Reklamsız Forum İçin Tıklayınız. * FrmTR Sohbet Kontrol Panelinizde. * FrmTR'nin resim sitesi Resimci.Org yayında
Forum TR
Go Back   Forum TR > > >
FrmTR'ye Reklam Vermek İçin: [email protected]
Cevapla
 
Konu Araçları
Eski 07-02-08, 02:23   #1
KiLLMeSh0w

Varsayılan 11. Sınıf Coğrafya Çözümlü Test(Türkiyede Sanayi)


Soru 1. İşlenmemiş ya da yarı işlenmemiş maddelerin, makinelerle işlenerek kullanılabilir ve tüketilebilir duruma getirilmesine sanayi denir.

Aşağıda verilenlerden hangisi sanayisi hızla gelişen bir ülkede görülen olumlu gelişmelere örnek gösterilemez?



A) İnsanlara geniş iş imkanları sunması

B) Dışarıya çıkan döviz miktarını azaltması

C) Sanayi ürünleri ihracatının yükselmesi

D) Ülkenin dışa bağımlılığını arttırması

E) Ülke savunmasına katkı sağlaması





Soru 2. Aşağıdakilerden hangisi bir bölgede endüstrinin gelişebilmesi için gereken doğal koşullardan biridir?



A) Sermaye

B) Hammadde

C) Pazar

D) Ulaşım

E) Kalifiye eleman





Soru 3. Aşağıdaki sanayi kollarından hangisinin hammaddesi daha çok tarıma dayalıdır?



A) Seramik

B) Kağıt

C) Çimento

D) Cam

E) Dokuma





Soru 4. Bazı ürünler hasattan hemen sonra işlenmek zorundadır. Bu nedenle fabrikalar ürünlerin yetişme alanlarının yakınlarına kurulur.

Aşağıda verilenlerden hangisi bu genellemeye uymaz?



A) Amasya– Şeker sanayisi

B) Isparta – Gül yağı sanayisi

C) Rize – Çay sanayisi

D) Bursa – Dokuma sanayisi

E) Balıkesir – Salça işletmeleri

Soru 5. GAP projesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir çok sanayi alanında gelişme göstermesi beklenmektedir.

GAP ve bölgenin diğer özellikleri düşünüldüğünde, bu bölgemizde aşağıdaki sanayi dallarından hangisinde yakın zamanda gelişme beklenemez?



A) Kağıt

B) Besin

C) Dokuma

D) Çimento

E) Petro-Kimya



Soru 6. Ülkemizde sanayi ; İstanbul-Adapazarı, Bursa- Balıkesir, Eskişehir-Ankara, İzmir-Aydın-Denizli, Mersin-Adana-İskenderun-Gaziantep hatlarında yoğunlaşmıştır.

Buna göre ülkemizde sanayi tesislerinin dağılışına aşağıdakilerden hangisi daha çok etkili olmuştur?



A) Enerji

B) İklim şartları

C) Ulaşım şartları

D) Hammadde

E) Denize yakınlık



Soru 7. Aşağıda bir yöre ve bu yörede bulunan sanayi kuruluşu eşleştirilmiştir.

Buna göre aşağıdaki eşleştirilmelerden hangisi yanlıştır?



A) Bursa – Otomotiv

B) Kayseri – İpekli dokuma

C) Bitlis – Sigara

D) Mardin – Çimento

E) Karabük – Demir çelik





Soru 8. Aşağıdaki sanayi kollarından hangisi Karadeniz Bölgesi’nde bulunmaz?



A) Petrol rafinerisi

B) Cam fabrikası

C) Demir-çelik fabrikası

D) Bakır fabrikası

E) Şeker fabrikası



Soru 9. Aşağıdaki sanayi kuruluşlarından hangisinin dağılımında hayvancılığın rolü olmamıştır?



A) Süt ürünleri

B) Deri sanayi

C) Et ve süt ürünleri

D) Halı ve kilim dokuma

E) Gübre sanayi





Soru 10. Aşağıda çeşitli sanayi kolları ve bunların kurulduğu merkezler eşleştirilmiştir.

Buna göre eşleştirilmelerden hangisi yanlıştır?



A) Otomotiv - Aksaray

B) Seramik – Çanakkale

C) Kağıt – İzmir

D) Alüminyum – Seydişehir

E) Cam – Mersin



Soru 11. Aşağıdakilerden hangisi Doğu Anadolu Bölgesi’nde endüstrinin gelişmemesine neden olan faktörlerden değildir?



A) Pazarlama

B) Yer şekilleri

C) Enerji

D) Ulaşım

E) Sermaye





Soru 12. Aşağıdaki sanayi kuruluşlarının hangisinin üretiminde bazı yıllar azalmalar görülür?



A) Cam üretimi

B) Kağıt üretimi

C) Bakır üretimi

D) Şeker üretimi

E) Demir çelik üretimi





Soru 13. Aşağıdaki sanayi kollarından hangisinde Türkiye’nin dışa bağımlılığı daha fazladır?



A) İlaç B) Kağıt C) Tekstil



D) Boya E) Seramik





Soru 14. Aşağıdakilerden hangisi endüstrinin kuruluş aşamasında en önemli öğedir?



A) Enerji B) Sermaye C)Pazar



D) Ulaşım E) İş gücü



Soru 15. Hammadde bakımından dışarıya en çok bağımlı olduğumuz sanayi kuruluşu aşağıdakilerden hangisidir?



A) Otomotiv B) Metalurji C) Besin



D) Tütün E) Kimya



Soru 16. I.Aksu-Dalaman-Bolvadin-Çaycuma

II.Bilecik-Bozüyük-Çanakkale-İzmir

III.Mersin-Batman-İzmit-Kırıkkale

Yukarıda verilen merkezlerde aşağıdaki sanayi kollarından hangisi en çok gelişmiştir?



I II III

----------- ------------ --------------------

A) Kağıt Seramik Petrol rafinerisi

B) Çimento Sigara Kağıt

C) Konserve Çimento Demir-çelik

D) Cam Gıda Petrol rafinerisi

E) Kağıt Dokuma Otomotiv



Soru 17. Aşağıdakilerden hangisi bir ülkenin sanayi alanında geliştiğini gösteren kanıtlardan biri değildir?



A) Dış ülkelerden göç alması

B) Bağımlı nüfusun çok olması

C) Eğitim seviyesinin yüksek olması

D) Enerji tüketiminin fazla olması

E) Hammadde ithal etmesi





Soru 18. Aşağıdaki sanayi kollarından hangisi hammadde olarak tarımsal ürün kullanmaz?



A) İlaç B) Dokuma C) Deri



D) İçki E)Yağ

1D 2B 3E 4D 5A 6C 7B 8A 9E 10C 11C 12D 13A 14B 15E 16A 17B 18C
  Alıntı Yaparak Cevapla
Cevapla

Bu konunun kısa yolunu aşağıdaki sitelere ekleyebilirsiniz

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap yazamazsınız
Dosya gönderemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
Smiley Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı



5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. Şikayet Mailimiz. İçerik, Yer Sağlayıcı Bilgilerimiz. Reklam Mailimiz. Gizlilik Politikası


Reklamı Kapat

Reklamı Kapat