyordu. Oysa cam kaplar dayanıklıydı. Ayrıca metal kaplar da kullanılıyordu ancak bunların eşitli biimlerde kirlenme ve zehirlenmelere yol atığı bilinmiyordu. Aynı amala tahta kaplar da kullanılıyordu ve bunların iine konan sıvılar, kızdırılmış metal ubukların daldırılması ile ısıtılıyordu.

Cam Laboratuvar Malzemeleri

ワretilen cam laboratuvar malzemelerine baktığımızda, genel amalı kullanılanların dışında, hacim lmek, filtrasyon, mikrobiyoloji deneylerinde kullanılanlar ve bunların aksesuarlarını grebiliriz.



Genel kullanım iin beherler, erlenler, balonlar ve kaplar, tpler, karıştırıcılar ve termometreler her trl laboratuvarda ilk gzmze arpanlardır. Hacim lmnde kullanılanlar arasında en sık rastlanılan cam malzemeler de, mezrler, pipetler, bretler ve balon jojedir. Filtrasyonda, huniler, piset ve nue erleni kullanılmaktadır. Mikrobiyolojide ise ilk nce santrifj tp ve balonu ve petri kaplarını grrz. Tm bunlara ek olarak laboratuvarlarda, ok boyunlu adaptrler, musluklar, hortum bağlantılı cam borular, sırama başlıkları ve buhar jeneratr bulunur. Aslında laboratuvarda hangi deneyler yrtlyorsa, o deney iin gerekli tm ve zel malzemelerin bulunması gerekir. laboratuvardaki malzemelerin zenginliği biraz da laboratuvar iin ne kadar denek ayrıldığına ve yrtlen araştırmaların zgnlğne bağlıdır.
ScRaTcH Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 10-10-07, 00:37   #3 (permalink)
Hızlı Üye
 
Giriş Tarihi: 24-05-2007
Yer: imKayseriYeR6 , Dünyanın En Büyük "TÜRKÇE" Forumu , PiSDj@w.Cn(Pcnin Başı) , FenerBahce Ve SivasSpor
Yaş: 18
Mesajlar: 1,124
Rep Puanı: 14969162
ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11ScRaTcH Rütbe: Artı 11
Rep Gücü: 149714
Varsayılan C: Labaratuvar Camı


Balonlar kullanım amalarına ve alışılan miktarlara bağlı olarak eşitli yapı ve byklkte olurlar. Uzun boyunlu ve dar ağızlı olanlar buhar basıncı yksek maddelerle, kısa boyunlu ve geniş ağızlı olanlar dşk buhar basıncına sahip ve katı maddelerle alışmalarda elverişlidirler. Dz altlı olan balonlar toplama kabı olarak, yuvarlak altlı olanlar daha dayanıklı olmaları nedeniyle basın ve sıcaklık değişmelerinin sz konusu olduğu durumlarda, konik olanlar (armut biimli balonlar) alak basınta alışıldığında kullanılır.

Balonların ağız ve boyun sayısı birden fazla olabilir. ヨzellikle karıştırma, ekleme ve gaz geirme gibi işlerin aynı anda yapılması gerektiği durumlarda iki ya da ok boyunlu balonlara gerek duyulur.

Beherler eşitli byklklerde olabilirler. Genel laboratuvar işlemlerinde ve yoğunlaştırma işlemlerinde kullanılır. Erlenler ise, reaksiyon kabı olarak, zelti hazırlamada, kristalizasyonda ve bunun gibi laboratuvar işlemlerinde kullanılırlar.

Soğutucular, maddeleri gaz fazından sıvı fazına dndrmek iin kullanılır. İie iki borudan meydana gelmiş olup dıştaki borudan su geer. İteki boruda madde yoğunlaşarak toplama kabına veya reaksiyon kabına dner. Soğutucularda su girişi genellikle alttan olur. Soğutucuların biim ve byklğ amaca gre değişir. Kaynama noktası dşk sıvılarla alışırken uzun soğutucular, ya da soğutma yzeyi değişik şekillerle artırılmış soğutucular kullanmak gerekir.

