View Single Post
Eski 15-09-07, 23:46   #9 (permalink)
hansaltuk
Geçerken Uğradım
 
Giriş Tarihi: 13-07-2007
Yaş: 24
Mesajlar: 66
Rep Puanı: 154341
hansaltuk Rütbe: Artı 11hansaltuk Rütbe: Artı 11hansaltuk Rütbe: Artı 11hansaltuk Rütbe: Artı 11hansaltuk Rütbe: Artı 11hansaltuk Rütbe: Artı 11hansaltuk Rütbe: Artı 11hansaltuk Rütbe: Artı 11hansaltuk Rütbe: Artı 11hansaltuk Rütbe: Artı 11hansaltuk Rütbe: Artı 11
Rep Gücü: 1556
Varsayılan Program ile ilgili ozellikle bilinmesi gerekenler..


WORK AND TRAVEL PROGRAMIYLA İLGİLİ ÖZELLİKLE BİLİNMESİ GEREKENLER


1) Work and travel programın asıl amacı, yaz aylarında Amerika’da hizmet sektörlerinde oluşan genç iş gücü açığını kapatmaktır. Bu programa katılan katılımcılar bir taraftan bu açığı kapattıkları gibi, bir taraftan da, tatil dönemlerinde Amerika’da bulunarak yabancı dillerini geliştirme fırsatı bulurlar. Programın “travel” kısmı ise sadece izin günlerinde, program sonunda ve imkanlar dahilinde gerçekleşir. Bu yüzden work and travel programının öncelikle bir çalışma programı olduğunu ve sizi orada bir çalışma ortamının beklediğini unutmayın.

2) İş verenler çalışanlarını seçerken özellikle şu kriterleri dikkate almaktadır :

• Work and travel danışmanlarının, katılımcı öğrenci hakkındaki izlenimleri.
• Kayıt aşamasında gösterilen titizlik.
• Dil seviyesi
• iş tecrübeleri

Buradan da anlaşılacağı üzere, işverenlerin katılımcıyı tercih etmesi, katılımcının taleplerinden ziyade işverenlerin değerlendirmeleri sonucunda netleşmektedir. Bu, katılımcının “talep” yapamayacağı anlamına gelmez. Her katılımcı başvuru esnasında, iş ve departman tercihleri ile ilgili taleplerde bulunabilir, ancak bu talepler imkanlar dahilinde gerçekleşir. Fakat yinede bu taleplerin gerçekleşmeihtimali oldukça yüksektir. Katılımcının programa erken kayıt olması, bu ihtimali daha da yükseltecektir.

Katılımcının hangi sektörde çalışacağı yukarıda belirtilen kriterlere göre, katılımcı Amerika'ya gitmeden önce belirlenmiş olur. Fakat katılımcının hangi departmanda çalışacağı bazı durumlarda Amerika’ya gitmeden önce belli olduğu gibi, bazı durumlarda da Amerika’ya gittikten ve işe başladıktan sonra, işverenin takdiriyle, dil seviyesine, insan ilişkilerine vb. durumlara göre şekillenebilir. Sözgelimi, katılımcının bir restaurantta çalışacağı, katılımcı Türkiye'de iken belirlenmiş olur. Ancak restaurantta, mutfakta mı yoksa servis elemanı olarak mı görev alacağı Amerika’da işverenin takdiriyle belli olur.

3) Bu program bir çalışma programı olmakla beraber, aslında Amerika’daki partnerler tarafından sizlere, program ücreti karşılığında satılan şey iş değil, vize koşullarınızın uygun olması durumunda, Amerika’ya giriş yapmanıza ve çalışmanıza yasal anlamda olanak sağlayan belgenin verilmesidir.(DS2019 belgesi) Bu bağlamda, her katılımcı, sunulan işleri kabul edip etmeme ve konaklama tercihi gibi konularda özgürdür ve bunun sorumluluğunu almalıdır.

4) Work and travel programı, Amerika’daki minumum gelirler ile oradaki ortalama yaşam giderlerinizi karşılayabilmenizi garanti altina alan bir programdır. Bu program asla bir para biriktirme programı değildir. Fakat yinede bir çok arkadaşımız bu program dahilin de para biriktirerek Türkiye’ye dönerler. Bunun birazda şansa ve çalışacağınız sektör/departmana bağlı olduğunu unutmayın.

Sizlere gelecek iş tekliflerinde gözüken gelirleriniz, alacağınız minumum gelirleri gösterir. Gelirleriniz işinize başladıktan sonra, dil yeterliliğinize, iş yerinizdeki gösterdiğiniz performansa, işverenle kurduğunuz diyaloğa, ve bahşiş gelirlerine göre artış gösterebilir.

Sizlere gelecek iş tekliflerinde gözüken gelirler, işlerin bulunduğu şehrin ortalama yaşam giderlerine göre dengelenir. Sözgelimi New York’ ta, bir sektörde çalışan katılımcıya saatlik 8$ ödenirken, Ohio’da, yine aynı sektörde çalışan başka bir katılımcıya 6.50$ ödenebilir. Fakat New York’un yaşam giderlerinin Ohio’ya göre daha fazla olmasından ötürü değişen pek bir şey olmayacaktır. Bölgesel şartlara göre, gelir ve giderler kendi içinde dengelenecektir.

5) Work and travel programı, kendi imkanlarınız ile bulacağınız 2. bir işte çalışma imkanını yasal olarak sağlayan bir programdır. Ancak 2. bir işte çalışmak isteyen katılımcılar, yeterli boş zamanları olursa ve asıl işlerini aksatmamaları şartıyla 2. bir işte çalışabilirler. Program ikinci bir işte çalışma garantisi vermez.

6) Work and travel programında verilen vize, Amerika’da çalışmak istediğiniz süre kadardır, çalışma süresi de, bağlı olduğunuz üniversitenin tatil dönemi ile şekillenir. Bu tatil dönemi, work and travel programına kayıt olduğunuz dönemde, size verilen belgeyi, okula onaylatmanız ile belli olacaktır. Fakat work and travel vizesi katılımcıya, vizenizin bitiş tarihinden itibaren, 1 ay daha Amerika’da kalma hakkı verir ama katılımcılar bu haklarını çalışarak kullanamazlar. Bu süre katılımcılara sadece programın “travel” kısmını gerçekleştirmesine imkan verir.
hansaltuk çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla