View Single Post
Eski 16-08-05, 14:38   #19 (permalink)
Mc_Opposite
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-08-2005
Yer: Bakü-azerbaycan
Rep Puanı: 2512
Mc_Opposite Rütbe: Artı 11Mc_Opposite Rütbe: Artı 11Mc_Opposite Rütbe: Artı 11Mc_Opposite Rütbe: Artı 11Mc_Opposite Rütbe: Artı 11Mc_Opposite Rütbe: Artı 11Mc_Opposite Rütbe: Artı 11Mc_Opposite Rütbe: Artı 11Mc_Opposite Rütbe: Artı 11Mc_Opposite Rütbe: Artı 11Mc_Opposite Rütbe: Artı 11
Rep Gücü: 0

Send a message via MSN to Mc_Opposite
Varsayılan Cvp: azerbaycan da okumak

Alıntı:
Gerçek Mesajı Gönderen renksiz
uzun süredir türkiyede yaşayan bir azeri olarak sanırım bir kaç yorum yapmak hakkımdır..
İlk başta "yok orası çok pistir,azeriler türkleri sevmezler,onların hepsi kırodur" yorumları cevaplayım.Bence bu tür yorumları yapan ya ermenidir,ya ermeni sempatizanıdır,ya türklerin kötülüğünü düşünen insanlardır,yada bilip bilmeden kulaktan dolma bilgilerle yorum yapanlardır (dileğim inşallah böyledir).
Gelelim objektif bir şekilde Azerilerin Türkiyeye bakış açılarını,ordaki yaşam şekilleri ,sosyo-ekonomik durumlarına,Türk kültürünün ordaki etisini incelemeye.
En başta şunu söyleyim Azerbaycanda Türkiye kültürü oldukça yaygındır (türk kültürü demiyorum,zira iki millette neticede türk).Size söyleyim yerel olarak yayın yapan en azından 3 tane Türkiye TV kanalı vardır (trt,stv,kanal d).Azerbaycanda o kadar az azeri kanalı vardırki nerdyse türk kanallarıyla eşittir.Azerbaycanda, Türkiyede şöhret olan çoğu insanın orda kasetleri cdleri bulunur.Çoğuda tanınır,sevilir ve dinlenir.Bunlar arasında en iyi örnek sanırım İbrahim Tatlısesle ile Tarkandır.Dolayısıyla sanırım eğer Azeriler Türklerden nefret etseydi bunların,hiç biri izlenmez dinlenmez ve tanınmazdı.Kaldıki şimdiki gibi hatırlarım,3-4 sene önceydi,Azerbaycana uçakla gittiğim gün,Türkiyede G.koreyi yenip dünya üçüncüsü olmuştu.Sokaklardaki sevinci ve Türk bayrağı sayısını görünce Türkiyedemeyim yoksa Azerbaycandamıyım diye şaşırmıştım.
Ne yazıkki ülkemin çoğu fakir durumdadır,bunun sebebi ise ordaki Monarşik sistemin gelir dağılımından kaynaklanıyor.Şuanki hükümetin (İlham aliyev hükümeti) ve eski haydar aliyev hükümeti hiç bir şekilde Azerbaycan halkının seçimi ve tercihi değildi/r.Ha derseniz 10 senedir bu düzen nasıl devam ediyor,dibinizde Rusya gibi bir devlet olunca oluyor işte.
Azerbaycanda Türkiyeyi seven çoktur ama sevmeyen vardır,nefret edende vardır.Bunun sebebi bir kısmının Rusya sempatizanı olduğundan bir kısmıda zamanında buraya iş yapmaya gelen türklerden yediği kazıklardan dolayı sevmezler.Bu arada Azerbaycanda herkes 2. dil olarak rusça bilir,ama bu rus sempatizanı oldukları anlamına gelmez.
Gelelim ordaki eğitime,orda okumak isteyen arkadaşlar için bir kaç tanınmış üniversite dışında başka yerde okumalarını hiç tavsiye etmem.Çünkü Azerbaycanda ne yazıkki rüşvet çok yaygındır ve buda ne yazıkki eğitim sisteminede net bir şekilde sıçramıştır.Kaldığın dersten para vererek kolaylıkla geçebiilyorsun ve nerdeyse hiç bir şeyde öğrenmiyorsun.Ne yazıkki bu sistemin liseye kadar indiğini bile söylüyorlar.
Alın size objektif bir şekilde iyisiyle kötüsüyle Azerbaycan,ama sanırım sogrulamanız gereken en son şey azerilerle-türklerin yakınlığı olacktır.Çünkü neticee 2 milette türk.
aynen sana katılıyorum ve ekliyorum...mayıs ayında azerbaycanın bi bölgesine gezide bulunmuştuk ve bişey beni çok mutlu etti ve gözlerimden bi kaç damla yaş indi...kahve gibi bir yer vardı...önünden geçiyorduk içeride ise yaşları 50-70 arasında adamlar vardı.bizim TÜRKİYE li oldugumuzu anlayınca (türk demedim!çünkü o zaman onlar farklı milletmiş gibi anlaşılır!) hemen ayaga kalktılar 70 yaşındaki adam bana sarıldı sanki önceden tanıomuş gibi...amca dedim neden böyle yapıon beni tanımıosunki...elleri titriodu adamın...oda aglamaklı bana bunları dedi: evladım benim abilerim vede babamlar çanakkalede şehit oldular aynı şekilde sizinde abileriniz kardeşleriniz kafkas savaşlarında şehit oldu...sizi görünce eski günler aklıma geldi...belki bu birlik beraberlik olmasaydı biz daha kötü bi durumda olurduk dedi...ve başladı aglamaya...bu olay beni çok etkiledi...
Mc_Opposite çevrimdışı