Son Dakika Haberlerini Takip Edebileceğiniz FrmTR Haber Yayında. * FrmTR Sohbet Kontrol Panelinizde.
Forum TR
Go Back   Forum TR > > >
FrmTR'ye Reklam Vermek İçin: [email protected]
Cevapla
 
Konu Araçları
Eski 06-02-08, 02:54   #1
KiLLMeSh0w

Wink 11.Sınıf Coğrafya Çözümlü Test(Türkiyede Tarım)


Soru 1. Ülkemizde tarımı sınırlandıran faktörlerden birisi de yükseltidir.

Aşağıdaki örneklerden hangisi bu durumla ilgilidir?



A) Aydın’da fındığın yetiştirilememesi

B) Trabzon’da pamuğun yetiştirilememesi

C) Mersin’de çayın yetiştirilememesi

D) İzmir’de muzun yetiştirilememesi

E) Denizli’de zeytinin yetiştirilememesi



Soru 3. Türkiye’de özellikle 1950 yılından sonra mera alanlarının azaldığı, buna karşılık tarım alanlarının arttığı görülmektedir.

Aşağıdakilerden hangisi bu durumun nedenidir?



A) İklim şartlarının değişmesi

B) Bitki örtüsünün tahrip edilmesi

C) Hayvancılığın öneminin azalması

D) İklim şartlarının değişmesi

E) Tarımda makineleşme





Soru 4. Türkiye’de ekilebilir toprakların büyük kısmında tahıl tarımının yapılmasını aşağıdakilerden hangisi en iyi açıklar?



A) Ekonomik değerinin yüksek olması

B) Gübreleme ihtiyacının olmaması

C) Devlet kontrolü ve desteğinin olması

D) Karasal iklim şartlarının yaygın olması

E) Yaz ve kış ekilebilir olması



Soru 5. Ülkemizde tarımda verimi arttırmanın yollarından biriside makineli tarıma geçmektir.

Aşağıdaki illerimizden hangisinde makineli tarım yapmak daha zordur?



A) Kayseri

B) Giresun

C) Bursa

D) Malatya

E) Diyarbakır







Soru 6. Bir yörede sulama problemi halledildiği halde verimde bir artış görülmemişse, bu yörede öncelikle yapılması gereken en önemli etkinlik aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?



A) Makineli tarıma geçme B) Tohum ıslahı

C) Gübreleme D) Nöbetleşe ekim

E) Zirai mücadele



Soru 8. Aşağıdaki tarım ürünlerinden hangi ikisinin aynı doğal şartlarda yetişmesi zordur?



A) Tütün – Pamuk

B) Buğday – Mısır

C) Çay – Fındık

D) Ayçiçeği – Haşhaş

E) Şekerpancarı – Buğday



Soru 9. Aşağıdaki tarım ürünlerimizden hangisi ihraç ürünlerimizden değildir?



A) Buğday B) Fındık C) Haşhaş



D) Pamuk E) Zeytin



Soru 11. Buharlaşmanın az ve yağış miktarının fazla olduğu alanlarda topraklarda bulunan tuz ve kireç oranı azdır.

Aşağıdakilerden hangisi yukarıda sözü edilen topraklarda daha kolay yetişir?



A) Tütün B) Nohut C) Çay



D) Muz E) Pamuk





Soru 12. Ege Bölgesi’nde ekilen buğdayın Doğu Anadolu Bölgesi’ne göre daha erken olgunlaşması tarım ürünleriyle aşağıdakilerin hangisi arasındaki ilişkiye ters düşer?



A) Denizellik B) Yükselti C) Enlem



D) Karasallık E) Sıcaklık





Soru 14. Ülkemizde bazı ürünler devlet kontrolü ve izniyle üretilir.

Buna göre aşağıdaki ürünlerin hangisinin üretiminde devlet kontrolü ve izni gerekmez?



A) Kenevir B) Tütün C) Şekerpancarı



D) Mısır E) Pirinç





Soru 15.

Ürün


Ekili alan

(hektar)


Üretim (ton)

Kenevir


4 800


4 800

Haşhaş


15 600


6 000

Tütün


330 150


336 000

Pamuk


637 500


574 000

Şeker pancarı


400 000


15 000 000

Yukarıdaki tabloda beş tarım ürününün ekim alanı ile üretim miktarları verilmiştir.

Buna göre birim alandan alınan verim, hangi üründe en düşük hangi üründe en yüksektir?



En düşük En yüksek

A) Tütün Pamuk

B) Şekerpancarı Haşhaş

C) Pamuk Kenevir

D) Kenevir Tütün

E) Haşhaş Şekerpancarı





Soru 16. Türkiye’de nadas uygulamasını azalmak için öncelikle aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?



A) Sulama imkanları arttırılmalı

B) Destekleme alımları yapılmalı

C) Tohum ıslahı yapılmalı

D) Nöbetleşe ekim yapılmalı

E) Gübre kullanımı azaltılmalı





Soru 18. Aşağıda verilen tarım ürünlerinden hangisinde Adana, Mersin ve Antalya illerinin Türkiye’nin yıllık üretimindeki payı en fazladır?



A) Buğday B) Pamuk C) Zeytin



D) Nohut E) Narenciye




Soru 19. Türkiye’de tarımın en önemli sorunlarından birisi sulama sorunudur. Sulamanın arttırılmasıyla bazı tarım ürünlerinin üretiminde de artış görülür.

Buna göre aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisinin üretiminde artış beklenmez?



A) Pirinç B) Sebze C) Zeytin



D) Mercimek E) Şekerpancarı


Soru 20. Genellikle doğrudan tüketilmeyen, sanayi tesislerinde hammadde olarak kullanılan ürünlere sanayi bitkileri denir.

Buna göre aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisi bu genellemeye uymaz?



A) Ay çiçeği

B) Soya fasulyesi

C) Pirinç

D) Şekerpancarı

E) Pamuk

1E 2B 3E 4D 5B 6C 7A 8B 9A 10B 11C 12C 13D 14D 15E 16A 17A 18E 19D 20C
  Alıntı Yaparak Cevapla
Cevapla

Bu konunun kısa yolunu aşağıdaki sitelere ekleyebilirsiniz

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap yazamazsınız
Dosya gönderemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
Smiley Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı



5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. Şikayet Mailimiz. İçerik, Yer Sağlayıcı Bilgilerimiz. Reklam Mailimiz. Gizlilik Politikası


Reklamı Kapat

Reklamı Kapat