selamlar ben geçen sene 6 ay boyunca belçika ghentte erasmus öğrencisiydim, (öğrenci transfer programıyla) bursum vardı geçinecek para kazanma derdim olmadı son aya kadar o yüzden geçinme hakkında bir deneyiyim yok, ama son ay bi iş arayayım dedim, dil bilmeden gerçekten zor, anca dönerci restaurant yanında oluyo. benim arkadaş flaman bi restaurabntın mutfağına girmişti yazın ii de para almıştı bence.
ben daha önce yurtdışına hiç çıkmamıştım, ilk o zaman çıktım . ama ırkçılık neymiş ilk defa orda şahit oldum. ama erasmus öğrencisi olduğumu söyleyince birden n insanların ilk izlenimleri 180 derece dönüyo. yoksa yabancı olduğunu anlayınca biraz soğuk davranıyorlar. ben ilişkilerde hiç bir sorun çekmedim , ama samimi de gelmedi açıkçası. hani orda öğrenci olmasam yaşanılacak yer değil gibi , dışlama var haiften. esmerlere karşı önyargı çok var
ama kendi fikrimi söyliyim, bu kadar kusursuz bir işleyiş olamaz , her şey düzenli her konuda tıkır tıkır işliyo. türkiyedeki gibi kapı kapı gezme torpil le iş yaptırma falan yok, sosyal hakları türkiyeden çok ilerde, insana verilen değer olsun şaşırttı beni
ama bu düzeni bozanlar yabancılar olarak gözüme çarptı benim, ordaki adamlar bana saf geldi yani adamın nasıl kısa yerden para kazanayım gibi derdi yok, bu sosyal hakları ve diğer şeyleri istismar edenler yabancılar olunca, adamların düzenini bozunca adamların ırkçılığı biraz normal gibi geldi bana
eğer yabancıların orda yaptıklarını burda türkiyede yapsalar. bi sopa dayak atılır eminin , adamlar biraz duyaysız bence o konuda, düşünsenize işinizi bi yabancıya kaptırıyosunuz türkiyede siz ne h,ssedersenzi?
ülke bana çok pahalı geldi , alışmışız biz sebze meyve tüketmeye orda 3 domates 1 portakal aldım , dünya para , sonra aldi die bi market keşfettik bazı şeyle türkiyeden ucuz, son ay farkettimki türkiyedeki fiyatları hemen hemen bulabiliyosunuz öğrendikçe.yemeklerinde tat gelmedi bana yağsız tuzsuz, herşey paket içinde doğallık 0
öğrenci olarak bence çok süper bi yer eğitim olsun öğrenci yaşamı olsun , hayatımda yaşayamacağım şeyleri yaşadım. öğreci ortamında olduğum için hiç yabancılık çekmedim. hatta kendi aralarında sırf ben varım diye inglizce konuştular çoğu saygıya hayran kaldım . biz 2 türk 10 dakikadan fazla inglizce konuşamayız birbirimizle güleriz hemen salla hacı deriz
trafik konusunda da hayran kaldım ütopya gibi aynen.
ama paran olmayınca orda hiç bişi olmuyo. kiralar yüksek ama elektrik su internet kiraya dahil sanırım .
gençlerin dünya umrunda değil dünya batmış çıkmış hiç takmıyolar. bizim gençlik yine iyiymiş. ordaki kızların yaşayışı erkeklerden farkı olmadığını görünce çok şaırdım. sokata sorhoş kızlar naraaa tamalar. dere kenarında şarap içen tipler. erkeklerin kızlara gram centilmenliği yok, biz yapınca kızlar bi garipsedi hehe alışmışız biz kızlara karşı 1 0 takla atmayı, orda şaşırıyolar öyle yapınca. türkiye'de anlıyorum şimdi neden turk erkeklerine bu kadar sıcak davrandıklarını, orda kız muamalesi görmeyince şaşırıyo tabii kız.
son hafta temmuza geliyodu 1 hafta boyunca hiç durmadan yağmur yağdı. camdan bakıp ağlayacaktım nerdeys. hayatımda hiç bu kadar güneşi özleyeceğimi tahmin etmezdim , solungaç çıkaracaktım nerdeyse. 3 gün erken döndüm türkiyeye hem apara kalamdı hem ülkemi özledim . ama çok güzel anılar bıraktım arkamda
ben yazlık yerde otelde de çalıştım 2 sene barda restaurantta türkiyede, şimdiye kadar evlenipte oralarda mutlu olan bi garson göremedim , hepsi karıya sövüp sayıyodu. oraya gidince 1 sene sonra değişti, kazandığım parayı eziklikten hep karıya verdim süründüm , karı hep yüzüme vurdu orda seni buraya getirdim adam ettim muamelesi görmüşler hep , öyle duydum genelde. tabii mutlu olanlarda vardır elbet.