Konu: Paradigma
View Single Post
Eski 22-09-07, 17:40   #3 (permalink)
яєαℓ¢ιєм
ןנรt4кเlltєค๓

Giriş Tarihi: 28-10-2006
Yer: █Ĵ4ĸ √ ♠яєαℓ¢ιєм♥ █
Blog Mesajları: 1
Rep Puanı: 6575254
яєαℓ¢ιєм Rütbe: Artı 11яєαℓ¢ιєм Rütbe: Artı 11яєαℓ¢ιєм Rütbe: Artı 11яєαℓ¢ιєм Rütbe: Artı 11яєαℓ¢ιєм Rütbe: Artı 11яєαℓ¢ιєм Rütbe: Artı 11яєαℓ¢ιєм Rütbe: Artı 11яєαℓ¢ιєм Rütbe: Artı 11яєαℓ¢ιєм Rütbe: Artı 11яєαℓ¢ιєм Rütbe: Artı 11яєαℓ¢ιєм Rütbe: Artı 11
Rep Gücü: 65793
Varsayılan C: Paradigma

Değerler paradigması ise neyin iyi neyin kötü, nelerin önemli ya da önemsiz olduğunu bize söyler. Kişiler öncelikleri değerler paradigmasına göre belirler. Benim için öncelikli ve değerli olan bir başkası için önemsiz ve değersiz olabilir. Bu durum benim ötekinin değerlerini küçümsememi gerektirmez, aynı şekilde ötekinin de benim değerlerimi küçümsemesini gerektirmez.
Gerçeğin ne olduğunu ve neyin değerli, önemli olduğunu söyleyen bu iki tür paradigma, günlük yaşantımızı algılama ve yorumlamamızda bizi etkiler. İster doğru ister yanlış olsun paradigmalarımız, bizim tutum ve davranışlarımızın dolayısıyla da başkalarıyla olan ilişkilerimizin kaynağını oluşturur.
Bir kişinin belirli konudaki davranışı ya da tutumu bozuksa, önce bu bozuk davranış ya da tutumun altında yatan paradigmayı(zihinsel haritayı) anlamamız gerekir. Bozuk davranış ve tutumu, altında yatan paradigmaya hiç dokunmadan, değiştirmeye kalkarsak başarılı olamayız. Paradigma değişikliği yapılmadan davranış ve tutumda yapılan değişiklikler yüzeysel ve kısa süreli olur.
Kimsenin doğuştan paradigması yoktur, kendi paradigmasını kendi yapması gerekir, bu da çaba ister. Gerçeği algılamak ve hakkını vermek için ne kadar çaba harcarsak, zihinsel haritalarımız da o kadar büyük ve kusursuz olur. Ama çok kişi bu çabayı göstermek istemez. Bazıları, büyüme çağları sona erince çaba göstermez olurlar. Onların haritaları küçük ve kabadır. Dünyaya bakış açıları dar ve yanıltıcıdır. Orta yaşın sonlarında çoğu insan çaba göstermekten vazgeçer. Haritalarının mükemmel ve yollarının doğru olduğuna emindirler. Artık yeni bilgilerle ilgilenmemektedirler. Ancak azimli kişiler ölünceye dek gerçeğin sırrını araştırmayı sürdürür, dünya ve gerçekle ilgili arayışlarını genişletir, derinleştirir, arındırır, yeniden belirler.
Dünyayı olduğu gibi değil, olduğumuz yerden görürüz. Gördüğümüzü anlatırken, esasında kendimizi, kendi paradigmamızı anlatırız. Yazısını okuduğumuz bir yazarın ya da dinlediğimiz bir konuşmacının paradigmasını anlamadan, onun duygu ve düşüncelerini anlamamız mümkün değildir. Ortak kavramlardan konuşmak kadar, kavramlara verilen ortak anlamlarda da konuşmak anlaşabilmenin vazgeçilmez bir şartıdır. Aksi halde kavramlardaki kargaşa kavramada da kargaşaya yol açacaktır. Bu da bireyler arasında çatışmaların ortaya çıkmasına yol açacaktır.
KAYNAKÇA;
1.CÜCELOĞLU, Doğan, İyi Düşün Doğru Karar Ver, Sistem Yay. 1993
2.BIÇAKCI, Ulaş, Paradigma ve Yaşam Kalitesi
3.Dr. ÜNALAN, Şükrü, Düşünce; Anlama Eğitimi ve Haritaların Oluşumu Makalesi
яєαℓ¢ιєм çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla