View Single Post
Eski 25-03-08, 05:59   #24 (permalink)
rethua
Geçerken Uğradım

Giriş Tarihi: 15-03-2007
Yer: Sverige
Rep Puanı: 236262
rethua Rütbe: Artı 11rethua Rütbe: Artı 11rethua Rütbe: Artı 11rethua Rütbe: Artı 11rethua Rütbe: Artı 11rethua Rütbe: Artı 11rethua Rütbe: Artı 11rethua Rütbe: Artı 11rethua Rütbe: Artı 11rethua Rütbe: Artı 11rethua Rütbe: Artı 11
Rep Gücü: 2380
Varsayılan C: İsveçte çalışmak ve okumak ?

Merhaba.

Şimdi daha öncede dediğim gibi,başkent dışında yada büyükşehirler dışında biyerlerde yaşarsanız eğer,masrafınız muhtemelen daha az gider.Kalmar daha güneyde ve stockholm'e oranla küçük biyer.Daha önce güneyde yaşayan bi arkadaşım ile geçen bi sohbette stockholm'ün ev kira fiyatlarının güneydeki yerlerle karşılaştırıldığında hemen hemen 2 katı falan olduğunu duydum.Öğrenci yurtları falan hakkında pek fikrim yok,ama biz stockholm'de merkeze oldukça yakın biyerde 2 odalı bi eve 375 euro gibi bi para ödüyoruz.
Kesin olarak bişey söylemeyim ama 200-250 euro arası bi fiyatta kira ödersin enfazla,bu ev olur yada yurt olur bilemem ama yurt olursa daha ucuz olur muhtemelen.İçki ve sigaran varsa bir an önce bırakmanı tavsiye ederim çünkü isveç'te en pahalı şeyler bunlar Yani masraflar biraz daha sana bağlı işin açıkcası.Dışarda yemek yemem,içki sigara içmem dersen eğer aylık 500 euro gibi bi fiyata geçinirsin rahatlıkla.Ama dediğim gibi kesin bişey söylememe imkan yok,belki kalmar'da olduğun için bu fiyatın çok daha altına geçinebilmende söz konusu olabilir.Bence yinede ortalama 500 euro'yu gözden çıkar her ihtimale karşı.Sonra duruma göre ayarlarsın kendini.

Burada herkes ingilizce konuşuyor iyi derece,yani o konuda bi sıkıntı çekmezsin.Ama olay iş konusuna geldimmi,hemen heryer isveççe istiyo.Netekim gazete dağıtma işi falan var,kalmar'da nekadar iş imkanı var bilmiyorum yine ama,muhtemelen bi iş bulursun.İsveççe çok zor bi dil değil,heleki ingilizcen varsa.Grammer'leri çok yakın,sadece telaffuzu zor,yinede çalışacak kadar öğrenmen nerden baksan bi 6-7 ayını alır muhtemelen.
Bide bu olay senin bölümüne bağlı birazda,bilgisayar falan okuyosan muhtemelen rahatlıkla iş bulursun.IT alanında oldukça fazla iş ve imkan var,bazen sadece ingilizce ile yetiniyolar.

Master'dan sonra yine kolay iş bulman bölümüne bağlı biraz ama,onu yapana kadar sıradan bi işte çalışırım,bişeyler yapana kadar geçinirim diyosan,isveççe bilmen yeterli.Ama hiç belli olmaz,eğer master süresince bölümünle alakalı bi iş bulmuşsan,zaten bitirdiğinde orada kalırsın muhtemelen.

Oturma ve çalışma izni için pek bişey diyemeyeceğim,yani masterdan sonra nasıl kalınır falan bilgim yok o konuda.Ama enkötü şartlarda bi kız arkadaş edinip,sambo yapıp burada oturma ve çalışma izni alabilirsin.

Benim bildiklerim bukadar Umarım işine yarar.
rethua çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla