Son Dakika Haberlerini Takip Edebileceğiniz FrmTR Haber Yayında. * FrmTR Sohbet Kontrol Panelinizde.
Forum TR
Go Back   Forum TR > > >
FrmTR'ye Reklam Vermek İçin: [email protected]
Cevapla
 
Konu Araçları
Eski 09-02-08, 00:18   #1
KiLLMeSh0w

Varsayılan 10. Sınıf Coğrafya Çözümlü Test(Toprak oluşumu)


Soru 1. Ilıman iklim kuşağındaki ormanların alt kısımlarında humus bakımından zengin topraklar aşağıdakilerden hangisidir?



A) Kahverengi orman toprakları

B) Podzollar

C) Step toprakları

D) Lateritler

E) Tundra toprakları





Soru 3. Türkiye’de çok çeşitli toprak tipleri görülmektedir. Bu durumun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?



A) Arazinin engebeli olması

B) Erozyonun çok etkili olması

C) Heyelanların sık görülmesi

D) Çeşitli iklim tiplerinin görülmesi

E) Doğal bitki örtüsünün çok çeşitli olması



Soru 4. Laterit topraklar, dönenceler arası kuşağın sıcak ve nemli bölgelerin toprağıdır. Bu bölgelerin bitki örtüsünün gür olmasına rağmen humus miktarı bakımından zayıftır.

Bu durumun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?



A) Kimyasal çözülmenin az olması

B) Fiziksel çözülmenin fazla olması

C) Yıllık sıcaklık farklarının az olması

D) Yağış miktarı fazla olduğundan dolayı toprakların fazla yıkanması

E) Akarsuların debilerinin yüksek olması





Soru 5. Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde kalkerli kayaçların üzerinde oluşan topraklar aşağıdakilerden hangisidir?



A) Laterit

B) Podzol

C) Tundra

D) Çernezyom

E) Terra-Rossa



Soru 7. Aşağıdakilerden hangisi kayaçların çözülmesi üzerinde etkili değildir?



A) Nem

B) Kayaçların yapısı

C) Sıcaklık

D) Humus

E) Bitkiler



Soru 8. Alüvyonlar , morenler ve lösler taşınmış topraklardır. ……Aşağıdakilerden hangisi taşınmış toprakların ortak özelliğidir?



A) Fazla yıkanmış topraklardır

B) Geçirimsiz topraklardır

C) Karbonatlı topraklardır

D) İnce taneli topraklardır

E) Verimli topraklardır



Soru 9. Aşağıdaki şıklarda yazılı topraklardan hangisi Türkiye’de yaygın olarak görülen topraklardandır?



A) Laterit- Kahverengi orman toprağı

B) Terra Rossa –Step

C) Podzol –Çöl toprağı

D) Podzol-laterit

E) Çernezyom-Tundra



Soru 10. Kimyasal çözülme bol yağışlı iklim bölgelerinde görülen bir toprak oluşum şeklidir?

Aşağıdaki yerlerden hangisinde kimyasal çözülme diğerlerine göre daha şiddetli olması gerekir?



A) Sinop

B) Konya

C) Rize

D) Tokat

E) Eskişehir



Soru 11. Kolalüvyal topraklar; yükseklerden taşınan materyallerin yamaç eteklerinde birikmesi ile oluşan topraklardır.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi kolalüvyal toprakların özelliklerinden birisi değildir?



A) Erozyon etkisiyle oluşurlar

B) Köşeli ve iri malzemelerden oluşurlar

C) Horizonları gelişmemiştir

D) Delta ovalarında oluşurlar

E) Yapısı daha çok ana kayanın özelliğine bağlıdır



Soru 12. Kayaçların mekanik çözülmesi çöllerde çok etkilidir.

Bu durumun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?



A) Yer şekillerinin engebesiz olması

B) Rüzgâr erozyonunun yaygın olması

C) Akarsu ağının seyrek olması

D) Yağış miktarının az olması

E) Bitki örtüsünün olmaması



Soru 13. Türkiye’nin bazı bölümlerinde podzol topraklar yer almaktadır. ……Aşağıdaki bölümlerden hangisinde bu topraklar geniş yer tutar?



A) Batı Karadeniz

B) Kıyı Ege

C) Yukarı Kızılırmak

D) Orta Fırat

E) Ergene





Soru 14. Mekanik çözülme yıllık ve günlük sıcaklık farklarının fazla olduğu yerlerde etkili olmaktadır.

Buna göre aşağıda belirtilen yerlerden hangisin*de bu çözülme şekli daha fazla görülür?



A) 60° enlemleri civarı

B) Ekvator çevresi

C) Kutuplar ve çevresi

D) 30° enlemleri civarı

E) Orta kuşak karalarının batı kıyıları





Soru 15. Topraklar oluşumlarına göre taşınmış ve yerli topraklar olarak iki büyük gruba ayrılır*lar.

Taşınmış topraklara ait olmayan bilgi aşağıdaki*lerden hangisidir?



A) Alüvyon - moren - lös gibi isimler alırlar.

B) Oluşumlarında iklim önemli bir etkendir.

C) Taşınmış toprakların kalınlıkları bazen birkaç
yüz metreyi geçebilir.

D) Taşınmış topraklar genellikle verimlidir.

E) Taşınmış toprakları akarsular, rüzgarlar, buzullar gibi dış etkenler oluşturur





Soru 16. Aşağıdakilerden hangisi kimyasal çözülmenin özelliklerinden birisi değildir?



A) Kayaçların kimyasal yapılarının değişmesi

B) Kurak ve yarı kurak alanlarda az görülmesi

C) Kayalarda erime meydana gelmesi

D) Sıcak ve nemli iklim bölgelerinde daha çok gö*rülmesi

E) Ülkemizde en çok iç Anadolu'da görülmesi
1A 2C 3D 4D 5E 6D 7D 8E 9B 10C 11D 12E 13A 14D 15B 16E
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 06-01-09, 19:29   #2
bahadır50

Varsayılan C: 10. Sınıf Coğrafya Çözümlü Test(Toprak oluşumu)


Allah razı olsun
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 14-01-09, 12:03   #3
H4niBaL

Varsayılan C: 10. Sınıf Coğrafya Çözümlü Test(Toprak oluşumu)


Ellerine Sağlık.Paylaşımın için saoL
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 04-01-10, 17:58   #4
metrix355

Thumbs up C: 10. Sınıf Coğrafya Çözümlü Test(Toprak oluşumu)


teşekkürler
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 05-01-10, 10:10   #5
emreseckin

Varsayılan C: 10. Sınıf Coğrafya Çözümlü Test(Toprak oluşumu)

Emeğin için teşekkür ederim işe yarayacağını düşünüyorum
  Alıntı Yaparak Cevapla
Cevapla

Bu konunun kısa yolunu aşağıdaki sitelere ekleyebilirsiniz

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap yazamazsınız
Dosya gönderemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
Smiley Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı



5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. Şikayet Mailimiz. İçerik, Yer Sağlayıcı Bilgilerimiz. Reklam Mailimiz. Gizlilik Politikası


Reklamı Kapat

Reklamı Kapat