View Single Post
Eski 12-03-06, 06:47   #1 (permalink)
Gionnis
Clubby Mod

Giriş Tarihi: 19-02-2006
Yer: Australia JoB: University StudenT LuckY Number: 17 Team: GFB
Rep Puanı: 18754756
Gionnis Rütbe: Artı 11Gionnis Rütbe: Artı 11Gionnis Rütbe: Artı 11Gionnis Rütbe: Artı 11Gionnis Rütbe: Artı 11Gionnis Rütbe: Artı 11Gionnis Rütbe: Artı 11Gionnis Rütbe: Artı 11Gionnis Rütbe: Artı 11Gionnis Rütbe: Artı 11Gionnis Rütbe: Artı 11
Rep Gücü: 187608

Post Ülkeler Hakkinda Bİlgİ (avustralya,kanada,abd,yenİ Zellanda,İngİltere...)

İNGİLTERE

Sanayi devriminin doğduğu topraklar, asiller, serfler, Robin Hood, yükseklerde yaşayan İskoçlar, Vikingler... Dünün üzerinde güneş batmayan imparatorluğu, bugünün ada ülkesi. Geçmişten gücünü alan bir ekonomi ve köklü eğitim kurumları. Tüm bunlar bir araya geldiğinde İngiltere karşımıza çıkıyor.

İngiltere, çok kültürlü bir etnik yapıya sahiptir.Tüm uluslararası öğrenciler hoşça karşılanır ve değişik kültürlere değer verilir.

Her zaman kısaveya uzun süreli ziyaretçilerin gözde merkezlerinden biri olmuştur. Tüm dinlerin sembollerini görmek mümkündür. Anglikan, Katolik veya Ortodox Kiliseleri’ni Camiler, Sinangoglar, Budist ve Hindu tapınakları ile yanyana görmek mümkündür. Sokakta her dilden insanlar ile karşılaşmak mümkündür. En çok konuşulan yabancı diller Güney Asya dilleri ve Çincedir.

İngiltere'de gündelik hayat
İngiltere gerek öğrenim gerekse turistik amaçlı ziyaretçiler için en güvenilir ve konuksever ülkelerden biridir. Şiddet içeren suçlarla karşı karşıya gelmenin oldukça ender olduğu İngiltere'de polis, hala silah taşıma ihtiyacı duymamaktadır. Hastalandığınızda ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Altı aydan daha fazla süren bir öğrenim programına kayıt yaptıran bir yabancı öğrenci Ulusal Sağlık Hizmeti Sigortası (NHS) çerçevesinde ücretsiz sağlık hizmeti alma hakkı elde eder.

Dini inançlarınıza saygı gösterilir ve ibadetlerinizi yerine getirmeniz sağlanır. Herhangi bir şehirde dininizi ve etnik kökenlerinizi paylaşan bir topluluk ve ibadet edebileceğiniz bir yer bulabilirsiniz. İngiltere çok kültürlü bir toplumdur. Her ırktan, dinden ve renkten insanları karşılamaya alışıktır, ayrıca dünyadaki her mutfaktan örnekler sunan lokantaları vardır.

On altı yaşında bütün öğrenciler bir sonraki aşamada izleyecekleri öğretim ya da mesleki eğitim yolunu belirleyecek GCSE sınavlarına girerler. Bu karar noktasında üç farklı yol izlenebilir: akademik, mesleki ve bir de "orta" yol

(On altı yaşından sonra eğitim : Üniversite giriş sistemleri)

On altı yaşında bütün öğrenciler bir sonraki aşamada izleyecekleri öğretim ya da mesleki eğitim yolunu belirleyecek GCSE sınavlarına girerler. Bu karar noktasında üç farklı yol izlenebilir: akademik, mesleki ve bir de "orta" yol.

1- Akademik Yol:
Bu yolu seçen öğrenciler bir üniversiteye veya yüksekokula bir diploma derecesi almak için devam ederler. Yabancı öğrenciler kendi ülkelerinden aldıkları akademik derecenin niteliğine ve İngilizce dil düzeylerine bağlı olarak ayrıca bir ya da iki yıllık bir program arasında seçim yapabilirler.

Foundation Kursları:
Türkçe temel ya da geçiş kursları olarak ifade edebileceğimiz foundation kursları özellikle gerekli yeterliliğe sahip olmayan öğrencilerin üniversite eğitimine devam etmelerine imkan sağlayacak şekilde düzenlenmiştir. Bu kursların bazıları iş idaresi, hukuk, mühendislik ya da elektronik gibi özel programlara, bazıları da genel sosyal bilimler gibi bir programa giriş içindir. Bir ya da daha fazla konuda bir yıl süren foundation kurslarının çoğu bir üniversite ya da yüksekokuldaki belli bir diploma derecesi ile bağlantılıdır ve bunda başarılı olan öğrenci üniversiteye devam etme hakkı kazanır.

Access:
A level programının muadili bir program olan Access'in temel özelliği; öğrencinin eğitimine başlarken seçeceği bir üniversitedeki bölüme, bir yılık eğitim sonucunda başarılı olması halinde doğrudan girebilmesidir. A Level diplomasından farklı olarak, çeşitli üniversitelere başvurulması ve sonuçlarının beklenmesi süreci Access Course'ta ortadan kalkmış olacaktır. Öğrenci, Access Course göreceği okulun anlaşmalı olduğu üniversitelerden biriyle birlikte dalını önceden seçmesi ve bir yıllık eğitimini başarıyla tamamlaması halinde bu okulda yerinin hazır olduğunu bilecektir.

2- Mesleki Yol:
Bu yolu seçenler, belli bir iş alanında bilgi ve becerisini geliştirmek isteyen ve bu alanda yeterlilik sahibi olarak kursu bitirdiklerinde bir işe girmeyi düşünen öğrencilerdir.

Burada devreye giren ileri eğitim, okul bırakma yaşı olan onaltı yaşından sonra verilen mesleki eğitimi tanımlayan bir terimdir. İngilizce'de FE (further education) olarak kısaltılır. İleri Eğitim, İngiltere'nin her yerine dağılmış altı yüzden fazla yüksekokulda verilir. 16 yaşını bitirip mecburi eğitimin sonuna gelen öğrenciler, okuldan ayrılabilecekleri gibi ileri eğitim kurumlarına (FE Institution) devam ederek mesleki eğitim de alabilirler. İleri eğitim kurumlarındaki kurslar iş hayatına girişte gerekli olan mesleki formasyonu edinmek isteyen öğrencilere göre dizayn edilmiştir. Bazı İleri Eğitim Kolejleri, akademik arka planlarını pratik iş becerileriyle birleştirmek isteyen öğrenciler için iki yıl süren kurslar da düzenlemektedir. Öğrenciler bu şekilde, çalıştıkları konuda iş tecrübesi edinme fırsatını da elde ederler ve tercih ederlerse ardından üniversiteye de devam edebilirler:

Ulusal mesleki yeterlilik derecesi (NVQ):
Beceriye dayanan ve uygulama ve öğrenme gereklerini yerine getirmek üzere düzenlenen bu yeterlilik derecesi belli işlere yöneliktir. Bu kurslar öncelikle bir iş ortamı içinde verilmek üzere tasarlanmıştır.

Genel Ulusal Mesleki Yeterlilik Derecesi (GNVQ):
Bu, ulusal mesleki yeterlilik derecesinden daha genel ve çalışma ile daha az ilgili bir derecedir. GNVQ derecesi adayları iş dünyasına alıştırır. Beceri ve yetkinliğin bir karışımını sunan bu kurslar, bir dizi iş için kişinin istihdam edilme imkanını artırır, ileri ve yüksek eğitime devam etme fırsatı verir. Lisan ve üniversite öncesi hazırlık programları dışında pek çok yabancı öğrenci de başka yeterlilik dereceleri almak için İngiltere'ye gelir. İleri eğitim yüksekokulları çok geniş bir ihtiyaçlar listesine yönelik hizmet verir ve mesleki/profesyonel eğitim sunarlar. Lisans öncesi programlarda olduğu gibi mesleki kurslar da İngilizce dil desteği sunar. Sunulan kurslar tarım, sanat, tasarım, bankacılık, bilgisayar, inşaat, mühendislik ve çocuk bakımı gibi çok sayıda uzmanlık alanını kapsamaktadır.

3- Orta Yol:
Burada izlenecek program genellikle iki yıl sürer ve öğrencinin diploma derecesi almak için bir üniversiteye ya da yüksekokula yahut bir işe girmesini sağlar.

A-Level:
(Advanced Level - ileri düzey) GCSE sınavının ardından öğrenciler iki yıllık bir süreçte tamamlanan A-Level aşamasını ifade eden "altıncı sınıf"a (sixth form) başlar. Bu kurslar İngiliz üniversitelerine ya da yüksekokullarına girişte en çok kullanılan giriş standardıdır. Öğrenciler bu kurs sınavlarına genellikle yüksek öğrenim görmek istedikleri konuyla ilgili iki üç konuda birden girerler. Normalde iki yıl süren A-Level kursları bazı yerlerde verilen yoğun kurslarda bir yıl da da tamamlanabilir. Yabancı öğrenciler A-Level eğitimi için bağımsız orta dereceli okullardan birine devam edebilirler. A-Level sınavları için hazırlanmak GCSE için yapılan hazırlıktan oldukça farklıdır zira, öğrenciler A-Level aşamasında genellikle 3-4 konuda iki yıl boyunca uzmanlaşmak için eğitim görürler. A-Level eğitimi kabaca Amerikan sistemindeki üniversite eğitiminin ilk yılına tekabül etmektedir. A-Level eğitiminin çalışılacak konularda erken uzmanlaşma gibi avantajları varken, daha dar bir bilim alanında çalışmak gibi dezavantajları da bulunmaktadır.

AS-Level (Advanced Supplementary Level - ileri tamamlayıcı düzey):
Bu kurslar A-Level süresinin yarısı kadar sürer. Yani iki AS-Level kursu, tek bir A-Level kursuna eşittir. Bu kurslar 1987 yılından itibaren onaltı yaşındaki uzmanlaşma derecesini azaltmak için uygulanmaya başlanmıştır. Çoğunluğu özel olmak üzere bazı okullarda, sınırlı birkaç konuda uzmanlaşma süresini yarıya indirme amacıyla AS-Level eğitimi verilmektedir.

Uluslararası Bakalorya:
Bakalorya uluslar arası bir yeterlilik derecesidir ve İngiltere dahil bir çok ülkede üniversite giriş standardı olarak kabul edilir.

Her üç sistemde de öğrenciler, olağanüstü çeşitlilikteki eğitim kurumlarında öğrenim görebilirler: bunlar; Yerleşik tarihi üniversiteler, 1992'de üniversiteye dönüştürülen eski politeknikler (bunlar mesleki kurslarda uzmanlaşmış büyük kurumlardı), Genellikle küçük ve belli konularda uzmanlaşmış yüksekokullar ya da yüksek eğitim enstitüleri.

İngiltere'de çeşitli derece ve diploma kursları veren 96 tane üniversite ve 50 tane üniversiteye bağlı yüksekokul bulunmaktadır

Çoğu yabancı öğrenci İngiltere'de üniversite okumanın avantajlarından faydalanmak için her yıl bu ülkeye gelir. İngiltere'de çeşitli derece ve diploma kursları veren 96 üniversite ve 50 üniversiteye bağlı yüksekokul bulunmaktadır.

Son yıllarda daha fazla öğrencinin öğrenim görebilmesi için yeni üniversiteler kurulmuş, var olanlar da genişletilmiştir.On yıl önce sekizde bir olan yirmi bir yaşın altındaki İngiliz nüfusunun üniversiteye devam oranı bugün üçte bire kadar yükselmiştir. Lisans öncesi kurslar bir dizi farklı kurum tarafından sunulur: bağımsız okullar, altıncı sınıf kolejleri, ve ileri eğitim yüksekokulları.İngiliz üniversitelerine girişte kullanılan kriterler ise; A-Level, AS-Levels, Uluslar arası Bakalorya ve GNVQ'dan uygun ve yeterli puanı almış olmaktır. Çoğu öğrenci İngiliz üniversitelerine girebilmek için Foundation Kurslarına da katılmaktadır

Üniversite sistemi, lisans (undergraduate) ve yüksek lisans-doktora (postgraduate) şeklinde ayrılmaktadır. İskoçya hariç ülkenin diğer bölgelerinde lisans eğitimi normal olarak üç yıl devam etmektedir. Özel alan lisans derecesi (honours) için öğrenciler okudukları konu üzerinde uzmanlaşma hızlarını artırmak için ana müfredata ek olarak bir veya iki konuda daha ders alır. Yeni üniversitelerin bir çoğu eski üniversitelere göre kabul şartlarında daha esnek davranmaktadır. Üniversiteler, öğrencilere lisans üstü eğitim kapsamında master ve doktora programları sunar. İngiliz üniversiteleri tarz olarak öğrencileri düşünme ve karar verme konularında eğitir ve onlara araştırma yapma imkanlarını sağlar.

Üniversitede kullanılan eğitim değerlendirme metotları ise şöyledir:

Eğitim Yöntemleri:
Dersler: Öğretim görevlileri tarafından genişçe bir lisans öğrencisi grubuna verilir.
Seminerler: Seminerler küçük bir öğrenci grubunun, dersi veren öğretim görevlisi ile toplanıp konunun ayrıntılarını görüştüğü toplantılardır. Bu toplantılar öğrencilere öğretim görevlilerini yakından tanıma, öğretim görevlilerine de öğrencilerle tek tek ilgilenme imkanı sağlar.
Teke tek görüşmeler: Bu görüşmelerde bir ya da iki öğrenci öğretim görelisi ile görüşerek çalışmalarını genişletme ve gözden geçirme imkanına kavuşurlar.

Değerlendirme Yöntemleri:
Değerlendirme yöntemleri farklı öğretim ve öğrenim üsluplarını yansıtır.
Yazılı sınavlar: Her yılın sonunda ya da yalnızca son yılda yapılan sınavlardır
Sürekli değerlendirme: Yazılı çalışmaların, seminerlerdeki katılımın ve yıl sonu sınavının ortalaması
Yazılı sınav ve tez: Özgün araştırmaya dayalı yazılı tez
Sözlü değerlendirme: Seminerlerde ve teke tek görüşmelerde yapılan sözlü katılım

Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler, lisansüstü ya dadiğer yüksek dereceleri almak için öğrenimlerine devam edebilirler. Bu konuda çok kesin ölçütler yoktur ve öğrencilerin iş deneyimleri belirleyici rol oynar.

Lisansüstü Diploması:
Diploma programının amacı öğrenciye profesyonel bir yeterlilik derecesi kazandırmaktır. Lisansüstü diploma programları bir yıl sürelidir ve ders alma esasına dayanır.

Yüksek lisans derecesi:
Sosyal bilimler yüksek lisans derecesi veya fen bilimleri yüksek lisans derecesi (MA, MSc) olarak bilinen ve bir yıl süren bu çalışma, ders alma yöntemi ve araştırma ya da ikisi birden kullanılarak yürütülür. Çoğunlukla ders almaya dayalı bir yüksek lisans derecesini, muhtemelen doktora düzeyinde özgün bir araştırma izler.

Lisans derecesi almak üç yıl sürer. Bazı lisans dereceleri dört yıl ya da daha fazla sürebilir.

Şu dallarda lisans eğitimi verilmektedir.

BA: sosyal bilimler dalında lisans
Bed: Eğitim dalında lisans
BEng: Mühendislik dalında lisans
LLB: hukuk dalında lisans
BSc: Bilim dalında lisans

Öğrenim Süreleri:
Yeterlilik derecelerini ve programları tamamlamak farklı süreler alır:

Yabancı dil olarak İngilizce ve bunun üzerine inşa edilen programlar bir haftadan bir yıla kadar sürer.
Lisans öncesi programları bir veya iki yıl kadar sürelerle olur.
Lisans derecesi, özel alan lisans derecesine (honours) kadar üç - dört yıl sürer.
Dersli yüksek lisans dereceleri dokuz ayla bir yıl arasında sürer.
Doktora dereceleri üç yıl ya da daha fazla sürer.
Yabancı öğrenciler, İngiltere'de pek çok eğitim kurumunun bir özelliği olan öğrenci öğretmen ilişkilerinin samimiyeti ve sınıfların küçüklüğü karşısında genellikle şaşırırlar. Lisansüstü öğrencileri ilgilendikleri alanda bir konu seçmek ve araştırma yapmak özgürlüğünün değerini bilirler. Bu öğrenciler, İngiliz eğitim kurumlarında buldukları sosyal hayatı da seveceklerdir.

Başvuru İşlemleri:
Öğrenciler genellikle Eylül ya da Ekim aylarında programlara başlar, bunun için de bir önceki yılın sonbahar aylarında başvuru yapılmış olması gerekir. Başvurular Üniversiteler ve Yüksekokullar Başvuru Hizmetleri Kurumu (UCAS) aracılığıyla yapılır.

Bu kurum, başvurunuzu seçtiğiniz okullara iletir. Bir üniversite ya da yüksekokul; öğrencisinin A-Level ya da eşdeğeri sınavlarda belli notları almış olması şartına bağlı olarak öğrenciyi kabul eder. Başvurulan üniversite ya da yüksekokul öğrenciyi kabul etmezse, UCAS başvuruyu hala açık yeri olan diğer öğretim kurumlarına yollayacaktır.

İngiliz üniversitelerinin yaşa, niteliklere ya da her ikisine birden bağlı olarak kabul edilmiş giriş şartları vardır. Bazı okul ve yüksekokullar uzun bir bekleme sırasına sahip olabilirler. Bu durumda normal giriş zamanlarında başvuru yapmanız önerilir. Doğru nitelikleri olan ve öğretimden yararlanabilecek kadar İngilizce'ye hakim olan öğrenciler başvuruları ne zaman yapılırsa yapılsın nitelikleri göz önüne alınarak değerlendirilir. Başvuru formunu nasıl doldurduğunuz ve kendinizi nasıl sunduğunuz normal tarihler dışında kabul edilmeniz için özellikle önemlidir.
Pek çok öğrenci İngiltere'de üniversiteye girmek için A-level (A seviyesi) dersleri almayı tercih eder. Öğrencilerin altıncı-sınıf (sixth-form) kolejleri de dahil olmak üzere, A-level öğrenimi yapabilecekleri pek çok farklı tipte kurum bulunmaktadır.

İngiltere'de iyi bir üniversiteye giriş, büyük ölçüde, A-level sayesinde olmaktadır. A-level için hazırlık zor ve iyi üniversiteler için rekabet katıdır. Bu, A-level'a ulaşmak için geçen bir veya iki yılın belki de bir öğrencinin akademik kariyerindeki en önemli güçlük olduğu anlamına gelmektedir. Bu nedenle, bütün öğrencilerin rehberlikle yönlendirilmeleri bekledikleri iş tipine ulaşmaları bakımından hayati bir konudur.

Çoğu ülkede 16 yaşına kadar eğitim çok kurumsallaşmış bir yapıdadır. A-level bunun ilerisindedir, gerçekten, A-level kursu, genellikle, üniversitede istenen kendi başına araştırma yapma ve analitik öğrenme stiline uzanan bir köprü olarak kabul edilir.

Altıncı-sınıf kolejleri dahil, öğrencilerin A-level alabilecekleri bir yığın farklı kurum mevcuttur. A-level kursları iki yıl sürer ve hiçbir öğrenci bir okulun aşırı sıkıcı atmosferi içinde kalmak istemez.

Bunun yerine öğrenciler daha yüksek öğrenim kurumlarını (devlet tarafından finanse edilen ve İngiliz öğrencilere serbest olan fakat yabancı öğrencilerin ücret ödediği) veya özel altıncı-sınıf kolejlerini seçebilirler. Bunların her ikisi de, öğrenime daha teklifsizce bir yaklaşım getirirler, öğrenciler -genellikle ilk defa- kendilerine okul çocuğundan çok yetişkin muamelesi yapıldığını hissederler.

Bazı yüksek öğrenim kolejleri, öğrenimlerinin sorumluluğunu öğrencilere terk ederek, aşırı nedensel bir yaklaşım benimserler. Devam büyük ölçüde isteğe bağlıdır ve aynı kendi kendini motive ediş burada işe yarar. Yüksek öğrenim kolejleri her ne kadar A-level kursu düzenliyorlarsa da, sık sık General National Vocational Qualifications (GNVQs: Genel Ulusal Mesleki Yeterlilik Dereceleri) ve Higher National Diplomas (HNDs: Yüksek Ulusal Diplomalar) gibi pratik ve teknik konu ve kabiliyetler üzerinde odaklanmaktadırlar.

Öte yandan, altıncı-sınıf kolejleri, genellikle küçük gruplar halinde geniş ve bütüncül bir akademik eğitim verir. Özellikle zeki öğrenciler veya normal öğrenim seyrine uymama ihtimali olanlarburada iyi sonuçlar alırlar ve elde edilen netice ortalamanın üstündedir. A-level imtihanlarına yönelik akademik öğrenim başlıca odak noktasıdır, fakat bu pratik iş ve alan gezileri ile desteklenir.

İyi altıncı-sınıf kolejleri, spor, müzik, sanat ve fotoğrafçılık gibi ekstra müfredat etkinlikleri sunarlar. Hocaların ilgisi sıkıdır, kurs öncesi ve esnasında kariyer öğütlerine büyük önem verilir. Öğrenciler bireysel ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre, uygun ve gerçekçi A-level seçimi için yönlendirilirler. Yabancı öğrenciler söz konusu olduğunda ise İngilizce seviyeleri dikkate alınır.

İngiltere'de yaklaşık 110 altıncı-sınıf koleji bulunmaktadır. Eğitim sistemi İngiltere'nin diğer bölgelerinden farklı olduğu için İskoçya'da altıncı - sınıf koleji mevcut değildir. Altıncı-sınıf kolejleri bazen, fonksiyonu gerçekte çok farklı olan, daha küçük, her bir öğrenciyle bir öğretmenin ilgilendiği (tutorial) kolejlerle karıştırılmaktadır. Bu küçük kolejler, derecelerini geliştirmek için A-level'ları yeniden alan öğrencilerle ortaya çıkmıştır. Neredeyse bütünüyle sınava odaklanmışlardır ve öğrencilerin gerekli temellere zaten sahip oldukları ve sınav teknik ve stratejileri üzerinde çalışmaya ihtiyaç duydukları varsayılır. Ayrıca öğrencilere kolej dışından birisinin (ana-baba veya veli) yardım ettiği varsayılarak daha az hoca ilgisi sunulur. Bu, kendi evinde yaşayan bir İngiliz öğrenci için elverişli olabilir, fakat İngiltere'de hayatını yeniden kurmaya, pek çok değişikliğe uyum sağlamaya ve yabancı dil ile kültürü öğrenmeye çalışan bir yabancı öğrenciye uygun düşmeyecektir. Tedricen altıncı-sınıf kolejlerine yerlerini bıraktıkları için çok az tutorial kolej kalmıştır.

Altıncı-sınıf kolejinde öğrenciler İngiliz öğrencilerin yanında öğrenim görürler, fakat kendilerine, ihtiyaç duydukları özel dikkat gösterilir. Bu, genellikle, İngilizce'de ve İngiliz eğitiminden bekledikleri öğrenim becerilerinde öğretmenden özel ilgi görmeleri anlamına gelir. Bazı kolejler şimdi, A-level'lara ve İngiltere öğrenimine bir giriş sunarken, aynı zamanda da örencilerin İngilizce'lerinin standartlara uygun hale gelmesi için çalışan yabancı öğrenim merkezlerine sahiptir. Altıncı-sınıf kolejlerine giriş genellikle mülakatla, bazen de testle olur. Bu test ve mülakatlarda adaylar, önceki eğitimin müfredatından sorumlu tutulur.
İngiliz üniversitelerinde oluşturulmuş Türk öğrenci derneklerine ulaşabileceğiniz adresler

Glasgow University, Turkish Students' Society
Imperial College (U of London) Turkish Society
Leeds University, Turkish Society
Strathclyde University, Turkish Student Association
University of Bristol, Turkish Society
University of Sussex, Sussex Turkish Society
University of Wales - Cardiff, Turkic Society
Turkish Student Organizations on the Net

Konaklama konusundaki belirsizliği İngiltere'ye varmadan aşmak sizi, ilk aylığınızı bir haftada harcamak gibi bir külfetten kurtarabilir.

Yabancı Öğrencilerin Barınma Durumu :
İngiltere'ye gelmeden önce konaklama ve diğer masraflarınızı da içerecek şekilde finansal bir plan yapmanız lehinize olacaktır. Aksi halde ilk aylığınızı bir hafta içinde tümüyle harcamanız işten bile değildir. Özellikle okul aracılığıyla ya da bir tanıdığınız vasıtasıyla önceden yerinizi ayırtmış olmanız lehinize olacaktır.

Avrupa ülkelerinin vatandaşı olmayanlar, Göçmenlik Kanunları'na göre Büyük Britanya'daki kendi barınma masraflarını çalışmaksızın ve devletten herhangi bir yardım almaksızın karşılayabilecek durumda olmalıdır. Ailenizin Büyük Britanya'da sizinle birlikte olması durumunda ise, barınma imkanlarınız ailenizin de ihtiyaçlarını karşılayabilmelidir. Ayrıca, öğreniminiz sırasında size uygun bir barınma ortamına sahip olmanız oldukça önemli bir husustur. Yaşam şartlarınızın tatminkar olmaması durumunda akademik çalışmalarınız ve sağlığınız olumsuz etkilenebilir.

Büyük Britanya'da bir çok bölgede öğrenciler için barınma imkanları yetersizdir. Bu yüzden, okula kabul edilir edilmez kalacak yer ile ilgili bağlantı kurmaya başlamanız gerekir. Bu husus, özellikle ailenizi de beraberinizde Büyük Britanya'ya getirmeniz halinde daha da önemlidir.

Büyük Britanya'ya gelmeden önce, geçici de olsa kalacak bir yer ayarlamanız önemli bir konudur. Bu işi memleketinizden ayrılmadan önce halletmek sizin için en iyisidir.

Kalacak yer nasıl bulabilirim?
Kalacak yer ararken ilk danışacağınız yer gittiğiniz kurumdaki ilgili bürolar olmalıdır ki bunlar "accommodation or welfare office" veya "students' union" olarak adlandırılır. Buralardan kiralık yerlerin listesine ulaşabileceğiniz gibi kiralama işlemleri konusunda da çeşitli tavsiye ve yardımlar alabilirsiniz. Bahsedilen bürolar, kalacak bazı yerlerin uygunluğu ve öğrencinin bir sorunla karşılaşması halinde yardım edilip edilemeyeceğini daha önceden belirleyebilmektedirler.

Ayrıca, Türkiye'nin Büyük Britanya büyükelçilik, konsolosluk ve eğitim ataşeliğinin ilgili birimleri de size barınma konusunda bilgi sağlayabilir.

Kalacak bir yer aradığınızda, emlakçılar, yerel gazeteler (mesela Londra'daki "Loot" gazetesi), mağazaların vitrinlerindeki ilanlar veya bulunduğunuz kurum içindeki ilan panoları çok faydalı olabilir. Emlakçılar ücretli olduğu için, size uygun bir yer aramalarını istemeden önce bunun için ne ücret alacaklarını sormanız yararınıza olacaktır.

Özel yerler kiralama durumunda ilgili belgeleri imzalamadan evvel dikkatle okumalısınız ve bir kopyasını da kendinize almalısınız. Ayrıca tüm ödemeleriniz için makbuz almayı da unutmayın. Yasal haklarınız konusunda yardıma ihtiyacınız olursa, bölgenizdeki Hukuk Merkezi (Law Centre) veya Vatandaş Bilgilendirme Bürosu (Citizens Advice Bureau - CAB)'ndan ücretsiz olarak yardım alabilirsiniz.

Eğitim kurumunun sağladığı kalacak yer başvurusu
Eğitim kurumu tarafından sağlanan barınma imkanları için gereken bağlantıların genellikle Büyük Britanya'ya varmadan önce yapılması gerekmektedir. Bir eğitim programına kabul edildiğinizde, kurumunuzun size kalacak bir yer temin etmesi veya kurum dışı özel barınma imkanları ayarlaması konusunda çoğu zaman isteğiniz sorulmaktadır. Üniversitenin bu konu hakkındaki başvuru prosedürü ve özellikle barınma rezervasyonu ile ilgili tarihler konusunda dikkatli davranılmalıdır.

Gittiğiniz kurumca sağlanan kalacak yer hakkında bilgi edinirken aşağıdaki soruları sormanızda büyük fayda vardır:

Ne tür barınma imkanları mevcuttur?
Barınma imkanı her yıl sağlanacak mıdır?
Kalacağınız yeri tatillerde boşaltmak zorunda kalacak mısınız?
avlu, nevresim ve mutfak gereçlerini kendiniz mi temin etmek zorundasınız?
Barınma ücreti ne kadardır?
Aileniz için barıma imkanı mevcut mudur? (Eğer aileniz sizinle beraber Büyük Britanya'ya gelecekse)
Yakınları ve özellikle çocuklarıyla birlikte olan öğrenciler için uygun kalacak yerler hem daha pahalı hem de Büyük Britanya'nın bir çok bölgesinde bulunması daha zordur. Ailesiyle beraber gelenler barınma konusunda gerekli bağlantıları mümkün olduğunca erken gerçekleştirmelidir. Aileniz için önceden kalacak yer ayarlamadan Büyük Britanya'ya kesinlikle seyahat etmemelisiniz.

Taşınıyor musunuz?

Eğer taşınıyorsanız ve herkesi haberdar edecek durumda da değilseniz bunu sizin yerinize yapacak birileri var... ihavemoved.com sizin yerinize taşınma sırasında yaptırmanız gereken, elektrik, gaz ve su gibi zaman kaybına yol açan işleri tamamıyla hallediyor. Hem de hiç bir ücret talep etmeden. Bu harika fırsattan yararlanmak istiyorsanız ihavemoved'a hemen müracaat edebilirsiniz.

Bölgeler ve Şehirler

İskoçya
Northumbria
Yorkshire - Humberside
Cumbria
North West England
East & West Midlands
Central Southern England
Londra
South East England
West Country
Galler
Kuzey İrlanda
East Anglia
Bağımsız Bölümler

Yakın sayılacak bir tarihte metrik sisteme geçen İngiltere'de kullanılan ölçü birimlerini tanımak ister misiniz? İngilizlerin kullandıkları uzunluk, ağırlık ve sıcaklık ölçülerini buradan öğrenebilirsiniz.

İngiltere, 1995 yılında Kraliyet (Imperial) birimlerini terk edip metrik uygulamaya geçmiştir. Ancak yine de ülkenin bazı yerlerinde hala kraliyet birimlerinin kullanıldığı göze çarpar. Okullarda birimler kesinlikle metrik ve özellikle SI unit üzerindendir.

Uzunluk :
Günlük yaşamda her ne kadar metre kullanılsa da kendinizi 'inch', 'foot', 'yard' ve 'mile' gibi birimlerle karşılaşmaya hazırlamalısınız. Okullarda yada teknik yaşamda uzunluk birimi metredir. Teknik işlerde cm yerine mmkullanılır. Örneğin bir İngiliz 60 cm yi, her zaman 600 mm olarak ifade etmeyi tercih edecektir. Perde, halı gibi uzunluk birimiyle ifade edilen ürünlerin satıldığı yerlerde hakim olan birimler ise 'foot' ve 'yard'dır. Yol uzunluğu birimi halen 'mil' olarak kullanılmaktadır. Yol işaretlemelerinde ve arabaların hız göstergelerinde birimler 'mil' olarak verilir. Boyunuzu ifade ederken metreyi kullandığınız takdirde bir İngiliz tarafından anlaşılmanız çok zordur. 1.75 cm yerine 5' 9'' (5 foot 9 inch) olarak ifade etmeniz onlara daha anlamlı gelecektir.

Günlük hayatta en çok kullanılan uzunluk birimlerinin metrik sistemde karşılığı şu şekildedir:
1 inch = 1/12 foot = 2.54 cm
1 foot = 30.48 cm = 0.3048 m
1 yard = 3 foot = 91.44 cm
1 mile = 1760 yard = 1609 m

Ağırlık :
Burada da kraliyet sistemi günlük yaşamda egemendir. Her ne kadar süper marketlerde vs. paketlerin üzerinde kg cinsinden karşılığı yazılı ise de, İngiltere'de yaygın olarak kullanılan ağırlık birimi 'pound' dur. Pounddan daha küçük ağırlık birimi ise 'ounce' (ons - gram gibi) dur. Pounddan daha büyük birim ise 'Stone' dur, ve ağırlığınızı stone kullanarak ifade etmeniz daha anlaşılır bir yöntemdir. İngiliz 'ton' birimi her ne kadar metrik tona yakın ise de, metrik tondan biraz daha azdır.

Aşağıdaki tablo size ağırlık birimlerindeki dönüşümler hakkında özet bir bilgi verecektir:
1 ounce = 1/16 lb* = 28.4 gr
1 pound (lb) = 0.454 kg = 454 gr
1 stone = 14 lb = 6.35 kg
* lb "pound" olarak okunur.

ABD

Bundan beş yüz yıl önce Amerika'yı keşfedebilmeniz için zamanın şartlarına göre iyi sayılan bir gemiye, denizcilik bilgisine ve biraz da cesarete sahip olmanız yeterliydi. Şanslısınız ki bugün Amerika'yı keşfedebilmek için bunların hiçbiri gerekmiyor. Amerika'yı sadece belli tuşlara dokunarak keşif imkanına sahipsinizGerçi beş yüzyıl önceki Amerika'yı bulmanız çok zor ancak, güçlü bir ekonomi, kaliteli eğitim kurumları, kültürel ve sosyal fırsatlara sahip bir ülkeyi tanıma fırsatınız hala var. Kilometrelerce uzayan sokaklar, bin bir ırktan insanlar, dev binalar ve ihtişam. Bunların hepsi bir araya geldiğinde Amerika ortaya çıkıyor.

ABD'de eğitim almak istiyorsanız ve ABD'nin eğitim sistemi ve üniversiteleri hakkında hiçbir fikriniz yoksa aradığınız her türlü bilgiyi bu bölümde bulabilirsiniz.

Ne okumalı ve nerede okumalı?

Çeşitlilik

Farklılıklar

Yön verenler

Amerika'da okumak için on sebep

Belki uzun süredir Amerika'da öğrenim görmeyi düşlüyorsunuz, yada çalışmalarınızı veya kariyerinizi sürdürmek için İngilizce'nizi ilerletmeniz gerektiğini fark ettiniz. Belirli bir Amerikan üniversitesinde, alanınızda uzmanlaşarak geleceğiniz için en iyi yatırımı yapmış olacağınızı keşfetmiş de olabilirsiniz. Sebebi ne olursa olsun, hedeflerinizi gerçekleştirmek için şimdi ABD'ye gitmek istiyorsunuz. Amerika hakkında yazılar okudunuz, Amerikan filmleri ve videoları gördünüz ve belki daha Türkiye'den ayrılmadan Amerikalılarla konuştunuz. Ancak Amerika'da bizzat edineceğiniz yaşam tecrübesinin size dil konusunda ustalık kazandıracağını ve bu ülkeyi anlamanızda gerekli olacak kültür yakınlığını sağlayacağını biliyorsunuz.

Ne okumalı ve nerede okumalı?
Kendiniz için en uygun akademik dalda karar kıldığınızda okulunuzun fiziki koşullarının da amaçlarınıza uygun olduğundan emin olmanız gerekir. ABD'de okumak için yer seçimi söz konusu olduğunda coğrafya önemli bir rol oynar. Her zaman olduğu gibi, çeşitli hedefler belirlemeniz gereklidir. "Nerede okumalı?" sorusunun cevabı sadece bölgenin yaşam tarzını değil aynı zamanda coğrafyasını da içermektedir. Çoğu Türk öğrenci başlangıç itibarıyla Amerika'nın ne kadar büyük olduğunun farkına varamaz. Kıta ABD'si o kadar büyüktür ki dört ayrı zaman bölgesine ayrılmıştır: Doğu (Alaska ve Hawaii dışındaki tüm eyaletler); Orta; Mountain ve Pacific. Los Angeles'tan New York City'ye kesintisiz bir uçak seyahatinin altı saat sürdüğünü unutmayın; New York'tan Atlas Okyanusu üzerinden Londra'ya yapılan bir uçak seferi de yaklaşık bu kadar sürer. Tahmin edebileceğiniz gibi iklim koşulları da ABD boyunca değişir. Ülkenin güneyi bol güneşli ve ılımandır. Kuzey yarısı ise temel olarak Kasım'dan Şubat'a değin süren kış aylarında kar yağışı alır.

Kamu taşımacılığı vasıtasıyla geniş metropol bölgelerin kültürel imkanlarından yararlanabileceğiniz büyük şehirlerde yaşamayı isteyebilirsiniz. Hemen hepimiz Amerikan şehirleri hakkında önceden bir şeyler duymuşuzdur; Los Angeles, New York gibi. Gerçek şu ki, California ve New York 1997-1998'de yabancı öğrenci sayısı bakımından başı çekmekteydi. Eğer "farklı" tecrübeler yaşamak isterseniz ülkenin diğer birçok kentini de düşünebilirsiniz. Bunlar arasında Charlotte, Kuzey Carolina, Kuzey Doğu Pittsburgh, Pennsylvania; ülkenin orta kısmında bulunan St. Lois, Missouri; Güney Batı'da Phoneix, Arizona veya Kuzey Batı'da Oregon ve Portland sayılabilir. San Francisco veya yaşamak için Philadelphia kadar medyatik olmayan yerlerin yanısıra kırsal alanları da tercih edebilirsiniz.

Ülkenin uzak bölgelerinde akademik açıdan oldukça kaliteli çok sayıda okul bulunmaktadır. Tercih yaparken önemli olan, öncelikle akademik seçenekler hakkında ve daha sonra okulun içinde bulunduğu şehir ve toplum hakkında bir şeyler öğrenmektir. Nerede okumalı ile ne okumalı sorularına ortak bir zeminde cevap bulmak için göz önünde bulundurulması gereken bir çok detay vardır. Nihai kararın size ait olduğunu unutmayın.

Çeşitlilik
Amerikan toplumu ve coğrafyası çeşitlilik arz eder. Öğrenim görmek için nereyi seçerseniz seçin; tarih, gelenek ve görenekler bakımından yöresel bir kültür zenginliği ile karşılaşacaksınız. Amerika, hala yeni göçmenler kabul eden çok ırklı bir toplumdur. Öğrencilerin bazı bölgelerde dikkatli olması gerekirken, Amerikanın büyük çoğunluğunda sokaklar ve üniversite kampüsleri güvenilirdir.

Farklılıklar
Amerikan üniversiteleri Türkiye'deki üniversitelerden birçok yönden farklıdır. İlk olarak, sınıflar genellikle küçüktür. Sınıfların öğrenci mevcudu on ila yirmi arasında değişmektedir. Öğrencilerin ders esnasında tartışmalara katılması teşvik edilir. Öğretmenler ofislerinde öğrencileri kabul eder, hatta kahve ya da yemeklerini onlarla paylaşırlar. Öğrenciler ve öğretim görevlileri arasındaki yakın ilişki öğrencileri motive eder ve onları müfredata kişisel yaklaşımlar getirmeye yönlendirir.

Amerikan öğrencilerinin çoğu kampüste veya kampüs yakınlarında kalmayı tercih eder. Amerika'da öğrenim görürken birçok etkinliğe katılma, çalışma saatlerini ve boş zamanlarınızı diğer öğrencilerle geçirme şansınız olacaktır. Bu sayede dil yetenekleriniz gelişecek, öğrenci arkadaşlarınızdan, Amerikan kültürü ve herhangi bir Amerikan kampüsünde temsil edilen diğer farklı kültürler hakkında bilgi edinebileceksiniz.

Yön verenler
Amerika'da öğrenim görürken teknolojideki en son gelişmelere şahit olacaksınız. Seçtiğiniz alanda, öncü bilim adamlarıyla karşılaşma ve hatta onlarla çalışma şansınız dahi olabilir. Bu site, söz konusu heyecanlı akademik yolculuğa atılmanızda nerede çalışacağınızı belirlemenizde size yardımcı olabilir.

Amerika'da okumak için on sebep

Amerika Birleşik devletleri yabancı öğrenci ve turistlerin en çok tercih ettikleri ülkelerin başında gelmektedir.

ABD, dünyaca ünlü eğlence merkezlerine ve göz alıcı coğrafyaya sahip bir ülkedir.

ABD, isteklerinize uygun olanı mutlaka bulacağınız çok sayıda kolej ve üniversite seçeneği sunar.

Amerikan üniversitelerinin bir çoğu prestij sahibidir ve bu okullardan alınacak diplomalar dünya genelinde tanınırlığa sahiptir.

ABD, dünyanın endüstri ve teknoloji alanında önde gelen ülkelerinden biridir.

Hemen her okul ve bölümde yabancı öğrenciler için kontenjanlar bulunmaktadır.

Çok çeşitli kültürleri potasında eriten ABD, ülkede bulunan 20 milyonu aşkın yabancı nüfusuyla kültürel zenginliğe sahiptir.

Çoğu Amerikan okulu, endüstriyel ve ticari çevrelerle sıkı ilişkiler içindedir.

Okulların kayıt - kabul şartlarının esnek oluşu, göz önünde bulundurduğunuz şartlara uygun bir okul bulmanız konusunda size ekstra şans sağlar.

Bir Amerikan okuluna kaydolarak kampüslerde sunulan öğrenci etkinliklerine katılma ve organizasyonların bir parçası olma fırsatı elde etmiş olursunuz.

Neden ABD'de Lisans Eğitimi
ABD'de eğitim almak istiyorsanız ve ABD'nin eğitim sistemi ve üniversiteleri hakkında hiçbir fikriniz yoksa aradığınız her türlü bilgiyi bu bölümde bulabilirsiniz.

Her yıl dünya genelinde 200'den fazla ülkeden 450 bini aşkın yabancı öğrenci ABD'ye yüksek öğrenim görmek üzere gelmektedir. Bunların yaklaşık yarısı ön lisans ve lisans programlarına diğerleri ise lisansüstü ve mesleki eğitim programlarına devam etmektedir. Yabancıların % 5'i Afrika, % 58'i Asya, % 14'ü Avrupa, % 10'u Latin Amerika, % 7'si Orta Doğu ve % 5'i Kanada'dan gelmektedir. ABD'ye en çok öğrenci gönderen ülkeler: Japonya (% 8), Çin (% 8), Kore (% 7), Tayvan (% 6), Kanada (% 4), Malezya (% 3), Tayland (% 3), Endonezya (% 2), Hong Kong (% 2), Almanya (% 2), Meksika (% 2), Türkiye (% 2), İngiltere (% 1) ve Rusya (% 1)dır.

ABD eğitimi, dünya genelinde en iyiler arasındadır. Pek çok ABD kolej ve üniversitesi, akademik programlarının kalitesiyle dünya çapında tanınır. Harvard, Princeton, Stanford, Cornell ve Massachusetts Institute of Technology gibi özel kurumlar ile Urbana-Champaign'de Illinois Üniversitesi, Berkeley'de California Üniversitesi, Ann Arbor'da Michigan Üniversitesi, Madison'da Wisconsin Üniversitesi, Chapel Hill'de North Carolina Üniversitesi gibi devlet kurumları bunlardan bazılarıdır.Tanınmış kurumlara ek olarak ABD'de, yüzlerce kaliteli kamu koleji, özel kolej ve üniversite vardır. Seçeneklerin genişliği sizi hayrete düşürecektir.

ABD yüksek öğrenim kurumlarının mesleki gelişiminize gözle görülür katkı sağladığını göreceksiniz. ABD'de alacağınız eğitim, kariyerinizi geliştirecek, değişik perspektifler kazanmanızı, en son teknolojiyi tanımanızı, araştırma ve geliştirme becerisi edinmenizi sağlayacaktır. Amerika'daki yüksek öğrenim çok geniş konu ve alan seçenekleri sunar. Amerika'daki yüksek öğrenim kurumları finansal olarak harç ücretlerine bağımlı oldukları için verilen eğitim öğrenci merkezlidir. Kuruluşlar, öğrenci neyi bilmek istiyorsa ve toplum neyin daha faydalı olduğunu düşünüyorsa o alana ağırlık verir.

Programların ve derslerin çeşitli olması Amerikan sisteminin esnekliğine çok uygundur. Lisans öğrencileri 'genel eğitim', temel lisans eğitimi ' veya 'çekirdek müfredat' ı içeren dersleri alarak başlarlar ve daha sonra ana dallarını seçerler. Amerika'da lisans öğrencilerinin diğer ülkelere nazaran daha çok seçeneği vardır. Fikir değiştirip farklı bir ana dal seçmek istenirse baştan başlanması gerekmez, önceden alınan derslerin bir kısmı geçerli kabul edilir.

Bir çok akademik programda öğrenciler, kendi branşlarının dışında seçmeli dersler de alabilir, başka konularda bilgi sahibi olarak perspektiflerini genişletebilirler.

Amerikalılar, din, ırk gibi özelliklerini önemsemeksizin herkesin yüksek öğrenim hakkı olduğunu savunur ve kolej yaşındaki gençlere, lise sonrası eğitim olanakları sunarlar. Amerika'da 'yüksek öğrenim'; mesleki, teknik, profesyonel ve diğer özel alanlarda da eğitimi kapsar.

Amerikan üniversite ve kolejleri, yabancı öğrencilerin kampüs hayatına kolay uyum sağlamaları için çok çeşitli imkan ve hizmetler sunar. Bir çok kampüste yabancı öğrencilerin İngilizce yeterliliğini artırmak için ESL programları düzenlenir. Ayrıca yabancı öğrenci danışmanları, kültürel ve akademik hayata alışmaları ve vize konularında öğrencilere yardımcı olur.
Şayet bir lisansüstü öğrencisi iseniz, ABD'de alacağınız eğitim bu ülkedeki meslektaşlarınızla irtibat kurmanızı sağlayabilir. Bu sayede, Türkiye'ye döndükten sonra önde gelen uluslararası araştırmacılarla işbirliği yapabilirsiniz. Lisans öğrencileri de geniş olanaklar bulacaklardır, çünkü ABD pek çok kültürün kaynaştığı bir potadır ve bu ülkede, diğerlerine nazaran çok daha fazla yabancı öğrenci mevcuttur. Bu sayede sadece yabancı öğrenci danışmanlarından değil, yerel topluma mensup insanlardan da yardım göreceksiniz.

Diğer taraftan, ABD'de eğitim alabildiğine pahalıdır ve yabancılar için finansal yardım çok sınırlıdır. Benzer bir eğitimi Türkiye'de çok daha ucuza almanız mümkün olabilir. ABD'de yapılan öğrenimin saygınlık ve kalitesi ile fiyatı arasında denge kurmak zorundasınız.

Adım Adım Master

1. adım: Bir danışmanlık merkezi ile görüşün
2. adım: Akademik ve mesleki hedeflerinizi belirleyin
3. adım: Kabul şartlarını yerine getirip getirmediğinizi belirleyin
4. adım: Gereken sınavlara girin
5. adım: TOEFL ve TSE sınavlarına da girin
6. adım: Öğreniminizin finansmanı konusunu gözden geçirin
7. adım: 10 ila 15 uygun okul seçerek kayıt için hazırlanın
8. adım: Seçtiğiniz kurumların kayıt bürolarından başvuru formu ve ek bilgiler isteyin
9. adım: Maddi desteğe ihtiyacınız varsa, kaynak aramaya başlayın
10. adım: Kabul tekliflerinin gelmesini bekleyin ve istenen diğer şartları yerine getirin
11. adım: Tekliflerin bir tanesini kabul edin ve diğer kurumlara önerilerini reddettiğinizi yazılı olarak bildirin
12. adım: Konaklayacağınız yere karar verin
13. adım: Öğrenci vizesi için müracaat edin
14. adım: Türkiye'den ayrılmadan önce danışma merkezlerinde sunulan tanıtım programlarına katılın

Her yıl yüz binlerce öğrenci diğer ülkelerden eğitim için Amerika'ya gider. Çoğu, yeni bir kariyere başlamak amacıyla edindikleri akademik ve bireysel deneyimlerle ülkelerine döner. Bir kısmı için ise bu deneyim bir sukut-ı hayaldir. Başarıya ulaşmak için önemli olan iyi bir plan yapmak ve muhtemel problemlere karşı hazırlıklı olmaktır. Amerika'da eğitim almayı düşünüyorsanız okular hakkında ayrıntılı bilgi edinmeli, eğitim hayatınıza netleşmemiş bazı beklentilerle başlamamalısınız.

1. adım: Bir danışmanlık merkezi ile görüşün
Önce Amerikan Elçiliği yada konsolosluğu ile veya danışma büroları ile irtibat kurun. Eğitim danışmanları size bilgi verecektir ve bu hizmetler ücretsizdir. Şu hususlar kararınızda etkili olacaktır:

Ulaşmak istediğiniz ve ulaşmış bulunduğunuz dereceler

Öğrenim alanınız ve hedefleriniz

Finansal yardıma ihtiyacınız olup olmadığı

Öğrenime ne zaman başlamak istediğiniz

İngilizce yeterlilik düzeyiniz

ABD'de nerede öğrenim görmek istediğiniz

Aşağıdaki sorulara cevap arayın:

Ülkenizdeki ve ABD'deki eğitim sistemleri arasındaki denklik

Alanınızda öğrenim görmek için yerine getirmeniz gereken giriş şartları

Uygun enstitüler bulmak için referans kaynaklarını kullanma

Ülkenizdeki ve ABD'deki finansal yardım kaynakları

Şartları ve talepleri karşılaştırma

Başvuruya hazırlanma

Eğitiminizi planlama

ABD'deki akademik ve kültürel hayata uyum sağlama

Ülkenize döndükten sonra eğitiminizi nasıl kullanacaksınız

2. adım: Akademik ve mesleki hedeflerinizi belirleyin
Akademik hedefler genellikle belirli bir mesleki gaye ile bağlantılı olduğu için, ABD'de öğrenim görmenin uzun vadeli planlarınızla nasıl uyuşacağını ve bu öğrenimin ülkenizde bütünüyle tanınıp tanınmayacağını göz önünde bulundurmanız gerekir.
Kendinize bazı önemli sorular sorun:

Hangi mesleği sürdürmek istiyorum?

Kendi ülkemde bu alanda çalışmak mümkün mü?

ABD'de öğrenim görmek kariyerimi nasıl geliştirir?

Aynı eğitimi daha ucuza kendi ülkemde veya daha yakın bir ülkede alabilir miyim?

Döndüğümde ABD'den aldığım diploma kabul görür mü?

Yapmak istediğim iş için bu öğrenim elverişli mı?

3. adım: Kabul şartlarını yerine getirip getirmediğinizi belirleyin
ABD'de eğitim kurumlarına kabulü sağlayan üç temel şart vardır:

Güçlü bir akademik geçmiş

Uygun finansal kaynaklar

İngilizce'ye hakimiyet

Lisansüstü programlara girebilmek için en az dört yıllık üniversite öğrenimini tamamlamış ve diploma almış olmanız gerekir. Bu, yaklaşık 16 yıl eğitim almış olmak anlamına gelir. Lisansüstü öğrenim görmek isteyenler özellikle seçilen çalışma alanında mükemmel notlara sahip olmalıdır. Çoğu lisansüstü öğrenim kurumu not ortalamanızın en az "B" (3.0) olmasını ister.

4. adım: Gereken sınavlara girin
Çoğu lisansüstü öğrenim kurumu en az bir akademik sınavı; Genel GRE'yi ya da alanınızdaki yeterliliğinizi gösteren Subject GRE testini şart koşar, bazen ikisi birden istenebilir.

Yüksek bir İngilizce yeterlik seviyesi gerektiren bu testler standart ve çoktan seçmelidir. Bazıları matematiksel beceri ve öğrenim alanınızla ilgili derinlikli bilgi gerektirir. Bu sınavlarda geçme veya kalma söz konusu değildir, fakat puanınız başvurunuzun rekabet şansını etkiler. Bu testler, yabancı öğrencilerin değerlendirmeye tabi tutulması sırasında etkili olan faktörlerden sadece biridir.

5. adım: TOEFL ve TSE sınavlarına da girin
ABD'de öğreniminizi başarıyla tamamlamak için İngilizce'yi çok iyi okuyabilmeli, yazabilmeli ve konuşabilmelisiniz. İngilizce dil yeterliliği, ABD yüksek öğrenim kurumlarına giriş hakkı kazanmak için bir gerekliliktir, aynı zamanda bu ülkedeki akademik ve kişisel hedeflerinize ulaşabilmeniz için de zorunludur.

6. adım: Öğreniminizin finansmanı konusunu gözden geçirin
ABD'de öğrenim görmenin sizin için mümkün olup olmadığını finansal açıdan değerlendirmek için şu hususları göz önünde bulundurun: ABD'de öğrenim gören yabancı öğrenciler, eğitimin beklediklerinden daha pahalıya mal olduğu konusunda genellikle hem fikirdirler. Mastır derecesi için bir, iki, doktora içinse üç, yedi yıl arasında bir süre hesaplayıp buna göre toplam yaşam ve öğrenim giderlerinizi planlamalısınız. Bir akademik yıl için toplam masraf 8500 ila 18000$ arasında değişmektedir. Yürürlükteki göçmenlik düzenlemeleri öğrenci olarak bütçenize katkıda bulunmak için üniversite dışında çalışmanıza sınırlama getirmektedir. Çalışabilseniz bile, bulabileceğiniz hiçbir iş bütün masraflarınızı karşılamaya yetmeyecektir.

Bir yıllık akademik masraflarınızı tahmini olarak hesap edin
Öğrenci vizesi için başvururken, en azından bir akademik yıl (genellikle dokuz ay) için öğrenim ve yaşam giderlerinizi karşılayacak yeterli kaynağa sahip olduğunuzu göstermeniz gerekecek. Öğrenim giderleri enstitüye, yaşam giderleri de yaşanan yere göre farklılık gösterir. Bu yüzden, toplam masrafları karşılaştırabilmek için araştırma yapmalısınız.

Ekonomik faktörler
Finansal planlama yaparken fiyat tahminlerinizi enflasyona göre ayarlamalısınız. Geçen yıllarda ABD'de enflasyon oranı yüzde beşin altında gerçekleşmiştir.

Gizli masraflar
Başvuru ücretleri, öğrenim harcı, çeşitli vergiler, kitaplar, sağlık sigortası ve konaklama giderlerine ek olarak yılda en az 6000$ "gizli" (öngörülemeyen) masraf hesaba katmanız gerekir. Hayal kırıklığına uğramamak için ABD'ye gittikten sonra çalışmak veya burs bulmak suretiyle parasal durumunuzu iyileştirme planları yapmayın.

Finansal destek
Başka ülkelerden gelen pek çok öğrenci, ABD'de bir kolej veya üniversiteye bir defa girdikten sonra öğrenim için ihtiyaç duyacağı parayı kolayca bulabileceğine inanır. Bu yanlış bir varsayımdır ve sizi hayal kırıklığına götürebilir. Okulların çoğu burs ve kredilerini akademik yıl başlamadan verirler. Bu sebeple, ABD'den finansal destek sağlamanın en uygun zamanı, daha evinizden ayrılmadan gerekli işlemleri yapmaktır. Finansal yardım için başvurular, ülkenizden ayrılmadan bir buçuk yıl kadar önce yapılmalıdır.

İngilizce yeterliliğinin ölçülmesi
İngilizce yeterlik düzeyinizin ölçülmesi için mümkün olduğu kadar erken, okula kayıt yaptırmayı planladığınız zamandan en az bir yıl önce, TOEFL sınavına girin. Çoğu kurum, lisansüstü akademik programlara giriş için TOEFL'da 550 - 600 arası puan istemektedir. Bir kaçı 500 puanı da yeterli görür.

Temel İngilizce yeterliliğinizi zaten geliştirmiş olsanız bile, kolej veya üniversiteler, Amerikan İngilizcesine ve akademik dile hakim olmanız, araştırma ve öğrenim becerilerini kazanmanız için ders almanızı isteyebilir. İngilizce'yi İngiliz sistemine göre öğrendiyseniz, ABD kelime dağarcığı ve kullanımları size oldukça farklı gelebilir.
Şayet öğretim asistanlığı için başvurursanız, üniversite TOEFL sınavında yer almayan İngilizce konuşma yetkinliğinizi kanıtlamanızı isteyebilir. TSE (Test of Spoken English) sınavı, bu amaçla sıkça istenir ve TOEFL'a göre düzenleniş sıklığı düşüktür ve daha az sayıda merkezde yapılır.

7. adım: 10 ile 15 uygun okul seçerek kayıt için hazırlanın
Pek çok yabancı öğrenci, başvuru süreci için yeterli zaman ayırmayarak kayıt ve finansal yardım fırsatlarını kaçırabilmektedir. Seçim, başvuru ve test birkaç ay sürebilir. Seyahat düzenlemeleri ve vize başvuruları zaman alabilir. Her ne kadar lisansüstü öğrencileri öğrenimin bir parçası olarak ders de görmekteyseler de, araştırma lisansüstü programların önemli bir kısmıdır.

Master Derecesi
Üniversitelerin çoğunda fen-edebiyat bilimlerinde yüksek lisans yapabilirsiniz (MA, MS). İş İdaresi yüksek lisansı (MBA) ise, öğrencilerin iş dünyasına girmeleri için bir güven belgesidir. Yüksek lisans derecesi giderek belirli alanlara giriş için teminatname olacak şekilde mesleki bir düzenlemeye tabi tutulmakta ve yeni adlar almaktadır. Böylesi master dereceleri doktoraya hazırlıktan ziyade bir meslek icrasına hak kazandıran sertifika durumundadır. Yüksek lisans diploması elde etmek için not ortalamanızın "B" olması gerekir. Master derecesi için derslerin ardından bir tez hazırlamak gerekmeyebilir.

Doktora derecesi
Doktora dereceleri, fen-edebiyat bilimleri doktoru (Ph.D.) ve eğitim doktoru (Ed.D.) gibi türlere ayrılır. Lisans diplomasına sahip öğrenciler bir veya iki yıl ders görüp tez çalışmalarına doğrudan başlayabilirler. Bazı doktora programları masterdan sonra başlar. Kimi programlar, öğrencinin kapsamlı bir yazılı ve/veya sözlü sınavdan geçmesini gerektirir.

Üniversite türleri
Üniversiteler kamuya ait veya özel statüde olabilir. Her iki statüde de kaliteli enstitüler bulunabilir; temel fark finansmanlarıyla ilgilidir. Kamu üniversiteleri kısmen bulundukları eyaletin valiliği (mesela Texas) tarafından, kısmen de öğrenci harçları ve özel bağışlarla finanse edilirler. Kamu okulları eyalet yönetimi tarafından desteklendikleri için, o eyalette yaşayan öğrencilere kayıtta öncelik tanınır. Bununla birlikte, kamu üniversitelerinde harçlar, eyalette yaşamayan öğrenciler için bile, özel üniversitelerden daha düşüktür.
Kamu üniversiteleri iki genel kategoriye ayrılır:

Araştırma üniversiteleri
Bu üniversiteler, lisans eğitiminde öğretimin yanı sıra araştırmaya da ağırlık verir. Lisansüstü öğrenimde teorik çalışmalar yerine araştırmaya daha çok önem verirler.

"Land Grant" ve "Sea Grant" üniversiteleri
1862'de eyaletlere 'toprak verilmiş' üniversiteler kurma yetkisi veren bir yasa kabul edilmiştir. Bu üniversiteler birçok alanda eğitim vermenin yanı sıra tarım ve mühendislik alanlarında uygulamalı eğitim vermektedir.
Uygulamalı bilimler alanında çalışmalar için "Ziraat ve Makine Üniversitesi" veya "Teknoloji Üniversitesi" gibi eğitim kurumlarına müracaat etmelisiniz. Son zamanlarda bazı üniversiteler "sea grant" üniversiteler şeklinde adlandırılmıştır. Bundan maksat, deniz ürünleri alanında çalışmalar yapıldığının vurgulanmasıdır.

Diğer kurumlar
Araştırma merkezleri, özel enstitüler ve mesleki okullar da lisansüstü öğrenim imkanı sunabilir. Bu enstitüler sadece bir alanda veya birkaç alanda araştırma ve eğitim veriyor olabilir. Çok defa bunlar bir üniversite ile bağlantı halindedir.

Seçim faktörleri
Uygun okulları seçmek için öncelikle niyet ve planlarınız hakkında dikkatlice düşünmelisiniz. Şayet master yapmak istiyorsanız, doğrudan alanınızla ilgili iş imkanı sağlayacak mesleki bir sertifika almak mı yoksa doktora öğrenimine hazırlanmak mı istediğinize karar verin. Bu fark önemlidir, çünkü pek çok master programı doktora öğrenimine geçiş için kabul edilmez. İş bulma ve mesleki deneyim amacına yönelik hazırlanmış olan iş yönetimi master programı (MBA) doktoraya hazırlık işlevi görmez. Bir programa başvururken, hedef ve önceliklerinize uygun düşüp düşmediğinden emin olmalısınız.

Öğrenim alanı
İlgi duyduğunuz programı sunan kurumları bulmak için bu siteyi dikkatle inceleyin. Ayrıca bir yurtdışı eğitim danışmanlığı şirketinden de bilgi alabilirsiniz. Eğitim danışmanları kurumlar arasındaki farklılıkları kavramada size yardımcı olacaktır. Gitmeyi düşündüğünüz ülkenin eğitim sistemi hakkında da bilgi alabilirsiniz. Uzmanlık alanınızla ilgili kurumların bir listesini yaptıktan sonra aralarında sistematik bir karşılaştırma yapın. Şu açılardan aralarındaki farklılıkları görmeye çalışın:

Araştırmaya verilen önem

Bölümün büyüklüğü

Öğretim görevlilerinin kalitesi

TOEFL, GRE ve GMAT puanları da dahil olmak üzere giriş şartları

Öğrenim programının süre olarak uzunluğu

Öğrenim harçları, kitap vs masrafları

İlk yılda yabancı öğrenciler için finansal yardım bulma imkanı

Okulun bulunduğu yer, konaklama seçenekleri, kampüs ortamı, iklim ve yaşam giderleri

Ders ve tez dönemleri gereklilikleri

Yabancı öğrenci ofisleri

Başvuran ve kabul edilen öğrenci sayılarını karşılaştırın. Şayet mümkünse, seçtiğiniz her üniversitenin alanınızda araştırma için ayırdığı finansman miktarını öğrenmeye çalışın; bu faktör araştırma asistanlığı bulmada etkili olabilir.

Kalite
Öğrencilerin sıkça sorduğu bir soru: "En iyi okulu nasıl bulabilirim?" dir.
Ne yazık ki, bunun basit bir cevabı yoktur. İlk adım akademik ve mesleki hedeflerinizi ve kampüs çevresiyle ilgili tercihlerinizi belirlemektir. Sonra, program ve imkanları ihtiyaçlarınıza en uygun olan kurumları tespit edin. İkinci adım, hangi okulların Council on Postsecondary Accreditation (COPA) tarafından tanındığını/onaylandığını kontrol etmektir. Her yıl American Council on Education, ABD'deki COPA tarafından tanınan bütün okulların listesini Accredited Institutions of Postsecondary Education adı altında yayınlar.

COPA akreditasyon sürecine katılmak istemeyen yüksek kaliteye sahip kurumlar bulunduğu için, akredite olan ve olmayan kurumlar arasındaki öğrenci geçişleri konusunda sorunlar ortaya çıkmakta ve akredite olmayan okulların COPA tarafından tanınmış bir kurumun asgari standartlarına sahip olup olmadığı tartışması yaşanmaktadır. İhtiyatlı olunması ve böylesi okullara kayıt olmadan önce yeterince bilgi alınması gerekir.

ABD'de, eğitim kurumlarının yönetilmesinden sorumlu bir eğitim bakanlığına mevcut değildir. Bunun yerine, kurumlar, akreditasyon denilen kendi kendine gönüllü olarak çeki düzen verme sürecine razı olurlar. İki tür akreditasyon vardır: Kurumsal ve mesleki. Kurumsal akreditasyon kurumu bütün olarak kapsar. COPA, kurumsal akreditasyon vermek için altı bölgesel akreditasyon kurumuna, bunun yanı sıra bağımsız okullar ve dini kolejler için de akreditasyon organlarına sahiptir.

Mesleki akreditasyon sadece tıp, mühendislik, iş ve hukuk gibi alanlarda, mesleki yeteneklerin temel ilgi konusu olduğu alanlarda söz konusudur. Mesleki akreditasyon organizasyonları genellikle, belirli bir programı onaylamadan önce bütün bir kurumun akredite olmasını şart koşar. Mesleki akreditasyonun önemi alandan alana değişir.
Akreditasyon ile eyaletin verdiği onayı ayırmak önemlidir. Eyaletin yetki vermesi veya "eyalet onayı" hiçbir zaman kalite düzenlemelerini içermez, sadece bir kurumun finansal gereklilikleri ve izin işlemlerini tamamladığını gösterir. Bazı eyaletler eğitim kurumlarının işleyişine hiçbir şekilde karışmazlar.

Kalite arayışı yolundaki üçüncü adım, yabancı öğrencileri kaydetmeye fazla hevesli olan kurumlardan kaçınmaktır. ABD'de, iyi bir eğitim sunmaktan ziyade yabancı öğrencilerin dolarlarıyla ilgilenen bazı kurumlar vardır. Böylesi kurumlar sayıca fazla olmasa da ihtiyatlı olmakta yarar var. ABD'de üniversite ve kolejlerin "resmi" sıralama listeleri yayınlanmaktadır. Giriş rekabetine göre yapılan sıralamalar (yani kabul edilen ve başvuran öğrenci sayısı arasındaki oran), kabul şansı konusunda bilgi vermesi bakımından faydalıdır. Sıralama listelerinden faydalanmak için listelerin temel aldığı ölçütün, okul seçimi yaparken kullandığınız ölçütlerle uyuşmasına dikkat edin. Bazı sıralamalar bir dizi kolej ve üniversite hakkında insanlarla görüşen bir kişinin izlenimleri temel alınarak oluşturulurken bazıları belirli alanda meslek sahipleriyle yapılan bir kanaat araştırması temelinde şekillenmiştir. Kimileri ise federal hükümet tarafından verilen araştırma ödeneklerinden alınan paya göre hazırlanır. Son tahlilde, "en iyi" okulu bulmak, kişisel ihtiyaç ve ilgilerinize en iyi cevap verecek kurumları bulmak demektir.

Okulun bulunduğu yer
Amerika kıtası, iklimi göz önüne alındığında birçok bölgeye ayrılır. Yeni İngiltere'de, Orta Atlantik'te, Orta Batıda ve Batının doğu bölgelerinde ve hatta Alaska'nın kuzey kesimlerinde kışlar soğuk ve uzun, yazlar ılıktır. Güney ve güneybatı bölgelerinde, hatta Hawaii ve Puerto Rico'da bile yazlar sıcak, kışlar sert geçmektedir. Seçiminizi yaparken iklim koşullarını göz önünde bulundurun. Farklı eyaletlerde yaşam, iklim ve diğer şartlara bağlı olarak daha pahalı veya ucuz olabilir. Güney ve Güneybatı kesimlerinde hayat şartları ucuzken büyük şehirlerde ve Yeni İngiltere'de daha pahalıdır.

Şehirlerde, kırsal alanlarda ve şehir dışında kurulan kampüslerin sunduğu avantajlar ve menfi yanları farklıdır. Küçük ülkelerden veya kırsal alanlardan gelen öğrenciler, şehir merkezlerinden uzakta yer alan kampüslerin atmosferine daha çabuk alışır. Avantajlarını ve dezavantajlarını iyi bir şekilde değerlendirdiğinizden emin olduktan sonra kendinizi daha rahat hissedebileceğiniz bir yer seçin.

Masraflar
Okullar, öğrenim harçları açısından birbirlerinden oldukça farklı olabilirler, aynı şey yaşam giderleri açısından da geçerlidir. Maliyet açısından okulları karşılaştırırken yayınlanan maliyetleri değil de tüm harcamaları hesaba katarak kararlar almaya çalışın. Daha önce yayınlanan rakamlara bakarak hesapladığınız okul taksitleri, oda, yemek ve kitap masrafları ve diğer harcamalarınıza 6,000 dolar daha eklemeyi unutmayın.

Lisansüstü bölümlerde finansal destek bulma imkanı öğrenim alanına ve üniversiteye göre değişir. Finansal yardımlar genellikle asistanlık şeklinde sağlanır. Fizik bilimleri, sağlık, biyoloji ve mühendislik gibi federal hükümet tarafından araştırma ödeneği sağlanan alanlarda, araştırma asistanlığı yoluyla pek çok lisansüstü öğrencisi maddi açıdan desteklenir.

Sosyal ve beşeri bilimlerin çoğunda herhangi bir asistanlık elde etmek mümkündür. Geniş ön lisans ve lisans programı seçeneklerine sahip bölümler, lisansüstü öğrenim gören yabancı öğrencileri öğretim görevlisi olarak çalıştırabilirler, ancak bu, okula başladıktan bir yıl sonra ve öğrenci konuşma İngilizce'sine yeterince hakimse mümkün olabilir.

İngilizce öğrenme imkanları
Şayet İngilizcenizi geliştirme ihtiyacı duyuyorsanız, ESL (English as a Second Language) programları olan kolej, community kolej ve üniversiteleri seçin veya yakınlardaki kurumlarda bu tür programlar bulunmasına dikkat edin.

Yabancı Öğrenci Ofisi
Yabancı öğrenciler için önemli faktörlerden bir diğeri, yabancı öğrencilere hizmet için hazırlanmış kapsamlı programlar sunuyor olmasıdır. Yabancı öğrenci ofisi olan bir kurum muhtemelen akademik ihtiyaçlarınıza daha duyarlı olacaktır.

8. adım: Seçtiğiniz kurumların kayıt bürolarından başvuru formu ve ek bilgiler isteyin:
Size uygun görünen 10-15 okulu seçtikten sonra, en az 10 tanesinden bilgi ve başvuru kaynakları isteyin. Bu işlemlerde ve asıl başvuruda asınızı ayı şekilde yazmanız gerektiğini unutmayın.

Bilgi ve başvuru materyallerini isterken, en yakın danışmanlık merkezinden sağlayacağınız bir ön başvuru formunu kullanın veya başvuru formundaki bilgileri içeren bir mektup yazın.
İlk mektubunuza cevap almanız dört-altı haftalık bir zaman alabilir. Kurumları seçmek veya finansal yardım imkanlarını tespit etmek için ilk araştırma mektuplarını, kayıt olmayı düşündüğünüz zamandan en az bir buçuk yıl önce göndermelisiniz. Burs düşünmüyorsanız bir yıl önce göndermeniz yeterlidir.

Araştırma mesajlarını nasıl göndermeliyim? Mektuplarınızı hava yoluyla gönderin ve aynı yolla cevap isteyin. Asla orijinal belge göndermeyin ve resmi bir başvuru formu alıncaya kadar bekleyin.
Araştırmalarınızı tamamladığınızda, kurumların hepsi veya bir kısmı sizi giriş için resmi bir başvuru formu doldurmaya davet ederek gerekli tüm formları göndereceklerdir. Bazen bir ön başvuru istenebilir.

Herhangi bir ESL programına başvuruyorsanız, ilgili broşürleri yurtdışı eğitim danışmanlık şirketlerinde bulmanız mümkündür. Böylesi durumlarda ön başvuru mektubu gerekmez.

Neler Bulunmalı?
Bir mektup veya ön başvuru aşağıdaki hususları içermelidir:

Nereye başvuruyorsunuz? Araştırmanızı, referans kitaplarındaki üniversite adreslerini kullanarak Director of Graduate Admissions adresine yazarak yapın. Ayrıca, söz konusu bölümdeki öğrenim ve araştırmalara dair bilgi istemek için Department Chair veya Departmental Graduate Admissions Committee Chair'a bir mektup yazabilirsiniz.

İsminizi her seferinde aynı şekilde yazmalı ve soyadınızı açık bir biçimde göstermelisiniz. En iyisi, isminizi pasaportta nasıl geçiyorsa o şekilde kullanmanızdır.

Doğum tarihi; Gregorian takvimin kullanıldığı ABD'de önce ay, sonra gün ve en son yıl yazılır. Mesela: Mayıs 9 1972, 5/9/72. Başvurularınızda mutlaka bu sistemi kullanın ve her defasında aynı şekilde yazın.

Ayrıca aşağıdaki hususlar da açıkça belirtilmelidir:

Posta adresiniz;

Uyruğunuz ve pasaportu aldığınız ülke;

Medeni haliniz ve size bağlı aile fertlerinin sayısı;

Kronolojik bir sıra içinde orta öğrenim de dahil olmak üzere devam ettiğiniz öğrenim kurumları, aldığınız dereceler (birincilik vs);

ABD'de görmek isteğiniz öğrenim programı ve ne zaman başlamak istediğiniz;

ABD'deki öğretim yılı boyunca öğretim ve yaşam giderlerinizi karşılamak için sahip olduğuunuz finansman miktarı ve bunun kaynakları;

TOEFL ve istenen diğer giriş sınavlarından aldığınız puanlar veya girmek için kayıt oldunuzsa sınav tarihleri;

İngilizce'yi nerede ve ne kadar sürede öğrendiğiniz.

Bütün bu bilgiler, kayıt kabul görevlilerinin, başvuruları uygun biçimde değerlendirmesini sağlar.
Her ne kadar ABD öğrenim kurumlarının, yabancı öğrenci kabul işlemleri ve şartları farklılık gösterse de, resmi başvurular genellikle aşağıdaki hususları içerir:

Resmi başvuru formu

Orijinal öğrenim belgelerinin tasdikli suretleri

İngilizce yeterlilik sınavı sonuçları (genellikle TOEFL)

Akademik giriş imtihanının puanları

Şayet finansal yardım isteniyorsa maddi durum beyanı

Öğretim üyelerinden alının tavsiye mektupları

Geri ödemesiz 25 -100 dolar arası başvuru ücreti

Her başvuru için yapılan işlem farklıdır. Son başvuru tarihlerine özellikle dikkat edin. Posta gecikmeleri için yeterince zaman ayırın. Çoğu kere yabancı öğrenciler için son başvuru tarihi, ABD öğrencilerine nazaran daha erkendir. Genellikle burs başvurularının okul giriş başvurularından önce yapılması gerekir.
Son başvuru tarihlerinden iki veya üç ay önce başvurularınızı tamamlamaya çalışın. Bu, seçim aşamasından önce öğrenim kurumlarına başvuruyu değerlendirmek için zaman sağlar. Şayet rekabet yaşanan bir alana veya seçkin bir okula başvuruyorsanız, başvurunuzu mümkün olduğunca erken yapmaya çalışın.
Bütün dokümanlarınızın ve yaptığınız başvuruların kopyalarını muhafaza edin. Onları nereye ve ne zaman gönderdiğinizi bir tarafa kaydedin.
Bazı işlemleri yapmanız mümkün değilse veya bazı dokümanları kaybettiniz ya da elde edemiyorsanız, durumu danışmanlık kurumuna bildirin. Zor durumlar için bazı çözüm yolları bulunabilir.

Başvuru Formları
Çoğu kurum nasıl bir kariyer hedeflediğinizi, bu yönde ne gibi hazırlıklarınızın olduğunu ve eğitim geçmişinizi bilmek ister.

Dokümanlar
Kurumların tümü genellikle orta öğrenimden üniversiteye kadar devam ettiğiniz bütün okulların resmi diplomalarını ister. ABD kayıt kabul görevlileri, transkriptlerinin doğrudan okullarınız tarafından gönderilmesini tercih ederler. Öğrenim kurumu ayrıca bu okulların yetkililerinden, akademik başarınızın diğer öğrencilere kıyasla ne durumda olduğunu gösteren özel bir form da isteyebilir. Bu formlar mevcut değilse, bu bilgileri içeren resmi belgeler tarafınızca hazırlanmalı. Sınıf sıralamasındaki yeriniz bilinmek istenirse, okulunuzdan, mümkünse böyle bir belge hazırlanmasını isteyin.
Başka bir alternatif olmadıkça orijinal belgelerinizi göndermeyin; genellikle iade edilmezler. Belgelerin noter tasdikli suretlerini hazırlayın. İngilizce tercümeleri gerekiyorsa bunları yeminli tercüme bürolarında tercüme ettirebilirsiniz.

Tavsiye Mektupları
Bazı üniversiteler başvuru formları ile birlikte tavsiye mektubu formları da göndermektedirler. Şayet durum böyleyse, sizi tanıyan öğretim görevlilerinden bu formları doldurup imzalamalarını isteyin. Böyle özel formlar yoksa, birkaç öğretim üyesinden antetli kağıtlara İngilizce olarak mektup yazmalarını isteyin ve onları doğrudan, mümkünse bizzat yazan kişi tarafından, okula gönderilmesini sağlayın. Nezaket gereği onlara üzerlerinde kurumların adresleri yazılı, pullu zarflar verin. Zarfın sağ alt köşesine "Re: Application of (isminiz)" yazın.
Tavsiye mektupları şunları içermelidir:

Tavsiye mektubu yazan kişinin akademik çalışmalarınız hakkındaki kanaati

Sizinle aynı alanda öğrenim gören kişilerle aranızda yapılan genel bir mukayese

Özel ve güçlü yanlarınızın değerlendirilmesi

Şayet biliniyorsa sınıf, bölüm ve okul sıralamasındaki yeriniz

Araştırma deneyimlerinizin ve kabiliyetinizin değerlendirilmesi

9. adım: Maddi desteğe ihtiyacınız varsa, kaynak aramaya başlayın:
Türkiye'de, ABD'de veya uluslararası alanda faaliyet gösteren örgütlere, fakültelerin finansal yardım ofislerine maddi destek için başvurabilirsiniz.

Özel ABD Kaynakları ve Uluslararası Organizasyonlar
Özel ABD kuruluşları, vakıflar, iş çevreleri ve mesleki birlikler sıkça uluslararası etkileşimi geliştirmek için finansal yardımda bulunurlar. Birleşmiş Milletler ve Organization of American States (OAS) diğer muhtemel finansal yardım kaynaklarıdır.

ABD Üniversiteleri
Her ne kadar üniversite bölümlerindeki finansal yardıma ulaşabilme imkanı, öğrenim alanına göre değişmekteyse de, pek çok lisansüstü öğrencisi ABD'deki öğrenimini asistanlık yaparak finanse etmektedir. Yardım kaynaklarını tespit etmek için, Council of Graduate Schools tarafından yayınlanan Directory of Graduate Programs'ı inceleyin; bu konuda danışmanlık firmasından da yardım alabilirsiniz. Burs veren kurumların listesi ve üniversitede ilk yılı olan kaç öğrencisine ve toplam ne kadar bağışta bulunduklarını gösteren bilgilere o kaynaktan ulaşabilirsiniz. Bu yayınlar, ABD öğrencileri için de hazırlandığından, toplam rakamlar sadece yabancı öğrencilere işaret etmez.

Okul Bursları
Bölümler bursları genellikle akademik liyakat temelinde ve normal olarak ilk yıldan sonra vermektedirler. Lisansüstü bursları sadece öğrenim harçlarını karşılayacak şekilde olabilir veya buna ek olarak yaşam giderleri için de bir ödenek içerebilir. Burslar genellikle tüm harcamaları karşılamaya yetmez.

Asistanlık
Asistanlık, lisansüstü seviyesinde en yaygın finansal yardım biçimidir. Genellikle öğrenim görülen alanda haftalık 20 saat çalışmayı gerektirir. Bazen asistanlık, öğrenim harcının tamamen tam veya kısmen karşılanmasını sağlar. Verilen para, akademik yıl başına 500 ile 17000 dolar arasında değişebilir. Bütün lisansüstü yardımlar ve bu arada asistanlık geliri için gelir vergisi ödenir. Birkaç asistanlık türü vardır:

Öğretim asistanlığı, çok sayıda ön lisans ve lisans öğrencisinin bulunduğu okullarda lisansüstü öğreniminin ilk senesinde de mümkün olabilir. Öğretim asistanları haftada yaklaşık 20 saat çalışır. Bunlar lisans laboratuar derslerini yönetebilir, tartışma gruplarına önderlik edebilir veya küçük sınıflara ders verebilirler. Üniversiteler giderek artan bir biçimde, öğretim asistanı almadan önce başvuruda bulunanları Test of Spoken English (TSE) konuşma İngilizcesi testine tabi tutmaktadır. Şayet bir öğretim asistanlığı için başvurmak istiyorsanız, önceki öğretim deneyimlerinizden bahsedin.

Araştırma Asistanlığı da öğrenim alanıyla ilgili araştırma çalışmalarında haftada yaklaşık 20 saat hizmet verilmesini gerektirir. Mühendislik alanında her yıl Mart ayında yayınlanan Engineering Education'dan, üniversitelerdeki araştırma bursu veren mevcut kurumları öğrenebilirsiniz. Alanınızla ilgili burs veren kurumları tespit edin ve araştırma asistanlığı için bu üniversitelere başvurun.

Yönetimsel asistanlık, üniversitelerin yabancı öğrenci danışmanlık ofisi gibi yönetim bürolarında genellikle 10 ila 20 saat arasında çalışmayı gerektirir. Bütün bu asistanlık türleri için yoğun bir rekabet söz konusudur, çünkü her kurum sınırlı sayıda kadroya sahiptir. Yabancı öğrenciler ABD'li öğrencilerle yarışmak zorundadır. Doktora öğrencileri mastır öğrencilerine göre daha şanslıdırlar. Her ne kadar finansal ihtiyaç göz önünde bulunduruluyorsa da, seçimi etkileyen en önemli faktör akademik başarı ve öğrenim alanında umut vaat etmektir.

Uygulamada lisansüstü öğrenim bursları bir yıl için verilmektedir. Yenileme performansınız ve bursa uygunluğunuza göre yapılmaktadır. Diğer yardım türleri arasında kampüs içinde haftada 20 saate kadar part-time çalışma ve kısa dönemli acil borçlar bulunmaktadır.

10. adım: Kabul tekliflerinin gelmesini bekleyin ve istenen diğer şartları yerine getirin:
Kurumların başvurularınızı değerlendirmesi uzun zaman alacaktır. Bu dönem boyunca test puanları, tavsiye mektupları, diğer dokümanlar ve kabul işlemlerini tamamlayın. Pek çok kurum, tamamlanmış bütün başvuruları aynı anda değerlendirmeye alır ve kabul kararlarını Mart- Mayıs ayları arasında açıklar.

11. adım: Tekliflerden birini kabul edin ve diğer kurumlara önerilerini red ettiğinizi yazılı olarak bildirin:
Şayet bir kurum tarafından kabul edilirseniz bir kabul mektubu ve vize başvurusu için ihtiyaç duyacağınız formu, yani "Certificate of Eligibility for Non-immigrant F-1 Status," Form 1-20 A-B alacaksınız (Bakınız: Basamak 13). Şayet bir enstitü veya programın sponsorluğu söz konusuysa, "Certificate of Eligibility for Exchange Visitor (J-1) Status, " Form IAP-66 belgesine ihtiyacınız vardır (Bakınız: Basamak 13).

Kabul mektubu muhtemelen belirli bir zaman dilimi içinde karar vermenizi isteyecektir. Ayrıca, 50 ila 100 $ arasında ön kayıt ücreti göndererek kayıt isteğinizi teyit etmeniz istenebilir. Şayet kabul ederseniz, kayıt görevlisine ve bölüme, kayıt yaptırmak istediğinizi gösteren bir mektup yazın. Şayet üniversite gözetiminde bir konaklama yeri için de başvurduysanız, süreci mümkün olduğu kadar erken başlatın. Bunun için de bir depozito gerekebilir.

Şayet bir asistanlık teklifi alırsanız, üniversite tarafından belirlenen kabul tarihine (genellikle 15 Nisan) kadar kararınızı bildirmek durumundasınız. Bir başka kayıt teklifi veya finansal yardım önerisi bekliyorsanız, red kararı vermeden önce, teklifleri kapsamlı bir şekilde değerlendirmeye alın. Kararınızı verdikten sonra, diğer kurumları bundan haberdar edin.

12. adım: Konaklayacağınız yere karar verin:
Kampüs içi yurtları, kiralık odalar veya kampüs içi ya da dışında mobilyalı yahut mobilyasız daireler konaklama imkanlarından bazılarıdır. Kimi zaman öğrenciler bir aile yanında kalmaktadır. Bununla birlikte, kampüs içi konaklama hariç, bu seçeneklerin çoğunu, ancak ABD'ye varıştan sonra ayarlayabilirsiniz.

Kampüste Konaklama
Bazı okullarda erkekler ve bayanlar için ayrı konaklama binaları söz konusudur; bazılarında ise konaklama binaları "co-ed"dir, yani erkek ve kız öğrenciler aynı binada farklı odalarda yaşar. Genellikle iki öğrenci bir odayı paylaşır; tek kişilik oda nadiren bulunur. Öğrenciler yatak, aksesuar vs. gibi eşyaları kendileri temin etmek zorundadır. Konaklama sözleşmeleri genellikle bütün bir akademik yılı kapsar. Çoğu kere, yılın başında, geri ödenmesi söz konusu olmayacak şekilde bütün ücreti birden ödemeniz gerekir. Bu nedenle varışta önemli bir maddi kaynağa ihtiyacınız olacaktır. "Oda ve pansiyon" sözleşmeleri, kampüs yemekhanesinde veya kafeteryasında yenecek belirli öğün yemeği de içerir.

Kampüs Dışı Konaklama
Kampüs dışında konaklama ayarlamaları için muhtemelen ülkeye varıncaya kadar beklemek zorundasınız. Uluslararası Öğrenci Hizmetleri Ofisi, öğrencilere konaklama yerlerinin araştırılmasında yardımcı olabilirler, fakat bu sorumluluğu kendiniz üstlenmeniz daha akıllıca olur. Bazı şehirlerde belirli bir ücret karşılığında apartman dairesi bulma hizmeti sunulur. Seçenekler arasında mutfaklı veya mutfaksız tek kişilik kiralık odalar da mevcuttur. Tam pansiyon evler ekstra ücretle yemek de sunarlar. Ayrıca ortaklaşa kiralanan mobilyalı ve mobilyasız apartman daireleri de vardır. Mobilyalı (Furnished) ABD'de temel eşyalar ve bazen yer döşemelerinin bulunması anlamına gelir. Yatak-yorgan, havlu, mutfak eşyaları vs bulunmaz. Kalacağınız bölgede toplu ulaşım imkanları az olabilir. Kampüse gitmek için otomobil kullanmak zorunda kaldığınız takdirde masraflarınız bir hayli artacaktır.

Aile Yanı Konaklama
Bu tür konaklama düzenlemelerinin kolaylığı ABD'de bölgeden bölgeye değişir. Bu seçeneğe oda ve yemek dahildir. Okulların yabancı öğrenci ofisleri bu konuda bilgi sunmaktadır. The Experiment in International Living, tecrübe edinmek amacıyla, öğrenime başlamadan önce bir Amerikan ailesi ile birlikte yaşamak isteyen öğrenciler için bir aylık konaklama imkanı sunan pek çok organizasyondan biridir.

13. adım: Öğrenci vizesi için müracaat edin:
Göçmen olmayan (F-1) öğrenci vizesi için başvurmak için gerekli belgeleri öğrenmek için mümkün olduğunca erken ABD elçilik veya konsolosluğuyla irtibat kurun. Genel şartlar şöyledir:

Yola çıkmayı planladığınız tarihten sonra en az altı ay geçerli pasaport

Vize başvuru formu

Arkasında imzanızın bulunduğu bir vesikalık fotoğraf

Göçmen olmayan F-1 öğrenci statüsüne hak kazanma sertifikası (Form 1-20 A-B)

Finansal desteğin yeminli beyanı ve destek kaynağının belgeleri

İngilizce dil yeterliliğinin kanıtı

F-1 Öğrenci Vizesi
F-1 öğrenci vizesi almak için yukarıda belirtilen belgeleri ABD konsolosluk görevlisine sunun. Görevli genellikle, başvuran kişilerle görüşme yapacak, belgelerinizi kontrol edecek ve eğitim planlarınızı gözden geçirecektir. Her ne kadar vize başvuru işlemleri çok uzun zaman almasa da erken başvurmakta yarar var.

Not: Form 1-20 vize değildir ve vize alınacağını garanti de etmez. Konsoloslukla görüşmeden önce formu mutlaka okuyun ve belirtilen bütün şartları yerine getirin. Formda teyit edrek imzalamanız istenen hususlar şunlardır:

ABD'ye geliş amacınız, Form 1-20'de ve vizede belirtilen okulda öğrenimi tamamlamak için geçici olarak kalmaktır. Immigration and Naturalization Service (INS)'nin izni olmaksızın ABD'de hiçbir iş bağlantısı kurmamalı ve çalışmayı kabul etmemelisiniz. Bütün bir öğrenim periyodu için yeterli finansman mevcuttur ve şayet adresinizde bir değişiklik olursa INS'ye bildirmeniz gerekmektedir.

Verilen F-1 öğrenci vizesi Form 1-20'yi veren kurumun ismiyle beraber pasaportunuza kaydedilecektir. Bu, o kurumda bütün bir programı tamamlama niyetinde olduğunuzu gösterir. Şayet Form 1-20'de belirtilen kurumdan başka birine devam etmeye karar verirseniz, ayrılmadan önce, verilen vizede değişiklik yapılması konusunda ABD konsolosluk görevlisi ile görüşün.

J-1 Öğrenci Değişim Vizesi
Bir öğrenim veya araştırma programına katılmak üzere ABD'ye gelen öğrenci, bilim adamı ve profesyonellerin Form IAP-66 ilei "Certificate of Eligibility for Exchange Visitor (J-1) Status" için başvurmaları gerekir. Bu vize, özel bir organizasyon veya resmi kurumun sponsorluğu söz konusu ise verilir. J-1 vizesi'ne başvurmak için IAP-66 formunun 2 ve 6'ncı sayfalarını doldurun ve yukarıda sıralanmış olan belgeleri ABD diplomatik temsilciliğine sunun. J-1 vizesi almak için başvururken: ' ABD'deki kalış süreniz Form IAP-66'da belirtilen programın gerektirdiği kadardır' şartını göz önünde bulundurmalınız.

ABD'de kaldığınız sürece sponsorunuzun yeterli finansmanı temin etmesi gerekmektedir.
Bir başka ziyaretçi programına geçmeden önce sponsorunuzla ilginizi kesmeniz ve Immigration and Naturalization Service'ten izin almanız gerekmektedir.

Seyahat yada öğrenim masraflarınız bizzat ABD yada Türk hükümeti tarafından finanse ediliyorsa, ABD'deyken statünüzü değiştirme hakkınız yasal olarak sınırlıdır. Göçmenlik vizesine başvurmaya hak kazanmak için önce iki kalmak üzere ülkenize veya son kaldığınız ülkeye dönmeniz gerekmektedir.

14. adım: Türkiye'den ayrılmadan önce danışma merkezlerinde gerçekleştirilen tanıtım programlarına katılın:
Danışmanlık merkezleri, akademik sistem, iklim, kültür ve ABD'deki yaşamın diğer tezahürleri hakkında nelerle karşılaşabileceğiniz konusunda size bilgi verebilir. Böylesi bir program ayarlayıp konu ile alakalı daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

ABD'de Doktora

Doktora hakkında genel bilgiler

Doktora öğrenimi veren kurumlara dair ayrıntılar

Birinci doktorluk unvanı için yapılması gerekenler

Doktora çalışmalarının düzenlenmesi

Doktora programları

Tezler

Asistanlık

Doktora hakkında genel bilgiler

Doktoranın tanımı
Doktorluk, kişilerin kendi alanlarında derinlemesine araştırma yapabilmelerine olanak sağlayan en üst uzmanlık düzeyidir. Doktora, lisans üstü programlarının en ileri şeklidir ve normalde bu seviyeye ulaşabilmek için mezuniyetten sonra en az üç yıl veya mastır programını tamamladıktan sonra en az iki yıl öğrenim görmek gerekir. Önceden doktorluk, sadece fen-edebiyat fakültelerine ait bir unvandı, şimdi ise birçok alanda doktora unvanı alınmaktadır (mühendislik, eğitim, iş, tarım gibi). Bunlara ek olarak her geçen gün yeni doktora programları geliştirilmektedir.

Doktorluğun çeşit ve düzeyleri
İki çeşit doktorluk vardır. Birincisi araştırma doktorası, diğeri mesleki doktora. Araştırmaya yönelik doktorada önemli olan bir alanda edinilen bilgidir. Mesleki doktorada ise önemli olan mesleki bir alanda pratik yapmaktır. Mesleki doktoranın alınabilmesi için tıp, ilaç, dişçilik, mimarlık veya mühendislik gibi alanlarda kapsamlı çalışma yapılması gerekmektedir. Araştırma doktorası yapan kimseler çalıştıkları alan ne olursa olsun doktor olarak anılırlar. Mesleki doktora yapanlarda ise durum biraz farklıdır. Bu kimseler için doktora yapılan alan önemlidir. Mesleki doktora yapılmadan araştırma doktorası yapmak imkansızdır.

Doktora öğrenimi veren kurumlara dair ayrıntılar

Doktora çalışmalarının idaresi
Doktora çalışmalarının yönetilmesi için görevlendirilmiş resmi bir kişi veya makam yoktur. Amerika'daki üniversiteler büyük oranda özerktir, doktora çalışmalarını kendileri yürütür ve doktorluk unvanı verirler. Federal eyaletler, doktora çalışmalarının yürütülmesi hakkını üniversitelere vermiştir.

Genel olarak doktora programlarının yönetilmesi üç ayrı seviyede gerçekleştirilir; mezun olunan alan veya okul, bölüm veya program ve öğretim görevlileri veya tez danışmanı. Doktorluk unvanı alınabilecek lisans üstü eğitimi veren kurumlar okul, kolej, fakülte veya alan ve bölümler olarak organize olmuşlardır. Bu kurumların hepsi de bilimsel araştırmaya yönelik imkanlara sahiptir. Devlet yetkilileri kendi kurumlarının etkinliklerini denetleme hakkına sahip oldukları halde, bu yetkilerini kurumların yönetiminden sorumlu başkanlara devrederler.

Sonuç olarak fakülteler, akademik programların işlevleri ve içeriği ile ilgili konularda yetki sahibi olurken, aynı zamanda bölüm başkanlarına, dekanlara ve merkezi yönetim çalışanlarına karşı sorumludur. Bazı kurumlarda, bütün öğrenciler mezuniyetle ilgili olarak dekana karşı sorumludur ve unvan verilip verilmeyeceği noktasındaki son karar dekana aittir. Bazı kurumlarda ise, bir fen - edebiyat yüksek lisans okulu bulunur. Bu yapıdaki profesyonel okullar kendi yüksek lisans programlarından sorumludurlar. Yüksek lisans bölümleri kendi programlarının tamamlanabilmesi için neler yapılması gerektiğine ilişkin ileriye dönük belirgin bir tüzük ve prosedür belirlemelidir. Böylece hem bölüm hem de öğrenciler neler yapabilecekleri, görevleri ve sorumlulukları hakkında tam bilgi sahibi olabileceklerdir. Bu tüzükler doktora programlarının hedeflerini, eğitim aldığınız alanın gerekliliklerinin ötesinde bölümün gerekliliklerini, yapılacak sınavların listesini ve eğer alakalı ise sınav tarihlerini, alınması gereken ders ve seminerleri, detaylı bir araştırma için sunulan imkanları ve bu hizmetlerden hangi öğretim görevlisinin sorumlu olduğunu belirtmelidir.

Prosedürlerin düzenlenmesi
Kurumlar, doktora alanları ve katılımcılar hakkında önceden bir takım planlamalar yapar. Üniversiteler açmayı düşündükleri doktora programlarını ve alabilecekleri öğrenci sayısını daha önceden duyururlar. Birçok faktör bir programın kabul edebileceği öğrenci sayısını kısıtlar. Bunlar arasında, öğretim görevlisi sayısı ve bazı kişisel tercihleri, kurumun fiziksel kapasitesi (özellikle laboratuarlar), bilgisayar ve kütüphane kaynakları ve araştırma yapılacak programlarda araştırma için gerekli para ve donanımın sağlanması en önemli olanlardır.

Doktora çalışmalarının finansmanı
Doktora çalışmalarının finansmanı birkaç kaynaktan sağlanabilir: Federal yönetim, eyaletler, özel şirketler veya doktora öğrencilerinin kendileri. Başarılı öğrencilere kredi, burs, okul bursu veya asistanlık şeklinde eğitim yardımı sağlanabilir. Burs ve okul bursları genellikle öğrenciden bir karşılık beklemeden verilen burslardır. Fakat asistanlık yapmak ve bu şekilde para kazanmak için öğretim üyelerine yardımcı olmak gerekir. Yani aldığınızın karşılığını ödemeniz istenmektedir. Hizmetiniz süresince yaptıklarınızın eğitiminizde yardımı olur mu bilinmez, ama bu sayede burs alır ve öğretim tecrübesi kazanmış olursunuz. Araştırmalarla kazanacağınız deneyim herhalde en faydalı olanıdır.

Doktora için yapılması gerekenler

Kabul öncesi yapılması gerekenler
Bir doktora programına kabulünüz, müracaat ettiğiniz alanın ve bölümünüzün bağlı olduğu fakültenin koyduğu bazı kriterlerin yerine getirilmesine bağlıdır. Normal olarak müracaat ettiğiniz bölüm, kendisine denk ve itibarlı bir üniversiteden mezun olmuş olmanızı isteyecektir. Master programını tamamlamış olmak doktorluk unvanı almak için bir yol olabilir.

Seçme ve kayıt
Kabul alabilmek bir bakıma bir yarıştır ve bu yarışta iyi hazırlanmış, akademik geçmişi iyi olan ve maddi açıdan okulun isteklerini karşılayabilecek öğrenciler avantajlıdır. Doktora programlarına kabulde bölümün bağlı olduğu fakülte heyeti ve dekanının dikkate aldığı hususlar; lisans ve lisansüstü eğitim dereceleri, sınav sonuçları, öğrencinin amacı, öğrencilerin daha önce yaptığı çalışmalar, daha önce eğitim yaptığınız kurumdaki bir öğretim görevlisinden aldığınız tavsiye mektubu, mülakat, çalışma kayıtlarınız, referanslarınız ve master veya dengi bir eğitim programını tamamlamış olmanız. Müracaat edenlerin kabul edilebilirliğine karar vermek için birçok okul, müracaatçıların belirli sınavlarda bazı barajları aşmalarını ister. Bu sınavların sonuçları kabul kurulundaki kişilere, müracaat edenleri önceki ve mevcut öğrencilerle karşılaştırma fırsatı verir. En çok kullanılan sınav ise GRE'dir. Bu sınavdan alınan sonuçlar kabulün tek kriteri değildir. Genel olarak, ana dilleri İngilizce olmayan öğrenciler ek olarak İngilizce yetkinliklerini ispatlamak için bazı sınavlardan yeterli puan almak zorundadır. Bu sınavlardan bir tanesi (TOEFL)'dır. Birçok üniversite, öğrencilerinin en az iki yıl sürekli olarak kampüste kalmasını ister. Bu sürecin ardından verilen doktora programına kabul kararı, değişik alanlardan gelen öğretim görevlilerinin oluşturduğu bir kurulca alınır. Genel olarak uygulanan diğer bir kural ise, öğrencinin doktora programı süresince her dönem veya yarım dönemde bir kayıt yenilemesidir. Bazı kurumlar ise öğrenci kampüste olsun olmasın, öğrencinin kabulünden doktorasını tamamlayana kadar geçecek süre için kayıt yaptırmasını ister. Bu durumda öğrenciler kayıt yaptırmak, hem kayıt ücretleri hem de program tamamlanana kadar gerekli olan öğrenimin bedelini ödemek zorundadır. Bazı kurumlar doktora programının tamamlanması için birkaç yıllığına (genelde iki yıl) kayıt olunmasını şart koşar, bu durumda kayıt ücretleri bir miktar düşebilir.

Kabul

Genel uyarılar
Amerika'da akademik tavsiye mektuplarının değerlendirilmesi için oluşturulmuş resmi bir kurum veya kişi yoktur. Mesleki tavsiye mektuplarının (örneğin, hukuk, tıp ve dişçilik alanlarında) değerlendirilmesi için o alanda eğitim veren kurumların yetkili ofisleriyle işbirliği içinde olan bazı kuruluşlar vardır. Mesela, New York eyaletinde Eyalet Eğitim Departmanı'nda Tavsiye Mektupları Değerlendirme Ofisi vardır. Bu ofis ABD dışında yapılan bütün eğitimleri müracaat edilen alanın kurallarına uygun olarak değerlendirir ve tamamlanması gereken belgeleri adaylara iletir. Müracaat eden adayların daha önceden almış olduğu eğitimin tüm aşamaları ve alınan diplomalar tek bir kurumda değerlendirilir. Kabul ve kayıt ofisinde yabancı tavsiye mektuplarını değerlendiren kişiler, akredite / tanınan bir üniversiteden mezun olmamış öğrenciler müracaat ettiğinde aldığı derece ve diplomaları tekrar gözden geçirir. Değerlendirmeyi yapan kişi ne kadar kredinin geçerli kabul edileceğine karar verir.

Doktora çalışmalarına kabulde tavsiye mektuplarının değerlendirilmesi
Tanınan / akredite bir üniversiteden henüz mezun olmuş yabancı bir öğrenciye ait tavsiye mektubu Kabul Ofisi'ndeki yetkili kişi tarafından değerlendirilir. Bu ofis, müracaat eden adayın diplomasını Amerika diplomalarıyla mukayese ederek denkliğine karar verir. Diploması kabul edilen öğrenciler master, doktora veya doktora öncesi programa başlayabilir.

ABD dışında tamamlanmış doktoranın değerlendirilmesi
Amerika'daki her üniversite, doktoraları kendisi değerlendirir ve kabul eder. Değerlendirme ve kabul işlemleri, Kayıt Kabul Ofisi, her bir bölümün kendisi yada bazen Uluslararası Eğitim Merkezi personeli tarafından yapılabilir. Eğer müracaat eden kişi lisansüstü diploma sahibiyse, bu unvan da değerlendirilecektir. Bazen kendilerine atanacakları bir üniversite arayan adayların getirdiği tavsiye mektupları müracaat edilen üniversite tarafından değerlendirilir. Burada amaç kişinin üniversite standartlarına uygunluğunu kontrol etmek ve alanında yeterince uzman olup olmadığını anlamaktır. Bu görev bazen merkezi yönetim ofisinde veya Uluslararası Eğitim Merkezi'nde alanında uzman bir kişi tarafından yapılmaktadır. Amerika'da sadece yabancı tavsiye mektuplarının değerlendirilmesiyle uğraşan bazı kuruluşlar da vardır. Bu tür kuruluşların sayısı şimdilik on civarındadır.

Doktora çalışmalarının düzenlenmesi

Çeşitleri ve süresi
Doktora çalışmaları tam gün veya yarım gün olabilir. Genel olarak bu unvanın alınması, üniversiteden mezun olunduktan sonra üç yıl veya master programı tamamlandıktan sonra en az iki yıl daha çalışılmasını gerektirir. Fakat asıl süre bundan daha uzundur, beş ila yedi yıla kadar uzayabilir.

İdare
Her öğrencinin, doktorasını tamamlamış bir danışmanı vardır. Bu danışmanlar doktora çalışmalarının yürütülmesi ve koordinasyonundan sorumludur. Bazen bu danışmanlık görevi öğretim üyelerinin oluşturduğu bir komite tarafından yürütülür. Danışman veya komite, öğrencilere ders, seminer ve araştırma konusuna dair program hazırlamada yardımcı olur, sınavların nasıl olacağı hakkında bilgi verir. Bir öğretim görevlisinin kaç doktora öğrencisine iyi bir şekilde danışmanlık edebileceği, öğrencilerin hangi alanda çalıştıklarına, profesörün diğer sorumluluklarına ve programa kabul edilen öğrencilerin kalitesine bağlıdır. Danışman ile öğrencinin hangi sıklıkla buluşacakları aralarındaki anlaşmaya göre belirlenir. Bir öğrenci, kendi fakültesindeki diğer öğretim üyelerinden ve diğer ülkelerdeki akademisyenlerden de yardım alabilir. İlk olarak tezin yazılacağı araştırma alanı onaylanır, daha önce öğrenciye danışmanlık yapmış olan kurul içinde bulunan veya bulunmayan üyelerden seçilen ve dekan tarafından atanan beş kişilik bir tez kurulu oluşturulur. Öğrencinin çalışmalarını yöneten öğretim görevlisi bu kurula yetki verir. Bu şekilde oluşturulan kurul doktora yapacak kişilere planlama aşamasının başlangıcında fikirlerini geliştirmeleri noktasında yol gösterir.

Doktora öğrencilerinin hakları ve maddi durumları
Doktora çalışmaları süresince bir öğrenci ara verip sonra yeniden başlayabilir, yarım gün öğretmenlik ve araştırma yapabilir, araştırmalarını diğer üniversitelerde veya araştırma merkezlerinde yürütebilir ve eğitiminin bir parçası olduğu için yurtiçi ve yurtdışındaki uluslararası seminer ve kısa kurslara katılabilir.

Doktora Programları

Programların içeriği
Doktora programları alanınızla ilgili ders ve araştırmalardan oluşur.

Derslerin içeriği
Ders programı, konferans ve seminerler, alanınızla ilgili ileri dersler, araştırmanıza yardımcı olabilecek dersler, araştırma yöntemleri ve yabancı dil derslerinden oluşmaktadır. Her bir ders için ayırmanız gereken toplam süre araştırma yapacağınız alana ve bölümünüze göre değişir.

Derslerin değerlendirilmesi
Birçok kurumda öğrenciler master programları sonrası iki yıllık bir öğrenim sürecinden geçmek zorundadır. Bu iki yılın sonunda veya üçüncü yılın başlangıcında öğrencinin değerlendirilmesine ilişkin prosedür tamamlanmış ise öğrenci doktora programına kabul edilir. Programa kabul edilen öğrenci, alanında yeterli bilgi ve uzmanlığa sahip, akademik kaynakları nasıl kullanması gerektiğini bilen, kendi kendine özgün araştırmalar yapabilecek ve tezini tamamlayabilecek kapasitededir. Değerlendirme sürecini şöyle özetleyebiliriz; öğrencinin sorumlu olduğu derslerdeki çalışmaları, dil ve araştırma için gerekli araçların nasıl kullanılacağına ilişkin yeterlik sınavları, detaylıca hazırlanmış sözlü ve yazılı sınavlar, kendi alanında orijinal işler yapabileceğini ispatlayan birkaç sayfalık araştırma yazısı (profesyonel bir konferansta sunulabilir türden örnekler olmalıdır ve önemli sonuçlar içermelidir) ve kabul edilebilir bir doktora tezi teklifi. Tez yazımı ve sözlü sınavlar öncesi öğrenci, araştırmalar, ileri düzey seminerler, seçmeli dersler ve bazı sınavlarla meşgul olur. Üniversitelerin tümü ön hazırlık sınavı yapmasa bile hepsi bütün ders ve seminerler tamamlandıktan sonra bir sınav yapar. Sınavlar o üniversitenin geleneklerine bağlı olarak isim alır. Bu sınavların asıl amacı kişinin tek başına bir araştırma yapmaya hazır olup olmadığına karar verilmesidir. Bu sınav sözlü ve yazılı olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır ve genelde ilgili bölümün atamasıyla fakülte üyelerinden oluşmuş bir kurul tarafından hazırlanır, yönetilir ve değerlendirilir. Bu sınavın öneminden dolayı bir çok okul birinci sınavda başarısız olan adaylara ikinci bir sınav hakkı daha tanır. Çoğu zaman bu ikinci sınav belirli bir bekleme süresinden sonra yapılır (yarım dönem, bir dönem veya bir sene). Bu sürenin verilmesindeki amaç öğrencinin uygun dersleri tekrar almasını sağlamak ve böylece ikinci sınav için daha iyi bir seviyeye gelmesine fırsat tanımaktır. Fakat öğrenci bu sınavda da başarılı olamazsa söz konusu kurumdan doktorluk unvanı alma hakkını kaybeder.

Tezler

Nasıl Başlayacaksınız:
Arkadaşınızın da aynı konuyu seçme olasılığı göz önünde bulundurarak konu seçimi yapmayın. Sadece size ilginç gelen konuları belirleyin. Üzerinde çalışacağınız konunun işiniz ve kariyerinizde bir çok kapı açabilecek bir anahtar olabileceğini göz önünde bulundurun. İlk adımınızı atmadan önce iyi düşünün.

Alanında kabul gören bir öğretim görevlisi ile çalışıyorsanız, sizin için çok daha fazla kapı açılır. Fakat bu, danışman seçiminiz için tek kriter olamaz ve olmamalı.

Profesörle iyi geçineceğinizden emin olun. Kendisine kolaylıkla başvurabilmeli ve onunla hiç tereddüt etmeden ve sınır tanımadan bir şeyleri tartışabilmelisiniz. Doğal olarak, fikirlerinizi açıkça ortaya koyamazsanız hazırladığınız özgün ve nitelikli bir tez olamaz.

Popüler bir alan seçmeye özen gösterin. Konunuz hakkında arkadaşlarınızla ve öğretmenlerinizle konuşun. Bazen umulmadık noktalardan büyük fikirler çıkabilir. Akademik yaşantınız boyunca tartışma yapmayı bir alışkanlık haline getirin. Bu sayede, daha kolay düşünür ve amacınızı belirginleştirebilirsiniz.

Önce bir konu belirleyin ve mümkün olduğu kadar çok derse katılmaya çalışın. Seçtiğiniz alanda neler olup bittiğini tam olarak kavramaya çalışın ve konuya hakim olun.

Profesörünüz sizi daha çok araştırma yapmaya teşvik edici tavsiye mektupları yazmalıdır. Bunun anlamı profesörünüze yaranmak zorunda olmanız demek değildir. Bütün yaptıklarınız aranızda doğabilecek rahatsız durumlardan kaçınmaktır. Ve tabii ki becerikli ve atik bir öğrenci olmak.

Doktoranın tamamlanması için iyi bir tezin sunulması ve savunulması gerekmektedir. Doktora tezinin aşamaları şöyledir; bir hipotezin ortaya atılması, araştırma sonuçlarının analizi ve yorumlanması ve çıkartılan sonuçlar. Tezin başarıyla tamamlanması şu anlamlara gelir. i-) Bu o kadar yoğun ve profesyonel bir eğitim deneyimidir ki bunun başarıyla tamamlanması kişinin zor bir problemin üstesinden başarıyla gelebileceğini ispatlar ve bağımsız olarak yaptığı bu çalışmada profesyonel seviyede başarıya ulaşıldığını gösterir, ii-) Çalışma sonuçları ilgili alandaki bilgilere önemli katkılarda bulunur. Doktora çalışmaları takım halinde de yapılabilir, yani bir projenin oluşturulmasında öğrenciler birlikte çalışabilir, fakat öğrenciler kendi yaptıkları çalışmaları savunmak zorundadır. Üniversiteler gerek doktora program kataloglarıyla gerekse bazı özel yayınlarla tezin nasıl hazırlanacağını, ne şekilde yazılacağını, iktibas gösterme yöntemleri vs. açıklamaktadır.

Tezin şekli
Bazı kurumlar, kabul edilen araştırmaların kısmen veya tamamen yayınlanmasına izin verebilir. Yayınlanmasına izin verilmiş çalışmaların sunulması halinde adayın yapması gereken başka şeyler vardır. Bu durumda tezde daha gelişmiş giriş, gelişme ve sonuç bölümleri bulunmalıdır. Ayrıca teze, tarih, metotlar ve sonuçlar hakkında daha detaylı bölümler eklenmelidir. Bütün kurumlar tezlerin bilim diliyle ve açık olarak yazılmasını isterler. Böylece aday, insanlarla açık ve etkili bir iletişim kurabildiğini ispatlamış olacaktır. Birçok kurum tezlerin İngilizce yazılmasını isterken bazıları da tezin başka bir dilde yazılmasını isteyebilir veya buna izin verebilir.

Tezlerin değerlendirilmesi için seçilen kişiler
Üniversitenin sözlü sınav komitesinin kimlerden oluştuğuna bağlı olarak birçok uygulama şekli vardır. Öğrencinin danışmanlarından oluşmuş bir kurul bulunabilir. Veya kurul, bölüm başkanı tarafından atanabilir (tabii dekanın izniyle). Diğer bir olasılık ise kurulun, dekan tarafından seçilmesidir. Bu teftiş kurulunun başkanı, doktora programlarından sorumlu dekan, bölüm başkanı, tez danışmanı veya fakültenin herhangi bir bölümünden üye olabilir. Bazı durumlarda denetime sadece kurul üyeleri katılırken bazen de halka açıktır. Bazı üniversiteler, denetleme kurulunu oluşturacak üyelerin fakültenin tüm gün çalışan öğretim üyeleri arasından seçilmesini öngörür. Bazı üniversiteler ise uygun üyelerin üniversite dışından tayin edilmesine izin verir. Fakat bu atamalar dekanın onayıyla olur. Bazen üniversite dışından gelen üyeler açıklanan minimum sayının dışında ek üye olarak kurula katılır.

Değerlendirme prosedürü
Birçok üniversitede sözlü bir final sınavı yapılması gerekmektedir. Bu sınavın içeriği, denetleme kurulunun kimlerden oluşacağı ve izlenecek prosedürün kuralları dekanın izleyeceği politika doğrultusunda değişebilir. Bazı bölümlerde, denetleme kurulu, hazırlanan tezin tatmin edici düzeyde hazırlandığına karar verirse sözlü sınav yapmaktan vazgeçebilir. Genel olarak araştırma danışmanı tez taslağını okumadan ve mezunlar dekanına tezin hazır olduğuna dair bilgi vermeden final sınavı programa konulmaz. Sınav programa konulduktan sonra, kurul üyelerine tezi okumalarına yetecek kadar zaman verilerek minimum bekleme süresi belirlenir. Savunmanın içeriği araştırma yapılan alana göre değişir. Bazı alanlarda savunma, temelde öğrencinin mantıklı analiz ve tartışma yapıp yapamadığını test eder. Bu sınavların içeriği, öğrencilerin düşüncelerini ve bazı konularda yorumlarını, kendilerini uygunluk ve anlattığı konuya hakimiyeti yönünden test eden kişilere karşı sunması ve savunmasından oluşmaktadır. Diğer alanlarda ise, öğrencinin deneysel sonuçları, bilgi toplama yöntemlerini ve sonuçların yorumlarını savunması gerekmektedir. Bu sınavlarda beklenen, öğrencinin araştırma sonuçlarında elde ettiği bulguları savunmasıdır. Denetleme kurulunun görevi tezi okuyarak ve sınav yaparak öğrenci hakkında karar vermektir. Kurul kararı açısından, genellikle bütün üniversitelerde çoğunluğun kararı geçerlidir. Çoğunluk tezi onaylarsa öğrenci doktorasını vermiş sayılır. Fakat bazılarında bir olumsuz oy adayın başarısızlığı anlamına gelirken, bazı üniversitelerde iki veya daha fazlası başarısızlık anlamına gelmektedir.

Final savunmasındaki başarısızlık
Eğer aday finalde başarısız olursa, belirli bir bekleme süresinin ardından (çoğu zaman üç ila altı ay arasında) ikinci bir sınava girebilir. Fakat bu öğrenci için son şanstır. Çünkü iki sınavdan fazla hak yoktur.

Tezlerin kopyası
Tezlerin bir kopyası doktora yaptığınız kurumun kütüphanesine, bir diğeri ulusal bilgi merkezine alınır. Bazen tezlerin bir kopyası da Michigan'da, Ann Arbor'da Uluslararası Üniversite Mikrofilmleri Merkezi'nde faydalanılması amacıyla fotokopi ve mikrofilm halinde bulunmaktadır.

Asistanlık

Master ve doktora öğrencilerine iki çeşit asistanlık verilebilir. 'Öğretim Asistanlığı (Teaching Assistanship)' ve 'Araştırma Asistanlığı (Research Assistanship)'. Öğretim Asistanlığı alan öğrenciler, öğretim görevlilerine ders sırasında yardım ederler. Araştırma Asistanlığı alan öğrenciler ise araştırma yapan bir öğretim görevlisine araştırması esnasında yardımcı olurlar. Master veya doktora yaptığınız bölümde asistan olmak zorunda değilsiniz. Farklı bir bölümde de asistanlık yapabilirsiniz.

Asistan olabilmeniz için öğretim görevlileriyle temasınız çok önemlidir. Sizi gözlemlemiş ve başarınıza tanık olmuş bir öğretim görevlisinden asistanlık almak daha kolaydır. Asistanlıktan kazanacağınız ücret, asistanlığınızın yüzdesine göre değişir. 20 saat asistanlık size in-state tution ödeme hakkını kazandırır. Yani eğitim harcınızı okulunuzun bulunduğu eyalette yaşayan diğer öğrencilerin ödediği miktarda ödersiniz. Görüşmeler sırasında bunları sormanız yerinde olacaktır. Bazı asistanlıklar eğitim harcınızın tamamını karşılar. Görüşmeniz sırasında bunun özellikle sorulması tavsiye edilir. Öğretim asistanlığı için dönem başlamadan evvel bir yeterlilik sınavı ve yönlendirme programı gerçekleştirilir. Bu konuda bölüm sekreteri ile mümkün olduğu kadar erken temasa geçmelisiniz.

New England Bölgesi

New England Bölgesi
Connecticut
Maine
Massachusetts
New Hampshire
Rhode Island
Vermont

Middle Atlantic Bölgesi

Middle Atlantic Bölgesi
New Jersey
Pennsylvania
Delaware
Maryland
New York

South Bölgesi

South Bölgesi
Virginia
Florida
Texas
West Virginia
Tennessee
North Carolina
South Carolina
Georgia
Alabama
Mississippi
Arkansas
Louisiana
Oklahoma
Kentucky

Midwest Bölgesi

Midwest Bölgesi
Ohio
Nebraska
Michigan
Indiana
Wisconsin
Illinois
Minnesota
Iowa
Missouri
North Dakota
South Dakota
Kansas

Southwest Bölgesi

Southwest Bölgesi
New Mexico
Arizona

West Bölgesi

West Bölgesi
Wyoming
Montana
Utah
California
Idaho
Oregon
Washington
Alaska
Nevada
Colorado
Hawai

AVUSTRALYA (FAVORİM OLAN)

'Terra Australis' Avrupalılar tarafından keşfedilecek en son topraklar idi. Bu mistik bölgeye dair söylenceler maceraperestlerin bilinmeze yolculuğunu esinledi. Güney ülkesinin resmen keşfi 1770'te Kaptan James Cook'un Botany Bay'e ayak basmasıyla olmuştur.
Yerli halklar, yeni göçler, tabiat ve kültür zenginliği, Avustralya'nın ABD ile ortak yönlerinden bazıları.
Avustralya, bağımsızlığına kavuşmak için ABD gibi mücadele etmek zorunda kalmamışsa da bugün bir eğitim ve turizm ülkesi olarak söz sahibi olma mücadelesi sürmektedir.

Gün geçtikçe daha fazla sayıda öğrenci yurtdışı eğitimlerinde Avustralya'yı tercih etmektedir. Bunun sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

a) Dünya Çapında Eğitim ve Öğretim
Avustralya yabancı öğrencilere, uluslararası alanda kabul gören ve dünya çapında imkanlar sağlayan bir eğitim ve öğretim sunmaktadır. Önde gelen işverenler ve profesyonel organizasyonlar, Avustralya eğitiminin kalitesini takdir etmektedir.

Mükemmelin peşinde olma, Avustralya üniversitelerindeki bilgi ve araştırma-geliştirme çalışmalarının en önemli parçalarından biridir. Avustralya'da mesleki eğitim ve öğretim yoluyla, ticaret ve sanayi alanlarında başarılı olmak için gerekli yeteneklerin gelişmesi sağlanmaktadır.

Avustralya, eğitim ve öğretim sistemlerini sürekli olarak yenilerken, bilimde mükemmellik ve öğrencilerin çevre duyarlılığı gibi geleneksel değerlerin en önemlilerini de muhafaza etme amacını gütmektedir.

b) Kalite, Farklılık ve Erişim Kolaylığı
Avustralya öğrencilere yüksek kalitede eğitim ve öğretim imkanları sunmaktadır.

Avustralya üniversiteleri, beşeri bilimler ve işletmeden mühendisliğe, tıbbi bilimlerden hukuka kadar geniş bir alanda lisans ve lisansüstü eğitim vermektedir.

Avustralya'daki özel veya devlete ait mesleki eğitim ve öğretim kurumları muhasebe ve uygulamalı bilimlerden ticari çalışmalara, pazarlamadan turizme uzanan bir alanda öğrencilerin ve endüstrinin ihtiyaçlarına cevap veren bir eğitim sunmaktadır.

c) Eğitime Esnek ve Yenilikçi Yaklaşımlar
Avustralya okulları, ileri teknoloji ve eğitim programları ile öğretim ve araştırmaya esnek ve ilerici bir yaklaşım imkanı sağlamaktadır.

Seksen yıllık tecrübe ve hızla gelişen telekomünikasyon imkanları sayesinde Avustralya okulları, öğrencilere uzaktan eğitim (distance education) ile doğrudan ulaşmaktadır.

Avustralya aynı zamanda, dünyadaki en kaliteli programlara denk olan sürekli eğitim programları ile profesyonel yeteneklerin ve kişisel gelişimin devamlı olarak ilerlemesine yönelik imkanlar sunmaktadır.

d) Yüksek Eğitim Standardı
Avustralya'da eğitim görmek, bu ülkedeki yaşama alışmak ve İngilizce konuşma yeteneğini ilerletmek açısından faydalıdır.

Avustralya okulları akademik, kişisel ve sosyal olarak denemeye değer ve gelecek vaad eden programları ile yüksek bir eğitim kalitesine sahiptir. Bu okullar:
- öğretim görmek için geniş bir konu yelpazesi
- iyi eğitimli öğretmenler
- ileri teknoloji kullanımı
- İngilizce ve diğer yabancı dillerin öğrenilmesini teşvik
gibi özelliklere sahiptirler.

e) Öğretme Tarzı
Öğrenciler, öğretmenin yönlendirmesi, grup etkinlikleri ve bireysel öğrenme metodlarıyla eğitilirler. Güven, girişim, eleştirel ve analitik yeteneklerin gelişmesini amaçlayan öğrenci merkezli yöntemler kullanılmaktadır.

f) Üniversite Eğitimli Öğretmenler
Avustralya'da öğretmenlerin tümü yüksek öğrenim mezunu, eğitim ve öğretim uygulamaları konusunda eğtitimlidir. Lise öğretmenleri aynı zamanda belirli branşlarda uzmanlaşmışlardır.

g) Milli Nitelikler Sistemi
Avustralya lise eğitimi, mesleki eğitim ve üniversite sektörlerinde ülke çapında tutarlı ve esnek bir çerçeveye sahiptir. Buna Avustralya Nitelikler Çerçevesi (Australian Qualifications Framework-AQF) adı verilir. AQF, her seviyeden ve sektörden bir diğerine geçişin mümkün olduğu bir yapıya sahiptir. AQF, Avustralya hükümeti tarafından onaylanmakta ve bütün Avustralya'da kabul görmektedir.

h) Makul Harçlar ve Yaşam Masrafları
Avustralya'daki eğitim masrafları, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında yabancı öğrenciler için daha uygundur.

Avustralya hükümetinin yakın zamanlarda yaptığı bir araştırmaya göre Amerika ve İngiltere'deki toplam eğitim masrafları (harçlar ve yaşam masrafları dahil) Avustralya'ya göre oldukça yüksektir.

i) Öğrenci Menfaatlerinin Korunması
Avustralya kanunları, yabancı öğrencilere sunulan eğitimin yüksek kalitede olmasını ve ödenen ücretlerin korunmasını garanti altına almaktadır.

Avustralya okulları, yabancı öğrencilere sundukları derslerle ilgili kayıt ve onay işlemlerinde, ilgili kanunlara uymak zorundadırlar.

Ayrıca, pek çok özel Avustralya okulu öğrencilerin eğitimlerini tamamlamalarını garanti altına alan "Tuition Assurance Schemes"in üyesidir.

j) Okurken Çalışma İmkanları
Öğrenciler, bazı şartları yerine getirmek kaydı ile, eğitimleri esnasında çalışabilmektedirler. Sömestrlerde haftada yirmi saat, tatil dönemlerinde ise full-time çalışmaya izin verilir. Avustralya okulları, hem iş imkanı sağlayarak hem de öğrenci istihdam servisleri yoluyla bu öğrencilere yardımcı olmaktadırlar.

k) Kişisel Güvenlik
Avustralya, dünyadaki en güvenli ülkelerden birisidir. Suç oranları düşük, politik kargaşalar çok sınırlıdır. Öğrencilerin eğitimlerinin güvenlik sebepleriyle kesintiye uğrama ihtimali oldukça zayıftır.

l) Çok-kültürlü Toplum
Avustralya, dünyanın en uyumlu çok-kültürlü toplumlarından biridir. Avustralyalılar, açık ve arkadaş canlısı insanlardır.

m) Farklı Kültürlerden Yabancı Öğrenciler
Avustralya okulları, Asya-Pasifikten pek çok öğrenci için ilk, Kuzey Amerika ve Avrupa'dan pek çok öğrenci için ise giderek çekici hale gelen bir seçenektir.

Avustralya üniversitelerinde, İngilizce enstitülerinde, mesleki eğitim ve öğretim kurumlarında binlerce yabancı öğrenci eğitim görmektedir. Bu yüzden, pek çok okulda güçlü yabancı öğrenci birlikleri bulunmaktadır.

Araştırmalar, yabancı öğrencilerin Avustralya'daki eğitimlerinden memnun olduklarını göstermektedir. Avustralya üniversitelerinden mezun olanlar arasında kurulan ve giderek büyüyen iletişim ağı, Avustralya'daki eğitimin başarısının bir göstergesidir.

n) Yabancı Öğrencilere Destek Hizmetleri
Avustralya'daki okullar, dini ve kültürel ihtiyaçlara karşı duyarlıdır, öğrencilerin yeni çevrelerine uyum sağlayabilmeleri, Avustralya'da yaşamı öğrenebilmeleri ve eğitimlerini tamamlayabilmeleri için bir dizi destek ve düzenleme hizmeti vermektedirler

Eğitim Sistemi

Avustralya okul sistemi, devlet okulları ve özel okullardan oluşmaktadır. Pek çok özel okul, dini veya etnik gruplarla işbirliği içinde kurulmuştur.

Büyük şehirlerden küçük kırsal veya kıyı kasabalarına kadar bütün okullar, eğitim standartlarını yüksek tutmaları için Avustralya hükümeti tarafından denetlenmektedir.

Avustralya'daki okullar, Avustralya toplumundaki çeşitlilikleri yansıtır ve farklı kültürel-etnik geçmişe sahip öğrencilerin ihtiyaçlarına karşı oldukça hassastır.

Yabancı öğrenciler, devlet okullarının tümüne ve özel okulların büyük bir kısmına kayıt olabilirler. Bazı özel okullar ise sadece yabancı öğrenciler içindir.

Avustralya eğitim sistemi, dört geniş kategoride incelenebilir: Bunlar;

1- İlkokullar
2- Orta okul ve liseler
3- Mesleki ileri teknik eğitim ve gelişim okulları (TAFE - Technical and Further Education)
4- Yüksek öğretim kurumları olan Üniversiteler

Bu sektörlerden herhangi birinde okullar, devlete ait veya özel olabilir. Okullardaki eğitimle ilgili en önemli sorumluluk, devlet ve yerel hükümete aittir. Eğitim sistemi, küçük farklılıklar dışında bütün Avustralya'da temel olarak aynıdır. Mesela Batı Avustralya, Güney Avustralya, Queensland ve Northern Territory bölgelerinde, yedi yıllık ilköğretimin ardından beş yıllık ortaöğrenim gelmektedir. New South Wales, Victoria, Australian Capital Territory ve Tasmania bölgelerinde ise öğrenciler altı yıllık ilköğretimin ardından altı yıllık ortaöğrenimi tamamlamaktadırlar. Her iki sistemde de öğrenciler, ortaöğrenimlerini tamamladıktan sonra mesleki eğitime veya üniversiteye devam etme hakkına sahip olmaktadır.

Avustralya eğitim standartları, dünyanın önde gelen standartları ile başa baş gitmektedir. Bu, federal hükümet ve devlet kontrolünün Avustralya okullarının her seviyesinde etkili olmasının sonucudur.

Eğitim-Öğretim ve Gençlik İşleri Bakanlığı (DEETYA veya DETYA), ülke çapındaki eğitim politikalarından sorumludur. Bu, idari anlamda eyaletler arasında ancak küçük farklılıkların oluşmasına izin veren merkezi bir organizasyondur. Eğitimde, bu şekilde bir milli çizginin benimsenmesinin en büyük faydası, eğitimin esnek ve taşınabilir olmasını mümkün kılmasıdır. Bir başka deyişle, Victoria'da liseyi bitiren birisi eğitimine Tasmania'da kolaylıkla devam edebilmektedir.

Yabancı öğrencilere eğitim veren okullar ilk olarak devletten veya bölgenin eğitim bakanından, ilgili meslek ve sanayi kuruşlarının eşliğinde onay almalıdır. Daha sonra DETYA, bu kayıt olmuş okulların merkezi tescillerini (CRICOS) yapmaktadır.

Ulusal veya yerel eğitim otoriteleri, daha sonraki değerlendirmeler ve eğitimin daha rahat devamı için, lisede alınan dersleri akreditasyona tabi tutar ve tescil eder. Lise eğitiminde okulların daha geniş bir yelpazeden öğrenciye eğitim verebilmeleri için öğrenci başarı prosedürleri çeşitlendirilmiştir. Bu tedbirler, lise sonrası eğitim ve öğretim imkanlarının artmasını ve çeşitlenmesini sağlamaktadır. Yani öğrenciler, lise eğitimlerini nerede tamamladıklarına bakılmaksızın yüksek öğretim kuruluşları tarafından eşit muameleye tabi tutulmaktadır.

TAFE dersleri de, liselerinki ile aynı veya benzer kuruluşlar tarafından onaylanmaktadır. Mesleki eğitime odaklanmış olan TAFE dersleri, geniş bir pratik uygulama alanına sahiptir. Bu yüzden, sanayii temsil eden çeşitli kuruluşlar da onaylama sürecine katkıda bulunabilmektedirler. Böylece öğrenciler, eğitim aldıkları sanayi dalındaki pratik uygulamalarla ilgili en güncel bilgilere ulaşma imkanına da sahip olmaktadırlar.

Özel okullar, öğrenci yetiştirdikleri endüstriler ile yakın işbirliği içindedirler ve pek çoğu TAFE seviyesinde vasıflara sahiptir. Özel okulların kalitesini garanti altına alan bir başka düzenleyici kuruluş ise ACPET'tir (Australian Council of Private Education and Training).

Özel İngilizce dil merkezleri veya ELICOS (Yabancı Öğrenciler için Yoğun İngilizce Programları) da ulusal eğitim otoritelerinden onay almak zorundadır. ELICOS Derneği, İngilizce eğitiminin düzenlenmesi için kurulmuş bağımsız bir organizasyondur ve üyelerine bir dizi etik uygulama empoze etmektedir. Aynı zamanda, hükümet ile iletişim kanalı olarak da faaliyet göstermektedir.

Bu durum, sadece öğretimin değil, Avustralya'da İngilizce eğitimi gören öğrencilere sağlanan destek ve hizmetlerin kalitesinin de garanti altında olmasını sağlar.

ELICOS dersleri, derslerin ve öğretmenlerin kalite standartlarını belirleyen National Accredition Scheme (NEAS) tarafından onaylanmaktadır.

Eğitim Süresi
Avustralya'da üniversite öncesi eğitim, bir yıl anaokulu ve onu takiben 12 yıllık ilkokul ve ortaöğrenim olarak toplam 13 yıldır.