View Single Post
Eski 21-04-08, 17:18   #9 (permalink)
apsikama
Yabancı

Giriş Tarihi: 24-03-2008
Rep Puanı: 2375
apsikama Rütbe: Artı 11apsikama Rütbe: Artı 11apsikama Rütbe: Artı 11apsikama Rütbe: Artı 11apsikama Rütbe: Artı 11apsikama Rütbe: Artı 11apsikama Rütbe: Artı 11apsikama Rütbe: Artı 11apsikama Rütbe: Artı 11apsikama Rütbe: Artı 11apsikama Rütbe: Artı 11
Rep Gücü: 0
Varsayılan C: Bireysel emeklilik

Bilindiği gibi bu sistem yatırımcıların birikimlerini çeşitli alanlarda değerlendirmek ve gerektiğinde ikinci bir emekli maaşını almasını sağlamaktır. Ancak özellikle büyüme amaçlı hisse senedi fonlarının katılımcıya yeteri kadar kazanç sağlamadığını düşünüyorum.

Büyüme amaçlı hisse senedi fonlarında çok sayıda hisse senedi seçilmektedir. Ama içlerinde yıllardır prim yapmayan hisse senetleri de tutulmaktadır. Mesela yirmi adet hisse senedinden oluşturulan bir fonda sadece dört – beş adet hisse senedi prim yapmakta diğer hisseler ise tabiri itibariyle sürünmektedir. Prim yapmayan veya yapma ihtimali düşük olan hisseleri seçmenin mantığını anlamak zor.

Bunu böyle yapmak yerine beklentileri kuvvetli ve prim potansiyeli yüksek dört-beş adet hisse seçilseydi. Yatırımcıların kazançları daha fazla olurdu. Mesela bir portföyde yirmi hisse senedi bulundurmak yerine Enka, Türk Traktör ve Ereğli gibi son üç-dört yıl içerisinde ciddi primler yapan hisseler seçilseydi büyüme amaçlı hisse senedi fonları yatırımcıların yüzünü fazlasıyla güldürecekti. Dolayısıyla hangi mantıkla bu portföy oluşturuluyor anlamak mümkün değil. Ayrıca kısa vadeli al-sat yaparak yıllık bazda hiç prim yapmayan hisselerden bile % 100 oranında kazanç sağlamak mümkündür. Ama fon performanslarına bakıldığında bunun yapılmadığını görüyorum. Hisse senedi fonunu seçen yatırımcılar borsayı takip edemediği için fonlara güvenmektedir.

Gördüğüm kadarıyla bu fonu seçenler sermaye piyasalarında kaderiyle başbaşadır. Her ne kadar fon değiştirme seçenekleri de olsa bunları yatırımcıların çoğunun becerebileceğini zannetmiyorum. Sermaye piyasalarındaki olağandışı gelişmelerde yatırımcı yalnız kalmaktadır. Her yatırımcı uzmanlar gibi piyasalardaki gelişmeleri takip edemez ve değerlendiremez. Dolayısıyla bu mevcut durumu fonların yatırımcıların sırtından geçinmek amacıyla kurulduğu gibi yanlış bir düşünce içinde de olmak istemiyorum. Ama görünen tablo bu. Yani yatırımcılar fonların hiç umurunda değil gibi sanki. Borsa inmiş – çıkmış yatırımcı kazanmış – zarar etmiş fonları hiç ilgilendirmiyor.
apsikama çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla