Tedavinizi aksatmayın!
Doktordan reçete alan kişilerin yalnızca yarısı, ilacını talimatlara uygun kullanıyor. Bunun en yaygın nedeni unutkanlık. Tedaviye uymamak, yaşam kalitesini düşürüyor.
Geçen haftaki yazımda ilaç etkileşimlerinden bahsetmiştim. Bazı ilaçların, başka ilaçlarla veya bazı besinlerle beraber kullanıldığında, yaşanabilecek problemleri anlatmıştım. Bugün de ilaç tedavisinin doğru uygulanmasının öneminden bahsetmek istiyorum.
Hasta davranışlarıyla ilgili çalışmalar, doktordan reçete alan kişilerin, yalnızca yarısının ilacı talimatlara uygun olarak kullandığını göstermektedir. Tedavi planına uymamanın nedenleri arasında, unutkanlık en yaygın olanı. Ancak esas soru, neden insanların ilaç almayı unuttuğudur. Sıklıkla psikolojik inkar mekanizması çalışır. Tedaviyle ilgili herhangi bir konu kişiyi önemli ölçüde endişelendirebilir ve hasta tedavi planına uyma isteğini baskılar. Hasta olmak endişe kaynağıdır ve ilaç kullanmak hastalığı anımsatır. Tıbbi planla uzlaşmamanın diğer nedenleri, tedavinin masrafı, zahmetli olması ve olası korkulan yan etkilerdir.
|