Cvp: Bugun 1 Hazİran Neler Oluyo Cmuk Ta
Ceza muhakemesi kanununun değişiklikten önce oldukça sistemli ve adil yargılanma hakkının sağlanması bakımında yargıç güvencesi sağlayan,bireyci felsefesi ne yazık ki değişiklikle zayıflatıldı.Adli kolluk amirlerini Cumhuriyet savcısının denetiminden uzaklaştırmak için suç ve suçlulukla mücadele neden gösterildi,soruşturma aşaması kolluk inisiyatiifine bırakıldı,hiç bir örneği olmadığı halde Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde arama yapma konusunda kolluk amirine yetki verildi ki bu düzenleme bile eskisinden oldukça geri.CMK da açık anlamıyla bir adım ileri iki adım geri durumu yaşanmıştır.
Bilinmelidir ki kıta avrupa hukukunda -ki bizim tüm yasalarımızın kaynağı olan hukuktur-ideri bir kurum ise kolluğun adli soruşturmada bulunabileceği yer çok sınırlıdır çünkü yürütülen adli bir soruşturmadır ve siz idari bir kurum olarak bu soruşturmanın karar mekanizmasında yer alamazsınız.sadece alınanan kararları uygularsınız.Bu tip bir karar mekanizmasınrda yer alınacaksa adli soruşturmayı yürüten adli makama sorumlu olmalnız gerekir.
Adli kolluk düzenlemeleri şekilci,içerikten yoksun olup bu haliyle varlığının bir anlamı yoktur diye düşünüyorum.
|