View Single Post
Eski 22-10-07, 01:42   #2 (permalink)
|Sεfα|
Dünya dipsiz bir kuyu...

Giriş Tarihi: 25-10-2006
Yer: Eskişehir - İstanbul
Rep Puanı: 162521996
|Sεfα| Rütbe: Artı 11|Sεfα| Rütbe: Artı 11|Sεfα| Rütbe: Artı 11|Sεfα| Rütbe: Artı 11|Sεfα| Rütbe: Artı 11|Sεfα| Rütbe: Artı 11|Sεfα| Rütbe: Artı 11|Sεfα| Rütbe: Artı 11|Sεfα| Rütbe: Artı 11|Sεfα| Rütbe: Artı 11|Sεfα| Rütbe: Artı 11
Rep Gücü: 1625350
Arrow ● |sεғα|'ηıη кişisεℓ ѕαчғαѕı ●

Burada Size Nokia N73 Hakkında Bilgi Vermeye Çalıştım...

[IMG]http://img65.yukle.tc/images/6429*******************.gif[/IMG][IMG]http://img65.yukle.tc/images/6429*******************.gif[/IMG]

[IMG]http://img65.yukle.tc/images/6429*******************.gif[/IMG][IMG]http://img65.yukle.tc/images/6429*******************.gif[/IMG]

η73

Kod:
N73 GENEL ÖZELLİKLERİ

UMTS: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 
Boyut: 110 x 49 x 19 mm 
Ağırlık: 116 g 
Ekran: TFT, 256K Renk
Çözünürlük: 240 x 320 Piksel, 36 x 48 mm 
Zil Sesleri: Polifonik (64 kanal), MP3 
Titreşim: Var 
3D Ses Stereo Çift Hoparlör
Kart Slot: miniSD, Hot Swap Özellikli
42 MB Paylaşımlı Hafıza 
Data GPRS Sınıf: 10 (4+1/3+2 slots), 32 - 48 Kbps 
EDGE Sınıf: 10, 236.8 Kbps 
3G: Var, 384 Kbps 
WLAN: YOK
Bluetooth: Var, v2.0 
Kızılötesi: Var 
USB: Var, v2.0 
İşletim Sistemi: Symbian OS 9.1, S60 3rd Edition 
Mesajlaşma: SMS, MMS, Email, Instant Messaging 
Tarayıcı: WAP 2.0/xHTML, HTML 

Renkler Türkiye için geçerli;
Gümüş Gri/Koyu Mor (Kısmen siyah, Florasana tutunca belli oluyor)
Buz Beyazı/Metalik Kırmızı 

Kamera: 3.2 MP, 2048x1536 Piksel, Carl Zeiss Optik Destekli, Autofocus, Video(CIF), Flash
Diğer kamera: VGA Video Arama - Java MIDP 2.0 
Bas Konuş 
MP3/AAC/MPEG4 oynatıcı 
T9 
Stereo FM Radyo 
Hands Free 
Pil: Standart Batarya, Li-Po  1100 mAh (BP-6M ) 
Bekleme Süresi: 350 h 
Konuşma Süresi: 6 h

TELEFONU AÇARKEN

Daha kutuyu ilk elinize aldığınızda kalbiniz küt küt atıyor.Bir an önce kapağı açıp telefonu elinize
alıp şöyle bir evirip çeviriyorsunuz.Daha sonra 2 katlı olan kutudan üst katından yani telefonu
aldığınız kattan pilide alıp hemen takıyorsunuz.Ve açma tuşuna yanlızca bir kez basmanız yeterli
oluyor... Aynı katta şarj cihazı yer alıyor birde PC Suite Cd'si.Kutunun alt katında ise lens temizleyici
ve bileklik kayışı birde bir şarj arabirimi çıkıyor.N73'ün şarjı diğer hızlı şarjlardan farklı.İşte onun
içinde ondan ona dönüştürmek için kutu içinden ara birim kablosu çıkıyor.Çok iyi düşünülmüş...
Alt katta bunlardan başka kullanım kılavuzu ıvır zıvır çıkıyor...

TASARIM

Öncelikle telefon boyutundan da anlaşıldığı gibi gayet ince ve çok şık bi tasarımı var. Benim aldığım
model Gümüş Gri/Mor olandan.Ama renk gerçektende mor değil.Telefonu florasana tuttuğunuzda
gerçek rengi ortaya çıkıyor.Güneşe tuttuğunuzda ise siyah rengi mordan ayırt edilebiliyor.

Telefonun en üstünde 2 hoparlör sistemi bulunuyor.Bu hoparlörle 3D ses kalitesine ev sahipliği
yapıyor. Bu iki hoparlörün tam arasında ise açma kapama düğmesi mevcut. Açma kapama düğmesi
de insanı çok zorlamıyacak şekilde bi tasarıma sahip. Elinizi attığınızda cuk diye oturuyor ve yanlızca bir
kez basmanız yeterli oluyor. Tıpkı bilgisayarın açma kapama düğmesine bastığınız gibi. Birde bu her
Nokia’daki gibi tercihler menüsü görevi üstleniyor...

Telefonun sol yanında, ekranın yaklaşık tam orasına doğru Kızılötesi portu bulunuyor. Ve bunun
tam simetriğinde ise zoom tuşları yer alıyor. Zoom tuşarından üstteki yakınlaştırma alttaki ise 
uzaklaştırma. Kamera modunda telefonu yan ve 2 elle tuttuğunuz için nokia mühendisleri yakınlaştırmayı
üste koymayı iyi düşünmüş. Şöyle ki; telefon yatay pozisyondayken üst tuş olan yakınlaştırma sol
tuş haline geliyor. Yani telefonun sol elle tuttuğunuz için ve insan durup dururken uzaklaştırma
gibi bi seçeneği olmadığı için solda yer alıyor. Sol eliniz yakınlaştırma tuşunda sağ eliniz deklanşör
tuşunda yer alıyor. Yakınlaştırmanın yaklaşık yarım hatta daha kısa bi uzaklıkta yer alıyor. En alttaki
deklanşör tuşunun biraz üstünde Play/Edit tuşu yer alıyor. Zoom tuşları aynı zamanda ses kontrol
tuşları. Kızılötesi portuda ses tuşlarının boyutunda ve aynı incelik ve uzunluğa sahip.
Tasarım açısından mükemmel bir telefon...
Telefon dik durabiliyor. Dik tuttuğunuzda ise arka bölümün şekli N70'e benzer bir görüntü çiziyor.
Telefonun tam yarısından itibaren 1-2mm inceliyor. Ama kamera kapağı buna uyumluluk sağlamıyor
ve dümdüz bi şekilde yer alıyor. Yani kameranın üst kısmı incelmeyen kısmının içinde yer alıyor.
Ve telefonun akıcılığı bozulmuyor. Resimlere bi göz atarsanız daha iyi anlarsınız. Gerçektende tasarım
bakımından harika bir telefon...

Telefonun en altında ise şarj ve Pop-Port Konnektörü bulunuyor. Birde hoparlör entegre edilmiş.

Tuş takımı oldukça başarılı ve çok hoş. Yalnız gümüş olduğu için öğlen saatlerinde güneş tam
tepenizdeyken tuşlar parlıyor. Ama tasarım bakımından çok iyiler. Bastım mı sadece o tuş oynuyor.
Ve tam oturuyor. Joystik ise gerçekten işe yarar. Ama biras kayganlık hissi veriyor. Nokia'nın N80'de
kullandığı multimedya tuşuda mevcut. O tuşa bastığınızda tuşun üstündeki şekil ses eşliğinde ekranda 
beliriyor ki bu şekil doğu-batı-kuzey-güney yönlerinde 4 oktan ve orta tuştan oluşuyor.Ekranda 
şekil belirdiği zaman siz yön tuşlarından hangisine basarsanız o kısayol açılıyor. Yalnız güney yani 
4 koldan alttakini ayarlayamıyorsunuz çünkü o zaten diğer kolları ayarlama tuşu... Ve çok kullanışlı
bir menü. Bi nevi “Git”... Tasarımı çok uzattım çünkü hiç görmeyen ve eline almayanlar için anlatmaya çalıştım

EKRAN

Ekran tek kelimeyle mükemmel. Resimleri çok canlı ve net gösteriyor. 256k‘lı 2.4 inç vizör ve
3.2 Carl Zeiss destekli kamera birleşince harikalar yaratıyor. Kamerayı kullanırken tüm modlarda
ekran yan pozisyonda yer alıyor. Resimlere bakarken de yatay konumda bulunuyor.
Ama galeri bölümünden bakarsanız diğer telefondakiler gibi gözüküyor. Sağ ve sol tuşlarıyla
kaydırma yapıyorsunuz.. Yatay konumda bu görevleri yukarı ve aşağı üstleniyor. 
Ekranda video foto incelemek çok zevkli geliyor.

Diğer symbian işletim sistemlerinden en belirgin fark olarak ortaya çıkan “Stand By” menüsü çok
 iş görüyor aynı başlat çubuğu gibi her an elinizin altında bulunuyor ve 6 kısayol seçme izni veriyor.
Seçtiiniz kısayolların üstüne geldiğinizde 0.50 sn sona ne olduğu çıkıyor. Gerçi siz resimlerden onların
ne olduğunu anlıyorsunuz. İlkten acemiler için kullanışlı. Ekranda diğer symbianlardaki gibi saat ve
durum göstergeleride mevcut. Ekran çözünürlüğü çok yüksek olduğu için bi mesajı bi ekranda 
okuyabiliosunuz. Ayrıca menü tuşuna bastığınızda 3*4 şeklinde konumlandırılmış menü açılıyor. 
Bunu liste haline getirebiliyorsunuz. İsterseniz oraya yeni klasör açabiliyorsunuz...
Ekranın parlaklığı girdiğiniz ortama göre değişiyor. Yani güç tasarrufu ön planda tutuluyor.
Güç tasarrufu demişken de güç tasarrufunda saat bulunuyor. Ekranın hepsi sim siyah ama saat
satırı beyaz şeklinde...330mhz gerekli performansı iyi sergiliyor, ama çok iyi denemez.

Kod:

MÜZİK & RADYO

Ruhunuzun gıdaya mı ihtiyacı var? Telaş yok, N73 var...
Mutimedya tuşuna bastığımızda seçenek olarak karşımıza gelenlerden biride Müzik Çalar...
Ok yönüne bastığınızda müzik çalar anında açılıyor.Tuşların kullanışlığıyla ve joystikle müzik dinlemek
keyifli hale geliyor. Seçeneklerden “Müzik kütüphanesi“ diyerek müziklerin olduğu bölüme geçiyorsunuz
ve istediğiniz müzik joystikle ellerinizin ucunda... Parça listesi oluşturmak için yapmanız gerekenler 
sadece bi kaç işlem. Galeriden istediğiniz parçanın üstüne gelin ve seçenekler-seç deyin. 
Seçtiğiniz parçalardan Playlist oluşturmak için gene seçenekler-parça listesi oluştur deyin ve parça 
listesine isim verin... Bu kadar!

Ve N73'ün o NEFİS ÇİFT HOPARLÖRÜNDEN müziğin keyfine varın... Radyonun aksine çok kuvvetli bi
hoparlörü var. Bu hoparlörler üstte 2 tane ve en altta olmak üzere toplam 3 tane... İnanın telefonun
her köşesinden ses geliyor. 6230i’den çok kuvvetli ve bir o kadar kaliteli ses veriyor. Ama Müziği son
ses açtığınızda seste biraz bozukluklar meydana geliyor. Bu müzik tutkunlarını tatmin etmeyebilir. 
Radyoda ki durumu aşağıda açıkladım. Radyoda durum biraz daha farklı.
Kalite olarak tercih edilmesi gereken ses seviyesi bence %70-80-90. Ses seviyesi de belirttiğim
gibi %’lerle ifade ediliyor. Yani toplam 10 kademe var. En alt kademede hoparlörü sessize alıyor. 
En üst kademde ise sizi çok kuvvetli bi hoparlör bekliyor. Ses kalitesi de gayet ii ama “Mükemmel Ötesi” 
denemez... N91'i bilmiyorum ama gerçekten kaliteli ve yüksek sesli çıkış yapıyor.
Hep 6230i’yi örnek veriyorum ama karşılaştırma yapabilmem için en iyi bildiğim telefon. Yani ses
kalitesini ve ne kadar çıktığını biliyorum. N70’ten falan hiç dinlemedim. Radyo gayet kullanışlı 
bir şekilde kullanıma sunulmuş. Tek eksiği ise radyo frekanslarını değiştirirken sağ ve sol veya yukarı 
aşağı tuşlarının kullanılmaması. Bana göre kötü bişey. İlla da ekran üzerinden ileri veya geri butonunun 
üstüne gelip tıklamanız gerekiyor. Ama bu joystik sayesinde çok kolay hale geliyor.

OFFLINE MODDA RADYO ÇALIŞMIYOR. Kanal eklemek için bi kontörünüzü gözden çıkarmanız gerekiyor.
Visual Radio sayesinde tüm kanalları direkt hiç uğraşmadan hızla yüklüyorsunuz. Radyolar vericilerin 
konumuna göre ayrılmış biçimde bulunuyor. Yani İstanbul’a tıkladığınızda K.Çamlıca – B.Çamlıca vs.
vericilerin olduğu yerlerden radyoları seçiyorsunuz. Ama en çok radyo İstanbul içinde İstanbul 
klasörünün içinde...Kulaklıkta ses kontrol üniteleri mevcut bulunuyor. Bunlar gerçekten de çok işe
yarıyor. Kulaklığın Nokia yazan kısmı buton olarak kullanılıyor. Bu buton sadece ileri işlevi görüyor. 

Nokia'nın dert yandığım özelliklerinden biri KULAKLIK ÜZERİNDE İLERİ-GERİ TUŞLARININ olmamasıdır.
Ses tuşları bi derece durumu kurtarıyor ama bu bence büyük eksiklik. Kulaklığın modeli ise hs-23... 
Ama tabi bu problemi de Nokia HS-20 model kulaklığını alarak çözebilirsiniz. Ayrıca hs-20 modelinde
3.5 Standart kulaklık girişi de mevcut...

KAMERA

Şunu söyleyebilirim; Nokia'nın şuana kadar çıkardığı en güzel Fotoğraf çeken telefonu...
Gerçekten herşeyiyle tam bir FOTOĞRAF MAKİNESİ’ni andırıyor.

Sürgülü kapağı aşağıya doru hareket ettirdiğimizde 2,4inç ekranın tümünde kamera karşımıza geçiyor.
Kamera yaklaşık 3.50 snde aktif hale geliyor.

3.2MP Carl Zeiss destekli kamera MÜKEMMEL iş çıkarıyor. Fotoğraf ayarları durum çubuğundan
yapılabiliyor. Otofocus harika çalışıyor. Deklanşöre bir kez bastığınızda odaklama süresi 1-2 sn
alıyor ve “odakladım,biras daha sert bas” anlamına gelen diiiit sesini veriyor. Anlıyorsunuz ki 
Carl Zeiss lensi görevini yapmış emir bekliyor. İsterseniz resmi odaklamadan direkt basabilme 
seçeneği de mevcut. Odaklamaya bastığınızda ekrandaki her şey temizleniyor. 

Sağdaki durum çubuğu gerçekten çok kullanışlı bir şeklide çalışıyor ve çok iyi görev yapıyor. 
Durum çubuğundaki butonlar sağ sol (yataydayken ki hep yatayda) yukarı aşa tuşarı gibi...)
 tuşlarından kontrol ediliyor ve çok kullanışlı.Ve kesinlikle şunu söylerim; DİJİTAL FOTOĞRAF 
MAKİNESİNDEN HİÇBİR FARKI YOK!!! Yani anlatılmaz yaşanır...
N73'ün flaşıda gayet iyi çalışıyor. Ama gece çekimlerinde görüntü bozuklukları ortaya çıkıyor. 
Bozukluk dediysekte öle berbat deil. Yani normal gündüz çekimi kadar güsel çekmiyor. 
Buna karşılık oda çekimleri ve kapalı havalar harika...
Öndeki kamerayı bir daha inceledim. Çünkü koruma plastiğini çıkarmamıştım. Öndeki kamerayı
anlamak güç. Bazen harikalar yaratırken bazende “Bu parayı verdim ama öndeki kamera bunu haketmiyor”
diyebiliyosunuz. Aslında sizin için çokta tın... Çünkü sürgülü kapağınızın altında mükemmel bir kamera
yatıyor. Hem öndeki kamerayı kullanacağınız zamanlarsa sayılı... Ama güneşli havalarda daha güzel
çekiyor. Ve şunu çözdüm; öndeki kamera ışığın az olduğu yerlede kötü görüntü veriyor. Ama en güzel
görüntüsüde çok güzel bi götüntü değil. Ekranda garip yeşil kırmızı kısa çizgiler belirip belirip gidiyor.
Dediğim gibi öndeki kamera yerine arkadaki kamerayı kullanmanızı öneririm.
Şuana kadar saydığım her şey bilgisayar ekranın da elde ettiğim izlenimler. Telefon ekranında
video ve resimler çok net ve çok harika görünüyor. Hiçbir bozukluk yaşanmıyor. Tekrarlıyorum ve
tekrarlıyacam şuana kadar en başarılı kamera...

Durum çubuğundan fotoğraf modları ayarlanıyor. Videoya direkt geçiş yapılabiliyor. Makro,gece
kullanıcı tanımlı,spor,gece portresi gibi çeşitli modlar yer alıyor. Fotoğrafın rengini renk düzeninden
ayarlaya biliosunuz. Siyah beyaz,nostaji vs...
Video kaydı ise gerçekten beklediğimden çok daha iyi görev yapıyor 352*288 çözünürüklü video
kalitesi mükemmele yakın. Çektiğiniz videolar ekranda çok ama çok nefis görünüyor. Bilgisayarda
boyutu%200 derseniz hafiften bozulmalar oluyor.
Ve zoom konusunda bozulmalar olabiliyor. Zaten dijital olması bundan bi kaçarının olmadığının 
göstergesi. Telefon ekranında bozulmalar kat’i surette belli olmuyor ama bilgisayara aktardığınızda
biraz şaşırabiliyorsunuz. Ama kesinlikle VERDİĞİNİZ PARAYA DEĞER... 1-2 metre için zoom yapmanızı
tavsiye etmem.

Play/Edit tuşundan resimlere daha sonra bakabiliyorsunuz. Ayrıca -belki benim daha önce hiç
sürgülü kapaklı kamera kullanmadığımdandır.- Sürgülü kapağı açık unutabiliyorsunuz.
AMAN DİKKAT! kamera kapağı açıkken ama kamera açık değilken kamerayı açmak için 
deklanşöre 1sn gibi bi sürede basılı tutmanız yeterli oluyor. Fotoğraf keyfine devam edebiliyorsunuz...
Birde kamera tuşlarının sahip olduğu o parlak mavi renk geceleri süper bir hava katıyor. 
Telefonu yanından tuşların kenarından ışıklar mükemmel süzülüyor..

Örnek Fotoğraflar

Örnek1
Örnek2
Örnek3
Örnek4
Örnek5
Örnek6
Örnek7
Örnek8
Örnek9
Örnek10
Florasan ortamında çekilmiş bir foto...
Gece modunda apartman boşluğunda,hiç ışık yanmazken çekilmiş bir foto...
Gece 22:00 gibi sadece sokak lambası ışığında flaş’la çekilmiş foto...

Bu kadar resim yeter herhalde...

ŞARJ

Li-Po  1100 mAh (BP-6M ) pili tam deneyemedim. Daha dorusu şimdilik şarzda. İlerki günlerde 
şarz süresi netleşince mesajı editlerim. Ama 2 gün rahat gider gibi görünüyor. O ekrana o renge
o çözünürlüğe ben dayanamam, pil nasıl dayansın...

HAFIZA KARTI

Hafıza kart yuvası olarak miniSD kullanıyor ve bu telefonun en altında yer alıyor. Yalnız kulaklık
takılıyken deiştiremezsiniz. Çünkü kulaklık girişi miniSD yuvasını kapatıyor.

BAĞLANTI

Bluetooth 2.0 süper çalışıyor. Kutunu içinden çıkan dku kablosu süper işe yarıyor... Tek ama TEK 
EKSİĞİ WLAN!!! İnternet ise eliniz aldında ve kocaman ekranda herşeyi yapabiliyorsunuz.
Quickoffice ve PDF işe yarar şeyler.
Web browser ise süper iş çıkarıyor. 320*240 ekranda sörf yapmak eğlenceli... Ekran resmen
bilgisayar ekranı gibi görünüyor ve birde imlecimiz var. Bu imleç Windows’unkinden
hiç ama hiç farklı değil. Tıpkısının aynısı. Joystik sörf keyfini ikiye katlıyor. Dev ekranda gezinmek
çok kolay oluyor sağ alttaki # tuşu sayfayı uzaklaştırıp yakınlaştırmamızı sağlıyor.
Tarayıcı resmen bilgisayar gibi çalışıyor. Hızlı cevap dediğinizde bilgisayardaki gibi altta beliriyor. 
Opera adlı tarayıcıda bu yok. Bizzat test ettim. Anında smile ekleyebiliosunuz. Alıntı yapabiliosunuz. 
Hatta foruma 4-5 mesajımı bu tarayıcıdan attım.Yalnız sayfaları en güsel şekilde göstermek 
için çoğu şeyden tasarruf etmiyor ve bu yüzde kontör yiyebiliyor. Geçmiş menüsüyse başka bi harika...
Sayfalar önizlemeli bi şekilde karşınıza geliyor.

SONUÇ 

Kendi telefonum diye söylemiyorum, Nokia N73 kesinlikle verdiğiniz paranın hakkını veren bi telefon. 
Belirttiğim pek fazla önemli olmayan bi kaç eksiklik var. Ama Wlan da olsaymış bu çok daha güzel olurmuş. 
Kamerasından tutun ses kalitesine,ekran güzelliğine tasarım şıklığına kadar herşey mükemmel!!! 
Tüm genel puanlamalara göre 10 üzerinden 9 fena olmaz.
Kod:
Bir Kaç Otomobil Videosu Audi S5 2008 Subaru Impreza WRX 2008 Peugeot 308 2008 Lexus LS600 hl 2008 Cadillac CTS Japfest 2007'den Bir Video [Süper Drift] Nissan Skyline GTR'nin Hayat Hikayesi (77dk)

Vakit Ayırdığınız İçin Çok Teşekkür Ederim.

вiя тεşεккüяü ςσк göямε тıкℓα!

Son Güncelleme : 10/12/2007

Mesajı son düzenleyen |Sεfα| ( 10-12-07 - 15:43 ) Neden: Otomobil Videoları Ekledim...
|Sεfα| çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla