C: Ev sahinbim ihtarname çekerse?
Ev sahipleri kira bedelinde keyfi artırım yapamaz. Kira sözleşmesi yaparken kira artış oranı tespit edildi mi? Tespit edilmediyse ve sözleşmede yer almıyorsa o zaman yeni kira döneme ait kira bedeli karşılıklı olarak tespit edilir. Taraflar anlaşamaz ise mal sahibi size ihtarname göndererek istediği kira parasını talep edecektir. Bu ihtarnamenin geçerli olması için (noter tebligatı ile gelir) yeni kira dönemi başlangıç tarihinden en az 15 gün önce size tebliğ edilmiş olması gerekir. Bu koşullarda tarafınıza tebliğ edilen yeni kira bedeli geçerlidir. Bu durumda siz de bulunduğunuz yer sulh kukuk mahkemesine mal sahibi aleyhine kira tespiti davası açabilirsiniz. Görülecek dava sonucunda tespit edilen bedel geçerli olacaktır.
Mal sahibi kira tespiti davası açarsa bulunduğunuz yer ve koşullarda emsal kira bedelini örnek gösterecektir. Yani 270 YTL kira bedeli ödüyorsanız ama bulunduğunuz yerde aynı koşullardaki evlerin rayiç kira bedeli 500-600 YTL ise mahkeme rayiç bedeli dikkate alacaktır, bunu da unutmayın.
Ancak kira sözleşmenizde artış oranı belli ise ve ev sahibinizin bildirdiği bu rakama tekabül ediyorsa (veya geçiyorsa) kanımca yapılabilecek bir şey yoktur.
Bazı kiralayanlar artırım yaparken TEFE ve TÜFE endekslerini gerekçe gösteriyorlar. Eğer bulunduğunuz yer ve konuma göre normal bir kira bedeli ödüyorsanız, ancak sözleşmenizde artış oranı belli değil ise bu oranları dikkate alabilirsiniz. Fakat bu kesin geçerli bir yol değildir, ev sahibi kira tespiti davası açarak yeni kira bedelinin rayice doğru çekilmesini isteyebilir ve bana göre bu haklı bir taleptir, başarı şansı da yüksektir.
Konu ile ilgili Ayhan YALÇIN'ın "Benim avukatım" ve "Kira el kitabı" nı mutlaka ama mutlaka incelemenizi tavsiye ederim. Yeterli olacağı kanaatindeyim.
|