View Single Post
Eski 17-04-08, 01:09   #9 (permalink)
Erdemalp
Geçerken Uğradım

Giriş Tarihi: 07-03-2005
Rep Puanı: 2412
Erdemalp Rütbe: Artı 11Erdemalp Rütbe: Artı 11Erdemalp Rütbe: Artı 11Erdemalp Rütbe: Artı 11Erdemalp Rütbe: Artı 11Erdemalp Rütbe: Artı 11Erdemalp Rütbe: Artı 11Erdemalp Rütbe: Artı 11Erdemalp Rütbe: Artı 11Erdemalp Rütbe: Artı 11Erdemalp Rütbe: Artı 11
Rep Gücü: 66
Varsayılan C: Polonyada Yaşam ve Eğitim

Alıntı:
Gerçek Mesajı Gönderen yNsr Mesajı Göster
bende diğer ülkeler arasinda polonyayi favori görüyorum
zaman ayirip cevapladiğin için teşekkürlerimi iletirken ufak bi soru paketi daha hazır ettim onuda ikram edeyim
-bende yeterli ingilizce yok, ne lehce ne ingilizce benimkisi biraz ayran tahteravalli ilişkisini anımsatiyor)
-Çalişma izni warmi part-time (varsa ne kazanilir) birde burs alinilabiliyormu
-öğrenci olarak gelinince diğer ülkelere gitme fırsatida doquyormu. (hep Berlin'e gitmek istemişimdir manacik onuda aradan cıkartabilirmiyim.)
-üniversite secimini nasıl yapabiliriz bi kaynağı felan varmi gelmek istesek kalitesi olsun, fiyati olsun öğrenebileceğimiz bi kaynak(ki en iyi kaynak sen gibi görünüyorsun
-geleceğimiz zaman nasıl bi yol izlemeliyiz oradaki işlemler için (orta direk bi aile için tuzlu gelirmi?)
-iklim olarak nasıl mesela sen türkiyeden neredensin bulundun şehre kıyasla iklim kosullri nasıl.
tekrar teşekkür ederim
1. Tabi o zaman ilk once ingilizce isini halletmen gerek, yani buradada ingilizce kursuna gidilebilinir ama ne kadardir hic bilmiyorum, bir kac yere sormaya calisirim aylik, senelik tarzinda.

2. Calisma izni tarzinda birsey ariyorlar mi bilmiyorum. Yani benim arkadasim staj yapiyor simdi bir yerde ama soyle bir durum var. Sonucta part time calismak istesen bile lehce bilmeden bu biraz imkansiz gibi. Kime nasil hizmet edeceksin, hani desek bulasik yikasan falan sonucta yine bir sekilde iletisim icin gerekli olacak. Ikincisi burada parttime cok az para veriyorlar. Yani barmen bir kiz arkadas var ki, turkiyede onun capinda az manken vardir sanirim, saatine 3 ytl filan aliyor barda calismak icin. Dedim sen buralarda harcaniyorsun, turkiyede sirf seni izlemeye 10 ytl verirler. Neyse konumuza donelim

3. Ogrenci olarak geldiginde birincisi polonya artik schengen ulkesi yani shengene uye olan her ulkeye gidebilirsin. Onun disinda burada ogrenciler Temporary Resedence Card i tarzinda bisey aliyorlar. Onun ile polonya vatandasi statusunde oluyorsun ve bir havaalanina gittiginde direk avrupa birligi vatandaslarinin girdigi kapiyi kullanarak girebiliyorsun. Kuyruk derdi yok yani...

4. Vallahi benden ne kadar kaynak olur supheliyim aslinda, yani kendi universitem hakkinda haber verebilirim. Bunun icin en guzel kaynak bilmiyorum ama soyle birsey olabilir. Polonya konsoloslugunda buradaki universiteler hakkinda bilgiler olabilir. Kendi universitemden yola cikarsak yillik 2000 dolar civarinda normal ogretim yani marketing, finance tarzinda... Makul bir fiyat denilebilir. Genel olarakda polonyada ilk 10 da yer alan (sanirim 10. cu ) bir universite.

5. Gelme karari aldiktan sonra, ilk basta burada bir uni belirlemelisin onunlabaglantiya gecip ucrette filan anlasip sana vize alabilmen icin gerekli dokumanlari gonderirler, onunla vize alirsin. Onun disinda baglantiya gectigin universite sana yurtda ayarliyacaktir. Aylik sehirden sehire degissede 100 ile 200 ytl arasinda iyi yurtlar bulabilirsin. Ben 125 ytl civari bir yurtta kaliyorum ve turkiyede 400 ytl esdegerinde ki yurtlar gibi denilebilir. Onun disinda aylik 400 ytl ile rahatlikla gecinebilirsin. Yani cok fazla seylerden kismadan. icinde haftada bir kere eglenmekte dahil. Dogal olarak ilk bir kac ay masrafin cok olur ama sonra yavas yavas alisirsin. Yani orta direk bi aile icin aylik masraflarin tuzlu gelmez veya soyle demek daha dogru, turkiyede de baska bir sehirde okuyacak olursan aylik masrafin kadar masrafla yasayabilirsin.

6. Ben turkiyede bursada okuyordum ama antalyaliyim. Yani sicak memleketten. Kis agir geciyor yani - 15 gordugumuz zaman cok oldu. Ama sans midir artik bilmiyorum ruzgar fazla esmedigi icin cok etkilemedi. fakat bazen ruzgar esdiginde insanin nefesi kesiliyor. Soyle bir durum var, yurtlarda ve genel olarak heryerde isinma cok iyi. Yani ben butun kis yurda gelince ilk isim tshirt giymek oluyordu. Hatta eger yine kapali bir alana gideceksem, buradan cok saglam bir mont aldim, icime tshirtu giyip ustume montu gecirip disari ciktigim cok olmustur. Yani sogugu sorun etme bence.

Bu arada benim blog um da var. erasmusmacerasi.blogspot.com oradada yurttan filan fotograflar var bi kac tane. Bir incele istersen.
Erdemalp çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla