... gelmeyin. Ben Almanya (Mannheim) dogumluyum ve 23 senedir burda yasiyorum. Benden yaslilarin anlatiklarina göre 20-30 sene önce iyi yasam vardmis burda. Almanya 10-15 sene önce batmaya basladi ve dahada batiyor.
Dedem ve Babam buraya geldikleri zaman her yerden is fiskiriyordu. Fabrikalar ve Firmalar "bana isci lazim" diye bir birlerine girisiyorumus

.
Kendimi örnek olarak veriyorum:
'81 dogumlu
1998 Orta Okul
1998-2002 Meslek Okulu (gibi birsey, hem okul hem is yeri, 33% Okul/66% is yeri)
2004 Lise
2004- bugün Üni.
Orta okulu bitirdikten sonra is bulmak icin Meslek okulu MECBUR, meslek ögrenmeden kimse ise almiyor. Meslek okulu 3,5 sene, 3,5 sene boyunca normal isci gibi calisiyordum. Yani 2 hafta is yeri, 1 hafta okul. Aldigim para 500-600 €. Meslegi bitirdikten sonra 1000-1100 € (ayda 160 saat is icin). Is bulmakta zor, 5 milyon issiz var almanyada. Meslek okulunu bitiren cok, ama bitirdikten sonra is bulamayanda cok. Ben bile zor is bulurum, ünide okudugum halde..
Diyelim aylik 1000€ kazandim:
60m² Kiralik daire -- 450€
Su ve Elektrik -- 90€
Telefon/ADSL -- 60€
2 kisilik 1 hafta icin alis veris 50€(yemek ve icecek) -- 200€ (4 hafta)
'99 Model Toyota Corolla, vergi ve sigorta -- 100€
__________________________________________________ _
Toplam -- 100€
Bir paket sigara 4€, 1L Benzin 1,30€-1,40€, 1 kutu Cola 1€, 500g Ekmek 1€
Gördügünüz gibi € nun burdada degeri yok. Bizim millet yazin izine gidince deli gibi alis veris yapiyorlar türkiyede. Bunun nedenini yukarda görüyorsunuz. Almanyada € degeri türkiyede YTL nin degeri gibi. YTL ile mesela tayland'da izin yapsaniz ayni hesaba gelir. YTL nin degeri orada yükselir.
Türkiyenin ekonomisi büyük bir hizla büyüyür, bunu Avrupada görüyor ve biliyor. Avrupanin sirketleri coktan biliyor, türkiyede üretiyorlar senelerdir, ve dahada cogalacak. Önemli olan € türkiyedeki degeri degil. Türkiyenin gücüne inanin, günü gelecek türkiyede yasam almanyadan güzel olucak. Öyle olmasa avrupa türkiyeyi 1000 yilda AB ye almaz.
Bu almanlar senelerdir kendi ülkelerine inanmiyor, sonucunu görüyoruz... iszislik ve parasizlik artiyor.

IRMAGININ AKISINA ÖLÜRÜM TÜRKIYEM