View Single Post
Eski 25-02-08, 18:14   #8 (permalink)
erdem88tr
Pskopat Borsacı

Giriş Tarihi: 29-12-2004
Yer: dar borsa koridorları
Rep Puanı: 3207806
erdem88tr Rütbe: Artı 11erdem88tr Rütbe: Artı 11erdem88tr Rütbe: Artı 11erdem88tr Rütbe: Artı 11erdem88tr Rütbe: Artı 11erdem88tr Rütbe: Artı 11erdem88tr Rütbe: Artı 11erdem88tr Rütbe: Artı 11erdem88tr Rütbe: Artı 11erdem88tr Rütbe: Artı 11erdem88tr Rütbe: Artı 11
Rep Gücü: 32178
Varsayılan C: Bütün hisse senedi önerileri ve yorumları...! ''4''

Dr.Yaşar Erdinç'e yukarıdaki yorumu için teşekkür ediyoruz..Bu haftaki para dergisine teknik analizini de yapmış detaylıca..Dikkat çekiyor Tukaş'ımız..Nasıl çekmesin ki..? Bu paralara kaç tane sağlam şirket kaldı ki?

*) Bu şirket 2000 yılında 17.7-trl satış üretebilirken,2007 yılında 171-trl net satış yapar hale gelmiş..

*)Bu şirket 2000 yılında yurtiçinde 3.500 satış noktasında satılırken,2007 yılında yaklaşık 60.000- satış noktasında satılır hale gelmiş..Dış pazarlarda 2006 yılında 63 ülkeye mal ihraç edebilmiş..

*) Bu şirket 5.000'den fazla çiftçiyle ''sözleşmeli tarım'' yapacak organizasyonu kurmuş..

*) Bu şirket 2001 yılında yıllık 40.000-tonu üretemezken,2006 yılında yıllık 100.000-ton üretir ve satar hale gelmiş..

*) Bu şirket gıda sektörünün tartışmasız 2 numarası olmuş,sahip olduğu üretim teknolojisi ve belgeleri ile yarattığı marka tüm dünyada ve Türkiye'de kabul görmüş..KALDER gibi güvenilir bir kuruluşun yaptığı değerlendirmeye göre ''tüketici güveninde'' tüm rakiplerini sollayarak 1.olmuş..

*) Bu şirket dönemsel faaliyet gösteren bir şirketken,2003 yılından itibaren geliştirdiği ürün çeşidi ve yatrımlar neticesinde,tam yıl üretim yapan ve 200 üzerinde ürün çeşidi üreten bir şirket olmuş..

*) Bilançosunda özellikle dipnotlarda saklı kalmış maddi değerleri veya yarattığı marka değerini burada konuşmayacağım..

PEKİİİİ,bu şirket neyi becerememiş....KAR üretememiş...Ama bunca gelişme ve büyümenin ve yatırımın bedeli deyin,ama kötü yönetim deyin...Neticede piyasa kar yoksa o şirkete prim de vermez(İstisnaları ve kurgulanmış hisseleri kastetmiyorum)(Tukaş'ın şu an ki sürünen fiyatları da aslında bu kötü performansı yansıtıyor)

ANCAAKKK,böyle gelmiş böyle mi gidecek??? Sanmıyorum..İşte nedenleri..

*) Oyak belirlediği ve kamuoyuna deklare ettiği strateji çerçevesinde kar üretmeyen hiç bir sektörde ve şirkette biz olmayacağız diyor..Bunun yanında,tüketiciyle birebir yüzyüze olduğumuz sektörlerden çıkacağız diyor..Yani TUKAŞ ya kar edecek ya da satılacak..Ya da önce kar edecek,albenili hale gelecek sonra satılacak..Buradan bu sonuç çıkar..Öyleyse,yönetim kurulunun ve üst düzey çalışanlarının koltuğu hiç de sağlam değil..Şirketi çiftlik gibi görme lüksleri artık yok..Kar odaklı bir yönetim göstermek zorundalar..Şirket çalışanları ve pazarlama elamanlarından aldığım bilgi şöyle: Satmak ve kar etmek konusunda üzerimizde büyük baskı var,bunalmış durumdayız diyorlar..Nihayet şirketin ve Oyak'ın aklı başına geldi..

