Alıntı:
Gerçek Mesajı Gönderen rethua
Selam.
Forumda benimle birlikte,bikaç arkadaş daha var isveçte yaşayan.Devletin sosyalliği açısından doğru,nüfus az,imkanlar konusunda sınırsız bi devlet.Zaten göçmen ülkesi olduğu için(2 milyona yakın göçmen var) burda pek problem yaşamıyosun.İlk jenerasyon türkler buradaki imajı zedelemişler biraz işin açıkcası.Yani bazen 18 saat yorulmadan,ev araba için çalışıyolar diye geyik yapıyolar  Onun dışında 2. 3. jenerasyonla pek bi problemleri yok.Bu sene somali'den falan gelenler çok olmuş.Genelde şuanda onları pek seven yok,türkleri seviyolar.Irkçılık varsa bile asla bunu belli etmiyolar,yani herkesin saygısı var birbirine.
Hayat anlamında burada hemen herşey insanların hayatını kolaylaştırmak için yapılıyo.Ulaşım çok basit ve çok rahat.
Benim şimdilik aklıma gelenler bunlar.Sorularınız olursa çekinmeyin 
|
Selam
Buldum yaşayan biri sormak isterim bir kaç bişey
şimdi benim konuştuğum arkadaş stockholmde KTH'da okuyordu ve bana ayda 600 euro ya bir öğrencinin geçinebileceğini söyledi. benim başvurduğum yer ise Kalmar. kalmar hakkında bilginiz var mı ama acaba 500-600 euroya geçinilmez mi orada tahminen? çünkü 800 ve 1000 euro ya çıkan rakamlar gerçekten ciddi meblağlar. universiteye para vermeyelim derken paralı universite okumaktan beter olmayalım.
ikincisi orada benim gideceğim program ingilizce. ingilizcem yeterli seviyede master için.üstelik akıcı da konuşuyorum.ancak orada yaşayanların dili isveççe sonuçta. sizce orada çalışacak kadar isveççe öğrenmek çok zaman alır mı?
amacım en azından mcdonalds gibi part time işler bulup giderimin bir bölümünü karşılamak benim. bu mümkün mü? daha önce hem amerikada hem türkiyede mcdonalds ve benzer yerlerde çalıştım tecrübem de var..
son olarak da orada master ve doktora yapan bir insanın isveçte iş bulması ve orada oturum izini alması konusunda bilgi almak isterim. hiç olmazsa temelli kalamasam bile orada okulum bittikten sonra bir kaç yıl çalışıp tecrübe edinmek en büyük hayalim.
teşekkürler.