Alıntı:
Gerçek Mesajı Gönderen GoLdeM
Merhabalar
Benim birkaç öğrenmem gereken bilgi var,bu yüzden sizlere bi danışmak istedim.
Ben yaklaşık 2 ay önce İsveç'e okul projesiyle gittim,ordaki öğrencilerin evlerinde kalıp onlarla dolaşmıştık ve bir haftalık izlenimimde isveçi çok beğendim,gerek okulları,yaşam tarzları,kurallar vs. ardından Türkiye ye geldiğimde ordaki arkadaşlarımla irtibatımı kesmedim ve muhabbetimizi devam ettirdim ardından aklıma bi fikir geldi.Ben şuan meslek lisesi elektronik bölümündeyim.Bizim hocalarımızdan biri yurtdışında meslek lisesi öğrencilerinin değeri büyük ama ağır şartlarda çalıştırıyorlar falan demişti.Bende bunun için ordakilerle konuştum fakat onlarında fazla bir bilgisi yok.Benim soracağım sorular,bu benim son senem lisede lise bitince üniversite okumadan meslek lisesi diploması isveç te bana ne gibi avantajlar getirir,çalışabilir miyim veya maaşım,konaklamam,ihtiyaçlarım nasıl olur?
Diğer sorum ise üniversite sınavından sonra isveçte üniversite okumak istesem bana bir ücrete mal olur mu?(ordaki öğrenciler üniversiteye para ödemediklerini söylediler)Bunun için neler yapmalıyım? ya da bilindiği gibi meslek liselerinde 2 yıllık yüksek okullara geçiş olabiliyor sınavsız bu kuralı acaba isveç te de kullanabilir miyim? ve burda göreceğim eğitim için isveçce mi öğrenmem gerekicek?
Bunlar gerçekten şuan benim kafamı kurcalayan şeyler,yardımlarınızı bekliyorum
Şimdiden teşekkürler...
|
Merhaba arkadas;
meslek lisesi olayi ile baslarsak,bende meslek lisesi mezunuyum arti bide ayni bölum yani turizm universitesi 3.siniftan terkim.Tum bunlari toplayinca bana bu olayin bi faydasi olmadi suana kadar.Cevremde ne kadar turizmle alakali is varsa otel vs. hepsiyle kontaga girmeme ragmen.Sebep;her ne kadar iyi duzeyde ingilizce olsada öncelikle iyi duzeyde Isvec'ce sonra kagit uzerinde egitimini ispatlamak yani burdaki tabiriyle UTBILDNING yapmis olman ve son olarakta is tecrubenin oldugunu ispatlaman gerekmekte.Imkansiz demek dogru olmaya bilir ama Turkiyede ki meslek lisesi diplomani burda pekte takacaklarini sanmam.
Universite okumak olayina gelince,Turkiyede girdigin ÖSS sinavinin burasi icin bir espirisi yok,yani burda sinava gieyim aldigim puanla gelip orda okuyayim yok böyle bisey.Ama söyle bisey var Turkiyede okursun okudugun esnada okulunun ve bölumunun burdaki herhangi bir universite ile karsilikli anlasmasi varsa gecici olarak Erasmus ögrenci degisim programi ile gelirsin yada orda okulu bitirir sonrada tamamen senin tecrubene bagli olarak burdaki universitelerle kontaga girersin ve yuksek lisans ögrenci falan olarak gelebilirsin.
Turkiyede ki iki yillik universitelere sinavsiz gecis olayi Kapikule sinir kapisindan bu tarafa dogru olan kisimda gecerliligini kaybediyor.Eger ki birileri sana Turkiye ile Isvec kardes ulke yada Turkiyede ki kanun ve kurallar Isvec icinde gecerlidir demisse kullu yalan,yok öyle bisey.
Son olarak burda universitelerin paasiz oldugu konusu dogudur hatta ustune parada aliyosunda,sen önce yukarda yazdiklarimi bi yoluna koy para konusunada bi ara deginiriz.
Saygilar...