|
Gerçek Mesajı Gönderen panda79
avrupa, insanlarımızın gözünde ekmek kapısı, kadınların en kolay olduğu, herkesin lüks otomobillerle gezdiği biryer gibi görünüyor. anlatılan avrupa efsaneleri, banka kredileri ve araba kiralama şirketleri sağolsunlar, bu izlenimi güçlendiriyorlar.
yurdum insanı da bunlara bakarak, avrupanın en yüksek standartlarda yaşam sunduğunu zannediyor.
her iki tarafıda iyi bilen biri olarak bi karşılaştırma yapmak istiyorum,
- sigorta :
avrupada herkes zorunlu olarak sağlık sigortasına sahip. ama yurdum insanı 50 lira fazla maaşım olsun, ssk olamasa da olur yanılgısı içinde hayatını sorunlarla geçiriyor. ben ssk hastanesi veya devlet hastanesi çekemem diyenlere, yıllık 700-800 ytl gibi bir paraya özel sigorta da yapılıyor. avrupada daha ucuz değil...
- kazanç :
avrupada vasıfsız işçi yok. maaşlar 1200 € civarında (200 aşağı veya meslek durumuna göre çok daha fazla da olabilir)
yurdum insanı ne iş olursa yaparım maıtğı ile heryere başvurusunu veriyor, meslek sahibi elemanın da kazancını düşürüyor. ama meslek sahibi bir kişinin ortalama kazancı 800-900 ytlnin altında değil. asgari ücret geçerli mesleği olmayanlar için geçerli.
- masraflar :
sigara, avrupada 4-5 € civarında ama ucuz alternatifler de var, boş filtreli sigara kağıtları ve doldurma aparatlar vs.
türkiyede 2 ile 4,5 ytl arasında değişiyor
ekmek, 30 kuruş, avrupada aynı ekmek yaklaşık 70 cent kadar, elektrik su vs. avrupada aylık yaklaşık 100-120 € kadar , türkiyede 50-60 arası, eğlence için bir gece, 2 kişi için en az 150 € , türkiyede ortalama bi eğlence 40-50 ytl...
bunları daha da uzatmak mümkün ama gerek yok.
gidemeyen pişman, giden bin pişman...
orada doğup büyüyen burada yapamaz, geri dön çağrısı yapan arkadaşlar, aklınızda bulunsun. benim tanıdığım tüm avrupadan kesin dönüş yapanlar (babam da buna dahil) tüm paralarını kaptırdılar sağa sola...
yavaş yavaş alışarak gelenler var, bunlaruın dıurumu daha iyi...
almanyada yaşayıp yazları antlya alanya vs. yerlerde çalışan arkadaşalrım var, 5 ay burada, 7 ay almanyada. gayet mutlu...
uzun oldu ama bence okumanıza değer. avrupa için birbirimizi kırmaya gerek yok...
|