*) Şirketin atmış olduğu adımlar da kara odaklanma felsefesinin bir işareti aslında..Şirkete para enjekte etme ve finansal borçlardan kurtulma hamleleri görüyorum..Artık bankaya kesilmeye son diyecekler bence..Önce 12-trl gayrimenkul satışı ve ardından %16 bedelliden gelecek yaklaşık 10-trl nakit..(Oyak avans olarak 7.2 trl peşin verdi şirkete!!Demek ki daha fazla faiz ödemeye tahammülü kalmadı!!) Ardından Manisa'da bulunan arazinin satışı ve en az buradan gelecek 2.7-trl..(Henüz açıklanmadı ama bu günlerde gerçekleşmesini bekliyorum,sırf şirkete para sokmak adına hızlanacağını düşünüyorum)..Bunların kabaca toplamı yaklaşık 25-trl..Az para değil,hele hele piyasa değeri 60-trl olan bir şirket için..Bu para ne tesadüf ki şirketin kısa vadeli finansal borçlarını tamamen kapatacak bir rakam!! (Zaten %16 bedelli kararını duyunca şaşırmıştım.neden %10-%20-%30 değil de %16 gibi küsuratlı bir rakam açıkladılar diye..Biraz kafa yorunca kısa vadeli finansal borçlarını kapatmaya yönelik bir atraksiyon olduğu sonucuna vardım..)

*) Bunun yanında kimsenin pek de haberdar olmadığı bir gelişmeyi aktarayım..Tukaş Ocak başı-Mart sonu dönemini kapsayacak şekilde ''Promosyonlu satış'' faaliyeti yürütüyor..Tukaş bayiliği yapan gıda toptancısı bir arkadaşımdan aldım bilgiyi..Dediğine göre baya tutmuş bu kampanya..ben 1 yerine 2 birim mal aldım promosyona katılmak ve kota tutturmak için diyor..Şu an tekrar aynı kampanyadan mal istemiş,kotamız doldu demişler..Bu kampanya belli ki satışları artırmış..Bunun yanında Tv.vs gibi promosyonun satışlara oranı nedir diye birlikte hesap ettik..Yaklaşık %6-%8 gibi bir promosyon maliyeti getiriyor..Ancak 2007/12 aylık maliye bilançosunda brüt satışlardan uygulanan %21'lik satış iskontoları ile kıyaslandığında çok akıllıca bir iş yapıyorlar gibi geldi bana..

*) 2008 de faaliyete sokacakları salça kapasitesi ve bunun da getireceği kabaca 24-trl ek satış hacmi ile birlikte yüksek oranda ciro ve kar artış rakamları yakalamaya gebedir bu şirket..Yatırım şirketlerinin çoğunlukla ittifak ettikleri gibi 2008 de iki sektörün öne çıkması bekleniyor..Birisi enerji diğeri gıda..Gıda fiyatları tüm dünyada artan bir trende girmişken,Tukaş'da tüm yukarıda anlattığım şirket bazındaki nedenler ve global konjonktürel nedenlerle 2008'i altın yıla çevirebilir diye düşünüyorum..

*) Sektörde beklenen satın alma ve ortaklık girişimleri,diğer şirketlere ve Tukaş'a da ayrıca bir ivme katabilir..

*) Tukaş'ın beklenen karlılığı yakalaması durumunda fiyatının da buralarda kalmayacağını söylemek için falcı olmaya gerek yok herhalde..Veya 2007/12 (maliye) bilançosunda brüt 224.588-trl satış yakalayan ve yukarıda bahsettiğim kapasite ve satış hamlelerinin etkisiyle 2008 yılında 280-290.trl satış üretebilecek bir şirketin satışı gündeme gelirse,kimse bu fiyatlardan yani 60-trl değer üzerinden el değiştireceğini ummasın..

*)Yukarıda anlattım,bu şirket sadece 2000/2001 yılından bu yana hangi tempoda büyümüş,görüyorsunuz..Bu şirket çok daha küçük ölçekli bir şirketken,henüz markası var bile denilemezken 4-dolar seviyelerinden halka arz edilmiş..Açın bakın uzun vadeli dolar grafiğini..Şimdi ise bu kadar gelişme ve büyümeye karşın kabaca 80-cent!! Pöhh..

alıntdıırrrrr
erdem88tr çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla