Son Dakika Haberlerini Takip Edebileceğiniz FrmTR Haber Yayında.
Forum TR
Go Back   Forum TR > Bilgi Bankası (Databank) (Ödev) > Lise Bilgileri > Coğrafya
FrmTR'ye Reklam Vermek İçin: [email protected]

9. Sınıf Coğrafya Çözümlü Test(Türkiyenin Bölgeleri)

Lise Bilgileri Kategorisinde ve Coğrafya Forumunda Bulunan 9. Sınıf Coğrafya Çözümlü Test(Türkiyenin Bölgeleri) Konusunu Görüntülemektesiniz => Soru 1. Karadeniz Bölgesi'nin bazı bölümlerinde narenciye tarımı yapılabilmektedir. Bunu sağlayan temel etken aşağıdakilerden hangisidir? A) Tarım alanlarının sulanabilir olması. ...

Cevapla
 
Konu Araçları
Eski 09-02-08, 00:12   #1

Arrow 9. Sınıf Coğrafya Çözümlü Test(Türkiyenin Bölgeleri)


Soru 1. Karadeniz Bölgesi'nin bazı bölümlerinde narenciye tarımı yapılabilmektedir. Bunu sağlayan temel etken aşağıdakilerden hangisidir?



A) Tarım alanlarının sulanabilir olması.

B) Akdeniz iklimi özellikleri görülmesi.

C) Deniz etkisine açık olması.

D) Yer şekillerinin engebeli olması.

E) Topraklarının verimli olması.



Soru 2. Türkiye'de seracılığın daha çok Akdeniz ve Ege bölgesinde yaygın olmasında;



I.Sulama olanaklarının daha elverişli olması

II.Toprağın seracılığa daha uygun olması

III.Seracılığın daha ucuza yapılabilmesi

IV.Sıcaklık ortalamalarının daha yüksek olması



gibi olgulardan hangileri daha çok etkilidir?



A) I ve II B) II ve III C) III ve IV



D) I ve III E) II ve IV



Soru 3. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'de büyükbaş hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı bölümlerden biridir?



A) Antalya bölümü

B) İç Batı Anadolu

C) Erzurum-Kars bölümü

D) Konya bölümü

E) Güney Marmara bölümü





Soru 4. Doğu Anadolu Bölgesinin iç Anadolu Bölgesinden daha fazla yağış almasında;



I.Enlem

II.Denizden uzaklık

III.Yükselti

IV.Sıcaklık ortalamalarının daha yüksek olması



gibi faktörlerden hangisi yada hangileri çok daha etkilidir?



A) I ve II B) II C) II ve III



D) III E) I ve III







Soru 5. Türkiye'de iklim koşulları göz önüne alındığında ahşaptan yapılan evlerin aşağıdaki bölgelerden hangisinde en çok görülmesi beklenir?





A) İç Anadolu

B) Akdeniz

C) Karadeniz

D) Doğu Anadolu

E) Ege





Soru 6. Aşağıdaki isimleri yazılı göllerden hangisi Akdeniz Bölgesinde yer almaz?



A) Beyşehir B) Burdur C) Acıgöl



D) Çıldır E) Eğirdir





Soru 7. Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesimlerinde köy yerleşmeleri daha çok dağınık ve küçük mahalleler halindedir.

Bu durumun oluşmasında;



I.Tarım alanlarının dağınık olması

II.Dağların doğrultusu

III.Suyun bol olması

IV.Nüfus yoğunluğunun fazla olması



gibi faktörlerden hangileri etkilidir?



A) I ve II B) II ve III C) III ve IV



D) I ve III E) II ve IV



Soru 8. Aynı tür tarım ürününün Akdeniz Bölgesi ve Karadeniz Bölgesinde farklı zamanlarda olgunlaşmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?



A) Toprak çeşidinin farklılığı

B) Yağış miktarlarının farklı olması

C) Enlemlerinin farklı olması

D) Yağışın yıl içindeki dağılışı

E) Bitki örtüsünün farklı olması





Soru 9. Türkiye'deki endüstri kurumlarının büyük çoğunluğunun Marmara Bölgesinde toplanmasında;



I.Nüfus yoğunluğunun fazla olması

II.Ulaşım imkanlarının kolaylığı

III.Enerji üretiminin fazla olması

IV.Yeraltı kaynaklarının zengin olması



gibi faktörlerden hangisi yada hangileri çok daha etkilidir?



A) I B) II ve III C) III ve IV



D) II E) I ve III







Soru 10. Karadeniz Bölgesi’nde dağların doğrultusu aşağıdakilerden hangisini olumsuz yönde etkilememiştir?



I.Yağış miktarını

II.Ulaşımı

III.Balıkçılığı

IV.Yerleşmeyi



A) I ve II B) II ve III C) III ve IV



D) I ve III E) II ve IV





Soru 11. Tarım alanlarından bir yıl içinde birden çok ürün alma bakımından en elverişli koşullara sahip olan ova aşağıdakilerden hangisidir?



A) Çarşamba

B) Iğdır

C) Çukurova

D) Adapazarı ovası

E) Ergene havzası



Soru 12. Ege Bölgesinin Menteşe Yöresi’nde nüfusun seyrek olmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?



A ) Yağış miktarının az olması

B ) Yer şekillerinin engebeli olması

C ) İklimin elverişli olmaması

D ) Ortalama yükseltisinin az olması

E ) Deniz etkisine kapalı olması



Soru 13. Sebze tarımı açısından en az elverişli olan bölge Doğu Anadolu Bölgesidir. Bunda;



I.Yıllık ortalama sıcaklığının düşük olması

II.Tarım alanlarının yetersiz olması

III.Toprağın sebzeciliğe elverişli olmaması

IV.Ortalama yükseltisinin fazla olması



gibi faktörlerden hangileri daha fazla etkilidir?



A) I ve II B) II ve III C) III ve IV



D) I ve III E) II ve IV



Soru 14.

I.Yıllık yağış miktarları

II.Geniş alüvyal ovaların yer alması

III.Dağların uzanış biçimi

IV.Kış sıcaklığı



Yukarıdakilerden hangileri Orta Karadeniz ile Doğu Karadeniz Bölümünün ortak özelliği değildir?



A) I ve II B) II ve III C) III ve IV



D) I ve III E) II ve IV





Soru 15. Mercimek Türkiye'nin hangi Bölgesinde daha çok yetiştirilmektedir?



A) Akdeniz

B) Marmara

C) İç Anadolu

D) G. Doğu Anadolu

E) D. Anadolu







Soru 16. Makineli tarım, Marmara, İç Anadolu ve Ege Bölgelerinde yaygınlaştığı halde Karadeniz Bölgesinde yaygınlaşmamıştır. Bu durum Karadeniz Bölgesinin hangi özelliğinin bir sonucudur?



A) Hayvancılığın gelişmiş olması.

B) Makine kullanımına elverişli tarım alanlarının ……….sınırlı olması.

C) Tarım gelirlerinin yüksek olması.

D) Tarım etkinliklerine elverişli sürenin kısa olması.

E) Tarımsal nüfus yoğunluğunun fazla olması.



Soru 17. Türkiye'de Van Gölü çevresinde ve Konya Ova’sında olduğu gibi suları denize ulaşamayan kapalı havzalar vardır. Bu tür havzalarının oluşması aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?



A) Coğrafi konumu

B) Karasallık

C) Eğim fazlalığı

D) Yağış rejimi

E) Yer şekillerinin oluşumu





Soru 18. Yukarı Kızılırmak Bölümü, İç Anadolu Bölgesi’nin nüfus yoğunluğu en az olan bölümüdür.



Aşağıdakilerden hangisi bu durumun bir nedeni olamaz?



A) Yükseltinin fazla olması

B) İklimin sert olması

C) Sanayinin yetersiz olması

D) Yüzölçümünün küçük olması



1B 2C 3C 4D 5C 6D 7A 8C 9D 10A 11C 12B 13E 14A 15D 16B 17E 18D
  Alıntı Yaparak Cevapla
Cevapla

Bu konunun kısa yolunu aşağıdaki sitelere ekleyebilirsiniz

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap yazamazsınız
Dosya gönderemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
Smiley Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı



5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. Şikayet Mailimiz. İçerik, Yer Sağlayıcı Bilgilerimiz. Reklam Mailimiz. Gizlilik Politikası


Reklamı Kapat

Reklamı Kapat