Son Dakika Haberlerini Takip Edebileceğiniz FrmTR Haber Yayında. * FrmTR Sohbet Kontrol Panelinizde.
Forum TR
Go Back   Forum TR > > >
FrmTR'ye Reklam Vermek İçin: [email protected]
Cevapla
 
Konu Araçları
Eski 09-02-08, 00:16   #1
KiLLMeSh0w

Varsayılan 10. Sınıf Coğrafya Çözümlü Test(Yeraltı Suları)


Soru 1. Çöküntü havzaları içinde oluşan büyük göller aşağıdaki bölgelerin hangisinde yaygın olarak görülür?



A) Doğu Afrika

B) Kuzey Amerika

C) Asya’nın batısı

D) Kuzeybatı Avrupa

E) Güney Amerika



Soru 4. Bir akarsudan sulama amacı ile yılın ancak belli bir kesiminde yararlanılabiliyorsa, bu durum akarsuyun öncelikle hangi özelliği ile ilgili olabilir?



A) Rejimiyle

B) Akımıyla

C) Hızıyla

D) Eğimiyle

E) Yüküyle





Soru 5. “Türkiye’de akarsular, saniyede akıttıkları toplam su miktarı bakımından fazla zengin sayılmaz. Ancak enerji potansiyeli bakımından oldukça zengindir.”



Bu durum aşağıdakilerden hangisine kanıt olabilir?





A) Akarsu yataklarında eğimin fazla olduğuna

B) Akarsu havzalarının geniş olduğuna

C) Akarsuların kar suyuyla beslendiğine

D) Akarsu rejimlerinin düzensizliğine

E) Akarsuların sık sık yatak değiştirdiğine.



Soru 6. Akarsulardan;

I. Ulaşım

II. Turizm

III. Enerji üretimi

IV. Sulama ve kullanma suyu sağlama alanlarında yaralanılabilir.



Türkiye’deki akarsulardan bu alanların en çok hangilerinden yararlanılmaktadır?



A) I ve II B) I ve III C) I ve IV



D) II ve III E) III ve IV



Soru 7. Çok kısa bir süre içinde birden bire kabararak coşkun bir şekilde akan, sonra kuruyacak duruma gelen akarsulara “sel rejimli” akarsular denir. Bölgelerin yağış rejimi göz önüne alındığında, sel rejimli akarsuların daha çok hangi bölgede görülmesi beklenir?





A) İç Anadolu Bölgesinde

B) Marmara Bölgesinde

C) Ege Bölgesinde

D) Karadeniz Bölgesinde

E) Doğu Anadolu Bölgesinde







Soru 8. Aşağıdaki göllerden hangisi volkanik set gölü sınıflandırmasına girer?

A) Van Gölü

B) Yedi Göller

C) Tuz Gölü

D) Uluba Gölü

E) Abant Gölü





Soru 9. Aşağıdaki göllerden hangisi karstik kökenli bir göldür?

A) Van Gölü

B) Tuz Gölü

C) Salda Gölü

D) Eğirdir Gölü

E) Manyas Gölü



Soru 10. Aşağıdaki göllerden hangisi alüviyal set gölüdür?



A) Tuz Gölü

B) Mogan Gölü

C) Kuş Gölü

D) Beyşehir Gölü

E) Hazar Gölü



Soru 11. Türkiye’deki akarsuların üzerinde taşımacılık yapılamıyor.

Bu durumun oluşmasında:

I. Yatak eğimlerinin fazla olması

II. Akarsu uzunluğunun yetersiz olması

III. Denge profiline ulaşamamış olması

IV. Sulama amacıyla kullanılıyor olması



gibi faktörlerden hangileri daha fazla etkilidirler?





A) I ve II

B) II ve III

C) III ve IV

D) II ve IV

E) I ve III

Soru 12. Türkiye’deki akarsular için aşağıdaki saptamalardan hangisini yaparsak yanlış olur?





A) Denge profiline ulaşmamıştır

B) Rejimleri düzensizdir

C) Ulaşıma elverişli değildirler

D) Yatak eğimleri azdır

E) Enerji potansiyelleri fazladır





Soru 13. Ege ve Akdeniz Bölgesi akarsularının debisi yaz aylarında önemli miktarda azalır. Böyle bir durumun oluşmasının temel sebebi aşağıdakilerden hangidir?



A) Yağışın şekli

B) Akarsu yatak eğimi

C) Akarsu boylarının uzunluğu

D) Bölgelerin yağış rejimleri

E) Yağışların biçimi





Soru 14. Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi akarsularının boyları kısa iken, Ege Bölgesi akarsularının boylarının uzun olmasının temel sebebi nedir?







A) Yatak eğimleri

B) Dağların uzanış doğrultusu

C) Yıllık yağış miktarı

D) Yağış rejimleri

E) Kayaçların yapısı





Soru 15. Akarsuların rejimlerini etkileyen en önemli unsur aşağıdakilerden hangisidir?



A) Yağışın miktarı

B) Yağış rejimi

C) Akarsuyun uzunluğu

D) Yatak eğimi

E) Debisi

Soru 16. Aşağıdakilerden hangisi bir akarsuların debisi üzerinde etkili değildir?





A) Yağışın miktarı

B) Bitki örtüsü

C) Kar ve buz erimesi

D) Buharlaşma miktarı

E) Yatağının yapısı







Soru 17. Aşağıdakilerden hangisi akarsuların aşındırma faaliyetleri sonucunda oluşmuştur?



A) Dağ eteği ovası

B) Falez

C) Birikinti konisi

D) Delta

E) Dev kazanı







Soru 18. Aşağıdakilerden hangisini oluşumunda akarsular etkili olmamıştır?



A) Moren

B) Kırgıbayır

C) Peribacası

D) Dev kazanı

E) Menderes



Soru 19. Aşağıdaki akarsularımızdan hangisi karma rejimli bir akarsudur?



A) Gediz

B) Susurluk

C) Dicle

D) Göksu

E) Çoruh





Soru 20. Aşağıdaki yer şekillerinden hangisinin oluşabilmesi için eğimin azalması gerekmektedir?



A) Çentik vadi

B) Menderes

C) Peribacası

D) Seki

E) Asılı vadi



1C 2A 3A 4E 5A 6A 7C 8B 9E 10D 11D 12B 13B 14E 15E 16A 17C 18B
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 04-11-08, 22:26   #2
beautiful_kiz

Varsayılan C: 10. Sınıf Coğrafya Çözümlü Test(Yeraltı Suları)


wallahi eline koluna sağlık yhaa...çoq tsk edeerımm
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 11-11-08, 19:08   #3
djorge72

Varsayılan C: 10. Sınıf Coğrafya Çözümlü Test(Yeraltı Suları)



TeŞekkÜrler
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 20-11-08, 18:51   #4
ForeverSchool

Varsayılan C: 10. Sınıf Coğrafya Çözümlü Test(Yeraltı Suları)



Paylaşım için sağol
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 24-11-08, 15:56   #5
06Konak06

Varsayılan C: 10. Sınıf Coğrafya Çözümlü Test(Yeraltı Suları)

Saol tskler :
  Alıntı Yaparak Cevapla
Cevapla

Bu konunun kısa yolunu aşağıdaki sitelere ekleyebilirsiniz

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap yazamazsınız
Dosya gönderemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
Smiley Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı



5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. Şikayet Mailimiz. İçerik, Yer Sağlayıcı Bilgilerimiz. Reklam Mailimiz. Gizlilik Politikası


Reklamı Kapat

Reklamı Kapat