Cvp: Özel Eğitim(Bilim ve Sanat Merkezleri)
Üstün zekâyı kısaca beyin fonksiyonlarının yüksek düzeyde ve hızlı olarak çalışması olarak tanımlamak mümkündür. Hızlı ve kolay öğrenme, soyut kavramları algılama, kavramlar ve nesneler arası ilişkileri tespit etme gibi pek çok yönüyle üstün bir performans gösteren bu grup, yetenekleri ve duygusal yaklaşımları yönünden de farklılıklar göstermektedir.
Üstün zekâ /yetenekli öğrenci grubu hızlı düşünerek çabuk sonuca ulaşma, genellenme yapabilme, orijinal görüş sahibi olma, meraklı olma gibi özelliklerinin yanı sıra; inatçı, isyankâr, ilgi bekleme, karmaşık şeylerle uğraşmayı sevme, aşırı hareketlilik gibi tutum ve davranışlarıyla da eğitiminin; kendi yaş grubu içerisinde ve örgün eğitim kapsamında düşünülmesi mümkün değildir. Bu bağlamda Türkiye’de ve dünyada çeşitli arayışlara girilmiştir.
TÜRKİYEDE:
1.1997 genel nüfus sayımlarına göre üstün yeteneklilerin genel nüfusa oranı % 2 dir. Bu oran 452.000 0–16 yaş arası bireye karşılık gelmektedir.
2.Üstün Yeteneklilerin eğitimine yönelik çalışmalar 1960’lı yıllarda başlatılmış olmasına karşın, 2000’li yıllara kadar sürdürülen bu çalışmalar, pilot uygulamalar olmanın ötesine geçememiştir.
3.İstanbul Beyazıt İlköğretim Okulu’nda İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi’nden Prof.Dr. Ümit Davaslıgil’in öncülüğünde yürütülen Üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilerin eğitimi, kaynaştırma sınıfları yöntemiyle yapılmaktadır. Alt yapı ve fiziksel donanım eksiklikleri bu kurumda çalışmalardan yeterli verim alınmasını engellemektedir.(29.11.2003 tarihli Zaman Gazetesi haberi ”Üstün Zekâlı Çocukların Bir Bilgisayarı Bile Yok” )
4.TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi üstün yetenekli öğrencilerin eğitiminde, orta öğretim açısından, önemli bir açığı kapatmaktadır.
5.Son yıllarda yaygınlaşan Bilim ve Sanat Merkezleri uyguladığı eğitim modeliyle üstün ve özel yetenekli öğrencilerin eğitiminde, önemli bir açığı kapatmaya aday bir görünüm
Sergilemektedir.
DÜNYADA:
Üstün ve özel yetenekli öğrencilerin eğitimiyle ilgili dünyadaki çalışmalar Türkiye’ye göre daha eskiye dayanmaktadır. Amerika’da Avrupa ülkelerinde üstün ve özel yetenekli çocukların ailelerine yönelik çalışmalar ile öğrencinin eğitimini hedef alan çalışmalar çeşitli şekillerde sürdürülmektedir.
|