Meme kanseri tedavisi iki yönlü
Meme kanseri tedavisi iki yönlü
( /AA)Çağımızın başında büyük korku oluşturan ancak tıptaki gelişmelerle artık korkulu rüya olmaktan çıkmaya başlayan meme kanseri tedavisinde medikal ve cerrahi boyutun yanı sıra psikolojik boyutunda göz önünde bulundurulması gerekiyor.
Dünyada her 8-10 kadından birinde görülen meme kanseri, Novartis Onkoloji'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde düzenlediği panelde masaya yatırıldı. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen panelde meme kanserinin medikal ve cerrahi tedavileri, psikolojik boyutu ve iki hasta hikayesi ele alındı.
Panelde konuşan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nil Molinas Mandel, meme kanseri belirtileri içinde en önemlisinin, memede kitle saptanması olduğunu ifade etti.
Meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkati çeken Mandel, ne kadar erken dönemde tanı konulursa, hastalığın tedavi ve şifa şansının o kadar arttığını belirtti. Mandel, ''Meme kanserini, değişik tedavi yöntemleri ve seçenekleri olan kronik bir hastalık olarak görüyoruz. Her geçen gün yeni ilaç ve tedavi çeşitleri ortaya çıkıyor
. Yaşam süresi 10 yıl öncesine göre anlamlı oranda arttı'' dedi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Müslümanoğlu da cerrahi tedavinin meme kanseri için en yaygın tedavi yöntemi olduğunu belirtti. Müslümanoğlu, 1. ve 2. evrelerdeki meme kanserinde sadece memedeki kitlenin alındığı veya memenin koltukaltı lenf bezleriyle alındığı (mastektomi) ameliyatların radyoterapi eşliğinde eşit kurtarma oranlarına sahip olduğunu anlattı.
Müslümanoğlu, hatta yeni yöntemlerle koltukaltındaki tüm bezler çıkartılmadan da tedavinin mümkün olduğunu söyledi. Meme kanserinin yarattığı psikolojik boyutları irdeleyen İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Özkan ise hasta psikolojisini ele alarak, hastalığın aile bireylerine nasıl açıklanabileceği ve aileyle diyalog konusunda açıklamalarda bulundu. Meme kanseri hastası Nazan Tuncer ile Uğur Yenseni de deneyimlerini dinleyicilerle paylaştı. Meme kanseri bilincini yaygınlaştırmak üzere gerçekleştirilen panel, katılımcıların panelistlere yönelttiği soruların yanıtlanmasıyla son buldu.
|