Huniler szme ve ayırma işleminde kullanılırlar. Szme iin basit szme hunileri kullanılır. Bunlarda huni etrafında iinde kaynar su ya da su buharı akımı olan borular ve ısıtma kılıfları vardır. reaksiyon ortamına madde eklenmesi gereken durumlarda taksimatlı damlatma hunileri ve ekstraksiyon işleminde veya birbiri ile karışmayan iki sıvıyı birbirinden ayırmada ayırma hunileri kullanılır.

Mezr lme kabıdır. Sıvıların hacmini lmede kullanılır. Sıvı karışımların hazırlanması amacıyla kullanılan kapaklı tipleri de vardır.

Pipetler ll miktarda sıvı alma ve transfer işlemlerinde kullanılırlar. Dereceli ve transfer tipleri vardır. Transfer pipetleri ile sadece belli hacim sıvı alınabilir.

Termometreler sıcaklık lmede kullanılan aletlerdir. Bir termometrenin kullanılmadan nce kaynama noktası belli maddeleri kullanarak veya duyarlı bir standard termometre ile ayarlanması gerekir.

Yıkama şişeleri bir gazı bir zeltiden geirerek temizlemek amacıyla kullanılır. Bunun yanında bagetler zelti karıştırmada kullanılan cam ubuklardır.

Saat camı denilen bombeli camlar reaksiyon kaplarını rtme ve sblimasyon gibi işlerde, ayrıca bazı maddeleri tartmak iin kullanılır.

Genellikle bilim adamları ile zdeşleştirilen, olmazsa olmaz cam laboratuvar tp, ok eşitli boyutlarda olabilir. Deney tpleri eşitli işlemlerde; bunun iinde bitki yetiştirmek bile olabilir. Santrifj tpleri mikrobiyoloji laboratuvarında santrifj işlemlerinde kullanılır.

Cam ワretimi

Cam retimi dnya'da sayılı cam reticileri arasında bulunan lkemizde ok yaygındır.. Labratuvar malzemesi iin kullanılan borosilikat camı, kEk atlyeler tarafından Almanya'dan ya da İngiltere'den, hazır, değişik aplarda borular halinde ithal edilir. Genelde Pyrex diye bilinen bu camlar, atelyelerde bu işin ustaları tarafından birleştirilerek satışa sunulur.

Paşabahe'ye bağlı Teknikcam 1968'den bu yana sıcaklığa dayanıklı cam, laboratuvar camı ve diğer birok cam malzeme retmektedir. ワretim, yurt ii ihtiyacını karşılamakla birlikte, ihra edilmektedir. Teknikcam, iki ana tr camdan, ntr borosilikat cam ve sert borosilikat camdan laboratuvar camı retmektedir.

Ntr borosilikat camı, yksek sıcaklığa ve kimyasal maddelere dayanıklı olması nedeniyle, genel olarak tıbbi amala kullanılan cam malzemelerin imal edildiği cam boru retiminde kullanılır. Sert borosilikat camı, ısıl genleşme kat sayısı dşk olduğu iin sıcaklığa dayanıklı, kimyasal maddelere dayanımı yksek olduğu iin, laboratuvar malzemeleri ve teknik rnlerin yapımında kullanılır. Her iki tr cam da; nicel ve nitel kimyasal analizlerde, mikro analitik ve mikrobiyolojik analizlerde, sulu asidik ve alkalik ortamlarda yrtlen deneylerde kullanılan cam aralarda ham madde olarak kullanılır. Saf cam, kuvars kumu yksek sıcaklığa ıkarılarak elde edilir. Kuvarsın erime noktası tm diğer camlardan daha yksektir, bu yzden laboratuvarlarda spektroskopik analizlerde hcreler halinde kullanılır.

Laboratuvar aralarının ve teknik rnlerin retiminde cam, son şeklini vermek zere işleme sıcaklığına kadar ısıtılmaktadır. Son şeklini alan cam malzeme, daha dşk sıcaklıklara soğuduğunda, malzeme iinde bir gerilim oluşur. Byle bir cam malzemenin kırılma eğilimi vardır.

İ gerilimi elimine etmek iin, cam malzeme i gerilimlerin ortadan kalktığı tavlama sıcaklığına kadar ısıtıldıktan sonra, gerilim oluşamayacak bir sıcaklığa kadar kontroll bir hızda soğutulur. Bu ısıtma ve kontroll soğutmaya ヤtavlama' denir ve tnel fırınlarda (tavlama fırınları) yrtlr. Tavlamanın hızı cidar kalınlığına gre değişir. Gerilimi alınmış cam malzemeler gerektiğinde ısıl ya da kimyasal yolla temperlenerek dayanıklılıkları arttırılır. Temperleme yoluyla cam malzemenin iinde ekme, yzeyinde ise basma gerilmesi oluşturulur. Yzeyde dzgn bir kompresyon dağılımı, cam malzemenin mekanik dayanımını ve basın dayanımını nemli derecede arttırır.



Bir sonraki adım cam laboratuvar malzeme zerindeki işaretleme ve taksimat izgileridir. Bu işlemler, asit ve alkaliye dayanıklı amber renkli bir boya ile gerekleştirilir. Boya camın yzeyine nfuz ederek onun ayrılmaz bir parası haline gelir.

Son olarak konik ve kresel şlifli bağlantı paraları, standartlarda belirtilmiş olan llerde imal edilir. Btn bu uzun yolculuktan sonra, cam laboratuvar malzemesini laboratuvarda grebiliriz.

Etrafınızda bulunan kullandığımız hemen her nesnede biraz cam vardır. Yani camı kullanırız, grrz, ya da cam yardımıyla grrz
ScRaTcH Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 06-11-07, 13:01   #4 (permalink)
Banlandı
 
Giriş Tarihi: 18-06-2007
Yer: █████████
Mesajlar: 2,150
Rep Puanı: 2915074
GRING0 Rütbe: Artı 11GRING0 Rütbe: Artı 11GRING0 Rütbe: Artı 11GRING0 Rütbe: Artı 11GRING0 Rütbe: Artı 11GRING0 Rütbe: Artı 11GRING0 Rütbe: Artı 11GRING0 Rütbe: Artı 11GRING0 Rütbe: Artı 11GRING0 Rütbe: Artı 11GRING0 Rütbe: Artı 11
Rep Gücü: 0
Varsayılan C: Labaratuvar Camı

PayLa$ım için TesekkurLer
GRING0 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 08-04-08, 18:04   #5 (permalink)
Eski Üye
 
Giriş Tarihi: 15-03-2008
Yer: siz
Mesajlar: 1,022
Blog Mesajları: 3
Rep Puanı: 2571137
lron_Maiden Rütbe: Artı 11lron_Maiden Rütbe: Artı 11lron_Maiden Rütbe: Artı 11lron_Maiden Rütbe: Artı 11lron_Maiden Rütbe: Artı 11lron_Maiden Rütbe: Artı 11lron_Maiden Rütbe: Artı 11lron_Maiden Rütbe: Artı 11lron_Maiden Rütbe: Artı 11lron_Maiden Rütbe: Artı 11lron_Maiden Rütbe: Artı 11
Rep Gücü: 25724
Varsayılan C: Labaratuvar Camı

teşekkürler eline sağlık
lron_Maiden Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Cevapla

Bu konunun kısa yolunu aşağıdaki sitelere ekleyebilirsiniz

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap yazamazsınız
Dosya gönderemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
Smiley Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks Kapalı
Pingbacks Kapalı
Refbacks Kapalı


Tüm saatler GMT +3. Şuan saat: 06:39
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


ForumTR Mail'den Ücretsiz Bir Mail Almak veya Mail'inizi Okumak İçin Tıklayınız.

Forums Directory eXTReMe Tracker Almanya Vizesi | Rusya Vizesi | Ukrayna Vizesi | Fransa Vizesi | Vize İşlemleri | Almanya Otelleri | Tatil | Haberler | Telefon Santrali | Daily News

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir,
bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir,
yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız sikayet@frmtr.com email adresine bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır.
Report Abuse, Harassment, Scamming, Hacking, Warez, Crack, Divx, Mp3 or any Illegal Activity to abuse@frmtr.com


Search Engine Optimization by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181